Trusted WordPress tutorials, when you need them most.
Beginner’s Guide to WordPress
WPB Cup
25 Million+
Websites using our plugins
16+
Years of WordPress experience
3000+
WordPress tutorials
by experts

WordPress’te Heartbeat API Nasıl Sınırlandırılır (Yeni Başlayanlar İçin Kolay Yöntemler)

WordPress web sitenizin hızını artırmak için küçük ayarlar mı arıyorsunuz? Peki, WordPress Heartbeat API’sini sınırlandırmayı hiç düşündünüz mü? Kulağa biraz teknik gelebilir, ancak bizimle kalın!

WordPress Heartbeat API, perde arkasında çalışan yararlı bir sistemdir. Siz yazı yazarken yazıları otomatik kaydetme ve pano bildirimleri gönderme gibi görevleri yerine getirir.

Varsayılan olarak, bir gönderiyi düzenlerken her 15 saniyede bir ve kontrol panelinize göz atarken her dakikada bir güncellemeleri sürekli olarak kontrol eder. Bu sık aktivite sunucunuzun CPU’sunu zorlayabilir ve sitenizi yavaşlatabilir.

İyi haber şu ki, bazı okuyucularımız Heartbeat API’sinin sıklığını ayarlamanın WordPress performanslarını önemli ölçüde artırdığını keşfetti.

Bu makalede, sitenizin hızını optimize etmek için WordPress’te Heartbeat API’sini nasıl yöneteceğinizi göstereceğiz. Merak etmeyin, göründüğünden daha basittir ve güvendiğiniz önemli özelliklerin hiçbirini bozmadan bunu yapabilirsiniz!

How to Limit Heartbeat API in WordPress

Kalp Atışı API’si Nedir?

Heartbeat API, WordPress’in geliştiricilerin platformla etkileşime girmesine ve yeni özellikler eklemesine yardımcı olmak için sağladığı ana uygulama programlama arayüzlerinden (API’ler) biridir.

WordPress 3.6 ‘da, bir kullanıcı WordPress kontrol panelinde oturum açarken tarayıcı ile sunucu arasında gerçek zamanlı iletişim sağlamak için tanıtıldı. Teknik açıdan bu iletişim AJAX çağrıları kullanılarak gerçekleştirilir.

Basitçe söylemek gerekirse, AJAX çağrıları tarayıcınız ile sunucu arasındaki mesajlar gibidir. Sayfayı yeniden yüklemek yerine, tarayıcınız sunucudan sadece ihtiyaç duyduğu bilgileri ister. Sunucu, tüm sayfayı yenilemeden güncellemeyi geri göndererek işlerin daha hızlı yapılmasını sağlar.

Heartbeat API, aşağıdakiler gibi birkaç önemli WordPress özelliğini mümkün kılar:

  • Gerçek Zamanlı Güncellemeler: Sayfayı yenilemeye gerek kalmadan neredeyse gerçek zamanlı güncellemeler sağlar. Örneğin, başka biri bir gönderiyi düzenliyorsa, size bildirilir ve gönderi kilitlenir, böylece yanlışlıkla onun çalışmasını değiştirmezsiniz.
  • Çalışmayı Otomatik Kaydetme: Bir blog yazısı veya sayfa yazarken, Heartbeat API çalışmanızı her 60 saniyede bir otomatik olarak kaydetmenize yardımcı olur. Bu şekilde, bir şeyler ters giderse, son değişikliklerinizi kaybetmezsiniz.
  • Kullanıcı Oturumları: WordPress’in o anda siteyi kimin kullandığını ve ne kadar süredir oturum açtıklarını takip etmesine yardımcı olur. Bu, kullanıcı girişlerini güvenli bir şekilde yönetmeye yardımcı olmak için WordPress’in güvenlik sistemiyle birlikte çalışır.
  • WordPress Eklentileri: Birçok WordPress eklentisi de gerçek zamanlı özellikler eklemek için Heartbeat API’sini kullanır. Bunlar arasında gelişmiş form işleme, içerik için sürüm kontrolü, canlı bildirimler, kullanıcı oturumu yönetimi, güvenlik izleme ve çok daha fazlası yer alır. Eklentiler daha etkileşimli ve dinamik kullanıcı deneyimleri oluşturmak için Heartbeat’i kullanabilir.

