Yeni Başlayanlar İçin Kotlin Eğitimi (Örnekler)

Kotlin nedir?

Kotlin üzerinde çalışan, açık kaynaklı, statik olarak yazılmış bir programlama dilidir. Java Sanal Makine (JVM). Nesneye Yönelik Programlamayı (OOP'ler) ve işlevsel programlamayı sınırsız, kendi kendine yeterli ve farklı platformlarda birleştirir. Ayrıca işlevlerin minyatür kodlarla eşleştirilmesine de olanak tanır. Kotlin, JetBrains tarafından tasarlanan genel amaçlı bir programlama dilidir.

Kotlin'in Tarihi

İşte Kotlin tarihinin önemli yerleri:

Yıl Etkinlikler
2016 Kotlin v1.0 yayınlandı
2017 Android'de kotlin'in birinci sınıf desteğine ilişkin Google'ın duyurusu
2018 Kotlin v1.2, JVM ile JVM arasında kod dağıtımına yönelik eklentiyle birlikte gelir JavaSenaryo
2019 Google, Kotlin'i tercih ettiği programlama dili olarak duyurdu Android Uygulama Geliştiricileri
2021 20 Eylül 2021'de Kotlin v1.5.31 piyasaya sürüldü.

Kotlin'i kullanma nedenleri

Kotlin'in yaygın olarak kullanılmasının bazı önemli nedenlerini şöyle sıralayabiliriz:

  • Kotlin, okunması ve yazılması çok kolay, statik olarak yazılmış bir dildir.
  • Kotlin programları programlarında noktalı virgül gerektirmez. Bu, kodun daha kolay ve daha okunabilir olmasını sağlar.
  • Bu dil bilgi alışverişine ve kullanımına olanak sağlar. Java çeşitli şekillerde. Dahası, Java ve Kotlin kodu aynı projede bir arada bulunabilir.
  • Kotlin'in tip sistemi NullPointerException'ı koddan kaldırmayı amaçlamaktadır.
  • Kotlin'de yeni kod yazmak daha az zamanınızı alacaktır. Kotlin kodunu dağıtmak ve onu geniş ölçekte tutmak daha da kolaydır.

Kotlin'in Özellikleri

İşte Kotlin'in programlama dilinin ilerleme yolundan emin olmanızı sağlayacak birkaç özelliği.

Kesilmiş Kodlama:

Kotlin, kod satırının %40'a kadar kısaltılabildiği OOP tabanlı bir programlama dilidir ve bu da Kotlin'i yazılım veya web geliştirme için ideal bir seçim haline getirir.

Açık kaynak:

Kotlin için Android JVM'yi kullanır ve OOP'lerin ve işlevsel odaklı programlamanın özelliklerini birleştirir.

Hızlı Derleme:

Kotlin ile çalışırken kodu derlemek kolaydır, bu da android geliştirme için daha iyi performans sağlar ve ayrıca kodun tamamında hangi tür veri fonksiyonunun kullanılabileceğini de açıklayacaktır.

Uzatma İşlevleri:

Kotlin, kodda herhangi bir değişiklik yapmadan çeşitli eklenti işlevlerini destekleyebilir. mevcut kodu geliştiriciler için daha çekici ve muhteşem hale getirmeye yardımcı olur.

Örneğin:

Fun String.removeFirstLastChar():
String = this.substring(1, this.length -1)

Bu kod, dizenin ilk ve son karakterinin kısaltılmasına yardımcı olacaktır; bunu şu şekilde uygulayabiliriz:

Val string1 = "Today is cloudy."
Val string2 = string1.removeFirstLastChar()

Sıfır Güvenliği:

Kotlin'de sistem, aşağıdaki Kotlin örneğinde gösterildiği gibi boş referanslar ile boş olmayan referanslar arasında ayrım yapar.

Örneğin, bir String değişkeni null değerini tutamaz:

Var string1: String = "Today is Sunday"
String1 = null  // compilation error
To permit null, we can adjoin the nullable variable :
Var string2: String? = "Today is Sunday"
String2 = null
print(string2)

birlikte çalışabilir:

Kotlin kodu şu kişiler tarafından kullanılabilir: Java, ve Java kodlar Kotlin ile kullanılabilir. Yani eğer bilginiz varsa OOP'ler programlama, Kotlin'in geliştirmesine geçmek kolaydır. Ayrıca, eğer yazılmış bazı uygulamalar varsa Java, daha sonra Kotlin'in ortamıyla kullanılabilirler.

