Academia.edu no longer supports Internet Explorer.
To browse Academia.edu and the wider internet faster and more securely, please take a few seconds to upgrade your browser.
Laocoonte. Revista de Estética y Teoría de las Artes
/2/ Excepto que se establezca de otra forma, el contenido de esta revista cuenta con una licencia Creative Commons Atribución 3.
Cultura Lenguaje Y Representacion Culture Language and Representation, 2014
Texts of scientific diffusion play a very important part in the spreading of knowledge beyond specialist and academic environments. A notable example with regard to geography and, more generally, the description of a particular territory, are guides for cultural tourism. In this respect the analysis afforded by El País Valenciano by Joan Fuster (Barcelona, Destino, 1962) provides a clear example of hybridisation between diffusion and essay. This article offers an analysis of three strategies of textualization adopted by the author: the fusion of diverse references, with their origin in texts of culture-often literary-, in the discourse; the determinologization of certain items of the technical vocabulary of art or architecture; and the technique of adapting various references to economics to the friendly format of the essay.
Ara, Joan Fuster. Una proposta per als Països Catalans, 2022
Passen els anys i la textura del panorama intel•lectual del segle xx es percep més nítidament. Així és com figures com la del suecà Joan Fuster (1922-1992) són encara marcs de referència indefugibles, fins al punt que se'l pot considerar, sense gaire exageració, el pensador contemporani més rellevant dels Països Catalans. Aquesta aportació tractarà d'analitzar què fou la Història per a Fuster i com la feu servir per a armar el seu projecte de vertebració i d'articulació nacional. Emprarem el mot «Història» amb hac majúscula per referir-nos a l'ús específic de la concepció fusteriana, mentre que «història» amb hac minúscula posseirà un sentit molt més genèric.
Aiguadolç, L', 1987
Jaume i, és clar, a Laura. Sempre s'ha eonsiderai l'obra poètica de Joan Fuster ben minsa al costal de la seua producció en prosa; a més a més, ha estat molt poc difosa. El mateix Fuster ha insistit excessivament en l'escàs interès dels seus poemes. Tan sols caldria recordar algunes de les seues manifestacions al respecte: «Fa anys, vaig publicar tres o quatre reculls de versos: poca cosa en quantitat i qualitat, que els crítics, i jo mateix, hem procurat discretament oblidar». O «la meua aventura lírica queda bastant remota (...) Hi ha qui se'n recorda: qui me la recorda que és el mal». O «Pel 1953, jo encara gosava fer versos, de tant en tant. Dir-ne versos és, potser, una mica excessiu». D'aquesta mena, podríem trobar una gran quantitat de comentaris, amb els quals, per suposat, no estem gens d'acord. Una descripció relativament detallada de la poesia de Joan Fuster ens sembla necessària per separar els elements de què es compon i per descobrir la construcció peculiar de cadascun dels llibres que la constitueixen. La nostra lectura seguirà l'itinerari assenyalat per l'ordre cronològic de publicació. Llibre publicat a València l'any 1948, amb un tiratge de cent exemplars. Du un pròleg de Xavier Casp, qui, amb un llenguatge retoricista, compara la poesia de Fuster a un arbre, en el qual ha de deixar «empapussar els ocells» perquè així hi floriran les seues branques. Allò potser una mica més interessant del text és una vaga referència a la poètica que proposava Carles Salvador en la postguerra: el retorn a una poesia populista i jocfloralesca pròxima a la de Teodor Llorente: Em fa por que els ocells d'arbres veïns que foren esponeroses, t'hi vingucn amb enveja de la teua lendror abans que els teus estrenen el tast. No els senis, verinosament destres, envaint amb llurs veus acabades Ics que encenien els teus? (*) Al/ira, 1961. Prol'essor de Català a l'Escola de Magi.steri de València. Lu poesia df Joan Fusteres cl lílol de la scua tesina. Ha publicat el llibre de poemes Passadís voraç de silenci (1985) a mes d'algun estudi literari i ha obtingut nombrosos premis literaris.
Joan Fuster: llengua i estil (M. Pérez Saldanya ed), 2008
Estilística de l'obra de Joan Fuster en diversos gèneres literaris
Seminario: Cultura y memoria. Epistemologías de América Latina, dictado por la Dra. Rossana Cassigoli Salamon. Josefina Ludmer: La crítica como activismo cultural Resumen: Se exponen sucesos que guían la producción crítica de Josefina Ludmer, a través de sus primeros artículos publicados en los años sesenta, así como de sus novedosas interpretaciones de autores y géneros literarios durante los setenta. Planteo un recorrido puntual por circunstancias personales y culturales que configuran su "crítica militante", en donde no dejarían de operar, por un lado, la experimentación y el rigor metodológico y, por otro, el estudio de la función política de la teoría y los textos literarios. Extrayendo dos preguntas fundamentales de este recorrido: "cómo leer" y "desde dónde leer", este artículo explora los usos de la teoría literaria en la exigencia crítica que Ludmer despliega a lo largo de su obra. Y que, de manera particular, se encuentra velada (más no silenciada) durante los años de la dictadura de Videla. Tomo su categoría "residuo resistente" para remontarme, de manera expositiva, al programa crítico que subyace en la publicación de los dos números de Lecturas críticas (1/1980 y 2/1984), como indicios de los puntos de vista y las reflexiones del grupo de estudio que encabeza Ludmer en la segunda mitad de los setenta y primera de los ochenta. Aprendizajes que serán expuestos en el Seminario "Algunos problemas de Teoría Crítica", impartido en la Universidad de Buenos Aires en 1985, luego del retorno de la democracia, y que exhiben la voluntad de este grupo por transformar la disciplina crítica. Entendiendo el conocimiento generado en las ciencias humanas en su carácter polémico y estratégico.
