Kotlin opetusohjelma aloittelijoille (esimerkkejä)

Mikä on Kotlin?

Kotlin on avoimen lähdekoodin staattisesti kirjoitettu ohjelmointikieli, joka toimii Java Virtuaalikone (JVM). Se yhdistää Object Oriented Programming (OOP:t) ja toiminnallisen ohjelmoinnin rajoittamattomilla, omavaraisilla ja erottuvilla alustoilla. Se mahdollistaa myös toimintojen yhdistämisen pienoiskoodien avulla. Kotlin on yleiskäyttöinen ohjelmointikieli, jonka on suunnitellut JetBrains.

Kotlinin historia

Tässä on tärkeitä maamerkkejä Kotlinin historiasta:

Vuosi tapahtuma
2016 Kotlin v1.0 julkaistiin
2017 Googlen ilmoitus kotlinin ensiluokkaisesta tuesta Androidissa
2018 Kotlin v1.2 sisältää lisäyksen koodien jakeluun JVM:n ja JavaKäsikirjoitus
2019 Google ilmoitti Kotlinin ensisijaiseksi ohjelmointikielekseen Android Sovelluskehittäjät
2021 20 julkaistiin Kotlin v2021.

Kotlinin käytön syyt

Tässä on joitain tärkeitä syitä, miksi Kotlinia käytetään laajalti:

  • Kotlin on staattisesti kirjoitettu kieli, jota on erittäin helppo lukea ja kirjoittaa.
  • Kotlin-ohjelmat eivät vaadi puolipisteitä ohjelmassaan. Tämä tekee koodista helpomman ja luettavamman.
  • Tämä kieli mahdollistaa tietojen vaihdon ja käytön Java eri tavoin. Lisäksi, Java ja Kotlin-koodi voivat olla rinnakkain samassa projektissa.
  • Kotlinin tyyppijärjestelmän tarkoituksena on poistaa NullPointerException koodista.
  • Uuden koodin kirjoittaminen Kotlinissa vie vähemmän aikaa. Kotlin-koodin käyttöönotto ja sen ylläpitäminen mittakaavassa on vieläkin helpompaa.

Kotlinin ominaisuudet

Tässä on muutamia Kotlinin ominaisuuksia, jotka varmistavat ohjelmointikielen edistymisen.

Leikattu koodaus:

Kotlin on OOPs-pohjainen ohjelmointikieli, jossa koodiriviä voidaan leikata jopa 40 %, mikä tekee Kotlinista ihanteellisen valinnan ohjelmisto- tai web-kehitykseen.

Avoin lähdekoodi:

Kotlin puolesta Android hyödyntää JVM:ää ja yhdistää OOP:n ominaisuudet ja toiminnallisen ohjelmoinnin.

Nopea kokoelma:

Kotlinin kanssa työskennellessä koodin kääntäminen on helppoa, mikä johtaa parempaan suorituskykyyn Android-kehityksessä, ja se selittää myös, minkä tyyppistä datatoimintoa voidaan käyttää koko koodissa.

Laajennustoiminnot:

Kotlin voi tukea useita laajennustoimintoja tekemättä muutoksia koodiin. se auttaa tekemään olemassa olevasta koodista houkuttelevampaa ja upeampaa kehittäjille.

Esimerkiksi:

Fun String.removeFirstLastChar():
String = this.substring(1, this.length -1)

Tämä koodi auttaa leikkaamaan alas merkkijonon ensimmäisen ja viimeisen merkin, voimme käyttää sitä seuraavasti:

Val string1 = "Today is cloudy."
Val string2 = string1.removeFirstLastChar()

Nollaturvallisuus:

Kotlinissa järjestelmä erottaa nollaviittaukset ja ei nollaviittaukset, kuten alla olevassa Kotlin-esimerkissä näkyy.

Esimerkiksi merkkijonomuuttuja ei voi sisältää tyhjää:

Var string1: String = "Today is Sunday"
String1 = null  // compilation error
To permit null, we can adjoin the nullable variable :
Var string2: String? = "Today is Sunday"
String2 = null
print(string2)

Yhteentoimiva:

Kotlin-koodia voivat käyttää Javaja Java koodeja voidaan käyttää Kotlinin kanssa. Joten jos sinulla on tietoa Oho ohjelmointi, on helppo siirtyä Kotlinin kehittämiseen. Myös, jos sovelluksia on kirjoitettu Java, niin niitä voidaan käyttää Kotlinin ympäristössä.

Vahvat työkalut:

Pitää Java, Kotlin-koodi voidaan kirjoittaa myös IDE:llä tai komentoriviliittymällä. IDE:n kanssa työskentely on helppoa, ja myös syntaksivirheet vähenevät dramaattisesti. Samanaikaisesti, kun työskentelet komentoriviliittymän kanssa, koodi on ensin käännettävä.