Bu özellikler inanılmaz derecede faydalıdır. Sorun şu ki, çok fazla isteğiniz varsa, sunucunuz yavaşlayacaktır.

Ancak endişelenmeyin, bunu yönetmek kolaydır. Heartbeat API için daha uzun bir zaman aralığı ayarlayabilirsiniz. Birkaç saniyede bir yerine örneğin iki dakikada bir kontrol etmesini sağlayarak web sitenizin hızlanmasına yardımcı olabilirsiniz.

Daha az sıklıkta kontrol etmesini sağladığınızda, anlık güncellemeler yine de gerçekleşecektir, sadece o kadar hızlı olmayacaktır. Tüm mesele, web siteniz için mükemmel dengeyi bulmak, hızlı olduğundan ve hala tüm bu yararlı gerçek zamanlı özelliklere sahip olduğundan emin olmaktır.

Kalp Atışı API’sini Sınırlamak mı Yoksa Devre Dışı Bırakmak mı Daha İyi?

Şimdi, daha da iyi WordPress performansı elde etmek için Heartbeat API’yi tamamen kapatmak isteyebilirsiniz. Çoğu durumda tamamen devre dışı bırakmamanızı şiddetle tavsiye ederiz!

Heartbeat API’sini tamamen devre dışı bırakmak, tek başınıza çalışıyor olsanız ve süper hızlı güncellemelere ihtiyacınız olmasa bile beklenmedik sorunlara yol açabilir. Kaydedilmemiş işleri kaybetme, önemli güvenlik güncellemelerini kaçırma ve oturum açma sorunlarına neden olma riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Kapatmadan önce iki kez düşünün.

Tamamen devre dışı bırakmak yerine, sıklığını ayarlamak sitenizin performansını optimize etmek için genellikle çok daha güvenli ve etkili bir yoldur.

Bununla birlikte, WordPress Heartbeat API’sinin nasıl sınırlandırılacağına (ve hatta devre dışı bırakılacağına) bir göz atalım. İşte bu eğitimde ele alacağımız konular:

Kalp Atışı API’sini Bir Eklenti ile Sınırlama (Hızlı ve Kolay)

Yapmanız gereken ilk şey ücretsiz Dynamic Front-End Heartbeat Control eklentisini yüklemek ve etkinleştirmektir. Ayrıntılı talimatlar için WordPress eklentisinin nasıl kurulacağına ilişkin adım adım kılavuzumuza başvurabilirsiniz.

Etkinleştirildikten sonra, bu eklenti herhangi bir ek kurulum gerektirmeden web sitenizin performansını otomatik olarak iyileştirmeye başlayacaktır. Heartbeat aralığını gerçek zamanlı olarak ayarlayarak web sitenizin değişen taleplerine uyum sağlar.

Birçok web sitesi için bu otomatik ayar mükemmeldir! Ancak, daha fazla kontrole sahip olmak istiyorsanız, eklentinin ayarlarını kullanarak Heartbeat ayarlarını kendiniz de değiştirebilirsiniz.

İpucu: WP Rocket ve Perfmatters gibi birçok WordPress performans eklentisi de Heartbeat API’sini sınırlayabilir. Çakışmaları önlemek için, bu amaçla yalnızca bir eklenti kullandığınızdan emin olmalısınız.

İsteğe bağlı: Kalp Atışı API’sini Manuel Olarak Sınırlama veya Devre Dışı Bırakma

Heartbeat API’sini manuel olarak kontrol etmek için WordPress panonuzda Ayarlar ” DFEHC bölümüne gitmeniz gerekir.

Bu ayarlar sayfasında, ‘Kalp Atışını Devre Dışı Bırak’ yazan bir onay kutusu göreceksiniz. Kalp Atışı API’sini gerçekten tamamen kapatmak istiyorsanız, bu kutuyu işaretleyebilirsiniz.

Disabling the Heartbeat API With a Plugin

Ancak, bunun daha önce bahsettiğimiz gerçek zamanlı özellikleri durduracağını unutmayın. Genellikle, Kalp Atışını tamamen devre dışı bırakmak yerine sadece sınırlamak daha iyidir.

Arka uç olarak da adlandırılan WordPress panonuzda çalışırken Heartbeat API’sinin görevleri ne sıklıkta kontrol edeceğini değiştirebilirsiniz.

Bunu yapmak için, ‘Arka Uç Kalp Atışı Kontrolü’ seçeneğini bulun ve yanındaki kutuyu işaretleyin.

