Academia.eduAcademia.edu

Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Okuma Kaygısı Bir Engel mi?

2018, Journal of Turkish Studies

Abstract

büyük bir bölümünün haftada birkaç defa okuma yaptıkları saptanmıştır. Öğrencilerin önemli bir bölümü en az bir yabancı dil bilmektedir. Türkiye'de bulunma sürelerine ilişkin elde edilen bulgular incelendiğinde ise öğrencilerin büyük bir bölümünün altı ay ila bir yıl arasında Türkiye'de bulundukları görülmektedir. Bu araştırmanın sonucunda öğrencilerin başarı testlerinden elde edilen puanları ile okuma kaygıları arasındaki ilişki çözümlenmiştir. Öğrencilerin kaygı durumu ile okuma becerileri arasındaki ilişkinin tespitiyle daha etkin okuma becerisi eğitiminin gerçekleştirilmesi sağlanacaktır.

Key takeaways

  • Öğrencilerin anadil değişkenine göre 19'u (%21,8) Türkçeye yakın dil, 68'i (%78,2) tamamen yabancı olarak dağılmaktadır.
  • Araştırmaya katılan öğrencilerin başarı, okuma becerisi korkusu, dil bilgisi kaygısı, okuduğunu anlama endişesi, okuma kaygısı genel puanları ortalamalarının Türkçe öğrenme amacı değişkeni açısından anlamlı bir farklılık gösterip göstermediğini belirlemek amacıyla yapılan test sonuçlarına göre grup ortalamaları arasındaki fark anlamlı bulunmamıştır (p>0.05).
  • Araştırmaya katılan öğrencilerin başarı, okuma becerisi korkusu, dil bilgisi kaygısı, okuduğunu anlama endişesi, okuma kaygısı genel puanları ortalamalarının gelmeden önce Türkçe desteği alma durumu değişkeni açısından anlamlı bir farklılık gösterip göstermediğini belirlemek amacıyla yapılan test sonuçlarına göre grup ortalamaları arasındaki fark anlamlı bulunmamıştır (p>0.05).
  • Araştırmaya katılan öğrencilerin başarı, okuma becerisi korkusu, dil bilgisi kaygısı, okuduğunu anlama endişesi, okuma kaygısı genel puanları ortalamalarının Türkçe gazete ve kitap okumayı sevme durumu değişkeni açısından anlamlı bir farklılık gösterip göstermediğini belirlemek amacıyla yapılan test sonuçlarına göre grup ortalamaları arasındaki fark anlamlı bulunmamıştır (p>0.05).
  • Özetle, çalışmanın amacına ilişkin yapılan incelemeler sonucunda yabancı uyruklu öğrencilerin Türkçe öğrenme noktasındaki başarılarının okuma kaygısıyla ilişkili olmadığı, ancak öğrencilerin demografik özelliklerinin gerek başarı gerekse okuma kaygısı ve alt boyutları çerçevesinde belirli noktalarda farklılık yarattığı sonuç ve kanısına varılmıştır.