Smart Cast:

Älykäs valu pohjimmiltaan auttaa vähentämään sovelluskustannuksia ja parantaa sen nopeutta tai suorituskykyä. Se toimii koodin tehokkuuden hallinnassa käyttämällä tyyppivalua tai muuttumattomia arvoja.

Esimerkiksi, jos merkkijono tunnistetaan, sen pituus ja määrä on löydettävissä Smart Cast -toiminnon avulla:

Val string1: Any = "Today is Monday"
when(string1)
{
is String  -> string1.length
Is Int -> string1.inc()
}

Alhaiset käyttöönottokustannukset:

Yritykset suosivat Kotlinia sen menettäneiden adoptiokustannusten vuoksi. Mikä tärkeintä, kehittäjien on helppo oppia se, etenkin jos heillä on ohjelmointitausta.

Kotlin ympäristön asetukset

Seuraavat vaiheet auttavat sinua luomaan työympäristön asentamalla Kotlin.

Vaihe 1) Asenna Java

Kuten olemme aiemmin keskustelleet, että Kotlin perustuu Java, joten sinun on asennettava Java Ensin suunniteltaessa Kotlinin adoptiota. Katso meidän Java Asennusopas.

Vaihe 2) Asenna Java IDE

Onneksi niitä on useita Java IDE mistä valita. Tässä olemme antaneet latauslinkkejä helpottaaksemme asioita.

Tässä Kotlin-opetusohjelmassa käytämme Eclipse.

Vaihe 3) Asenna Kotlin

Kotlinin asentamiseen EclipseSiirry Ohje-osioon Eclipse Ja napsauta Eclipse Markkinapaikka vaihtoehto.

Kotlin ympäristön asetukset

Kirjoita nyt hakukenttään Kotlin-avainsana. Napsauta Go-vaihtoehtoa listataksesi laajennuksen. Se antaa sinulle linkin Kotlin-laajennukseen, sinun on asennettava laajennus annetusta linkistä.

Kotlin ympäristön asetukset

Ole hyvä ja käynnistä uudelleen Eclipse IDE, kun asennus on valmis. Löydät pikakuvakkeen oikeasta yläkulmasta Eclipse IDE. Se on nopea pääsytapa.

Kotlin ympäristön asetukset

Toinen tapa päästä Kotliniin sisään Eclipse IDE on, mene Windows, Perspectives, Open Perspectives ja valitse sitten Muut-vaihtoehto. Täältä voit tarkistaa luettelon myöhemmin asennetuista laajennuksista, kuten alla on annettu.

Kotlin ympäristön asetukset

Kun olet varmistanut Kotlin-asennuksen, luokaamme seuraavassa vaiheessa ensimmäinen Kotlin-ohjelma.

Vaihe 4) Ensimmäinen Kotlin-ohjelma

Aloita ensimmäisestä Kotlin-projektistasi. Valitse Tiedosto-valikosta Uusi, valitse sitten muut ja aloita luettelosta uudella Kotlin-projektilla.

Kotlin ympäristön asetukset

Nyt sinun on määritettävä projektille nimi, ja olet valmis työskentelemään Kotlinin kanssa.

Kotlin ympäristön asetukset

Näiden yksinkertaisten vaiheiden avulla se on helppo ladata Eclipse ja Kotlin järjestelmässäsi ja kirjoita ensimmäinen Kotlin-ohjelmasi heti.

ArchiKotlinin teksti

Hyvin rakennettu arkkitehtuuri on tärkeä, jotta sovellus voi skaalata ominaisuuksiaan ja täyttää loppukäyttäjän odotukset. Kotlinilla on oma erikoinen ja erottuva arkkitehtuurinsa muistin varaamiseksi ja laadukkaiden tulosten saamiseksi kehittäjille ja loppukäyttäjille.

Kotlinin korutiinit ja luokat suunnittelevat ytimen siten, että se tuottaa vähemmän kattilakoodia, vahvistaa suorituskykyä ja tehostaa tehokkuutta. On olemassa useita skenaarioita, joissa kotlin-kääntäjä voi reagoida eri tavalla, varsinkin aina, kun se korvamerkitsee erilaisia ​​kieliä.

ArchiKotlinin teksti
ArchiKotlinin teksti

Arkkitehtuurikaaviossa on selvää, että koodin suoritus tapahtuu kolmessa helpossa vaiheessa.

  1. Ensimmäisessä vaiheessa ".kt" tai kotlin-tiedosto lisätään kääntäjään.
  2. Toisessa vaiheessa Kotlin-kääntäjä muuntaa koodin tavukoodiksi.
  3. Kolmannessa vaiheessa tavukoodi laitetaan sisään Java Virtuaalikone ja JVM toteuttaa.

