Academia.edu no longer supports Internet Explorer.
To browse Academia.edu and the wider internet faster and more securely, please take a few seconds to upgrade your browser.
İnternet gazeteciliği geleneksel gazeteciliğin tahtını sarsıyor mu? Genç nesiller hangi tür gazeteciliği tercih ediyor?" gibi soruların cevaplarının araştırıldığı bu çalışmada, son yıllarda hızla büyüyen internet gazeteciliği ile geleneksel gazeteciliğin okuma alışkanlıkları karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Araştırmada Akdeniz Üniversitesinde öğrenim gören 240 öğrencinin görüşleri alınmıştır. Öğrencilerin gazete okuma alışkanlıkları betimsel istatistik yöntemleri kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, üniversite öğrencileri genellikle internet gazeteciliği ve geleneksel gazeteciliği farklı olarak değerlendirmekte ve birini diğerine tercih etmemektedirler. Ayrıca internet gazeteciliği ne kadar gelişirse gelişsin geleneksel gazeteciliğin yerini alamayacağına inanmaktadırlar. İnternet gazeteciliğini tercih edenler daha çok görselliği, güncelliği ve özgürlüğü tercih sebebi olarak göstermektedirler. Ailelerinin gelir düzeyi ile geleneksel gazete okuma oranı arasında anlamlı bir ilişki varken internet gazetesi okumaları arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmemiştir. Bu araştırma gelişmekte olan internet gazeteciliği ile geleneksel gazeteciliğin okuma alışkanlıklarının karşılaştırmalı olarak incelemesi yönünden bir imkân sağlarken, bundan sonra yapılacak araştırmalara ışık tutacağına inanıyoruz.
Journal of Turkish Studies, 2020
Today, the Internet is a tool that facilitates the development of academic, social, business and entertainment life. However, there may be consequences such as an individual's excessive and problematic use of the Internet. This research was completed by obtaining the approval letter of the Scientific Research and Publication Ethics Board in the field of Social and Human Sciences of Çukurova University dated 20.05.2020 and numbered 74009925-903.08.02/. The aim of this study is to examine the relationship internet usage and problematic usage of university students. The sample consists of 603 university students who continue their education at Çukurova University. The data were collected using the personal information form and Internet Addiction Scale prepared by the researcher in order to determine demographic information and the way of internet use. According to the results obtained, the students were divided into two groups as controlled users (87%) and problem users (13%). Only 1 student was found to be addicted to the Internet. In addition, problematic Internet usage has been found to be related to the time allocated to social networks, chat (adult), adult content pages and movies / series. It has been observed that the use of these applications causes disruptions in daily activities.
2007
Öz: İnternet, bir yandan bilimin gelişmesine katkıda bulunurken diğer yandan da usulsüz davranışların ortaya çıkmasına zemin hazırlamaktadır. Yapılan araştırmalar İnternet’in akademik usulsüzlüğü tetiklediğini, desteklediğini ve yaygınlaştırdığını göstermektedir. Bu çalışmanın amacı İnternet’le kolaylaşan akademik usulsüzlük (e-usulsüzlük) kavramını derinlemesine ele alarak ortaya çıkabilecek durumlara ilişkin farkındalık bilinci oluşturmak ve çözüm önerileri geliştirmektir. Bu bağlamda akademik usulsüzlük kapsamı içerisine giren alt boyutlar, akademik usulsüzlüğün yaygınlığı, BİT ile gelişen e-usulsüzlük kavramı ve bu konuda alınabilecek önlemler tartışılmıştır.
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ İLETİŞİM FAKÜLTESİ AKADEMİK DERGİSİ, 2007
Araştırmanın sonucunda, Üniversite öğrencilerinin internet kullanımına yönelik tutumları ile sosyal uyum düzeylerinin cinsiyet, bölüm, sınıf, internette kalma süreleri ve boş zaman değerlendirme puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklar bulunmuştur. Bulgular literatür ışığında tartışılmış ve ortaya çıkan sonuçlar doğrultusunda öneriler geliştirilmiştir.
2019
Amac: Bu calismada, hemsirelik ogrencilerinin, zaman yonetimleri ve akademik basarilari uzerinde internet kullaniminin etkisini ortaya koymak amaclanmistir. Gerec ve Yontem: Tanimlayici, iliski arayici tipteki arastirmanin evrenini 2017-2018 egitim-ogretim doneminde ogrenim goren 170, orneklemini 115 ogrenci olusturmustur. Veriler tanilama formu, Internet Bagimliligi Olcegi (IBO) ve Zaman Yonetimi Envanteri (ZYE) ile elde edilmistir. Bulgular: Arastirmaya katilan ogrencilerin yas ortalamasi 19.39±1.39, cogunlugu kadin, akademik ortalamalari 2.96±0.70’dir. Ogrencilerin IBO’den aldigi toplam puan ortalamasi 32.56±17.30 (min=6, max=100) olarak tespit edilmistir. Ogrencilerin ZYE’den aldiklari toplam puan ortalamasi ise 85.22±12.96 (min=54, max=112)’dir. Ogrencilerin IBO toplam puanlari ile ZYE arasinda istatistiksel olarak anlamli bir iliski saptanmamistir (p>0.05). Bununla birlikte IBO ile ZYE alt boyutlari arasindaki iliski incelendiginde; IBO toplam puani ile Zaman Harcaticilar a...