Sağlam Araçlar:

Facebok sayfasını beğenin : JavaKotlin kodu IDE kullanılarak veya komut satırı arayüzü kullanılarak da yazılabilir. IDE ile çalışmak kolaydır ve sözdizimi hataları da önemli ölçüde azalır. Aynı zamanda bir komut satırı arayüzü ile çalışırken öncelikle kodun derlenmesi gerekir.

Akıllı Oyuncular:

Akıllı döküm temel olarak uygulama maliyetlerinin azaltılmasına yardımcı olur ve hızını veya performansını artırır. Tip dönüşümü veya değişmez değerleri kullanarak kodun verimliliğini yönetmeye çalışır.

Örneğin, dize tanımlanırsa uzunluğu ve sayısı belirlenir ve Smart Cast işlevi yardımıyla bulunabilir:

Val string1: Any = "Today is Monday"
when(string1)
{
is String  -> string1.length
Is Int -> string1.inc()
}

Düşük Evlat Edinme Maliyeti:

Kotlin, benimseme maliyeti kaybı nedeniyle işletmeler tarafından tercih ediliyor. En önemlisi, özellikle programlama geçmişi olan geliştiriciler tarafından öğrenilmesi kolaydır.

Kotlin Ortam Kurulumu

Kotlin'i kurarak çalışma ortamı kurmanıza yardımcı olacak adımlar şunlardır.

Adım 1) Kurulum Java

Daha önce tartıştığımız gibi Kotlin'in temeli Java, yani yüklemeniz gerekiyor Java Kotlin'i benimsemeyi planlarken ilk olarak. Bizimle iletişime geçin Java Kurulum Eğitimi.

Adım 2) Kurulum Java IDE

Şans eseri birden fazla var Java IDE ndan şeçmek. Burada işleri sizin için biraz kolaylaştırmak için indirme bağlantıları verdik.

Bu Kotlin eğitiminde kullanacağız Eclipse.

Adım 3) Kotlin'i yükleyin

Kotlin'i yüklemek için Eclipse, Yardım bölümüne gidin Eclipse Ve tıklayın Eclipse Pazaryeri seçeneği.

Kotlin Ortam Kurulumu

Şimdi, arama kutusuna Kotlin anahtar kelimesini yazın. Eklentiyi listelemek için Git seçeneğine tıklayın. Size Kotlin eklentisinin bir bağlantısını verecektir, eklentiyi verilen bağlantıdan yüklemeniz gerekir.

Kotlin Ortam Kurulumu

Lütfen yeniden başlatın Eclipse IDE, kurulum tamamlandıktan sonra. Sağ üst köşede bir kısayol simgesi bulabilirsiniz. Eclipse IDE. Hızlı erişim yöntemidir.

Kotlin Ortam Kurulumu

Kotlin'e erişmenin başka bir yolu Eclipse IDE, şuraya git: Windows, Perspektifler, Perspektifleri Aç, ardından Diğerleri seçeneğini seçin. Burada, aşağıda verildiği gibi daha sonra yüklenen eklentilerin bir listesini kontrol edebilirsiniz.

Kotlin Ortam Kurulumu

Kotlin kurulumunu doğruladıktan sonra bir sonraki adımda ilk Kotlin programını oluşturalım.

Adım 4) İlk Kotlin Programı

İlk Kotlin projenizle başlayın. Dosya menüsünden Yeni seçeneğini seçin, ardından diğerlerini seçin ve listeden yeni bir Kotlin projesiyle başlayın.

Kotlin Ortam Kurulumu

Artık projeye bir isim belirlemeniz gerekiyor ve Kotlin ile çalışmaya hazırsınız.

Kotlin Ortam Kurulumu

Bu basit adımlarla indirme işlemi kolaydır Eclipse ve Kotlin'i sisteminize kurun ve ilk Kotlin programınızı hemen yazın.

ArchiKotlin'in yapısı

İyi oluşturulmuş bir mimari, bir uygulamanın özelliklerini ölçeklendirmesi ve son kullanıcı tabanının beklentilerini karşılaması için önemlidir. Kotlin, belleği tahsis etmek ve geliştiriciler ve son kullanıcılar için kaliteli sonuçlar elde etmek için kendine özgü ve ayırt edici bir mimariye sahiptir.

Kotlin'in coroutine'leri ve sınıfları, daha az kalıp kod üretmek, performansı artırmak ve verimliliği güçlendirmek için çekirdeği bu şekilde tasarlar. Kotlin derleyicisinin farklı tepki verebileceği çeşitli senaryolar vardır, özellikle de çeşitli dil türlerini ayırdığında.

ArchiKotlin'in yapısı
ArchiKotlin'in yapısı

Mimari diyagramında kod yürütmenin üç kolay adımda yapıldığı açıkça görülüyor.