Kun paritavuinen koodattu tiedosto toimii JVM:ssä, ne sytyttävät keskinäisen kommunikoinnin keskenään, minkä vuoksi Kotlinin ominaisuus nimeltä Java-yhteensopivuus syntyy.

Kotlinin tapahtumat JavaKäsikirjoitus tapahtuu, kun Kotlin tähtää JavaSkripti.

Kun JavaKäsikirjoituksen kohde on valittu, mikä tahansa Kotlinin koodi, joka on osa kirjastoa, joka purjehtii Kotlinin kanssa, on läikkynyt JavaKäsikirjoitus. Kuitenkin Java Development Kit (JDK) tai mikä tahansa käytetty Java-kirjasto ei sisälly.

Ei-Kotlin-tiedostoa ei oteta huomioon tällaisen toimenpiteen aikana. Kohdistamisen aikana JavaKotlin-kääntäjä muuntaa komentosarjan .kt-tiedoston ES5.1:ksi yhtenäisen koodin luomiseksi JavaKäsikirjoitus. Kotlin-kääntäjä pyrkii optimaalisen kokoiseen ulostuloon, yhteentoimivuuteen olemassa olevan moduulin kanssa, samaan toimivuuteen vakiokirjaston kanssa ja ulostuloon, joka on JavaScript luettavissa.

Keskustelusta käy selvästi ilmi, että Kotlin Compilers pystyy luomaan tehokkaamman, osaavamman ja itsenäisemmän koodin, joka johtaa edelleen tehokkaaseen ohjelmistotuotteeseen.

Kotlin muuttuja

Muuttujia käytetään tallentamaan tietoja, joita voidaan käsitellä ja joihin viitataan ohjelmassa. Se on pohjimmiltaan tietojen tallentamisen ja merkitsemisen yksikkö, joka odottaa selittävän aliaksen, jotta ohjelma on helppolukuinen ja helppo ymmärtää. Toisin sanoen voimme sanoa, että muuttujat ovat säiliöitä tiedon keräämiseen.

Kotlinissa kaikki muuttujat tulee ilmoittaa. Jos jotakin muuttujaa ei kuitenkaan ole ilmoitettu, se ponnahtaa syntaksivirheeksi. Lisäksi muuttujan ilmoitus määrittää sen datan tyypin, jonka sallimme tallentaa muuttujaan. Kotlinissa muuttujat voidaan määritellä val- ja var-avainsanoilla. Tässä on Kotlinin muuttujien ilmoittamisen syntaksi:

Var day = "Monday"
Var number = 3

Täällä olemme ilmoittaneet paikallisen muuttujan päivän, jonka arvo on "Monday' ja jonka tyyppi on String ja toinen paikallinen muuttujaluku, jonka arvo on 3 ja jonka tyyppi on Int, koska tässä literaali on tyyppiä kokonaisluku, joka on 3.

Paikalliset muuttujat ilmoitetaan ja alustetaan tavallisesti samanaikaisesti. Voimme myös suorittaa tiettyjä toimintoja, kun alustetaan Kotlin-muuttuja.

Voimme suorittaa toiminnon saman tietotyypin muuttujalle, koska tässä numero1 ja num2 ovat molemmat samaa tietotyyppiä, joka on Int, kun taas päivä on merkkijonotietotyyppiä. Eli se näyttää virheen. Tässä on toinen tekniikka kuinka voit määrittää muuttujia Kotlinissa.

var day : String = "GURU99"
var num : Int = 100

Katsotaan kuinka avainsanat var ja val eroavat toisistaan.

Var :

Var on kuin yleinen muuttuja, jota käytetään missä tahansa ohjelmointikielessä ja jota voidaan käyttää useita kertoja yhdessä ohjelmassa. Lisäksi voit muuttaa sen arvoa milloin tahansa ohjelmassa. Siksi se tunnetaan muuttuvana muuttujana.

Tässä on esimerkki muuttuvasta muuttujasta Kotlinissa:

var num1 = 10
Var num2 = 20
Num1 = 20
print(num1 + num2) // output : 40

Tässä num1:n arvo, joka on 20, korvataan aiemmalla num1:n arvolla, joka on 10. Siksi num1 + num2 tulos on 40 30:n sijaan.

Arvo:

Val on kuin vakiomuuttuja, jonka arvoa ei voi muuttaa myöhemmin ohjelmassa, jota ei myöskään voi antaa useita kertoja yhdessä ohjelmassa ja sitä voidaan käyttää vain kerran tietyssä ohjelmassa. Siksi se tunnetaan muuttumattomana muuttujana.