Kuramsal Eğitimbilim
The purpose of this study is to test theory and measurement model of Generalized Problematic Internet Use by two-step structural equation modelling approach in Turkish culture. Besides, problematic internet use was examined with respect to different variables. Finally, in the study, whether procrastination behaviors of those students who show high and low risks of problematic internet usage differed or not were explored. 695 undergraduate students studying in the different departments of Afyon Kocatepe University participated to the study in which the survey method was used. To collect data, Demographic Information Form, Generalized Problematic Internet Use Scale 2 developed by Caplan (2010) and adapted into Turkish by Deniz and Ünal (2016), and "distraction" sub scale of Online Cognition Scale developed by Davis, Flett and Besser (2002) and adapted into Turkish culture by Özcan (2004) were used. Results revealed that the measurement and structural or theoretical model was also confirmed for the Turkish culture. Besides, it was found that problematic internet use differed with respect to the gender and daily amount of internet use, but not internet usage experience. It was also found that there was a difference with respect to procrastination behaviors between those individuals who possessed high and low risks of problematic internet use. Results were discussed and some suggestions were presented based on the similar studies regarding the problematic internet use.
2015
Gunumuzde internetin bir iletisim, eglence ve bilgi kaynagi araci olarak kullanimi hizli bir bicimde artis gostermektedir. Internet insan yasamini olumlu yonde etkilemekle birlikte, bazi olumsuzluklari da beraberinde getirmektedir. Bu calismada, universite ogrencilerinin problemli internet kullanimi ile yalnizlik ve algilanan sosyal destek duzeyleri arasindaki iliskiyi incelemek amaclanmistir. Calismada arastirma grubunu, Karadeniz Teknik Universitesi’nin cesitli bolumlerinde ogrenim goren 319 kiz 144 erkek olmak uzere toplam 463 ogrenci olusturmustur. Veriler, Problemli Internet Kullanimi Olcegi, Cok Boyutlu Algilanan Sosyal Destek Olcegi veUcla Yalnizlik Olcegi ile elde edilmistir. Verilerin analizinde coklu regresyon analiz yontemlerinden hiyerarsik regresyon analizi kullanilmistir. Bulgular, bir gunde internette gecirilen sure vecinsiyet gibi bireysel ozellikler, algilanan sosyal destek ve yalnizlik degiskenlerinin, problemli internet kullaniminin anlamli yordayicilari olduklari...
Yaşam Becerileri Psikoloji Dergisi
Üniversite öğrencilerinin problemli internet kullanımı ile ilişkili olabilecek faktörlerin incelenmesinin ve olası risk durumlarının belirlenmesinin önemli olduğu düşünülmektedir. Üniversite dönemi, bireylerin ebeveyn kontrolünden uzaklaşıp kendi kararlarını vermeye ve hayatlarına yön vermeye başladıkları kritik bir dönemdir. Sorunlu internet kullanımı ile cinsiyet, psikiyatrik tanı, üstbilişsel inançlar ve kişilik arasındaki ilişki gösterilmiş olmasına rağmen, mevcut araştırma sayısı sınırlıdır ve bulgular çelişkilidir. Ayrıca internet kullanım süresinin ve amacının yer aldığı ve tüm bu değişkenlerin birlikte incelendiği herhangi bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu çalışmada, üniversite öğrencilerinin kişilik özelliklerini, üstbilişsel inançlarını, internet kullanım işlevlerini ve problemli internet kullanımlarını tanı, cinsiyet ve internet kullanım süreleri açısından incelemek amaçlanmıştır. Veriler yaş ortalamaları 20.11 olan 696 üniversite öğrencisinden toplanmıştır. Araştırmada, ...
