Tutorial Node.js pentru începători: învață pas cu pas în 3 zile
Introducere în Node.js
Aplicația web modernă a parcurs cu adevărat un drum lung de-a lungul anilor odată cu introducerea multor cadre populare, cum ar fi bootstrap, Angular JS, etc. Toate aceste cadre se bazează pe populare JavaScenariu cadru.
Dar când a fost vorba de dezvoltarea aplicațiilor bazate pe server, a existat un fel de gol și aici a intrat în imagine Node.js.
Node.js se bazează, de asemenea, pe JavaScript cadru, dar este folosit pentru dezvoltarea aplicațiilor bazate pe server. În timp ce parcurgem întregul tutorial, vom analiza în detaliu Node.js și cum îl putem folosi pentru a dezvolta aplicații bazate pe server.
Programa Node.js
Noțiuni de bază Node.js pentru începători
👍 Lesspe 1 | Descărcați și instalați Node.js — Cum să descărcați și să instalați Node.js și NPM pe fereastră |
👍 Lesspe 2 | Tutorial Node.js NPM — Creați, publicați, extindeți și gestionați |
👍 Lesspe 3 | Creați server web HTTP în Node.js — Tutorial cu Exemplu de cod |
Lucruri avansate Node.js!
👍 Lesspe 1 | Tutorial Node.js Express FrameWork — Învață în 10 minute |
👍 Lesspe 2 | Node.js MongoDB tutorial — Un ghid complet cu exemple |
👍 Lesspe 3 | Tutorial Node.js Promise — Un ghid complet pentru JavaPromisiuni de scenariu |
👍 Lesspe 4 | Tutorial Bluebird Promises — Un ghid complet pentru promisiunile Bluebird |
👍 Lesspe 5 | Node.js Generators — Ce este, Callbacks vs. Node.js Generators |
👍 Lesspe 6 | Tutorial Node js Streams — Filestream, Țevi |
👍 Lesspe 7 | Tutorial de testare unitară Node.js cu Jasmine — Un ghid complet |
👍 Lesspe 8 | Tutorial GraphQL — Ce este GraphQL? Învață cu Exemplu |
Stiu diferenta!
👍 Lesspe 1 | GraphQL vs REST - Care este diferența? |
👍 Lesspe 2 | Node.Js Vs AngularJS - Stiu diferenta |
👍 Lesspe 3 | Node.js vs Python - Care este diferența? |
Întrebări pentru interviu Node.js și tutorial PDF
👍 Lesspe 1 | Întrebări de interviu Node.js — Top 25 de întrebări și răspunsuri la interviu Node.js |
👍 Lesspe 2 | Node.js Tutorial PDF — Descărcați PDF Tutorial Node.js pentru începători |
Ce este Node.js?
Node.js este un mediu de rulare cu sursă deschisă, multiplatformă, utilizat pentru dezvoltarea de aplicații web pe partea de server. Aplicațiile Node.js sunt scrise în JavaScript și poate fi rulat pe o mare varietate de sisteme de operare.
Node.js se bazează pe o arhitectură bazată pe evenimente și pe un API de intrare/ieșire care nu blochează, care este conceput pentru a optimiza debitul și scalabilitatea unei aplicații pentru aplicații web în timp real.
Pe o perioadă lungă de timp, cadrul disponibil pentru dezvoltarea web s-a bazat toate pe un model apatrid. Un model apatrid este în cazul în care datele generate într-o sesiune (cum ar fi informații despre setările utilizatorului și evenimentele care au avut loc) nu sunt menținute pentru utilizare în următoarea sesiune cu acel utilizator.
A trebuit depusă multă muncă pentru a menține informațiile despre sesiune între solicitările unui utilizator. Dar cu Node.js, există în sfârșit o modalitate prin care aplicațiile web să aibă conexiuni bidirecționale în timp real, în care atât clientul, cât și serverul pot iniția comunicarea, permițându-le să schimbe date liber.
De ce să folosiți Node.js?
Vom arunca o privire asupra valorii reale a Node.js în capitolele următoare, dar ce face acest cadru atât de faimos. De-a lungul anilor, majoritatea aplicațiilor s-au bazat pe un cadru cerere-răspuns apatrid. În acest tip de aplicații, este la latitudinea dezvoltatorului să se asigure că a fost introdus codul corect pentru a se asigura că starea sesiunii web a fost menținută în timp ce utilizatorul lucra cu sistemul.
Dar cu aplicațiile web Node.js, acum puteți lucra în timp real și puteți avea o comunicare bidirecțională. Starea este menținută și fie clientul, fie serverul poate începe comunicarea.
Caracteristicile Node.js
Să ne uităm la câteva dintre caracteristicile cheie ale Node.js
- IO asincronă bazată pe evenimente ajută la gestionarea concurenței cererilor – Acesta este probabil cel mai important punct de vânzare al Node.js. Această caracteristică înseamnă că, dacă o solicitare este primită de către Node pentru o operațiune de intrare/ieșire, va executa operația în fundal și va continua cu procesarea altor solicitări.