Limiting the Backend Heartbeat Interval Using a Plugin

Ardından, yeni aralığı saniye cinsinden ayarlamak için kutuya bir sayı girebilirsiniz. Unutmayın, varsayılan değer 60 saniyedir (dakikada bir). Kalp Atışının daha az sıklıkta kontrol etmesini istiyorsanız, 90 veya 120 saniye gibi daha yüksek bir sayı girebilirsiniz.

Benzer şekilde, Kalp Atışı aralığını özellikle içerik düzenleyicide yazı veya sayfa yazdığınız zamanlar için değiştirebilirsiniz. ‘Editör Kalp Atışı Kontrolü’ kutusunu bulun ve işaretleyin.

Limiting the Heartbeat API Editor Interval With a Plugin

Ardından, istediğiniz aralığı saniye cinsinden girin. Buradaki varsayılan değer 15 saniyedir ve bu oldukça sıktır.

Siz yazarken kontrol etme sıklığını azaltmak istiyorsanız, bu sayıyı artırabilirsiniz. Sayıyı doğrudan kutuya yazabilir veya küçük yukarı ve aşağı okları kullanarak sayıyı her seferinde bir saniye değiştirebilirsiniz.

Eklenti ayrıca sunucu performansı ile ziyaretçi ihtiyaçları arasında denge kurmanızı sağlayan bir ‘Öncelik Ayarları’ kaydırıcısı içerir.

‘Sunucu önceliğini artır’ seçeneğine doğru kaydırmak, güncelleme sıklığını azaltarak sunucu yükünü azaltır. ‘Ziyaretçi önceliğini artır’ seçeneğine doğru kaydırmak daha sık güncelleme yapılmasını sağlar ancak daha fazla sunucu kaynağı gerektirir.

Adjusting Priority Settings to Limit the Heartbeat API Using a Plugin

İstediğiniz tüm değişiklikleri yaptıktan sonra, sayfanın en altına indiğinizden ve ‘Değişiklikleri Kaydet’ düğmesine tıkladığınızdan emin olun. Bu, yeni ayarlarınızın kaydedildiğinden ve çalışmaya başladığından emin olmak için önemlidir.

Kod ile Kalp Atışı API’sini Sınırlama

Heartbeat API’sini WordPress’te web sitenize bir kod parçacığı ekleyerek de sınırlayabilirsiniz.

Şimdi, kod eklemek kulağa biraz korkutucu gelebilir ve biraz dikkatli olmanız gerekir. Doğrudan kod eklerken bir hata yaparsanız, web sitenizde sorunlara neden olabilir.

Kod parçacıklarının WordPress’e nasıl güvenli bir şekilde yapıştırılacağını açıklayan yararlı bir kılavuzumuz var, bu nedenle daha rahat hissetmek için önce buna göz atabilirsiniz.

Kodu eklemenin en güvenli ve en kolay yolu WPCode eklentisini kullanmaktır, çünkü kod parçacığı zaten kütüphanesinde bulunmaktadır. Tek yapmanız gereken onu etkinleştirmektir.

Premium sürümü de var, ancak bu eğitim için WPCode Ücretsiz Eklentisini kullanacağız çünkü ‘Kalp Atışı Ayarı’ parçacığını içeriyor. Sitenize eklemek için yardıma ihtiyacınız varsa, WordPress eklentisi yükleme kılavuzumuza bakın.

Eklenti etkinleştirildikten sonra, WPCode ” + Snippet Ekle’ye giderek yeni bir snippet oluşturabilirsiniz. Bu sayfada, ‘Heartbeat Setting’ snippet’ini bulmak için arama özelliğini kullanabilirsiniz.

Creating a Heartbeat Settings Snippet in WPCode

Şimdi, farenizi snippet’in üzerine getirin ve ardından ‘Snippet’i kullan’ düğmesine tıklayın.

Bu, Snippet Düzenle sayfasını açacaktır. Endişelenmeyin. Her şey sizin için zaten ayarlandı. Tek yapmanız gereken snippet’i aktif hale getirmek.

Sayfanın sağ üst köşesindeki ‘Etkinleştir’ anahtarını bulun ve Açık konuma getirin. Bundan sonra, ‘Güncelle’ düğmesine tıklayın.

