Trusted WordPress tutorials, when you need them most.
Beginner’s Guide to WordPress
WPB Cup
25 Million+
Websites using our plugins
16+
Years of WordPress experience
3000+
WordPress tutorials
by experts

WooCommerce’de Ödeme Yöntemleri Nasıl Devre Dışı Bırakılır (Nihai Kılavuz)

Birçok WooCommerce mağaza sahibi, mevcut her ödeme yöntemini etkinleştirme hatasına düşüyor. Ancak çok fazla ödeme seçeneğine sahip olmanın aslında müşterilerinizin kafasını karıştırabileceğini ve hatta terk edilmiş sepetlere yol açabileceğini öğrendik.

WooCommerce mağazalarını işletirken, ödeme seçeneklerini stratejik olarak sınırlandırmanın dönüşüm oranlarını artırabileceğini ve ödeme sürecinizi kolaylaştırabileceğini gördük. Örneğin, kargo konumlarına, ürün türlerine ve hatta sipariş toplamlarına göre belirli ödeme yöntemlerini devre dışı bırakmak isteyebilirsiniz.

İyi haber şu ki, müşterilerinizin hangi ödeme yöntemlerini kullanabileceğini kontrol etmek için WooCommerce varsayılan ayarlarını veya bir eklentiyi kullanabilirsiniz. Sadece nereye bakacağınızı ve hangi ayarları yapacağınızı bilmeniz gerekir.

Bu kılavuzda, WooCommerce’de ödeme yöntemlerini devre dışı bırakmanın kanıtlanmış birkaç yolunu göstereceğiz. Ödeme seçeneklerini tamamen kaldırmak veya belirli kurallara göre koşullu olarak gizlemek isteyip istemediğinize bakılmaksızın birçok farklı senaryoyu ele alacağız.

How to Disable Payment Methods in WooCommerce

WooCommerce Ödeme Yöntemleri Ne Zaman Devre Dışı Bırakılır 💳

WooCommerce ‘de ödeme ağ geçitlerini yönetmek sadece mümkün olduğunca çok ödeme seçeneği sunmakla ilgili değildir. Bazen, iş operasyonlarınızı iyileştirmek ve yüksek işlem ücretlerinden kaçınmak için ödeme yöntemlerini kısıtlamanız gerekir.

Ödeme sırasında çok fazla seçenek sunmak kafa karıştırıcı olabileceğinden, mevcut ödeme yöntemlerini sınırlamak müşteri yolculuğunu bile iyileştirebilir.

Deneyimlerimize göre, kredi kartları için sadece Stripe ve PayPal ile işi basit tutmak çoğu uluslararası mağaza için en iyisidir.

Ancak, yerel ödeme tercihleri olan belirli pazarlara hizmet veriyorsanız, farklı ödeme seçeneklerini ne zaman ve nasıl görüntüleyeceğiniz konusunda daha fazla kontrole ihtiyacınız olabilir.

İşte bir WooCommerce ödemesini devre dışı bırakmak isteyebileceğiniz yaygın senaryolar:

  • SepetToplamı – Örneğin, daha büyük siparişler için belirli ödeme yöntemleri talep edebilirsiniz. Bu, yüzdeye dayalı ücret alan ödeme ağ geçitleri için işlem maliyetlerini azaltmaya yardımcı olabilir. Ya da yüksek değerli siparişler için teslimatta nakit ödemeyi devre dışı bırakabilirsiniz.
  • Müşteri Konumu – Bazı ödeme ağ geçitleri yalnızca belirli bölgelerde çalışır. Bu durumda, bu bölgelerin dışında yaşayan müşterilerden bunları gizlemeniz gerekebilir. Benzer şekilde, bazıları belirli bölgelerde daha fazla ücret alır, bu nedenle bunları belirli bölgelerde sunmak istemeyebilirsiniz.
  • Kullanıcı Rolü – Toptan müşterilere normal alıcılardan farklı ödeme seçenekleri sunmak gibi kullanıcı rollerine dayalı ödeme ağ geçitleri kurabilirsiniz. Yine bu, daha yüksek fiyat etiketli siparişler için işlem ücretlerini veya riski azaltmak için yararlı olabilir.
  • Özel DönemlerTatil satış etkinlikleri sırasında, özellikle de bu ödeme yöntemleri sipariş işlemlerini yavaşlatabiliyorsa, ödeme seçeneklerini değiştirmeniz gerekebilir.

Tüm bunlarla birlikte, WooCommerce mağazanızda ödeme ağ geçitlerini devre dışı bırakmanın beş farklı yolunu inceleyelim.

Tercih ettiğiniz yönteme geçmek için aşağıdaki hızlı bağlantıları kullanabilirsiniz:

👉 Not: Bu makalede, zaten bir WooCommerce mağazası kurduğunuzu varsayacağız. Yardıma ihtiyacınız varsa, çevrimiçi bir mağazanın nasıl başlatılacağına ilişkin kılavuzumuzu veya WooCommerce made simple eğitimimizi okuyabilirsiniz.

Seçenek 1: WooCommerce Ayarlarını Kullanarak Ödeme Yöntemlerini Devre Dışı Bırakın (Tüm Müşteriler İçin)

WooCommerce aslında ödeme yöntemlerini devre dışı bırakmak için yerleşik ayarlara sahiptir, bu nedenle bu yaklaşım için bir WooCommerce eklentisi yüklemeniz gerekmez. Bununla birlikte, buradaki adımlar biraz da ne yapmak istediğinize bağlı olacaktır.

Ana ödeme yöntemlerinizi, PayPal’a özel seçenekleri ve Stripe yöntemlerini nasıl devre dışı bırakacağınızı göstereceğiz. Bu şekilde, tüm temelleriniz kapsanmış olur.

Bir ödeme seçeneğini tüm müşteriler için tamamen devre dışı bırakmak istiyorsanız, bu bölümdeki yöntemlerden yalnızca birini izlemenizi önerdiğimizi lütfen unutmayın.

Bunun nedeni, bu yöntemlerin kullanıcı rolleri veya ürün kategorileri gibi belirli kriterlere göre ödeme seçeneklerini gizlemenize izin vermemesidir.

Ana Ödeme Yöntemlerinizi Nasıl Devre Dışı Bırakırsınız?

