Academia.edu no longer supports Internet Explorer.
To browse Academia.edu and the wider internet faster and more securely, please take a few seconds to upgrade your browser.
2022, Ελληνικό Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού
…
75 pages
1 file
Γιατί η έρευνα γίνεται βιβλίο Η παρούσα έρευνα στοχεύει στο να δώσει απάντηση όχι μόνο στο βασικό ερώτημα «ποια είναι η Φιλαρμονική Κορωπίου», αλλά και να απαντήσει επίσης σε επιμέρους ερωτήματα αναγκαία για την εξασφάλιση μιας ολιστικής προσέγγισης του ζητήματος. Τέτοια ζητήματα αποτελούν, εκτός από την διερεύνηση της ίδρυσής της, η εξέλιξη της πορείας αυτού του μουσικού συνόλου μέσα στο ιστορικό, κοινωνικό, πολιτικό και πολιτιστικό πλαίσιο το οποίο αναδιαμορφώνεται διαρκώς από τα μέσα της δεκαετίας του 1950 έως τις μέρες μας. Θεωρούμε σημαντική τη διερεύνηση του ρόλου της Φιλαρμονικής σε σχέση με την τοπική ιστορία και τις κοινωνικές μεταβολές, την προσφορά της στους τομείς της μουσικής εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας και πολιτισμού καθώς και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της σε σχέση με άλλες δημοτικές ή ερασιτεχνικές μπάντες. Το υλικό της παραπάνω έρευνας οφείλει να είναι διαθέσιμο με κάθε μορφή στην επιστημονική κοινότητα ώστε να εμπλουτίσει με τα συμπεράσματα και την μεθοδολογία του τη γνώση των εμπλεκόμενων επιστημονικών πεδίων. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που οδηγούν στην περαιτέρω επεξεργασία του και στην εκδοτική του πορεία. Παράλληλα, η έντυπη έκδοση θα δύναται λόγω της ευκολότερης διαθεσιμότητάς της να αποτελέσει αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης και γνώσης γύρω από αυτό το σημαντικό για την πόλη ζήτημα.
Δελτίον Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011
2008
ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ Η αντιμετώπιση της αριστοφανικής αισχρολογίας όχι απλώς ως ενός παραδοσιακού στοιχείου της Αρχαίας Κωμωδίας που συνδέεται με την καταγωγή της, αλλά ως δραματουργικού στοιχείου που σχετίζεται με την πλοκή και λειτουργεί αποκαλυπτικά για τον χαρακτήρα των δραματικών προσώπων, εδραιώθηκε κυρίως με το βιβλίο της T. M. De Wit-Τak «Lysistrata»:Vrede, Vrouw en Obsceniteit bij Aristophanes το 1967 1 και την επόμενη χρονιά με το άρθρο της «The function of obscenity in Aristophanes' Thesmophoriazusae and Ecclesiazusae» 2. Ενδεικτικό της απήχησης των απόψεων αυτών είναι ότι το 1973 ο V. Marston, στην διατριβή του Aristophanes' Use of Obscenity, τις εφαρμόζει και τις επιβεβαιώνει στους Αχ., τους Ιππ., τους Όρν., τους Βατρ. και τον Πλ. (98-101). Το 1975 εκδόθηκε η μελέτη του J. Henderson Maculate Muse 3 , η οποία, έπειτα και από την επανέκδοσή της το 1991, παραμένει το βασικό εγχειρίδιο για την αισχρολογία στον Αρ. και την Αρχαία Κωμωδία γενικότερα. Ο Henderson ανιχνεύει την προέλευση της αισχρολογίας στον ιωνικό Ίαμβο και στις τελετές που ήταν αφιερωμένες στον Διόνυσο και την Δήμητρα (13-20). Διαχωρίζει την αισχρολογία από την πορνογραφία και πιστεύει πως η ευχαρίστηση για τους θεατές πήγαζε από την έκθεση στο όνειδος δραματικών ή εξωδραματικών προσώπων, συνεπώς εμπεριέχει ένα είδος επιθετικότητας, την οποία άλλωστε εκφράζει, αλλά δίχως φυσική βία (7-12). Είναι ο πρώτος που συντάσσει τυπολογία της αισχρολογίας (30-55). Υιοθετώντας τις αρχές της Wit-Τak 1 Bλ. αγγλική περίληψη του βιβλίου, §III.3 2 Παλαιότερα οι μελετητές είχαν εστιάσει το ενδιαφέρον τους στην διερεύνηση της αισχρολογίας ως στοιχείου που θα αποκάλυπτε την σχέση της Αρχαίας Κωμωδίας με θρησκευτικές τελετουργίες και με την Δωρική Φάρσα ή την Μεγαρική Κωμωδία. Βλ. F. M.