Tässä on Kotlin-ohjelman esimerkki muuttumattomista muuttujista Kotlinissa:

Val num1 = 10
Var num2 = 20

Tässä arvoa num1, joka on 10, ei voi korvata uudella num1:n arvolla, joka on 20, koska se on val-tyyppiä, joka on vakio. Siksi lähtö on 30 40:n sijaan.

Huomautuksia: Kotlinissa muuttumattomat muuttujat ovat etusijalla muuttumattomien muuttujien sijaan.

Tietotyypit Kotlinissa

Tietotyypit ovat suhteellisia arvoja ja kuvaavat toimintoja, joita niillä voidaan käyttää. Muiden ohjelmointikielien tapaan Kotlinilla on myös ennalta määritellyt tietotyypit, kuten Int, Boolean, Char, Double, Jne

Kotlinissa jokaista tietotyyppiä pidetään objektina.

Sukellaan nyt tässä Kotlin-perusopetusohjelmassa syvemmälle Kotlinissa käytettyihin ennalta määritettyihin tietotyyppeihin.

Numbers :

Kotlin tarjoaa joukon sisäänrakennettuja tietotyyppejä, jotka tunnetaan numeroina ja jotka on luokiteltu kokonaislukuiksi ja liukulukuiksi. Numbers.

Kokonaisluvut:

Kokonaisluvut ovat lukuluokka, jolla on neljä tyyppiä:

Tyyppi Koko (bittiä) Minimi arvo Suurin arvo
Tavu 8 -128 127
Lyhyt 16 -32768 32767
Int 32 -2,147,483,648 (-231) 2,147,483,647 (231-1)
Pitkät 64 -9,223,372,036,854,775,808 (-263) 9,223,372,036,854,775,807 (263-1)

Kelluva piste Numbers :

Kelluva piste Numbers ovat ei-kokonaislukuja, joissa on joitain desimaaliarvoja.

Float: Float on 32-bittinen yhden tarkkuuden liukulukuarvo.

Esimerkki: var: Float x = 3.25600

Double: Double on 64-bittinen kaksinkertainen tarkkuus liukulukuarvo.

Esimerkki: var: Double y = 2456.345587

Booleans:

Booleans-tietotyyppi Kotlinissa on merkittävä edustamaan loogisia arvoja. Boolen kielessä on vain kaksi mahdollista arvoa, jotka ovat joko tosi tai epätosi.

Esimerkiksi: val day = totta

Val day2 = false

Merkki:

Kotlinin hahmot esitetään avainsanan char avulla. Kotlinissa yksittäiset lainausmerkit edustavat merkin ilmoitusta. Javassa char-merkkejä käytetään joskus numeroina, mikä ei ole mahdollista kotlinissa.

Esimerkiksi:

val onechar = 'x'
print(onechar) //  output : x
Val onedigit = '7'
print(onedigit) // output : 7

Kotlin Type Conversion tai Kotlin Type Casting

Tyyppimuunnos on prosessi, jossa yhden tyyppinen tietomuuttuja muunnetaan toiseksi tietotyyppimuuttujaksi. Se on valtavasti, tunnetaan myös nimellä Type Casting.

Ilmeisesti sisään Java, tuetaan implisiittistä tyyppimuunnostyyppiä tai pienemmän tietotyypin implisiittistä tyyppilähetystä suuremmaksi tietotyypiksi.

For Example : int abc = 15;
Long bcd = abc; // compiles successfully

Kotlinissa pienemmän tietotyypin implisiittistä muuntamista suuremmaksi tietotyypiksi ei kuitenkaan tueta ollenkaan, koska int-tietotyyppiä ei voida muuntaa implisiittisesti pitkäksi tietotyypiksi.

For Example : var abc = 15
Val bcd : Long = abc // error

Kotlinissa tyyppimuunnos tehdään kuitenkin eksplisiittisesti. Tässä tulee ohje apufunktioista, jotka ohjaavat tietotyyppimuuttujan muuntamista toiseksi.

On olemassa tiettyjä aputoimintoja, jotka ovat valmiita muuntamaan tietotyyppi toiseksi:

toInt()

toByte()

lyhentää()

toChar()

Pitkään()

kellua()

ettäDouble()

For Example : var abc = 15
Val bcd : Long = abc.toLong() // compiles successfully

Kotlin OperaTors

Operatorit ovat tärkeitä ja erikoismerkkejä tai symboleja, jotka varmistavat operandeissa, joissa on muuttujia ja arvoja. Kotlinissa on joukko operaattoreita, joita käytetään erilaisissa operaatioissa, kuten aritmeettisissa operaatioissa, osoitusoperaatioissa, vertailuoperaatioissa jne.

Aritmeettinen Operatorit:

Aritmeettisia operaattoreita käytetään yhteen-, vähennys-, kerto-, jakolasku- ja moduuliin.