Ana ödeme yöntemlerinizden birini (tüm ödeme ağ geçidi veya doğrudan banka transferleri gibi) doğrudan WooCommerce ayarlarınızdan devre dışı bırakabilirsiniz.

WooCommerce ” Ayarlar bölümüne gitmeniz yeterlidir. Ardından, ‘Ödemeler’ sekmesine gidin. Orada, WooCommerce’deki mevcut tüm ödeme ağ geçitlerini göreceksiniz.

Configuring the WooCommerce payments settings

Aşağıdaki ödeme yöntemlerini etkinleştirdik: Kredi ve banka kartları için Stripe, doğrudan banka havalesi, çek ödemeleri, teslimatta nakit ve PayPal.

İşte tüm bu seçenekler etkin olduğunda müşterilerin ödeme sayfasını nasıl göreceği:

Active payment methods in WooCommerce checkout

Bir WooCommerce ödemesini devre dışı bırakmak için, herhangi bir aktif ödeme yöntemi için ‘Etkin’ sütununun altındaki geçiş anahtarına tıklamanız yeterlidir.

Artık ödeme seçeneği ödeme sayfanızda görünmeyecektir.

Disabling payment methods in WooCommerce

Bu ödeme yöntemlerinden bazılarını daha sonra tekrar etkinleştirmek istediğinize karar verirseniz, bunları yeniden etkinleştirmek için her zaman bu sayfaya dönebilirsiniz.

Ödeme sayfanızı ziyaret ettiğinizde, artık devre dışı bırakılmış ödeme yöntemlerini görmemeniz gerekir:

What the WooCommerce checkout page looks like after some payment options are disabled

PayPal’ın Alternatif Ödeme Yöntemleri Nasıl Devre Dışı Bırakılır

PayPal üzerinden birden fazla ödeme yöntemini etkinleştirdiyseniz, bunları da kolayca kısıtlayabilirsiniz. Örneğin, işletmeniz Venmo ödemelerini kabul edemeyebilir, bu nedenle bu seçeneği kapatmak isteyebilirsiniz.

PayPal payment options

İlk olarak, yukarıda tartıştığımız yöntemin aynısını kullanabilirsiniz.

WooCommerce ” Ayarlar Ödemeler bölümüne gidin. Ardından, ‘(PayPal ile)’ etiketli herhangi bir ödeme yöntemi için geçiş anahtarına tıklayabilirsiniz.

Disabling PayPal's alternative payment methods

Alternatif olarak, PayPal seçeneğinin yanındaki ‘Yönet’ düğmesine tıklayabilirsiniz.

Bu sizi PayPal ayarları sayfasına götürecektir.

Managing PayPal for WooCommerce settings

PayPal ayarları sayfasında, ‘Alternatif Ödeme Yöntemleri’ bölümünü bulana kadar aşağı kaydırın.

‘Alternatif Ödeme Yöntemlerini Devre Dışı Bırak’ alanına, ödeme sayfanızdan gizlemek istediğiniz belirli WordPress ödeme yöntemlerini yazın.

Choosing which PayPal's alternative payment methods to disable

Seçimlerinizi yaptıktan sonra aşağı kaydırın ve ‘Değişiklikleri Kaydet’e tıklayın.

Şimdi, seçtiğiniz ödeme yöntemleri devre dışı bırakılacaktır.

Saving changes to the PayPal for WooCommerce settings

Bu aşamada, alternatif ödeme yöntemlerinizin kaybolup kaybolmadığını görmek için ödeme sayfanıza gidebilirsiniz.

PayPal alternatif ödeme yöntemi olarak kredi kartı veya banka kartı seçeneğini devre dışı bırakırsak ne olur?

Removing credit and debit cards alternative payment method from PayPal in WooCommerce

👋 Not: PayPal, müşterilerinize konuma özgü alternatif ödeme yöntemlerini otomatik olarak gösterir. Örneğin, Hollanda’daki müşteriler iDEAL’i bir ödeme seçeneği olarak görürken, diğer bölgelerdeki müşteriler yalnızca kendi konumlarıyla ilgili ödeme yöntemlerini görecektir.

Stripe Tarafından Etkinleştirilen Ödeme Yöntemleri Nasıl Devre Dışı Bırakılır

WooCommerce’de ödeme ağ geçidiniz olarak Stripe ‘ı kullanırken, otomatik olarak birden fazla ödeme seçeneğini etkinleştirir. Bunlar arasında kredi kartları, banka kartları ve hatta bölgenize bağlı olarak Alipay ve WeChat gibi bazı yerel ödeme seçenekleri bulunur.

WooCommerce's Stripe payment options

Müşteri deneyimini iyileştirmek için ödeme yöntemlerini yalnızca müşterilerinizin gerçekten kullandığı yöntemlerle kısıtlamak isteyebilirsiniz.

Bu şekilde, insanların kafası karışmaz veya kendileri için işe yaramayacak bir yöntem seçtikten sonra yanlışlıkla sorunlarla karşılaşmazlar.

Bunu yapmak için WooCommerce ” Ayarlar Ödemeler bölümüne gidin. Ardından, Stripe seçeneğinin yanındaki ‘Yönet’ düğmesine tıklayın.

Managing Stripe payment methods

Bir sonraki sayfada, ‘Ödeme sırasında kabul edilen ödemeler’ bölümüne ilerleyin.

Burada, sunmak istemediklerinizin işaretini kaldırarak ödeme yöntemlerini devre dışı bırakabilirsiniz.

Unchecking Stripe payment options in WooCommerce

Stripe, WooCommerce’de Apple Pay, Google Pay, Alipay, Klarna, Affirm ve AfterPay dahil olmak üzere çok sayıda ödeme ağ geçidi sunar.

Yalnızca işletmeniz ve müşterileriniz için anlamlı olan belirli ödeme seçeneklerini etkinleştirdiğinizden emin olun.

Tercih ettiğiniz ödeme yöntemlerini seçtikten sonra aşağı kaydırın ve ‘Değişiklikleri Kaydet’e tıklayın.

Saving changes to Stripe for WooCommerce settings

👋 Not: Stripe, ödeme yöntemlerini mağazanızın para birimi ayarlarına göre görüntüler. Örneğin, SEPA Otomatik Ödeme yalnızca mağazanız para birimi olarak EUR (Euro) kullanmaya ayarlandığında bir ödeme seçeneği olarak görünecektir.