Marges, Els: revista de llengua i literatura, 1978
Resumen: El argumento principal de este artículo es que, dadas las particularidades y los objetivos de la Teoría Crítica de la Escuela de Frankfurt, las clasificaciones tradicionales resultan inapropiadas. Sobre pasa la filosofía o la sociología, por lo que Douglas Kellner la describe como supradisciplinar. Igualmente, los géneros existentes resultan insuficientes y contraproducentes para clasificarla. A pesar de su carácter utópico, su género no es la literatura utópica, puesto que la Teoría Crítica se define por mucho más que su objetivo: la auto-realización del ser humano. De la misma manera, tampoco encaja cómodamente dentro de las etiquetas de ensayo o el discurso académico. De hecho, encasillarlo en cualquiera de estos géneros supondría una domesticación de su discurso que afectaría su impacto. La tesis que aquí defiendo es que la Teoría Crítica se debe considerar como mucho más que un simple rótulo que agrupe el trabajo de los miembros de la Escuela de Frankfurt; se refiere a la naturaleza idiosincrática de su trabajo entendido como la combinación de su objetivo, metodología, contenido y estilo. Es precisamente el conjunto de estas características lo que, según argumento en el artículo, debe ser considerado como un género en sí mismo. Es sólo cuando se reconoce su particularidad como género diferenciado que el discurso de la Teoría Crítica puede recuperar su poder al situarse entonces en una posición de desafío y rebeldía frente a los patrones establecidos de pensamiento y expresión. Abstract: This article argues that, based on the distinctiveness and the aim of Critical Theory (CT), traditional classifications are inappropriate. It goes beyond philosophy or sociology, which is why Douglas Kellner describes it as supradisciplinary. Similarly, existing genre classifications are insufficient and counterproductive. Despite its utopian character, its genre is not utopian writing because CT is defined by more than its aim ― the self-actualization of the human being. It is my contention that CT becomes more than a banner to group together the work of the members of the Frankfurt School; it refers to the idiosyncratic nature of their work in relation to the combination of their aim, their methodology, as well as its content and style. It is on account of the conjunction of these features that CT constitutes a genre in its own right. By acknowledging this, the discourse of CT becomes empowered and empowering, for it situates itself in a position of challenge and defiance in reference to established patterns of thought and expression.
Utopía y Praxis Latinoamericana; ISSN 1316-5216; ISSN-e 2477-9555 Año 26, n° 92 (enero-marzo), 2021, pp. 180-190 181, 2021
Más información en https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ LIBRARIUS UTOPÍA Y PRAXIS LATINOAMERICANA. AÑO: 2 6 , n° 92 (enero-marzo), 2021, pp. 180-190 REVISTA INTERNACIONAL DE FILOSOFÍA Y TEORÍA SOCIAL CESA-FCES-UNIVERSIDAD DEL ZULIA. MARACAIBO-VENEZUELA ISSN 1316-5216 / ISSN-e: 2477-9555 FOUCAULT, M. (2018). ¿Qué es la crítica? Seguido de la cultura de sí. Siglo XXI, Buenos Aires. 218p. Yerko MANZANO VENEGAS
2010
Esta propuesta se inscribe en el marco del PROICO 4-19301, una de cuyas lineas plantea la produccion de conocimiento en Filosofia en dialogo con la Psicologia y el Psicoanalisis; continua con indagaciones ya emprendidas, e intenta profundizar en el analisis de las mismas. En tal sentido, a partir del abordaje de El malestar en la cultura, se pregunta por las condiciones que favorecerian la produccion de diversas formas de malestar en la cultura de hoy, es decir, cuales son los mandatos culturales dominantes en el actual momento historico, y como se encuentra la subjetividad ante esos imperativos. Para ello se recurre a un eje de analisis denominado “lectura culturalmente situada”. Se considera asimismo la particularidad del psicoanalisis en su contexto epocal: frente a la imposicion de un goce “civilizado” y unificador, el trabajo clinico posibilitaria un ejercicio sin acomodarse facilmente al malestar. Desde esa mirada se sugieren pistas para interrogar y poner en cuestion el actua...