Activating the Heartbeat Settings Snippet in WPCode

Bu kod parçacığı, WordPress’te Heartbeat API’sini nasıl sınırlandıracağınızı yapılandırabileceğiniz Genel Ayarlar sayfasına yeni bir giriş ekler. Ayarlar ” Genel bölümüne gidin ve sayfanın en altına kaydırın.

Varsayılan olarak, kod parçacığı Kalp Atışı aralığını 120 saniye olarak değiştirir, bu da performansı artırmak için iyi bir başlangıç noktasıdır. Ancak bu sayıyı istediğiniz herhangi bir şekilde değiştirebilirsiniz.

Saniyeleri ayarlamak için alana yeni bir sayı yazın veya alanın yanındaki küçük yukarı ve aşağı okları kullanın.

Changing the Heartbeat Interval on the General Settings Page

Numarayı değiştirdikten sonra tekrar aşağı kaydırmanız ve Genel Ayarlar sayfasının altındaki ‘Değişiklikleri Kaydet’ düğmesine tıklamanız gerektiğini unutmayın. Bu, yeni Kalp Atışı aralığı ayarınızın kaydedildiğinden ve çalışmaya başladığından emin olmanızı sağlayacaktır.

Profesyonel İpucu: Heartbeat API’sini sınırlandırarak WordPress performansınızın ne kadar arttığını merak ediyor musunuz? Bunu yapmadan önce ve yaptıktan sonra bir hız testi gerçekleştirmeniz yeterlidir. Web sitesi hız testinin nasıl düzgün bir şekilde yapılacağına ilişkin kılavuzumuzdan nasıl yapılacağını öğrenebilirsiniz.

Kod konusunda daha rahat olanlar için, bu kod parçacığını doğrudan web sitenizin dosyalarına eklemenin başka bir yolu da vardır.

Kodu doğrudan temanızın functions.php dosyasına ekleyebilirsiniz. Ancak bu biraz daha gelişmiş bir yöntemdir ve WPCode eklentisini kullanmak çoğu kullanıcı için genellikle daha kolay ve güvenlidir.

Bu daha gelişmiş yöntemle ilgileniyorsanız, kodu aşağıda bulabilirsiniz:

// Add a new setting in wp-admin > Settings > General
add_action( 'admin_init', function() {
   register_setting( 'general', 'custom_heartbeat_interval', 'intval' );
   add_settings_field( 'custom_heartbeat_interval', 'Heartbeat Interval', function() {
       $interval = get_option( 'custom_heartbeat_interval', 120 );
       echo "<input type='number' name='custom_heartbeat_interval' value='".absint($interval)."' min='15' max='120' /> seconds";
   }, 'general' );
});

add_filter( 'heartbeat_settings', function( $settings ) {
   $settings['interval'] = get_option( 'custom_heartbeat_interval', 120 );
   return $settings;
});

Ancak çoğu kişi için WPCode eklentisini kullanmak Heartbeat API’sini sınırlamak için önerilen yoldur.

Daha fazla ayrıntı için WordPress’e kolayca özel kod ekleme hakkındaki kılavuzumuza bakın.

Eklenti Olmadan Kalp Atışı API’sini Devre Dışı Bırakma

Web sitenizde Heartbeat API’sini tamamen devre dışı bırakmaya karar verdiyseniz, bunu temanızın functions.php dosyasına veya WPCode eklentisine bir kod parçacığı ekleyerek de yapabilirsiniz.

Bu kez, Heartbeat’i devre dışı bırakma kodu zaten WPCode kütüphanesinde bulunmuyor, bu nedenle bunu kopyalayıp WPCode’a kendimiz yapıştıracağız. Endişelenmeyin, bunu yapmak hala çok kolay!

Öncelikle, bir önceki bölümde bahsettiğimiz gibi WPCode eklentisinin kurulu ve etkin olduğundan emin olun. WPCode hazır olduğunda, WordPress yönetici menünüzde WPCode ” + Snippet Ekle’ ye gidin.

Ardından, kendi özel kodunuzu ekleme seçeneğini seçmeniz gerekir. ‘Kendi Özel Kodunuzu Ekleyin (Yeni Snippet)’ adlı snippet’i arayın. Farenizi bu girişin üzerine getirdiğinizde, ‘Snippet kullan’ düğmesine tıklayabilirsiniz.

Adding a New Snippet in WPCode

Bir sonraki ekranda, WPCode sizden eklediğiniz kod türünü seçmenizi isteyecektir.