ACH Otomatik Ödeme ve Alipay devre dışı bırakıldıktan sonra ödeme sayfamız şu şekilde görünür:

Disabling ACH and Alipay in Stripe

Seçenek 2: Ücretsiz Bir Eklenti ile Koşullu Ödeme Ağ Geçitleri Kurun (Kolay + Özelleştirilebilir)

Hiç farklı müşterilere farklı ödeme seçenekleri göstermek istediniz mi? Koşullu ödeme ağ geçitleri tam olarak bunu yapar – belirli “eğer/o zaman” kurallarına göre ödeme yöntemlerini gösterir veya gizler.

Örneğin, şunları yapmak isteyebilirsiniz:

  • Uluslararası müşteriler için teslimatta nakit ödemeyi devre dışı bırakın (çünkü bu operasyonel olarak mümkün değildir).
  • Dijital ürünler için banka havalelerini devre dışı bırakın (bu ürünler anında teslim edildiğinden, bu dolandırıcılığı önlemeye yardımcı olabilir).
  • Daha büyük siparişler için belirli ödeme seçeneklerini devre dışı bırakın (işlem ücretlerini azaltmak için).

Bu, ülkeye göre farklı ödeme yöntemlerine ihtiyaç duyan uluslararası perakendeciler, yüksek değerli satın alımlar için güvenli ödeme seçenekleri isteyen lüks markalar ve toplu alıcılar için özel ödeme koşulları sunan toptan satış mağazaları gibi işletmeler için mükemmeldir.

Ücretsiz Disable Payment Method for WooCommerce eklentisi, koşullu ödeme seçeneklerinin ayarlanmasını kolay ve ücretsiz hale getirir. Herhangi bir koda dokunmadan kargo bölgelerine, sepet toplamlarına, kullanıcı rollerine, günün saatine ve daha fazlasına dayalı kurallar oluşturabilirsiniz.

Öncelikle eklentiyi yüklemeniz ve etkinleştirmeniz gerekir. Bu süreçte yeniyseniz, yeni başlayanlar için bir WordPress eklentisinin nasıl kurulacağına ilişkin adım adım kılavuzumuza göz atın.

Eklentiyi etkinleştirdikten sonra, WordPress yönetici alanınızdaki ‘Ödeme Yöntemi’ bölümüne gidin. Ardından, WooCommerce ödeme yöntemlerinizi özelleştirmeye başlamak için ‘+ Ödeme yöntemini devre dışı bırak kuralı ekle’ düğmesine tıklayın.

Adding a rule to disable payment method in WooCommerce

Şimdi, temel ayarları inceleyelim. En üstte, ‘Durum’ anahtarını bulacaksınız. Bu, ödeme yöntemlerini devre dışı bırakmak için her kuralı etkinleştirir veya devre dışı bırakır.

‘Kural türü’ altında iki seçenek arasından seçim yapabilirsiniz: belirli ödeme yöntemlerini devre dışı bırakmak veya ödeme işlemleri için ekstra ücret almak. Bu eğitim için ilk seçeneği seçeceğiz.

Bununla birlikte, belirli ödeme yöntemleri için işlem ücretlerini geçmek istiyorsanız ikinci seçenek harikadır – örneğin, kredi kartı ödemeleri için küçük bir ücret eklemek gibi.

Bu konuda daha fazla bilgi edinmek isterseniz, WordPress’te ödeme işleme ücretlerinin müşterilere nasıl aktarılacağına ilişkin kılavuzumuza göz atın.

Setting up the rule to disable payment methods in WooCommerce

Ardından, kurala açıklayıcı bir ad verelim. Ödeme kurallarınız için net ve açıklayıcı adlar kullanmak, daha sonra birden fazla koşullu ödeme ayarını yönetmeyi kolaylaştırır.

Örneğin, Şimdi Al Sonra Öde seçeneklerini devre dışı bırakıyorsanız, buna ‘BNPL yöntemlerini devre dışı bırak’ adını verebilirsiniz.

Şimdi, ‘Bu ödeme yöntemlerini devre dışı bırak*’ kutusunda, devre dışı bırakmak istediğiniz seçenekleri seçin.

Choosing what payment methods to disable in WooCommerce

Bunun altındaki kutuda, isteğe bağlı olarak belirli para birimleri için ödeme yöntemlerini devre dışı bırakabilirsiniz; bu , çok para birimli bir WooCommerce mağazası işletiyorsanız harikadır. Bu seçenek, belirli ödeme ağ geçitlerinin yalnızca belirli para birimleriyle çalıştığı uluslararası mağazalar için özellikle kullanışlıdır.

Örneğimizde, Klarna, Affirm ve Afterpay gibi ödeme ağ geçitlerini devre dışı bırakacağız, çünkü bunların hepsi Şimdi Al Sonra Öde hizmetleridir.

Aşağı doğru ilerlediğinizde, koşullu ödeme kurallarını ayarlama bölümünü bulacaksınız. ‘Aşağıdaki koşullar ödeme yöntemlerinin ne zaman devre dışı bırakılacağını belirler’ bölümünde iki seçeneğiniz vardır.

‘Aşağıdaki tüm kurallar eşleşmelidir’, ödeme yönteminin devre dışı bırakılması için belirlediğiniz her koşulun doğru olması gerektiği anlamına gelir. Örneğin, hem sepet toplamı hem de kullanıcı rolü için koşullar belirlerseniz, ödeme yönteminin kaybolması için müşterilerin her iki koşulu da karşılaması gerekir.

‘Aşağıdaki kurallardan herhangi biri eşleşmelidir’, yalnızca bir koşul karşılandığında ödeme yönteminin devre dışı bırakılacağı anlamına gelir. Dolayısıyla, sepet toplamı veya kullanıcı rolü için kurallar belirlerseniz, bu koşullardan yalnızca birinin karşılanması ödeme seçeneğini gizleyecektir.

Bu örnek için ilk seçeneği kullanacağız.

Choosing a rule for the conditions to disable payment methods in WooCommerce

Şimdi, ‘Koşul seç’ açılır menüsüne tıklayın. Burada, koşullu ödeme kuralları oluşturmak için konum, ürün, teslimat yöntemi, sepet toplamı, tarih ve saat ve kullanıcı rolü dahil olmak üzere çeşitli kategoriler bulacaksınız.