  1. İlk adımda derleyiciye “.kt” veya kotlin dosyası eklenir.
  2. İkinci adımda Kotlin derleyicisi kodu bytecode'a dönüştürür.
  3. Üçüncü adımda bayt kodu girilir. Java Sanal makine ve JVM tarafından yürütülür.

JVM'de birkaç bayt kodlu dosya çalıştığında, kendi aralarındaki karşılıklı iletişimi ateşlerler, bu nedenle Kotlin'deki java ook doğuşu için birlikte çalışabilirlik adı verilen özellik

Kotlin'in ortaya çıkışı JavaKotlin hedef aldığında komut dosyası oluşur JavaSenaryo.

Zaman JavaKomut dosyasının hedefi seçildiğinde, Kotlin ile çalışan kütüphanenin bir parçası olan herhangi bir Kotlin kodu, Kotlin ile birlikte dökülecektir. JavaSenaryo. Ancak, Java Geliştirme Kiti (JDK) veya kullanılan herhangi bir Java kütüphanesi hariçtir.

Kotlin olmayan bir dosya bu tür bir işlem sırasında dikkate alınmaz. Hedefleme sırasında JavaKomut dosyası .kt dosyası, tutarlı bir kod oluşturmak için Kotlin derleyicisi tarafından ES5.1'e dönüştürülür. JavaKomut dosyası. Kotlin derleyicisi, optimum boyutta bir çıktı, mevcut modülle birlikte çalışabilirlik, standart kütüphaneyle aynı işlevsellik ve çıktıyı elde etmeye çalışır. JavaSenaryo okunabilir.

Tartışmadan, Kotlin Derleyicilerinin daha verimli, yetkin ve bağımsız bir kod oluşturabileceği ve bunun da yüksek performanslı bir yazılım ürünü ortaya çıkarabileceği açıkça görülüyor.

Kotlin Değişkeni

Değişkenler, programda değiştirilecek ve başvurulacak verileri depolamak için kullanılır. Temelde veri depolama ve etiketleme birimidir ve programın okunması ve anlaşılması kolay olması için açıklayıcı bir takma ad bekler. Yani değişkenlerin bilgi toplamaya yarayan kaplar olduğunu söyleyebiliriz.

Kotlin'de tüm değişkenler bildirilmelidir. Ancak, herhangi bir değişken bildirilmezse, bu bir sözdizimi hatası olarak ortaya çıkar. Ayrıca, değişkenin bildirimi, değişkende saklamamıza izin verdiğimiz veri türünü belirler. Kotlin'de, değişkenler val ve var anahtar sözcükleri kullanılarak tanımlanabilir. İşte Kotlin'de değişkenleri bildirmenin sözdizimi:

Var day = "Monday"
Var number = 3

Burada değeri “” olan yerel değişken day’ı deklare ettik.Monday' ve türü String ve değeri 3 olan ve türü Int olan başka bir yerel değişken sayıdır çünkü burada değişmez değer 3 olan tamsayı türündedir.

Yerel değişkenler geleneksel olarak aynı anda bildirilir ve başlatılır. Kotlin değişkenini başlatırken belirli işlemleri de gerçekleştirebiliriz.

Aynı veri tipindeki değişken üzerinde bir işlem gerçekleştirebiliriz; burada num1 ve num2'nin her ikisi de Int ile aynı veri tipindedir, day ise dize veri tipindedir. Dolayısıyla bir hata gösterecektir. İşte Kotlin'de değişkenleri nasıl tanımlayabileceğiniz başka bir teknik.

var day : String = "GURU99"
var num : Int = 100

Var ve val anahtar kelimelerinin birbirinden ne kadar farklı olduğunu görelim.

Var:

Var, herhangi bir programlama dilinde kullanılan ve tek bir programda birden çok kez kullanılabilen genel bir değişken gibidir. Üstelik değerini istediğiniz zaman bir programda değiştirebilirsiniz. Bu nedenle değişken değişken olarak bilinir.

İşte Kotlin'deki değişken değişkenin bir örneği:

var num1 = 10
Var num2 = 20
Num1 = 20
print(num1 + num2) // output : 40

Burada num1'in 20 olan değerinin üzerine, num1'in önceki değeri olan 10 yazılır. Bu nedenle num1 + num2'nin çıktısı 40 yerine 30 olur.

Değer:

Val sabit bir değişken gibidir ve değerini programda daha sonra değiştiremezsiniz, ayrıca tek bir programda birden fazla kez atanamaz ve belirli bir programda yalnızca bir kez kullanılabilir. Dolayısıyla, değişmez bir değişken olarak bilinir.