Πανελλήνια και Διεθνή Γεωγραφικά Συνέδρια, Συλλογή Πρακτικών, 2002
Μακεδονικά, 1992
2013
focuses on a new approach regarding Kavafis' poetry: reading it from the perspective of the fictional "character". Reading Kavafis' poetry we can easily realise that almost all individuals in his poems are not represented as traditional heroes but rather as contemporary characters, regardless of whether they are living in Alexandria, at the beginning of the 20th century or two thousand years ago, in any place around the Mediterranean. This choice makes them fresh, real, almost tangible and corresponds to the aesthetic expectations of the 20th and 21st century readers. Following this critical line, it became obvious to us that the main path to better understand Kavafis is the concept of the "subject": how it was represented and transformed in the context of the western literature in general and in the area of Modern Greek literature in particular, during the last two centuries or so; when, where and how the traditionally multi-potential subject was challenged and why. The Parisian poet Charles Baudelaire was an important key point to start with on one hand and Franz Kafka, from Prague, almost an ending point: in a space of less than a half of a century the fictional subject was totally dismantled. Kavafis is situated in the middle of this extraordinary transition, pointing in both directions in a less dramatic way but full of dramatisation, while Modern Greek poetry was experiencing its own transformations. From Andreas Kalvos to Kostas Karyotakis, Modern Greek poetry emerges as a beginning and an end. Both such radically different poets, yet paradoxically, not so far away from each other, just like two different "days" under Kavafian terms and conditions.
Panellīnio synedrio epistīmōn ekpaideusīs, 2020
Στην παρούσα εργασία αρχικά παρουσιάζεται η κλινική εικόνα του παιδιού που έχει διαγνωσθεί με τη σπάνια χρωμοσωμιακή ανωμαλία που γενετικά ορίζεται ως «Τετρασωμία 18p». Η κλινική του εικόνα περιλαμβάνει τη εγκεφαλική λειτουργίααπεικόνιση, τη συνοδή συμπτωματολογία, τη συννοσηρότητα με άλλες διαταραχές καθώς και το βαθμό αυτοεξυπηρέτησης. Στη συνέχεια γίνεται παράθεση στοιχείων που αφορούν τη Φυσική, Γνωστική, Συναισθηματική και Κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού, σύμφωνα με βιβλιογραφικές αναφορές, έρευνες, στοιχεία διαβίωσης και κατάκτησης αναπτυξιακών σταδίων, βασιζόμενοι στην κλινική-αναπτυξιακή εικόνα του διαγνωσθέντος παιδιού. Με βάση την ανάπτυξη του και τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες καθορίζεται η οργάνωση της καθημερινότητας του (ρουτίνα) και του σχολείου, καθώς και της κοινωνικής του ένταξης σε σχέση πάντα με το οικογενειακό και κοινωνικό του περιβάλλον. Γίνεται αναφορά σε έρευνες σε διάφορα κοινωνικά περιβάλλοντα και σε διαφορετικές ηλικίες και συγκρίνονται με το την περίπτωση διάγνωσης του παιδιού.
Ελληνική Φιλοσοφική Επιθεώρηση, 1988
Loading Preview
Sorry, preview is currently unavailable. You can download the paper by clicking the button above.
Έρευνα στην Εκπαίδευση, 2017
BYZANTINA SYMMEIKTA, 1989
Δελτίον Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011
2006
Zenodo (CERN European Organization for Nuclear Research), 2022
Zenodo (CERN European Organization for Nuclear Research), 2020
Διδακτορική Διατριβή [Doctaral thesis], Πάντειο Πανεπιστήμιο , 1997
2009
Μακεδονικά, 2011
ΠΑΝ-ΘΗΡΑΣ, 2004
Hellenic Archives of Oral & Maxillofacial Surgery, 2013