Örnek olarak, belirli sepet değerleri için bir ödeme ağ geçidi ayarlayalım. Siparişler belirli bir tutarı aştığında Şimdi Al Sonra Öde seçenekleri gibi ödeme yöntemlerini devre dışı bırakmak için ‘Sepetle İlgili’ kategorisinden ‘Sepet Alt Toplamı (İndirimden Önce)’ seçeneğini seçeceğiz.

Bu, WooCommerce mağazanızdaki daha yüksek değerli satın alımlar için sahte siparişleri ve dolandırıcılığı azaltmaya yardımcı olur.

Choosing a condition for disabling the payment method

Ardından, koşul olduğunda ödeme yöntemlerinin devre dışı bırakılıp bırakılmayacağını seçebilirsiniz:

  • Eşittir (=)
  • Az veya Eşit (<=)
  • Daha az (<)
  • Büyük veya eşit (>=)
  • Büyüktür (>)
  • Eşit değil (!=)

Örneğimizde, siparişler eşik tutarımıza ulaştığında veya aştığında WooCommerce’deki belirli ödeme ağ geçitlerini devre dışı bırakmak istediğimiz için ‘Büyük veya eşit’ ifadesini kullanacağız.

Choosing an equation for the condition to disable payment methods in WooCommerce

Son olarak, son alana hedef değerinizi girin.

Bizim durumumuzda, ‘250’ yazacağız. Bu, bir müşterinin sepeti 250 $ veya daha fazlasına ulaştığında, WooCommerce’in daha önce seçtiğimiz Şimdi Al Sonra Öde ödeme yöntemlerini devre dışı bırakacağı anlamına gelir.

Choosing an amount for the cart subtotal rule to disable payment methods in WooCommerce

Bu eklentiyle ilgili sevdiğimiz bir şey, birden fazla koşulu birleştirerek karmaşık koşullu ödeme kuralları oluşturabilmenizdir.

Örneğin, ödeme seçeneklerini sepet toplamlarına ve belirli tarihlere göre kısıtlayabilirsiniz. Bu, tatil satış dönemlerinde ödeme yöntemlerini yönetmek için mükemmel bir çözümdür.

WooCommerce ödeme kurallarınıza başka bir koşul eklemek için yeşil renkli ‘Koşul Ekle’ düğmesine tıklamanız yeterlidir. Bundan sonra aynı adımları izleyin.

Her yeni koşul, ödeme yöntemlerinin ödeme sayfanızda tam olarak ne zaman ve nasıl görüneceğini ayarlamanıza yardımcı olur.

Adding a new condition to disable payment methods in WooCommerce

Koşullu ödeme kurallarınızdan memnun olduğunuzda ‘Kuralı Kaydet’e tıklayın.

Seçtiğiniz ödeme yöntemleri, müşteriler belirlediğiniz koşulları karşıladığında WooCommerce ödeme sayfanızda otomatik olarak gizlenecektir.

Example of disabling BNPL payment methods based on cart conditions

Şimdi, diğer iş ihtiyaçları için ödeme ağ geçidi kurallarının nasıl ayarlanacağına dair birkaç örneğe bakalım:

Uluslararası Müşteriler için Teslimatta Nakit Ödeme Nasıl Devre Dışı Bırakılır

Uluslararası ürün satışı yapıyor ve teslimatta nakit ödeme sunuyor musunuz?

Eğer öyleyse, uluslararası müşteriler için bu ödeme yöntemini devre dışı bırakmalısınız. Bu, ödeme tahsilatı sorunlarını önleyecek ve gönderim risklerini azaltacaktır.

Bunu yapmak için yeni bir kural oluşturabilir ve ‘Ülke Adı] Olmayan Müşteriler için COD’yi Devre Dışı Bırak’ gibi bir ad verebilirsiniz. Ardından, ödeme yöntemleri bölümünde ‘Teslimatta nakit’ seçeneğini belirleyin.

Disabling Cash on Delivery for non-US customers

Koşul için konum seçeneklerinden ‘Ülke’yi seçin ve ‘Eşit Değil (!=)’i seçin.

Bundan sonra, mağazanızın ülkesini girin.

Setting up a rule to disable Cash on Delivery for non-US customers

Artık teslimatta nakit ödeme yöntemi yalnızca yerel müşteriler için görünecek. Aynı zamanda, diğer ülkelerden sipariş veren herkes için otomatik olarak gizlenecektir.

Japonya’dan bir müşteri olarak görüntülendiğinde ödeme sayfamız şu şekilde görünür:

An example of disabling cash on delivery for non-US customers

Dijital Ürünler için Banka Transferleri Nasıl Devre Dışı Bırakılır

Dijital ürünler hemen teslim edildikleri için özel dikkat gerektirir ve banka havaleleri yavaş işlem süreleri nedeniyle riskli olabilir. Bu nedenle, dijital ürünleriniz için bu ödeme seçeneğini devre dışı bırakmanızı öneririz.

Öncelikle, tüm dijital ürünlerinizin aynı kategoride (‘Dijital ürünler’ gibi) olduğundan emin olun. Ürünlerinizi henüz sıralamadıysanız , WooCommerce’de ürün etiketlerinin, özelliklerinin ve kategorilerinin nasıl ekleneceğine ilişkin kılavuzumuza göz atın.

Ardından, yeni bir kural oluşturun ve ‘Dijital Ürünler için Banka Havalesini Devre Dışı Bırak’ olarak adlandırın. Devre dışı bırakmak istediğiniz ödeme yöntemi olarak ‘Doğrudan banka transferi’ni seçin.

Disabling bank transfers for digital products

Koşul için ürün seçeneklerinden ‘Sepette kategoriye ait ürün var’ seçeneğini seçebilirsiniz.

Ardından, dijital ürünler kategorinizi seçin.

Creating a rule to disable bank transfers when the cart has a product in the digital goods category

Ve işin bitti!

Artık bir kişi dijital ürün kategorisinden bir ürün satın aldığında ödeme sayfasında banka havalesi seçeneğini göremeyecek.

Example of disabling bank transfers when a digital product is being purchased

Büyük Siparişler için Belirli Ödeme Yöntemleri Nasıl Devre Dışı Bırakılır

WooCommerce mağazanızda daha önce büyük siparişler işlediyseniz, yüzdeye dayalı ödeme ağ geçidi ücretlerinin kârınızdan büyük bir pay alabileceğini bilirsiniz.