İşte Kotlin'deki değişmez değişkenlerin bir Kotlin programı örneği:

Val num1 = 10
Var num2 = 20

Burada num1'in 10 değeri, val türünde sabit olduğundan, num1'in yeni değeri olan 20 üzerine yazılamaz. Bu nedenle çıktı 30 yerine 40 olur.

not: Kotlin'de değişken değişkenler yerine değişmez değişkenler tercih edilir.

Kotlin'de Veri Türleri

Veri türleri ilişkilendirilebilir değerler kümesidir ve bunlar üzerinde gerçekleştirilebilecek işlemleri açıklar. Diğer programlama dillerine benzer şekilde Kotlin'in de Int, Boolean, Char gibi önceden tanımlanmış veri türleri kümesi vardır. Double, vb.

Kotlin'de her veri türü bir nesne olarak kabul edilir.

Şimdi bu Kotlin temel Eğitiminde, Kotlin'de kullanılan önceden tanımlanmış veri türlerine daha derinlemesine bakalım.

Numbers :

Kotlin, sayılar olarak bilinen ve Tam Sayılar ve Kayan Noktalı Sayılar olarak alt kategorilere ayrılan bir dizi yerleşik veri türü sunar Numbers.

Tamsayılar :

Tamsayılar dört türü olan sayıların kategorisidir:

Tip Boyut (bit) Minimum değer maksimum değer
Bayt 8 -128 127
kısa 16 -32768 32767
Int 32 -2,147,483,648 (-231) 2,147,483,647 (231 - 1)
Uzun 64 -9,223,372,036,854,775,808 (-263) 9,223,372,036,854,775,807 (263 - 1)

Kayan nokta Numbers :

Kayan nokta Numbers Bazı ondalık değerleri taşıyan tam sayı olmayan sayılardır.

Float: Float, 32 bitlik tek duyarlıklı kayan noktalı bir değerdir.

Örnek: var: Float x = 3.25600

Double: Double 64 bitlik çift hassasiyetli kayan nokta değeridir.

Örnek: var: Double y = 2456.345587

Boolean'lar:

Kotlin'deki Booleans veri türü mantıksal değerleri temsil etmesi açısından önemlidir. Boolean'da doğru veya yanlış olabilecek yalnızca iki olası değer vardır.

Örneğin: val gün = doğru

Val gün2 = yanlış

karakter:

Kotlin'de karakterler char adı verilen anahtar kelime yardımıyla temsil edilir. Kotlin'de tek tırnaklar char bildirimini temsil eder. Java'da char bazen kotlin'de mümkün olmayan sayılar olarak kullanılır.

Örneğin:

val onechar = 'x'
print(onechar) //  output : x
Val onedigit = '7'
print(onedigit) // output : 7

Kotlin Tipi Dönüşüm veya Kotlin Tipi Döküm

Tür Dönüştürme, bir tür veri değişkenini başka bir veri türü değişkenine dönüştürme prosedürüdür. Büyük ölçüde Tip Döküm olarak da bilinir.

Kesinlikle, içinde Java, örtülü tür dönüşümü veya daha küçük bir veri türünün daha büyük veri türüne örtülü tür dönüşümü desteklenir.

For Example : int abc = 15;
Long bcd = abc; // compiles successfully

Ancak kotlin'de daha küçük bir veri türünün daha büyük bir veri türüne örtülü dönüşümü hiçbir şekilde desteklenmez, yani int veri türü örtülü olarak uzun veri türüne dönüştürülemez.

For Example : var abc = 15
Val bcd : Long = abc // error

Ancak Kotlin'de tip dönüşümü açıkça yapılır. Burada, bir veri türü değişkeninin diğerine dönüştürülmesine rehberlik eden yardımcı işlevlerin rehberliği gelir.

Bir veri türünün diğerine dönüştürülmesi için önceden sahip olunan belirli yardımcı işlevler vardır:

toInt()

toByte()

kısa()

toChar()

toLong()

Batmak()

içinDouble()

For Example : var abc = 15
Val bcd : Long = abc.toLong() // compiles successfully

Kotlin Operaları

Operators, değişkenleri ve değerleri olan işlenenlerdeki işlemleri güvence altına alan önemli ve özel karakterler veya sembollerdir. Kotlin'de, aritmetik işlemler, atama işlemleri, karşılaştırma işlemleri vb. gibi farklı işlemlerde kullanılan bir dizi operatör vardır.

Aritmetik Operator :

Aritmetik operatörler toplama, çıkarma, çarpma, bölme ve modül işlemleri için kullanılır.