OperaTor Merkitys
+ Lisäys (käytetään myös merkkijonojen yhdistämiseen)
- Vähennys OperaTor
* Kertolasku OperaTor
/ Divisioona OperaTor
% modulus OperaTor

Esimerkiksi:

var x = 10
var y = 20
var z = ( ( x + y ) * ( x + y ) ) / 2     

Tässä seuraavan koodin tulos on 45.

Vertailu Operatorit:

Vertailuoperaattoria käytetään kahden arvon, kahden muuttujan tai kahden luvun vertaamiseen. Sitä käytetään suuremman kuin symbolin ( > ), pienemmän kuin symbolin ( < ) ja yhtä suuren kuin symbolin ( ==) kanssa, ei yhtä suuren kuin symbolin kanssa ( != ), suurempi kuin yhtä suuren kuin symbolin ( >= ), pienempi kuin yhtä suuren kuin symbolin kanssa symboli (<= ). Siitä seuraa aina totta tai tarua.

Esimerkiksi:

var x = 10
Var y =20
Var z = x < y // Output : true
Var w = x > y // Output : false
Var m = x == y // Output : false

Toimeksianto Operatorit:

Toimeksianto Operatorsia käytetään aritmeettisesti käytettävien arvojen osoittamiseen. Sitä käytetään symbolien kanssa, kuten +=, -=, *=, /=, %=.

Esimerkiksi:

var x = 10
var y = 20
var x + = y // Output : 30
Var y - = x // Output : 10
Var x * = y // Output : 200

Lisäys ja vähennys Operatorit:

Lisäys- ja vähennysoperaattoreita käytetään muuttujan tai luvun arvojen kasvattamiseen ja vähentämiseen. Sitä käytetään symbolien, kuten ++ ja —, avulla.

On olemassa kahdenlaisia ​​lisäyksiä ja vähennyksiä, jotka ovat ennen lisäystä ++a, lisäyksen jälkeinen a++, esivähennys -b, dekrementin jälkeinen b–.

Esimerkiksi:

var a = 10
var b = 20
var c = a++ // Output: 11
var d = b— //Output : 19     

Kotlin Arrays

Array on homogeeninen joukko tietotyyppejä ja yksi perustietotyypeistä, jota käytetään tallentamaan samantyyppisiä tietoja viereiseen muistipaikkaan. Array on tärkeä tietojen organisoinnissa millä tahansa ohjelmointikielellä, jotta useita samaan paikkaan tallennettuja tietoja on helppo etsiä tai lajitella.

Kotlinissa taulukot ovat samojen tietotyyppien vaihtuvaa yhteiskäyttöä natiivitietotyyppien sijaan.

Tässä on tiettyjä Kotlin-taulukon ominaisuuksia

  • Taulukon kokoa ei voi muuttaa, kun se on ilmoitettu.
  • Kotlinin taulukot ovat muuttuvia.
  • Taulukot tallennetaan vierekkäisiin muistipaikkoihin.
  • Matriisiin pääsee käsiksi indeksien avulla, kuten a[1], a[2] jne.
  • Taulukon indeksi alkaa nollalla, joka on a[0].

Kotlinissa taulukko voidaan määritellä kahdella eri menetelmällä

Käyttämällä arrayOf()-funktiota:

Kotlinissa on paljon kirjastotoimintojen käyttöä. Yksi tällainen kirjastofunktio on arrayOf()-funktio, jota käytetään määrittämään taulukko välittämällä muuttujien arvot funktiolle.

Esimerkiksi: Implisiittinen taulukon tyyppimääritys arrayOf()-funktiolla

val x = arrayOf(1,2,3,4,5,6,7,8,9)

Esimerkiksi: Kirjoita taulukon ilmoitus käyttämällä arrayOf()-funktiota.

Val y = arrayOf<Int>(1,2,3,4,5,6,7,8,9)

Käyttämällä Array Constructoria:

Kotlinissa on luokka nimeltä Array. Siksi on mahdollista käyttää konstruktorin taulukkoa taulukon luomiseen. Konstruktorin taulukossa on kaksi pääparametria.

Mikä on Kotlinin taulukon indeksi?

Funktio, jossa taulukkoindeksi on hyväksyttävä palauttamaan indeksin alkuarvon.

Esimerkiksi:

val abc = Array(7 , { i -> i*1})

Tässä taulukon arvo on 7 ja lambda-lauseketta käytetään elementin arvojen alustamiseen.

On myös useita menetelmiä päästä ja muokata taulukoita tiettyjen toimintojen avulla. Siksi on olemassa kaksi jäsenfunktiota get() ja set(), joita käytetään pääsemään luokkataulukon objekteihin.