Örneğin, PayPal %2,99 + sabit bir ücret almaktadır. 1.000 dolarlık bir siparişte bu yaklaşık 30 dolarlık bir ücret demektir!

İşte, yüksek değerli satın alımlar için daha uygun maliyetli ödeme seçenekleri sunmak üzere koşullu ödeme ağ geçitlerinin nasıl kurulacağı.

Bu örnekte PayPal’a odaklanacağız, çünkü yüzdeye dayalı ücretleri büyük işlemler gerçekleştiren küçük işletme sahipleri için özellikle pahalı hale gelebilir.

İlk olarak, yeni bir kural oluşturun ve ‘Yüksek Değerli Siparişler için PayPal’ı Devre Dışı Bırak’ olarak adlandırın. WooCommerce ödeme yöntemlerinizden ‘PayPal’ı seçin.

Disabling PayPal for high-value orders

‘Aşağıdaki koşullar ödeme yöntemlerinin ne zaman devre dışı bırakılacağını belirler’ bölümünde ‘Aşağıdaki kurallardan herhangi biri eşleşmelidir’i seçin.

İlk koşul için, ‘Sepet Alt Toplamı (İndirimden önce)’ seçeneğini seçmeniz, ‘Büyük veya eşit’ seçeneğini belirlemeniz ve ‘1000’ girmeniz gerekir (bu tutarı ödeme ağ geçidi ücretlerinize göre ayarlayın).

İkinci koşul için ‘Sepet miktarı’nı seçin, ‘Büyük veya eşit’ seçeneğini belirleyin ve ’10’ (veya işletmeniz için anlamlı olan herhangi bir sayı) girin.

Setting up rules for PayPal to be disabled in checkout

Artık, bir müşterinin siparişi her iki koşulu da karşıladığında – 1000 $ veya daha fazla harcama VEYA 10 veya daha fazla ürün siparişi – PayPal ödeme sırasında bir ödeme seçeneği olarak görünmeyecek.

Bir test siparişi verebilir ve kuralların çalışıp çalışmadığını görmek için ödeme sayfanıza gidebilirsiniz:

Placing a test order to see if PayPal gets disabled for high-value orders

📌 Kârı maksimize etmenin daha kolay yollarını mı arıyorsunuz? WordPress’te Stripe işlem ücretlerinizi nasıl azaltacağınıza ilişkin kılavuzumuzla nasıl tasarruf edeceğinizi öğrenin.

Seçenek 3: Ödeme Yöntemlerini Kısıtlamak için Toptan Satış Paketini Kullanın (Toptan Satış Müşterileri İçin)

Toptan fiyatlandırma sunuyorsanız, muhtemelen kullanıcı rolüne göre farklı ödeme ağ geçitleri ayarlamak isteyeceksiniz. Normal müşterilere tüm standart ödeme yöntemlerini sunmak, ancak toptan müşteriler için bunları sınırlamak isteyebilirsiniz.

Bu şekilde, kârınızı en üst düzeye çıkarabilir ve ödeme güvenliği risklerini en aza indirebilirsiniz.

Örneğin, toptan müşteriler genellikle çok büyük alımlar yapar ve belirli ödeme seçenekleri (PayPal gibi) daha yüksek ücretlere sahiptir. Bu yüksek ücretlerin kârınızı azaltmasını önlemek için toptan kullanıcılar için PayPal’ı devre dışı bırakabilirsiniz.

Benzer şekilde, Şimdi Al Sonra Öde seçeneklerini kapatabilirsiniz, böylece büyük meblağlar için uzun süre beklemek zorunda kalmazsınız (veya hiç alamama riskiyle karşı karşıya kalmazsınız).

Seçenek 2’deki eklentiyi kullanarak koşullu ödeme ağ geçitleri kurabilirsiniz, ancak toptan satış eklentileri genellikle bu özelliği zaten içerir.

Örneğin Wholesale Suite eklenti paketi, toptan kullanıcı rollerine göre ödeme yöntemlerini yönetmek için yerleşik eklentilere sahiptir. Bu, B2B alıcılarınız için müşteri deneyimini iyileştirebilir.

Başlamak için, devam edin ve Wholesale Suite’ten bu WordPress eklentilerini çevrimiçi mağazanıza yükleyin:

Pro sürümü bir fiyat etiketi ile birlikte gelirken, ödeme yöntemi kontrolü ve katmanlı fiyatlandırma dahil olmak üzere temel toptan satış özelliklerinin kilidini açar.

Daha fazla bilgi için detaylı Wholesale Suite incelememizi okuyabilirsiniz.

Her iki eklenti de etkin olduğunda, toptan satış mağazanızın temellerini hazırladığınızdan emin olun. İşte takip edebileceğiniz bazı yararlı eğitimler:

Toptan müşterilere belirli ödeme yöntemlerini kısıtlamak için Toptan Satış ” Ayarlar bölümüne gidebilirsiniz. Ardından, ‘Ödeme Geçidi’ni seçin.

Editing the Wholesale Suite's Payment Gateway settings

‘Toptan Satış Rolü’nün yanında, eklentinin kurduğu ‘Toptan Satış Müşterisi’ rolünü seçin. Ardından, etkinleştirmek istediğiniz ödeme ağ geçitlerini yazın.

Tamamlandığında, ‘Eşleme Ekle’ye tıklayın.

Choosing what payment gateways to enable in Wholesale Suite

Şimdi aşağıdaki tabloda etkinleştirilmiş tüm ödeme ağ geçitlerini görmelisiniz.

Bu şekilde:

Enabled payment gateways in Wholesale Suite

Şimdi, kullanıcı Toptan Müşteri olarak oturum açarsa, ödeme sayfasında yalnızca bu belirli ödeme yöntemini görecektir.

İşte bir örnek:

What the checkout page looks like as a wholesale customer when only debit and credit cards are enabled

Seçenek 4: Ödeme Yöntemlerini Kısıtlamak için Gelişmiş Kuponları Kullanın (Belirli Kuponlar İçin)

Belirli ödeme yöntemlerini kullananlar için ödüller mi sunmak istiyorsunuz?

Bunu, müşterileri tercih edilen ödeme yöntemlerini kullanmaya teşvik eden belirli ödeme seçeneklerine bağlı kuponlar oluşturarak yapabilirsiniz.