Kullanım anlam
+ Ekleme (dize birleştirme için de kullanılır)
- Çıkarma Operator
* Çarpma Operator
/ Bölünme Operator
% modül Operator

Örneğin:

var x = 10
var y = 20
var z = ( ( x + y ) * ( x + y ) ) / 2     

Aşağıdaki kodun çıktısı 45'tir.

karşılaştırma Operator :

Karşılaştırma operatörü iki değeri, iki değişkeni veya iki sayıyı karşılaştırmak için kullanılır. Büyüktür sembolü ( > ), küçüktür sembolü ( < ) ve eşittir sembolü ( ==), eşit değildir sembolü ( != ), eşittir büyüğü sembolü ( >= ), küçük eşittir sembolü ile birlikte kullanılır. sembol(<= ). Her zaman doğru veya yanlışla sonuçlanır.

Örneğin:

var x = 10
Var y =20
Var z = x < y // Output : true
Var w = x > y // Output : false
Var m = x == y // Output : false

Atama Operator :

Atama Operators, aritmetik işlemli değerleri atamak için kullanılır. +=, -=, *=, /=, %= gibi sembollerle kullanılır.

Örneğin:

var x = 10
var y = 20
var x + = y // Output : 30
Var y - = x // Output : 10
Var x * = y // Output : 200

Arttırma ve Azaltma Operator :

Arttırma ve eksiltme operatörleri, değişkenin veya sayının değerlerini artırmak veya azaltmak için kullanılır. ++ ve — gibi semboller yardımıyla kullanılır.

Arttırma öncesi ++a, artış sonrası a++, azaltma öncesi –b, azaltma sonrası b– olmak üzere iki tür artırma ve azaltma vardır.

Örneğin:

var a = 10
var b = 20
var c = a++ // Output: 11
var d = b— //Output : 19     

Kotlin Dizileri

Dizi, homojen veri türleri kümesidir ve aynı türdeki verileri bitişik bellek konumunda depolamak için kullanılan en temel veri türlerinden biridir. Dizi, herhangi bir programlama dilindeki verilerin düzenlenmesi açısından önemlidir; böylece tek bir yerde depolanan birden fazla verinin aranması veya sıralanması kolaydır.

Kotlin'de diziler, yerel veri türleri olmaktan ziyade aynı veri türlerinin değiştirilebilir bir işbirliğidir.

İşte Kotlin'deki bir dizinin belirli özellikleri

  • Dizinin boyutu bildirildikten sonra değiştirilemez.
  • Kotlin'deki diziler değiştirilebilir.
  • Diziler bitişik bellek konumlarında saklanır.
  • Bir diziye a[1], a[2] ve benzeri indekslerin yardımıyla erişilebilir.
  • Bir dizinin dizini bir[0] olan sıfırla başlar.

Kotlin'de bir dizi iki farklı yöntemle tanımlanabilir.

arrayOf() İşlevini Kullanarak:

Kotlin'de kütüphane fonksiyonlarının büyük bir kullanımı var. Bu tür kütüphane işlevlerinden biri, değişkenlerin değerlerini işleve ileterek bir diziyi tanımlamak için kullanılan arrayOf() işlevidir.

Örneğin: arrayOf() işlevini kullanarak dizinin örtülü tür bildirimi

val x = arrayOf(1,2,3,4,5,6,7,8,9)

Örneğin: arrayOf() işlevini kullanarak dizi bildirimini açıkça yazın.

Val y = arrayOf<Int>(1,2,3,4,5,6,7,8,9)

Dizi Oluşturucuyu Kullanarak:

Kotlin'de Array adında bir sınıf bulunmaktadır. Bu nedenle, bir dizi oluşturmak için yapıcının bir dizisini kullanmak mümkündür. Yapıcıdaki dizi iki ana parametreyi tutar.

Kotlin'de Bir Dizinin Dizini Nedir?

Bir dizi indeksinin, indeksin başlangıç ​​değerini döndürmesinin kabul edilebilir olduğu fonksiyon.

Örneğin:

val abc = Array(7 , { i -> i*1})

Burada dizinin değeri 7 olup, elemanın değerlerini başlatmak için lambda ifadesi kullanılmıştır.

Belirli işlevleri kullanarak dizilere erişmenin ve bunları değiştirmenin çeşitli yöntemleri de vardır. Bu nedenle, sınıf dizisinin nesnelerine erişmek için kullanılan get() ve set() adlı iki üye işlevi vardır.

Örneğin:

val x = arrayOf(10,20,30,40,50,60,70,80,90)
val y = x.get(0) // Output 10

Burada dizinin 10 indeksindeki değer 0 olduğundan çıktı 10'dur.