Esimerkiksi:

val x = arrayOf(10,20,30,40,50,60,70,80,90)
val y = x.get(0) // Output 10

Tässä tulos on 10, koska taulukon indeksin 0 arvo on 10

Huomautus: get() ottaa vain yksittäisiä arvoja

Esimerkiksi:

val x = arrayOf(10,20,30,40,50,60,70.80.90)
val y = x.set(2, 3) //

Tulos: 30 40

Tässä tulos on 30 ja 40, koska taulukon indeksin 2 arvo on 30 ja indeksissä 3 se on 40.

Huomautus: set() ottaa useita taulukon arvoja.

Kotlin Strings

Merkkijono on perustietotyyppi missä tahansa ohjelmointikielessä. Merkkijono ei ole muuta kuin merkkijono. String-luokka edustaa merkkijonoja. Kotlinissa kaikki merkkijonot ovat String-luokan objekteja, mikä tarkoittaa, että merkkijonoliteraalit toteutetaan luokan esiintymänä.

Syntaksi:

 Val myString = "Hey there!"

Kotlin-kokoelma

Kokoelma sisältää useita samantyyppisiä objekteja, ja näitä kokoelman objekteja kutsutaan elementeiksi tai kohteiksi. Keräys voi auttaa tietojen tallentamisessa, hakemisessa, käsittelemisessä ja kokoamisessa.

Kokoelmatyypit:

Muuttumaton kokoelma

Tämäntyyppinen kokoelma tukee vain luku -toimintoja. Sen elementtejä ei voi muokata.

Menetelmiin kuuluvat:

  • Lista – listOf() ja listOf ()
  • Set – setOf()
  • Kartta – mapOf()

Muuttuva kokoelma

Se tukee sekä luku- että kirjoitustoimintoja.

Menetelmiä ovat mm

  • List – mutableListOf(),arrayListOf() ja ArrayList
  • Set – mutableSetOf(), hashSetOf()
  • Kartta – mutableMapOf(), hashMapOf() ja HashMap

Kotlinin toiminnot

Funktiot missä tahansa ohjelmointikielessä on ryhmä samankaltaisia ​​lauseita, jotka on tarkoitettu suorittamaan tietty tehtävä. Toimintojen avulla ohjelma voi jakaa sen useiksi pieniksi koodilohkoiksi. Tämä koodin jako lisää koodin luettavuutta, koodin uudelleenkäytettävyyttä ja tekee ohjelmasta helposti hallittavan.

Kotlin tunnetaan staattisesti kirjoitettuna kielenä. Tässä "hauska"-avainsanaa käytetään ilmoittamaan funktio. Kotlinissa on kahdentyyppisiä toimintoja, jotka riippuvat yksinomaan sen saatavuudesta vakiokirjastossa tai käyttäjämäärittelyssä. He ovat:

  • Tavallinen kirjastotoiminto
  • Käyttäjän määrittämä toiminto

Kotlinin toiminto

Kotlinin toiminnot

Keskustelkaamme nyt niistä yksityiskohtaisesti Kotlin-koodiesimerkeillä.

Tavallinen kirjastotoiminto

Ne ovat sisäänrakennettuja kirjastotoimintoja, jotka voidaan määritellä implisiittisesti ja jotka ovat käytettävissä.

Esimerkki 2:

fun main(args: Array<String>){  
var number = 9  
var result = Math.sqrt(number.toDouble())  
print("$result")  
}  

lähtö:

3.0

sqrt() on kirjastossa määritetty funktio, joka palauttaa luvun neliöjuuren.

print()-funktio tulostaa viestin vakiotulostusvirtaan.

Käyttäjän määrittämä toiminto

Kuten nimestä voi päätellä, nämä toiminnot ovat yleensä käyttäjien luomia, ja niitä voidaan käyttää edistyneeseen ohjelmointiin.

Tässä funktiot on ilmoitettu "hauska"-avainsanalla.

Esimerkki 3:

fun functionName(){
//body of the code
}

Tässä kutsumme funktiota suorittamaan koodeja runkofunktion nimi() sisällä.

Esimerkkejä Kotlin-funktiosta:

fun main(args: Array<String>){  
    sum()  
    print("code after sum")  
}  
fun sum(){  
    var num1 =8  
    var num2 = 9  
    println("sum = "+(num1+num2))  
}  

lähtö:

summa = 17

koodi summan perään

Poikkeuskäsittely Kotlinissa

Ohjelmoinnin poikkeus määritellään ohjelmassa ilmeneväksi ajonaikaiseksi ongelmaksi, joka johtaa sen päättymiseen. Tämä ongelma voi johtua pienemmästä muistitilasta, joukosta, joka ei ole sidottu, tai olosuhteista, kuten nollalla jakamisesta. Tämäntyyppisten ongelmien hillitsemiseksi koodin suorittamisessa käytetään poikkeusten käsittelyä.