Bu kılavuzdaki 2. Seçenekte yer alan eklenti bu görevi yerine getirebilirken, Advanced Coupons gibi kupon eklentileri bu özelliği varsayılan olarak içerir. Bu eklentiyi seviyoruz çünkü ödemeye özel indirimleriniz için ayrıntılı kurallar ve özelleştirmeler oluşturmanıza olanak tanıyor.

Öncelikle, bu WordPress eklentilerini WordPress yönetici alanınıza yüklemeniz gerekir:

Premium sürüm ücretlidir, ancak ödeme yöntemlerini kısıtlamak ve gelişmiş kupon kuralları oluşturmak için buna ihtiyacınız olacaktır. Daha fazla bilgi için Advanced Coupons incelememizin tamamına göz atın.

Ardından, Kuponlar ” Yeni Ekle bölümüne giderek kuponlarınızı ayarlayın.

Creating a new Advanced Coupons coupon

Ardından, kupon ayarlarınızı istediğiniz gibi yapılandırabilirsiniz. Ayrıntılı talimatlar için WooCommerce’de akıllı kuponların nasıl oluşturulacağına ilişkin adım adım kılavuzumuzu okuyun.

Bu eğitimde, ödemeye özel indirimler oluşturmaya odaklanacağız. Müşterilere ödeme yöntemi olarak PayPal’ı seçtiklerinde %20 indirim sağlayan PAYPAL20 adında bir kupon kodu oluşturacağız.

Creating a PayPal-specific coupon code in Advanced Coupons

Kuponun ödeme yöntemini kısıtlamak için aşağı kaydırın ve ‘Ödeme Yöntemleri Kısıtlaması’ sekmesini bulun. ‘İşaretlendiğinde, kupon uygulandığında ödeme yöntemleri kısıtlama kontrolünü etkinleştirir’ yazan kutuyu işaretleyin.

‘Tür’ için ‘İzin Verildi’ seçeneğini seçmelisiniz.

Configuring the Payment Methods Restriction setting in Advanced Coupons

Ardından, ‘Ödeme Yöntemleri’ bölümünde PayPal’ı girin.

Bundan sonra, kuponunuzu ayarlamaya devam etmekten çekinmeyin. Örneğin, otomatik uygulanan bir kupon URL’si oluşturabilir ve bunu potansiyel müşterilerinizle paylaşabilirsiniz.

Restricting the Advanced Coupons coupon to PayPal

Bu ayarları yapılandırmayı tamamladığınızda, kuponunuzu kaydetmek için ‘Güncelle’ veya ‘Yayınla’ya tıklayın.

Bu kadar basit!

Saving changes to the Advanced Coupons coupon

Müşteriler bu kuponu kullandıklarında, PayPal’ı tek ödeme yöntemi olarak göreceklerdir.

İndirim ayrıca sipariş özetine de uygulanacaktır.

Applying the PayPal-specific Advanced Coupons coupon

Seçenek 5: Ödeme Yöntemlerini Devre Dışı Bırakmak için Özel Kod Ekleme (Gelişmiş + Eklenti Yok)

Özel bir ödeme eklentisi kullanmak istemiyorsanız, aynı sonuçları birkaç satırlık özel kodla da elde edebilirsiniz. İki yaygın senaryoya göre ödeme yöntemlerini nasıl devre dışı bırakacağınızı göstereceğiz: müşteri konumu (ülke) ve sepet toplamı.

Bu yaklaşımın önceki seçeneklerden daha teknik olduğunu unutmayın. WordPress web sitenizin nasıl davranacağını kontrol eden functions.php dosyanıza kod eklemeyi gerektirir.

Ancak, küçük bir hata bile tüm web sitenizi bozabileceğinden functions.php dosyanızı doğrudan düzenlemenizi önermiyoruz. Bunun yerine, özel kodu güvenli bir şekilde eklemenize yardımcı olan bir kod parçacığı yöneticisi olan WPCode‘u kullanmanızı öneririz.

Bir eklenti olmasına rağmen, izleme kodları, özel işlevler veya analizler eklemek gibi ödeme yöntemlerinin ötesinde birçok özelleştirme için hafif bir araçtır.

WPCode ile neler yapabileceğinizi görmek için eksiksiz WPCode incelememizi ve yeni başlayanlar için en kullanışlı WordPress kod parçacıkları kılavuzumuzu okuyabilirsiniz.

Başlamadan önce, devre dışı bırakmak istediğimiz ödeme ağ geçidinin kimliğini bilmemiz gerekir. Bunu yapmak için WooCommerce ” Ayarlar bölümüne gidin ve ‘Ödemeler’ sekmesine geçin.

Configuring the WooCommerce payments settings

Ardından, imlecinizi ödeme yöntemlerinden birinin üzerine getirin.

Bunu yaparken, tarayıcınızın altında görünen URL önizlemesine dikkat edin. Şuna benzer bir şey görünmelidir: https://example.com/wp-admin/admin.php?page=wc-settings&tab=checkout&section=payment-gateway-id

Sonda &section= ‘dan sonra gelen kısım ödeme ağ geçidi kimliğinizdir. Örneğin, PayPal seçeneğinin üzerine gelirseniz, kimlik ppcp-gateway olur.

PayPal payment gateway ID

Sonraki adımlarda ihtiyaç duyacağınız için bu bilgileri not aldığınızdan emin olun.

Şimdi, WPCode’u WordPress sitenize yükleyin. Ayrıntılı talimatlar için bir WordPress eklentisinin nasıl kurulacağına ilişkin adım adım kılavuzumuzu okuyabilirsiniz.

Ardından, Kod Parçacıkları ” + Parçacık Ekle‘ye gidin. Ardından, ‘Özel Kodunuzu Ekleyin (Yeni Snippet)’ seçeneğini seçin ve ‘+ Özel Snippet Ekle’ düğmesine tıklayın.

Add Custom Snippet button in WPCode

Bundan sonra, bir kod türü seçmeniz gerekecektir.

Bu eğitim için ‘PHP Snippet’i seçin.

Choosing PHP snippet in WPCode

Şimdi, WooCommerce’de belirli ödeme yöntemlerini devre dışı bırakmak için ekleyebileceğiniz iki kod parçacığına bakalım.

Ülkeye Göre Ödeme Yöntemleri Nasıl Devre Dışı Bırakılır

Bunu yapmak için kod parçacığınıza ‘Ülke Adı] için [Ödeme Yöntemi Adı]’nı Devre Dışı Bırak’ gibi bir ad vermeniz gerekir.