Not: get() yalnızca tek değer alır

Örneğin:

val x = arrayOf(10,20,30,40,50,60,70.80.90)
val y = x.set(2, 3) //

Çıkış : 30 40

Burada dizinin 30. indeksindeki değer 40 ve 2. indeksteki değer 30 olduğundan çıktı 3 ve 40 olur.

Not: set() bir dizinin birden çok değerini alır.

Kotlin Dizeleri

String, herhangi bir programlama dilinde temel bir veri türüdür. Bir dize, bir dizi karakterden başka bir şey değildir. String sınıfı karakter dizelerini temsil eder. Kotlin'de tüm dizeler String sınıfının nesneleridir; bu, dize değişmezlerinin sınıfın örnekleri olarak uygulandığı anlamına gelir.

Sözdizimi:

 Val myString = "Hey there!"

Kotlin Koleksiyonu

Bir koleksiyon benzer türde birden fazla nesne içerir ve koleksiyondaki bu nesnelere öğeler veya öğeler adı verilir. Toplama, verilerin depolanmasına, alınmasına, işlenmesine ve toplanmasına yardımcı olabilir.

Koleksiyon Türleri:

Değişmez koleksiyon

Bu tür koleksiyonlar salt okunur işlevleri destekler. Öğelerini değiştiremezsiniz.

Yöntemler şunları içerir:

  • Liste – listOf() ve listOf ()
  • Ayarla – setOf()
  • Harita –mapOf()

Değişken Koleksiyon

Hem okuma hem de yazma işlevini destekler.

Yöntemler şunları içerir:

  • Liste – mutableListOf(),arrayListOf() ve ArrayList
  • Ayarla – mutableSetOf(), hashSetOf()
  • Harita – mutableMapOf(), hashMapOf() ve HashMap

Kotlin İşlevleri

Herhangi bir programlama dilindeki işlevler, belirli bir görevi gerçekleştirmek üzere tasarlanmış benzer ifadeler grubudur. İşlevler, bir programın onu çeşitli küçük kod bloklarına bölmesine olanak tanır. Bu kod bölümü, kodun okunabilirliğini, kodun yeniden kullanılabilirliğini artırır ve programın yönetilmesini kolaylaştırır.

Kotlin statik olarak yazılan bir dil olarak bilinir. Burada 'fun' anahtar sözcüğü bir işlevi bildirmek için kullanılır. Kotlin'de yalnızca standart kütüphanedeki veya kullanıcı tanımındaki kullanılabilirliğine bağlı olan iki tür fonksiyon vardır. Bunlar:

  • Standart kütüphane işlevi
  • Kullanıcı tanımlı fonksiyon

Kotlin İşlevi

Kotlin İşlevleri

Şimdi bunları Kotlin kod örnekleriyle detaylı olarak ele alalım.

Standart Kütüphane İşlevi

Bunlar örtülü olarak tanımlanabilen ve kullanıma hazır yerleşik kitaplık işlevleridir.

Örnek 2 için:

fun main(args: Array<String>){  
var number = 9  
var result = Math.sqrt(number.toDouble())  
print("$result")  
}  

Çıktı:

3.0

sqrt(), kütüphanede tanımlanan ve bir sayının karekökünü döndüren bir işlevdir.

print() işlevi, mesajı standart bir çıktı akışına yazdırır.

Kullanıcı Tanımlı İşlev

Adından da anlaşılacağı gibi bu işlevler genellikle kullanıcılar tarafından oluşturulur ve ileri düzey programlama için kullanılabilir.

Burada işlevler 'fun' anahtar sözcüğü kullanılarak bildirilir.

Örnek 3 için:

fun functionName(){
//body of the code
}

Burada, gövde içindeki kodları çalıştıracak fonksiyonu çağırıyoruz functionName()

Kotlin fonksiyon örnekleri:

fun main(args: Array<String>){  
    sum()  
    print("code after sum")  
}  
fun sum(){  
    var num1 =8  
    var num2 = 9  
    println("sum = "+(num1+num2))  
}  

Çıktı:

toplam = 17

toplamdan sonraki kod

Kotlin'de İstisna İşleme

Programlamada istisna, programda meydana gelen ve programın sonlandırılmasına yol açan bir çalışma zamanı sorunu olarak tanımlanır. Bu sorun, daha az bellek alanı, dizi bağlantısının olmaması, sıfıra bölme gibi koşullar nedeniyle ortaya çıkabilir. Kod yürütmede bu tür sorunları engellemek için istisna işleme kullanılır.

İstisna yönetimi, çalışma zamanı sorunlarını ele alan ve aynı zamanda yürütme sırasında program akışını sürdüren teknik olarak tanımlanır.

Kotlin bir istisna nesnesi atmak için 'throw' ifadesini kullanır. Burada tüm istisna sınıfları, Throwable sınıfının torunlarıdır.