Llibret de la Falla Verge de Sales (Sueca), 2023
Article sobre la relació de Joan Fuster amb la Falla Verge de Sales, la de la seua barriada, i el teatre local per al llibret de la Falla Verge de Sales de Sueca
Historia y Grafía
Este texto aspira apoyar la discusión entorno al origen del estudio metodológico especializado sobre morfología y prensa comparada en Latinoamérica. Examina las relaciones metodológicas argumentativas y el impacto que originó la obra del investigador francés Jacques Kayser en América Latina. Se discuten dos líneas inherentes en la línea bajo estudio: por un lado, el balance del corpus bibliográfico que entrelaza tanto el impacto metodológico y conceptual del estudio sobre morfología en la historia de los medios y, por otro, el impacto generado en el desarrollo de la identidad disciplinaria del periodismo en América Latina.
En els darrers anys, la reflexió sobre l'actualitat de la Weltliteratur i la qüestió de la dimensió mundial dels estudis literaris han pres molta força. Ara bé, el fet que treballs tan inconsistents com el de Pascale Casanova sobre una République Mondiale des Lettres hagen tingut una certa repercussió, o que la proposta de substitució implícita de la Literatura Comparada per la World Literature estiga plantejant-se sobretot en l'ordre de la repercussió efectiva amb un clar propòsit de modificar l'status quo del camp acadèmic pretesament postnacional, té nombroses explicacions i conseqüències, que interessen, i molt, des de la perspectiva de la cultura catalana, però també des del conjunt de literatures europees. Al capdavall, es proposa una nova visió de la literatura, en francès o anglès, a partir de la qual acostar-se a la idea de la mundialitat -abandonant gairebé de manera definitiva la idea d'Europa.
Konvergencias, 2007
No hay interpretaciones, sino solamente malas interpretaciones, y , por lo tanto, toda crítica es poesía en prosa. Harold Bloom. The anxiety of Influence. SUMARIO: 1. Introducción; 2. Modos posibles de relación de la filosofía y literatura; 3. Filosofía y L iteratura en el pensamiento de Richard Rorty y Harold Bloom; 4. Crítica literaria como crítica cultural y filosófica; 5.
Llibret de la Falla del Mercat (Sueca), 2023
Article que fa un breu recorregut per la relació de Joan Fuster amb les diverses comissions falleres de Sueca, per al llibret del cinquanta aniversari de la Falla del Mercat d'aquesta localitat
Catàleg Fons d'art Joan Fuster, 2022
Catàleg de l'exposició 'Fons d'art Joan Fuster: una visió inèdita' del 25 de març al 30 de juny de 2022 a l'Espai Joan Fuster de Sueca
Joan Fuster (Sueca, 1922-1992), traductor literari al català i autor traduït a altres llengües europees
Estudis Romànics, 2014
Els catalanistes hi descobriran paral•lelismes entre el portuguès de les Açores (o simplement el portuguès) i el català, com la antihiàtica de puga < pua (per a empeltar); la coincidència de l'ús adjectival de mosto a vinho mosto igual al català antic vi most; el mateix tractament del segment final del llat. vendimia en port. vendema i cat. verema (< venema), enfront del cast. vendimia; la presència del port. dorna 'tipus de recipient' com a congènere del ross. dorna, d'influència occitana; 2 un funil semblant al cat. fonell 'fons o tap de bóta'; un transfegar parent del cat. trafegar (el vi); un bago 'gra de raïm' de la mateixa família de bagó o la semblança de tosquiar (gall. tosquear) amb el cat. tosquirar 'tondre'. L'obra va acompanyada de l'alfabet fonètic utilitzat, d'abreviatures i convencions, i uns índexs de dibuixos i de formes lèxiques lematitzades amb la correspondència del número de la pregunta amb els mapes i els comentaris, que fan còmoda la consulta dels mots recollits. Les autores, Luísa Segura i Gabriela Vitorino, del Centro de Linguística da Universidade de Lisboa, posseeixen una rica experiència en altres empreses geolingüístiques, alguna d'àmbit internacional, com l'Atlas linguistique Roman (ALiR), dirigit per Michel Contini, amb seu a Grenoble, un treball col•lectiu ambiciós del qual ja s'han publicat diversos volums. El resultat del seu treball no pot ser més brillant: una obra que respon als principis metodològics de la geolingüística més exigent, ben presentada, d'exposició clara i voluntat exhaustiva, de format manejable, que resultarà de gran utilitat per a la dialectologia i la història de la llengua portuguesa i gallega, però també per a la lingüística romànica. Parabéns!
La ofensiva cultural. Ensayos en torno a la política, la subjetividad y las alteridades, 2024
El presente libro colectivo propone indagar desde un pensar crítico y situado las derivas que asumen los problemas relativos a la cultura, la subjetividad y la otredad en Nuestra América en tanto espacio geográfico, epistémico y geopolítico signado por las herencias del colonialismo, el racismo, el eurocentrismo; así como por la persistencia de distintas formas de explotación, despojos y producción de la desigualdad generadas por el orden capitalista en su devenir histórico.
Llibret de la Falla El Portal (Sueca), 2022
Article sobre la relació de Joan Fuster amb la Falla King Kong de València
Loading Preview
Sorry, preview is currently unavailable. You can download the paper by clicking the button above.