Bundan sonra, aşağıdaki kod parçacığını ‘Kod Önizleme’ kutusuna yapıştırabilirsiniz:

// Hook our custom function into the WooCommerce available payment gateways filter.
add_filter( 'woocommerce_available_payment_gateways', 'customize_payment_gateway_based_on_country', 9999 );

function customize_payment_gateway_based_on_country( $available_gateways ) {

    // Check if we're in the admin area or if the WooCommerce customer object is not available.
    // If either is true, return the unmodified gateways.
    if ( is_admin() || ! WC()->customer ) {
        return $available_gateways;
    }
    
    // -----------------------------------------------------------------------
    // CUSTOMIZATION 1: Payment Gateway ID
    //
    // Replace 'your_gateway_id' with the ID of the payment gateway you want to target.
    // For example:
    //   - To target Stripe, replace with 'stripe'
    //   - To target PayPal, replace with 'paypal'
    //
    $gateway_id_placeholder = 'your_gateway_id';
    // -----------------------------------------------------------------------
    
    // -----------------------------------------------------------------------
    // CUSTOMIZATION 2: Country Code
    //
    // Replace 'XX' with the desired country code where you want to disable the gateway.
    // Country codes are based on ISO 3166-1 alpha-2.
    // For example:
    //   - To target the United States, use 'US'
    //   - To target the United Kingdom, use 'GB'
    //
    $target_country_code = 'XX';
    // -----------------------------------------------------------------------

    // Check if the specified payment gateway exists within the available gateways.
    if ( isset( $available_gateways[ $gateway_id_placeholder ] ) ) {
        // Retrieve the billing country of the current customer.
        $customer_country = WC()->customer->get_billing_country();

        // Compare the customer's billing country with the target country code.
        if ( $customer_country === $target_country_code ) {
            // If the customer's country matches the target, remove the payment gateway.
            unset( $available_gateways[ $gateway_id_placeholder ] );
        }
    }
    
    // Return the (possibly modified) list of available gateways.
    return $available_gateways;
}

Şimdi, bu kodun iki bölümünü özelleştirmeniz gerekecek.

İlk olarak, $gateway_id_placeholder değişkenini bulun ve ‘your_gateway_id’ yerine ödeme ağ geçidinizin kimliğini yazın.

$target_country_code değişkenini bulun ve ‘XX’ yerine hedef ülkenizin iki harfli kodunu yazın. Örneğin:

  • ABD – Birleşik Devletler
  • GB – Birleşik Krallık
  • CA – Kanada
  • AU – Avustralya

Diyelim ki Amerika Birleşik Devletleri’ndeki müşteriler için doğrudan banka transferlerini devre dışı bırakmak istiyorsunuz. Eğer öyleyse, kodunuz şöyle görünmelidir:

// Hook our custom function into the WooCommerce available payment gateways filter.
add_filter( 'woocommerce_available_payment_gateways', 'customize_payment_gateway_based_on_country', 9999 );

function customize_payment_gateway_based_on_country( $available_gateways ) {

    // Check if we're in the admin area or if the WooCommerce customer object is not available.
    // If either is true, return the unmodified gateways.
    if ( is_admin() || ! WC()->customer ) {
        return $available_gateways;
    }
    
    // -----------------------------------------------------------------------
    // CUSTOMIZATION 1: Payment Gateway ID
    //
    // Replace 'your_gateway_id' with the ID of the payment gateway you want to target.
    // For example:
    //   - To target Stripe, replace with 'stripe'
    //   - To target PayPal, replace with 'ppcp-gateway'
    //
    $gateway_id_placeholder = 'bacs';
    // -----------------------------------------------------------------------
    
    // -----------------------------------------------------------------------
    // CUSTOMIZATION 2: Country Code
    //
    // Replace 'XX' with the desired country code where you want to disable the gateway.
    // Country codes are based on ISO 3166-1 alpha-2.
    // For example:
    //   - To target the United States, use 'US'
    //   - To target the United Kingdom, use 'GB'
    //
    $target_country_code = 'US';
    // -----------------------------------------------------------------------

    // Check if the specified payment gateway exists within the available gateways.
    if ( isset( $available_gateways[ $gateway_id_placeholder ] ) ) {
        // Retrieve the billing country of the current customer.
        $customer_country = WC()->customer->get_billing_country();

        // Compare the customer's billing country with the target country code.
        if ( $customer_country === $target_country_code ) {
            // If the customer's country matches the target, remove the payment gateway.
            unset( $available_gateways[ $gateway_id_placeholder ] );
        }
    }
    
    // Return the (possibly modified) list of available gateways.
    return $available_gateways;
}

Bu kod, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki müşteriler ödeme sayfanızı ziyaret ettiğinde doğrudan banka transferi seçeneğini gizleyecektir.

Bu parçaları özelleştirdikten sonra, geçişi ‘Etkin Değil’den ‘Etkin’e getirin ve ardından ‘Snippet’i Kaydet’e tıklayın.

Disabling payment methods by country with WPCode

Şimdi, kodun çalışıp çalışmadığını görmek için devam edebilir ve bir test emri verebilirsiniz.

ABD merkezli müşteriler için PayPal’ı devre dışı bırakmaya yönelik örnek kod parçacığını kullandığımızda ödeme sayfamız şu şekilde görünür:

Example of disabling the bank transfer payment method for US customers with WPCode

Sepet Toplamına Göre Ödeme Yöntemleri Nasıl Devre Dışı Bırakılır

İlk olarak, yeni bir kod parçacığı oluşturun ve buna ‘Yüksek Değerli Siparişler için [Ödeme Yöntemini] Devre Dışı Bırak’ gibi açıklayıcı bir ad verin.