Throw MyException(“istisna atar”)

İstisna işlemede dört tür istisna vardır. Bunlar:

  • try – Bu blok, istisna oluşturabilecek ifadeleri içerir. Bunu her zaman catch ya da nihayet ya da her ikisi takip eder.
  • catch – try bloğundan atılan bir istisnayı yakalar.
  • nihayet – Her zaman istisnanın ele alınıp alınmadığını kontrol eder.
  • throw – Açıkça bir istisna atmak için kullanılır.

Yakalamayı deneyin:

İstisna işlemede try-catch bloğunda, try bloğu bir istisna oluşturabilecek kodu içine alır ve catch bloğu ifadeyi yakalar ve onu işler.

try catch bloğunun sözdizimi:

try{    
//code with exception    
}catch(e: SomeException){  
//code handling exception  
}    

try ile nihayet bloğunun sözdizimi

try{    
//code with exception    
}finally{  
// code finally block  
}   

Sonunda:

Kolin'de, nihayet blok her zaman istisnanın ele alınıp alınmadığını kontrol eder, bu da onu istisna işlemenin çok önemli bir ifadesi haline getirir.

Örnek 4 için:

Bu kod parçacığında istisna oluşur ve işlenir.

fun main (args: Array<String>){  
    try {  	
        val data =  9/ 0  
        println(data)  
    } catch (e: ArithmeticException) {  
        println(e)  
    } finally {  
        println("finally block executes")  
    }  
    println("write next code")  
}  

Çıktı:

java.lang.ArithmeticException: / by zero
finally block executes
write next code

Atmak:

Throw bloğu açık bir istisna atar. Ayrıca özel istisnalar atmak için kullanılır.

Sözdizimi:

Throw SomeException()

Throw SomeException()

Örnek:

fun main(args: Array<String>) {
    try{
        println("Exception is not thrown yet")
        throw Exception("Everything is not well")
        println("Exception is thrown")
    }
    catch(e: Exception){
        println(e)

    }
    finally{
        println("You can't ignore me")
    }
}

Çıktı:

Kotlin Örneği

Kotlin Sıfır Güvenliği

Kotlin'i destekleyen sistem türleri, null yapılabilir referanslar taşıyabilen referanslar ile null yapılabilir referanslar taşıyamayan referanslar arasında büyük ölçüde ayrım yapar. Kotlin, kasıtlı olarak A olarak bilinen, koddaki boş işaretçi istisnasını veya boş referansı ortadan kaldırmayı amaçlayan bir boş güvenlik dilidir. Billİyon Doları Hatası.

Birçoğunun en geleneksel tökezleme taşı Programlama dilleri boş bir referansın bir üyesine erişirken bunun bir NullPointerException ile sonuçlanmasıdır, bunun nedeni !! operatörü veya bu yapıcı başka bir yerde kullanılmış ve kodun başka bir noktasına iletilmiştir. Nullable özelliği, kullanılmadan önce her defasında null kontrolü için onay gerektirir.

Kotlin'de sistem, boş referanslar ile boş olmayan referanslar arasında ayrım yapar.

Örneğin, bir String değişkeni null değerini tutamaz:

Örnek 5 için:

fun main(args: Array<String>){
    var x: String = "GURU99 is the only place where you will get maximum technical content!" // Not Null by default
    println("x is : $x")
    // You cannot assign null variable to not-nullable variables 
    // a=null // it will give compilation error
    var y: String? = "Thanks for visiting GURU99" 
// Nullable Variable
    println("y is : $y")
    y = null
    println("y is : $y")
}

Çıktı:

Kotlin Sıfır Güvenliği

Kotlin OOP'leri

Nesne yönelimli programlama yaklaşımı, karmaşık bir kod parçasının nesneler oluşturarak daha küçük kod bloklarına bölünmesine olanak tanır. Bu nesneler karşılıklı olarak iki özelliği paylaşır: durum ve davranış.

Kotlin kod örnekleriyle tartışacağımız OOP öğelerinden bazıları şunlardır:

  • Sınıf ve Nesneler
  • Kurucular
  • miras
  • Soyut Sınıf

Kotlin OOP'leri

Kotlin'de sınıf

Bir nesne oluşturmadan önce ilk olarak nesnenin planı olarak da bilinen bir sınıf tanımlamamız gerekiyor.

Sözdizimi:

class ClassName {
    // property
    // member function
    ... .. ...
}

Kotlin'deki nesneler

Sınıf tanımlarken sadece nesnenin özelliklerini tanımlıyoruz, hafıza, depolama gibi başka bir parametre tahsis edilmiyor.