Acesta este destul de diferit de alte limbaje de programare. Un exemplu simplu în acest sens este dat în codul de mai jos
var fs = require('fs'); fs.readFile("Sample.txt",function(error,data) { console.log("Reading Data completed"); });
- Fragmentul de cod de mai sus privește citirea unui fișier numit Sample.txt. În alte limbaje de programare, următoarea linie de procesare s-ar întâmpla numai după citirea întregului fișier.
- Dar, în cazul lui Node.js, fracțiunea importantă de cod de observat este declararea funcției („funcție (eroare, date)”). Aceasta este cunoscută ca o funcție de apel invers.
- Deci, ceea ce se întâmplă aici este că operația de citire a fișierului va începe în fundal. Și alte procesări pot avea loc simultan în timp ce fișierul este citit. Odată ce operațiunea de citire a fișierului este finalizată, această funcție anonimă va fi apelată și textul „Citirea datelor finalizată” va fi scris în jurnalul consolei.
- Node folosește V8 JavaMotorul Script Runtime, cel care este folosit de Google Chrome. Nodul are un înveliș peste JavaMotor de script care face motorul de rulare mult mai rapid și, prin urmare, procesarea cererilor în Node devine, de asemenea, mai rapidă.
- Gestionarea cererilor concurente – O altă funcționalitate cheie a Node este capacitatea de a gestiona conexiunile concurente cu o suprasolicitare foarte minimă pe un singur proces.
- Biblioteca Node.js folosește JavaScript – Acesta este un alt aspect important al dezvoltării în Node.js. O mare parte a comunității de dezvoltare este deja bine versată în javascript și, prin urmare, dezvoltarea în Node.js devine mai ușoară pentru un dezvoltator care cunoaște javascript.
- Există o comunitate activă și vibrantă pentru cadrul Node.js. Datorită comunității active, există întotdeauna actualizări ale cheilor puse la dispoziție cadrului. Acest lucru ajută la menținerea cadrului mereu la zi cu cele mai recente tendințe în dezvoltarea web.
Cine folosește Node.js
Node.js este folosit de multe companii mari. Mai jos este o listă cu câteva dintre ele.
- Paypal – O mulțime de site-uri din cadrul Paypal au început, de asemenea, tranziția către Node.js.
- LinkedIn – LinkedIn folosește Node.js pentru a-și alimenta Mobil Serverele, care alimentează iPhone-ul, Android, și produse Web mobil.
- Mozilla a implementat Node.js pentru a sprijini API-urile browserului care are o jumătate de miliard de instalări.
- eBay găzduiește serviciul HTTP API în Node.js
Când să utilizați Node.js
Node.js este cel mai bun pentru utilizare în streaming sau în aplicații în timp real bazate pe evenimente, cum ar fi
- Aplicații de chat
- Servere de jocuri – Servere rapide și de înaltă performanță care trebuie să proceseze mii de solicitări simultan, atunci acesta este un cadru ideal.
- Bun pentru mediul de colaborare – Acesta este bun pentru mediile care gestionează documente. Într-un mediu de gestionare a documentelor, veți avea mai multe persoane care își postează documentele și fac modificări constante prin verificarea și înregistrarea documentelor. Deci, Node.js este bun pentru aceste medii, deoarece bucla de evenimente din Node.js poate fi declanșată ori de câte ori documentele sunt modificate într-un mediu gestionat de documente.
- Servere de publicitate – Din nou aici ați putea avea mii de solicitări pentru a extrage reclame de pe serverul central, iar Node.js poate fi un cadru ideal pentru a gestiona acest lucru.
- Servere de streaming – Un alt scenariu ideal pentru utilizarea Node este pentru serverele de streaming multimedia în care clienții au solicitări de a extrage conținut multimedia diferit de pe acest server.
Node.js este bun atunci când aveți nevoie de niveluri ridicate de concurență, dar mai puțină cantitate de timp dedicată CPU.
Cel mai bine, deoarece Node.js este construit pe javascript, este cel mai potrivit atunci când construiți aplicații pe partea client care se bazează pe același cadru javascript.
Când să nu utilizați Node.js
Node.js poate fi folosit pentru o mulțime de aplicații cu diverse scopuri. Singurul scenariu în care nu ar trebui utilizat este în cazul în care există timpi lungi de procesare, ceea ce este cerut de aplicație.
Nodul este structurat pentru a fi cu un singur thread. Dacă o aplicație este necesară pentru a efectua unele calcule de lungă durată în fundal, nu va putea procesa alte solicitări. După cum sa discutat mai sus, Node.js este utilizat cel mai bine acolo unde procesarea necesită mai puțin timp CPU dedicat.