Bundan sonra, aşağıdaki kod parçacığını ‘Kod Önizleme’ kutusuna yapıştırın:

// Hook our custom function into the WooCommerce available payment gateways filter.
add_filter( 'woocommerce_available_payment_gateways', 'disable_payment_gateway_for_high_cart_subtotal' );

function disable_payment_gateway_for_high_cart_subtotal( $available_gateways ) {
    // Check if we're in the admin area. If so, return the unmodified gateways to avoid issues in the backend.
    if ( is_admin() ) {
        return $available_gateways;
    }

    // Get the cart subtotal.
    $cart_total = WC()->cart->get_subtotal();

    // -----------------------------------------------------------------------
    // CUSTOMIZATION 1: Minimum Cart Subtotal
    // Replace 123 with the desired minimum cart subtotal above which you want to disable the gateway.
    // -----------------------------------------------------------------------

    // -----------------------------------------------------------------------
    // CUSTOMIZATION 2: Payment Gateway ID
    // Replace 'your_gateway_id' with the ID of the payment gateway you want to target.
    // For example:
    //   - To target Stripe, replace with 'stripe'
    //   - To target PayPal, replace with 'ppcp-gateway'
    // -----------------------------------------------------------------------


    // Check if the cart total meets the minimum and if the specified payment gateway is available.
    if ( $cart_total >= 123 && isset( $available_gateways['your_gateway_id'] ) ) { 
        // Remove the payment gateway.
        unset( $available_gateways['your_gateway_id'] );  
    }

    // Return the (possibly modified) list of available gateways.
    return $available_gateways;
}

Bu kodun iki bölümünü özelleştirmeniz gerekecek. İlk olarak, bu satırda sepet alt toplam değerini bulun:
if ( $cart_total >= 123 && isset( $available_gateways['your_gateway_id'] ) ) {

‘123’ yerine istediğiniz minimum tutarı yazmanız yeterlidir (para birimi sembollerini dahil etmeyin).

Ardından, ‘your_gateway_id’ ifadesini bulun ve daha önce olduğu gibi ödeme ağ geçidi kimliğinizle değiştirin.

Dolayısıyla, 100 $ üzerindeki siparişler için PayPal’ı devre dışı bırakmak istiyorsanız, değeri ‘100’ olarak ayarlar ve ağ geçidi kimliği olarak ‘ppcp-gateway’ kullanırsınız.

İşte tam kod parçacığının nasıl görüneceği:

// Hook our custom function into the WooCommerce available payment gateways filter.
add_filter( 'woocommerce_available_payment_gateways', 'disable_payment_gateway_for_high_cart_subtotal' );

function disable_payment_gateway_for_high_cart_subtotal( $available_gateways ) {
    // Check if we're in the admin area. If so, return the unmodified gateways to avoid issues in the backend.
    if ( is_admin() ) {
        return $available_gateways;
    }

    // Get the cart subtotal.
    $cart_total = WC()->cart->get_subtotal();

    // -----------------------------------------------------------------------
    // CUSTOMIZATION 1: Minimum Cart Subtotal
    // Replace 123 with the desired minimum cart subtotal above which you want to disable the gateway.
    // -----------------------------------------------------------------------

    // -----------------------------------------------------------------------
    // CUSTOMIZATION 2: Payment Gateway ID
    // Replace 'your_gateway_id' with the ID of the payment gateway you want to target.
    // For example:
    //   - To target Stripe, replace with 'stripe'
    //   - To target PayPal, replace with 'ppcp-gateway'
    // -----------------------------------------------------------------------


    // Check if the cart total meets the minimum and if the specified payment gateway is available.
    if ( $cart_total >= 100 && isset( $available_gateways['ppcp-gateway'] ) ) { 
        // Remove the payment gateway.
        unset( $available_gateways['ppcp-gateway'] );  
    }

    // Return the (possibly modified) list of available gateways.
    return $available_gateways;
}

Bu parçaları özelleştirdikten sonra, geçişi ‘Etkin Değil’den ‘Etkin’e getirin.

Ardından, ‘Snippet’i Kaydet’e tıklayın.

Disabling PayPal for high-value orders with WPCode

Son olarak, kodun çalışıp çalışmadığını görmek için bir test emri oluşturmayı deneyin.

PayPal’ı 100 $ üzerindeki siparişler için devre dışı bırakırsanız ödeme sayfanızda görmeniz gerekenler şunlardır:

Example of disabling PayPal for high-value orders with WPCode

WooCommerce Mağazanızı Geliştirmenin Daha Fazla Yolu

Artık WooCommerce’de ödeme yöntemlerini nasıl yöneteceğinizi bildiğinize göre, daha iyi bir çevrimiçi mağaza oluşturmak için yapabileceğiniz diğer şeyleri burada bulabilirsiniz:

🚨 O nline mağazanızı bir üst seviyeye taşımaya hazır mısınız? WPBeginner Pro Services ekibimizin profesyonel bir WooCommerce mağazası oluşturmanıza yardımcı olmasına izin verin. Ödeme ağ geçitlerinizi kuracak, ödeme sürecinizi optimize edecek ve mağazanızın sorunsuz çalışmasını sağlayacağız. Ayrıca, mağaza kurulumunuzun her ayrıntısını denetlemek için özel bir proje yöneticisine sahip olacaksınız.

Ekibimizle Bugün Ücretsiz Danışma Görüşmesi Yapın!

Umarız bu makale WooCommerce’de ödeme yöntemlerini nasıl devre dışı bırakacağınızı öğrenmenize yardımcı olmuştur. Ayrıca WooCommerce’e ücretsiz kargo çubuğu ek leme kılavuzumuza ve WordPress için en iyi Authorize.net eklentileri uzman seçimlerimize göz atmak isteyebilirsiniz.

If you liked this article, then please subscribe to our YouTube Channel for WordPress video tutorials. You can also find us on Twitter and Facebook.

Disclosure: Our content is reader-supported. This means if you click on some of our links, then we may earn a commission. See how WPBeginner is funded, why it matters, and how you can support us. Here's our editorial process.

Avatar

Editorial Staff at WPBeginner is a team of WordPress experts led by Syed Balkhi with over 16 years of experience in WordPress, Web Hosting, eCommerce, SEO, and Marketing. Started in 2009, WPBeginner is now the largest free WordPress resource site in the industry and is often referred to as the Wikipedia for WordPress.

The Ultimate WordPress Toolkit

Get FREE access to our toolkit - a collection of WordPress related products and resources that every professional should have!

Reader Interactions

Comments

  1. Congratulations, you have the opportunity to be the first commenter on this article.
    Have a question or suggestion? Please leave a comment to start the discussion.

Leave A Reply

Thanks for choosing to leave a comment. Please keep in mind that all comments are moderated according to our comment policy, and your email address will NOT be published. Please Do NOT use keywords in the name field. Let's have a personal and meaningful conversation.