Poikkeuskäsittely määritellään tekniikaksi, joka käsittelee ajonaikaiset ongelmat ja ylläpitää myös ohjelman kulkua suorituksen aikana.

Kotlin käyttää "heittä" -lauseketta heittääkseen poikkeusobjektin. Tässä kaikki poikkeusluokat ovat luokan Throwable jälkeläisiä.

Throw MyException ("heittää poikkeus")

Poikkeuskäsittelyssä on neljän tyyppisiä poikkeuksia. He ovat:

  • try – Tämä lohko sisältää lauseita, jotka voivat luoda poikkeuksen. Sitä seuraa aina joko saalis tai lopuksi tai molemmat.
  • catch – se ottaa kiinni try-lohkosta heitetyn poikkeuksen.
  • lopuksi – Se tarkistaa aina, onko poikkeus käsitelty vai ei.
  • heittää – Sitä käytetään poikkeuksen heittämiseen eksplisiittisesti.

Yritä saada kiinni:

Try-catch lohkossa poikkeuskäsittelyssä try block sisältää koodin, joka voi heittää poikkeuksen ja catch block saa kiinni lausekkeen ja käsittelee sen.

Try catch -lohkon syntaksi:

try{    
//code with exception    
}catch(e: SomeException){  
//code handling exception  
}    

Yritä lopuksi lohkon syntaksi

try{    
//code with exception    
}finally{  
// code finally block  
}   

Lopuksi:

Kolinissa lopuksi block tarkistaa aina, onko poikkeus käsitelty vai ei, mikä tekee siitä erittäin tärkeän poikkeuksen käsittelyn lausunnon.

Esimerkki 4:

Tässä koodinpätkässä tapahtuu poikkeus, ja se käsitellään.

fun main (args: Array<String>){  
    try {  	
        val data =  9/ 0  
        println(data)  
    } catch (e: ArithmeticException) {  
        println(e)  
    } finally {  
        println("finally block executes")  
    }  
    println("write next code")  
}  

lähtö:

java.lang.ArithmeticException: / by zero
finally block executes
write next code

Heittää:

Heittolohko heittää nimenomaisen poikkeuksen. Lisäksi sitä käytetään mukautettujen poikkeuksien heittämiseen.

Syntaksi:

Throw SomeException()

Throw SomeException()

Esimerkiksi:

fun main(args: Array<String>) {
    try{
        println("Exception is not thrown yet")
        throw Exception("Everything is not well")
        println("Exception is thrown")
    }
    catch(e: Exception){
        println(e)

    }
    finally{
        println("You can't ignore me")
    }
}

lähtö:

Kotlin esimerkki

Kotlin Null Safety

Kotlinia tukevat järjestelmätyypit erottelevat suuresti viitteet, jotka voivat kuljettaa mitätöitäviä viittauksia, ja ne, jotka eivät voi kuljettaa mitätöitäviä viittauksia. Kotlin on nolla-turvakieli, jonka tarkoituksena on poistaa koodista nollaosoittimen poikkeus tai nollaviittaus, joka tunnetaan tarkoituksella nimellä A. Billionin dollarin virhe.

Perinteisin kompastuskivi monista ohjelmointikielet on se, että käytettäessä nollaviittauksen jäsentä, tuloksena on NullPointerException, mikä voi johtua !! operaattoria tai tätä rakentajaa käytettiin jossain muualla ja välitettiin toisessa koodipisteessä. Nollattava ominaisuus vaatii vahvistuksen nollatarkistukseen joka kerta ennen sen käyttöä.

Kotlinissa järjestelmä erottaa nollaviittaukset ja ei nollaviittaukset.

Esimerkiksi merkkijonomuuttuja ei voi sisältää tyhjää:

Esimerkki 5:

fun main(args: Array<String>){
    var x: String = "GURU99 is the only place where you will get maximum technical content!" // Not Null by default
    println("x is : $x")
    // You cannot assign null variable to not-nullable variables 
    // a=null // it will give compilation error
    var y: String? = "Thanks for visiting GURU99" 
// Nullable Variable
    println("y is : $y")
    y = null
    println("y is : $y")
}

lähtö:

Kotlin Null Safety

Kotlin OOPs

Olio-ohjelmointimenetelmä mahdollistaa monimutkaisen koodinpätkän jakamisen pienempiin koodilohkoihin luomalla objekteja. Näillä esineillä on kaksi yhteistä ominaisuutta: tila ja käyttäytyminen.

Tässä on joitain OOP-elementtejä, joista aiomme keskustella Kotlin-koodiesimerkkien kanssa:

  • Luokka ja esineet
  • Rakentajat
  • Perintö
  • Abstrakti luokka

Kotlin OOPs

Luokka Kotlinissa

Ensin ennen objektin luomista meidän on määritettävä luokka, joka tunnetaan myös objektin suunnitelmana.