İhtiyacımız olan kod PHP’de olduğu için, ‘PHP Snippet’ seçeneğine tıklamanız gerekir.

Select the PHP Snippet Option in WPCode

Bu sizi Özel Snippet Oluştur sayfasına götürecektir.

İlk olarak, snippet’inize bir başlık vermelisiniz, böylece ne için olduğunu bilirsiniz. İyi bir başlık ‘Kalp Atışı API’sini Devre Dışı Bırak’ gibi bir şeydir.

Ardından, ‘Kod Önizleme’ adlı bölüme Heartbeat API’sini devre dışı bırakan kodu yapıştırmanız gerekir.

İşte kopyalayıp yapıştırmanız gereken kod:

add_action( 'init', 'stop_heartbeat', 1 );
function stop_heartbeat() {
wp_deregister_script('heartbeat');
}

Tüm kodu kopyalayın.

Ardından, WPCode’daki ‘Kod Önizleme’ kutusuna yapıştırın.

Adding the Deactivate Heartbeat API Code Snippet in WPCode

Sayfadaki diğer tüm ayarları olduğu gibi bırakabilirsiniz.

Şimdi, kodun çalışmasını sağlamak ve Kalp Atışı API’sini devre dışı bırakmak için parçacığı etkinleştirmeniz gerekir. ‘Aktif’ anahtarını bulun, Açık konumuna getirin ve ardından ‘Snippet’i Kaydet’ düğmesine tıklayın.

Activating the WPCode Snippet for Deactivating the Heartbeat API

İşte bu kadar! Artık WPCode kullanarak web sitenizdeki Heartbeat API’sini başarıyla devre dışı bıraktınız.

Heartbeat API’yi tekrar açmak isterseniz, WPCode’da bu kod parçacığını devre dışı bırakarak bunu kolayca yapabilirsiniz. WPCode kod parçacıklarınıza geri dönün ve bunu kapatın. Kalp Atışı API’sini kontrol etmenin çok kolay bir yoludur.

Umarız bu makale WordPress’te kalp atışı API’sini nasıl sınırlandıracağınızı öğrenmenize yardımcı olmuştur. Ayrıca bir web sitesi hız testini nasıl düzgün bir şekilde çalıştıracağınızı öğrenmek veya web sitenizi hızlandırmak için en iyi WordPress önbellek eklentileri uzman seçimimizi görmek isteyebilirsiniz.

If you liked this article, then please subscribe to our YouTube Channel for WordPress video tutorials. You can also find us on Twitter and Facebook.

Disclosure: Our content is reader-supported. This means if you click on some of our links, then we may earn a commission. See how WPBeginner is funded, why it matters, and how you can support us. Here's our editorial process.

Avatar

Editorial Staff at WPBeginner is a team of WordPress experts led by Syed Balkhi with over 16 years of experience in WordPress, Web Hosting, eCommerce, SEO, and Marketing. Started in 2009, WPBeginner is now the largest free WordPress resource site in the industry and is often referred to as the Wikipedia for WordPress.

The Ultimate WordPress Toolkit

Get FREE access to our toolkit - a collection of WordPress related products and resources that every professional should have!

Reader Interactions

8 yorumLeave a Reply

  1. Arize

    Also i am running a membership site and so many people will be logged in at the same time. Is it OK to disable it?

  2. Jaswinder Kaur

    Nice article with good information!!

    I want to use it for my site, but the plugin suggested by you, is not activated for a year. Please can you suggest something else.

  3. Dave Kessler

    Is there any possibility of this impacting SEO results?

  4. O. Live

    Yes!

    Thank you so much. My site crashed last night, and after a couple of hours on support with HostGator told me that I needed to solve this issue.

    Adding the plugin shaved two full seconds off homepage load time (4sec -> 1.9sec), and about 200kb off of total page size, and a 2-point bump in PageSpeed score.

    THANK YOU.

  5. Kien

    I use the plugin kk star ratings follow your instructions are not removed admin-ajax.php

  6. Blair2004

    WPBeginner is not only about beginners tutorials…

  7. Kate_H

    This article, whilst informative, seems to be a little misplaced on a website named WPbeginner…

Leave A Reply

Thanks for choosing to leave a comment. Please keep in mind that all comments are moderated according to our comment policy, and your email address will NOT be published. Please Do NOT use keywords in the name field. Let's have a personal and meaningful conversation.