Sözdizimi:

var obj1 = ClassName()

Kotlin'deki inşaatçılar

Yapıcı, sınıf özelliklerini başlatmanın bir yoludur. Bir nesne başlatıldığında çağrılan bir üye işlevidir. Ancak Kotlin'de işler farklı yürüyor.

Kotlin'de iki tür kurucu vardır:

Kotlin'deki inşaatçılar

Kotlin'deki inşaatçılar

Birincil kurucu: Bir sınıfı başlatmanın optimize edilmiş yolu

Sözdizimi:

class myClass(valname: String,varid: Int) {  
    // class body  
}  

İkincil kurucu: Başlatma mantığının eklenmesine yardımcı olur

Kotlin Kalıtımı

Kalıtım, ebeveyn sınıfın bazı özelliklerinin alt sınıf tarafından edinilmesiyle ortaya çıkar. İki veya daha fazla sınıfın aynı özelliklere sahip olması durumunda kalıtıma izin verilir.

Sözdizimi:

open class ParentClass(primary_construct){
    // common code
  }class ChildClass(primary_construct): ParentClass(primary_construct_initializ){
    // ChildClass specific behaviours
  }

Kotlin'de Soyut Sınıf

Soyut bir sınıf, somutlaştırılamayan bir sınıftır, ancak onlardan alt sınıfları miras alabiliriz. 'abstract' anahtar kelimesi soyut bir sınıf bildirmek için kullanılır.

Örnek 6 için:

  open class humanbeings { 
    open fun Eat() { 
        println("All Human being Eat") 
    } 
} 
abstract class Animal : humanbeings() { 
    override abstract fun Eat() 
} 
class Cat: Animal(){ 
    override fun Eat() { 
        println("Cats also loves eating") 
    } 
} 
fun main(args: Array<String>){ 
    val lt = humanbeings() 
    lt.Eat() 
    val d = Cat() 
    d.Eat() 
} 

Çıktı:

Kotlin'de Soyut Sınıf

Kotlin'in Bugünü ve Geleceği

Şimdi:

  • Birçok şirket beğeniyor Netflix, Pinterest ve Corda güçlü içerik oluşturmak için Kotlin'i kullanıyor Android Uygulamaların.
  • 2016'dan 2017'ye kadar bir yıl gibi kısa bir sürede Kotlin, şaşırtıcı programlama özellikleriyle oldukça popüler hale geldi.
  • 2017 yılında Google, Kotlin'i android geliştirme için resmi programlama dili olarak duyurdu.
  • Hızlı bir şekilde değiştirebilirsiniz Java Kotlin ile kodlayın çünkü %100 uyumlu Java ve Android.

Gelecek:

  • Çapraz platform oyun geliştirme
  • Platformlar arası mobil uygulama geliştirme
  • Hizmet tarafı komut dosyası oluşturma ve mikro hizmetler
  • Makine öğrenme & veri analizi

ÖZET

  • Kotlin, JetBrains tarafından 2010 yılında Apache 2.0 lisansı altında çoklu platform uygulamaları için önerilen bir programlama dilidir.
  • Kotlin adı, benzer bir yazışmada Kotlin Adası'nın adından türetilmiştir. Java Java adlı bir adanın isminden gelmektedir.
  • 2016 yılında Kotlin'in ilk sürümü v1.0 piyasaya sürüldü
  • Kotlin programları programlarında noktalı virgül gerektirmez. Bu, kodun daha kolay ve daha okunabilir olmasını sağlar.
  • Kotlin için Android geliştiriciler, kod satırının %40'a kadar kısaltılabildiği OOP tabanlı bir programlama dilidir, bu da Kotlin'i yazılım veya web geliştirme için ideal bir seçim haline getirir.
  • Kotlin'de tüm değişkenler var ve val anahtar kelimeleri kullanılarak bildirilmelidir.
  • Diğer programlama dillerine benzer şekilde Kotlin'in de Int, Boolean, Char gibi önceden tanımlanmış veri türleri kümesi vardır. Double, vb.
  • Kotlin'de aritmetik işlemler, atama işlemleri, karşılaştırma işlemleri vb. gibi farklı işlemlerde kullanılan bir dizi operatör vardır.
  • Kotlin'de diziler, yerel veri türleri olmaktan ziyade aynı veri türlerinin değiştirilebilir bir işbirliğidir.
  • Kotlin'de diziler iki yöntem kullanılarak tanımlanır: ArrayOF() ve Yapıcılar.
  • Kotlin, kasıtlı olarak A olarak adlandırılan boş işaretçi istisnasını veya boş referansı koddan kaldırmaya yardımcı olan bir boş güvenlik dilidir. Billİyon Doları Hatası.