Syntaksi:

class ClassName {
    // property
    // member function
    ... .. ...
}

Kohteita Kotlinissa

Luokkaa määritettäessä määritämme vain objektin määritykset, muita parametreja, kuten muistia tai tallennustilaa, ei varata.

Syntaksi:

var obj1 = ClassName()

Rakentajat Kotlinissa

Konstruktori on tapa alustaa luokan ominaisuuksia. Se on jäsenfunktio, jota kutsutaan, kun objekti instantioidaan. Mutta Kotlinissa se toimii toisin.

Kotlinissa on kahdenlaisia ​​rakentajia:

Rakentajat Kotlinissa

Rakentajat Kotlinissa

Ensisijainen rakentaja: Optimoitu tapa alustaa luokka

Syntaksi:

class myClass(valname: String,varid: Int) {  
    // class body  
}  

Toissijainen konstruktori: Auttaa lisäämään alustuslogiikkaa

Kotlinin perintö

Periytys tapahtuu, kun aliluokka hankkii joitain emoluokan ominaisuuksia. Periytys sallitaan, kun kahdella tai useammalla luokalla on samat ominaisuudet.

Syntaksi:

open class ParentClass(primary_construct){
    // common code
  }class ChildClass(primary_construct): ParentClass(primary_construct_initializ){
    // ChildClass specific behaviours
  }

Abstraktiluokka Kotlinissa

Abstrakti luokka on luokka, jota ei voida instantoida, mutta voimme periä niistä alaluokkia. 'abstract' -avainsanaa käytetään ilmoittamaan abstrakti luokka.

Esimerkki 6:

  open class humanbeings { 
    open fun Eat() { 
        println("All Human being Eat") 
    } 
} 
abstract class Animal : humanbeings() { 
    override abstract fun Eat() 
} 
class Cat: Animal(){ 
    override fun Eat() { 
        println("Cats also loves eating") 
    } 
} 
fun main(args: Array<String>){ 
    val lt = humanbeings() 
    lt.Eat() 
    val d = Cat() 
    d.Eat() 
} 

lähtö:

Abstraktiluokka Kotlinissa

Kotlinin nykyisyys ja tulevaisuus

Nykyinen:

  • Monet yritykset pitävät Netflix, Pinterest ja Corda käyttävät Kotlinia luodakseen tehokkaita Android sovellukset.
  • Lyhyessä vuodessa, 2016–2017, Kotlinista tuli erittäin suosittu uskomattomien ohjelmointiominaisuuksien ansiosta.
  • Vuonna 2017 Google julkisti Kotlinin viralliseksi ohjelmointikieleksi Android-kehitykseen.
  • Voit vaihtaa nopeasti Java koodi Kotlinin kanssa, koska se on 100 % yhteentoimiva Java ja Android.

Tulevaisuus:

Yhteenveto

  • Kotlin on ohjelmointikieli, jonka JetBrains ehdotti vuonna 2010 monikäyttöisille sovelluksille Apache 2.0 -lisenssillä.
  • Nimi Kotlin on johdettu Kotlinin saaren nimestä samanlaisessa kirjeenvaihdossa Java java-nimisen saaren nimen mukaan.
  • Vuonna 2016 Kotlinin ensimmäinen versio v1.0 julkaistiin
  • Kotlin-ohjelmat eivät vaadi puolipisteitä ohjelmassaan. Tämä tekee koodista helpomman ja luettavamman.
  • Kotlin puolesta Android developers on OOPs-pohjainen ohjelmointikieli, jossa koodiriviä voidaan leikata jopa 40 %, mikä tekee Kotlinista ihanteellisen valinnan ohjelmisto- tai web-kehitykseen.
  • Kotlinissa kaikki muuttujat tulee ilmoittaa käyttämällä var ja val avainsanoja.
  • Muiden ohjelmointikielien tapaan Kotlinilla on myös ennalta määritellyt tietotyypit, kuten Int, Boolean, Char, Double, Jne
  • Kotlinissa on joukko operaattoreita, joita käytetään erilaisissa operaatioissa, kuten aritmeettisissa operaatioissa, osoitusoperaatioissa, vertailuoperaatioissa jne.
  • Kotlinissa taulukot ovat samojen tietotyyppien vaihtuvaa yhteiskäyttöä natiivitietotyyppien sijaan.
  • Kotlinissa taulukot määritellään kahdella menetelmällä – ArrayOF () ja Constructors.
  • Kotlin on nollaturvakieli, joka auttaa poistamaan koodista nollaosoittimen poikkeuksen tai nollaviittauksen, jota kutsutaan tarkoituksella A:ksi. Billionin dollarin virhe.