2019

Publisert 6. aug. 2019 00:00

Erna Solberg vant duellen mellom Høyre og Arbeiderpartiet, ifølge Trine Eilertsen i Aftenposten, etter at hun og Jonas Gahr Støre møttes til valgkampens første toppoppgjør. Men hvor mye kan vi stole på de ulike målingene, og hvor gode er vi egentlig til å kunne forutsi hvilken vei velgerne går?

Publisert 21. juli 2019 00:00

Sommeren tilbringer jeg for det meste på Slottsbu ved Oslofjorden med familien, men de siste 20 årene har jeg også tilbrakt noen dager på Hvitsten, en liten perle av et sted rett på andre siden av fjorden for oss, rett syd for Drøbak.

Publisert 4. juni 2019 00:00

Det finnes fortsatt folk som tror at jorda er flat. I USA har de en egen forening. Det moderne, digitale samfunnet har gitt opphav til fenomenet fake news, som i 2017 ble kåret til årets nyord. Før brukte vi vel å kalle det rykter. Det er likevel en forskjell. Endringen som har kommet med internett, er at det har blitt mye enklere å produsere og spre dem. I det havet av informasjon som finnes på nettet, er det ikke lett å orientere seg om hvilke aktører som er pålitelige, og de fleste av oss har en hang til å oppsøke kilder som bekrefter de oppfatningene vi allerede har, snarere enn å utfordre dem.

Publisert 2. juni 2019 00:00

Før sommeren tas de aller første studentene opp på vårt nyeste studietilbud: Arbeidspraksis ved Det matematisk- naturvitenskapelige fakultet ved Universitetet i Oslo. Fire institutter har utviklet et arbeidslivsrelatert emne (som gir studiepoeng), der studentene får mulighet til å teste ut sin kompetanse hos reelle arbeidsgivere. Fakultetet gjennomfører arbeidspraksis som pilotprosjekt høsten 2019.

Publisert 12. apr. 2019 00:00

Hvem drømmer ikke av og til om å være ung igjen? Alt man skal oppleve for første gang. Å ha hele livet foran seg. Og kanskje mest av alt, alle muligheten! Når du er nitten år og skal velge studieretning har du på mange måter et blankt ark som du kan fylle med akkurat hva du vil. Likevel, det er mange tilbud, og det kan være vanskelig å velge!

Publisert 10. apr. 2019 00:00

Høsten 2019 får tjue ambisiøse studenter mulighet til å ta det tverrfaglige Honours-programmet innen realfag eller humaniora. Universitetet i Oslo (UiO) er først ute med å gi et slikt tilbud til spesielt talentfulle og motiverte studenter. Digital kompetanse vil bli vektlagt i den nye utdanningen, og kullet som starter høsten 2019 vil ha særlig fokus på temaet kunstig intelligens gjennom hele bachelorgraden. Feltet vil bli viktig for Norges økonomiske utvikling, og for å lykkes må vi satse strategisk både på tvers av fag og i hele bredden av våre ansvarsområder; utdanning, forskning og innovasjon.

Publisert 31. mars 2019 00:00

På Aftenpostens teknologikonferanse A-tech sa Erna Solberg: «Et sentralt budskap er at Norge ikke kan bli best på alle teknologiområder og at kunstig intelligens, stordata, tingenes internett og autonome systemer bør prioriteres fremover.» Siden har vi fått en ny digitaliseringsminister, og nå kommer Nikolai Astrup til Blindern for å få innspill.

Publisert 22. mars 2019 00:00

Denne uken fikk vi besøk av digitaliseringsminister Nikolai Astrup i forbindelse med åpningen av Data Science Lab i Forskningsparken. Det ble et inspirerende møte mellom forskere, etablerte selskaper, gründere og han som har det nasjonale ansvaret for intet mindre enn å digitalisere Norge; digitaliseringsminister Nikolai Astrup.

Publisert 21. mars 2019 00:00

Kobolt er viktig i fremstillingen av batterier til datamaskiner, smarttelefoner og biler, hvor det brukes som elektrode i litiumionebatteriene. Det brukes dessuten som katalysator når biomasse skal dannes om til diesel. Etterspørselen vil på begge områdene bare øke i takt med den stadige veksten av «grønn» teknologi. Den aller største bruken av kobolt er likevel i stålindustrien, hvor det brukes som legeringsmateriale. Men det er ikke bare kobolt som vil være ettertraktet i fremtiden.

Publisert 17. mars 2019 00:00

I forrige uke var jeg på Norsk olje og gass’ årskonferanse «Det store bildet», der topper fra olje- og gassnæringen og leverandørindustrien, sammen med samfunnstopper, politikere og organisasjonsledere var tilstede. En av de tingene som ble fremhevet av Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, direktør i bransjeforeningen, var at norsk olje- og gassnæring skal ligge fremst i det digitale skiftet. Næringen er avhengig av å finne de smarteste løsningene for en mer miljøvennlig teknologi for å gi mer energi med mindre utslipp. I SIRIUS, som er ledet av professor Arild Waaler ved Institutt for informatikk ved Universitetet i Oslo, jobber norske og internasjonale forskere og industriaktører med verdensledende kompetanse sammen for å digitalisere olje- og gassindustrien.

 

 

Publisert 10. mars 2019 00:00

Hvis du planlegger å snyte på skatten, går du en usikker fremtid i møte! Takket være dyktige matematikere ved Universitetet i Oslo utvikles nye statistiske metoder som øker sannsynligheten for at svindlere skal bli avslørt.

Publisert 3. mars 2019 00:00

Hva skjer med samfunnet når en bil med cyanid er på avveie? spurte professor Jan Grue i denne ukens Nytt på Nytt. Saken dreier seg om en plastboks med cyanid, på vei til Universitetet i Oslo, som på mystisk vis hadde forsvunnet.

Publisert 2. jan. 2019 00:00

Noe av det siste jeg gjorde før juleferien satte inn var en reise til Zanzibar. På Zanzibar snakkes det swahili, og skal man takke for seg heter det; Asante sana!