Dusunen Adam: The Journal of Psychiatry and Neurological Sciences, 2014
Üniversite öğrencilerinde internet bağımlılığı ve saldırganlık Amaç: Bu çalışmanın amacı internet bağımlılığı ve saldırganlık arasındaki ilişkiyi üniversite öğrencilerinde kapsamlı bir şekilde sınamaktır. Yöntem: Çalışma, internet bağımlılığı ve saldırganlık arasında ilişki olabileceği düşüncesinden hareketle ilişkisel desende tasarlanmıştır. Çalışmanın örneklem grubunu, olasılıklı örnekleme yöntemlerinden, basit rastlantısal yöntemle belirlenen farklı fakültelerde öğrenci olan 328 üniversite öğrenci oluşturmuştur. Araştırmacının kendisi çalışma verilerini üniversite öğrencilerinden gönüllülük ilkesine bağlı kalarak, sosyo-demografik form, İnternet Bağımlılığı Ölçeği (İBÖ) ve Saldırganlık Ölçeğini (SÖ) içeren bir anket aracılığıyla toplamıştır. Bulgular: Çalışmada bulgular temel olarak 4 aşamada toplanmıştır: 1. aşamada ortalama değerler belirlendikten sonra İBÖ üzerinden eşik değerlere göre belirti durumu grupları tespit edilmiş, sonrasında İBÖ ve SÖ puanları, cinsiyet, anne baba eğitim durumu, aile ekonomik gelir durumu ve başlıca internet kullanım amacı gibi bazı değişkenlere göre farklılıklar açısından karşılaştırılmıştır. İkinci aşamada, İBÖ ve SÖ toplam puanları arasında ilişki tespit edilmemiştir. Üçüncü aşamada her iki ölçeğin boyutları arasında herhangi bir ilişki belirlenmemiştir. Dördüncü ve son aşamada ise internet bağımlılığı ve saldırganlık arasındaki ilişki nedensel düzeyde yapısal eşitlik modellemesi yöntemi kullanılarak sınanmış ve herhangi bir nedensel düzeyde ilişki tespit edilmemiştir. Sonuç: Çalışmada internet bağımlılığı ve saldırganlık, korelasyon ve yapısal eşitlik modeli analizleriyle sınanmış ve bu iki ana değişken arasında, bazı değişkenlere göre farklılaşma belirlenmesine rağmen, her hangi bir ilişki tespit edilmemiştir.
Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 2015
Öz: Bu araştırmada, üniversite öğrencilerinin problemli internet kullanım düzeyleri ile üniversite yaşamına uyum düzeyleri arasındaki ilişkilerin incelenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca, cinsiyete ve sınıf düzeyine göre değişkenlerin farklılaşıp farklılaşmadığı da incelenmiştir. Araştırmanın örneklemi 230'u kadın, 144'ü erkek olmak üzere toplam 382 üniversite öğrencisinden oluşmuştur. Ölçme aracı olarak Problemli İnternet Kullanımı Ölçeği ve Üniversite Yaşamı Ölçeği kullanılmıştır. Veriler SPSS 20 istatistik paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Analizlerde Spearman Brown Sıra Farkları Korelasyonu, Kruskal Wallis H ve Mann Whitney U testi analiz teknikleri kullanılmıştır. Bulgulara göre, üniversite öğrencilerinin problemli internet kullanımı düzeyleri ile üniversite yaşamına uyum düzeyleri arasında istatistiksel olarak negatif yönde anlamlı ilişkiler saptanmıştır. Ayrıca sonuçlar, cinsiyete göre problemli internet kullanım düzeylerinin, üniversite ortamına uyum düzeylerinin, kişisel ve sosyal uyum düzeylerinin farklılaştığını ortaya koymaktadır. Birinci sınıf öğrencilerinin problemli internet kullanım düzeylerinin diğer sınıf düzeyindeki üniversite öğrencilerinden daha yoğun olduğu ve üniversite yaşamına uyum düzeyinin sınıf düzeyi ile birlikte arttığı tespit edilmiştir.
Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 2019
Bilişim teknolojilerindeki gelişmeler beraberinde birçok yeniliği getirmiştir. Kullanıcıların yaşamına hızla giren internet, ihtiyaç duyulan her türlü bilgiye erişim imkânı sağlamaktadır. Bunun yanı sıra eğlence, iletişim ve eğitim gibi birçok alanda insanlara hizmet veren bir araç halini almıştır. Ancak bu kadar aktif kullanılan internetin sık kullanımından kaynaklı birtakım problemleri de beraberinde getirdiği ortadadır. Bu problemlerden birisi internet bağımlılığı konusudur. Bu çalışmada üniversite öğrencilerinin internet bağımlılık düzeyleri araştırılmıştır. Araştırmada Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi’nde öğrenimlerini sürdürmekte olan öğrencilerden elde edilen verilmektedir. Bu çalışmada farklı yaş gruplarından bireylerin internet bağımlılık düzeylerini belirlemeye yönelik olarak Hahn ve Jerusalem (2001) tarafından tasarlanan ve orijinal adı “Skala zur Erfassung der Internetsucht” olan ve Şahin ve Korkmaz (2011) tarafından Türkçeye uyarlaması yapılan internet bağımlılığı ölçeği kullanılmıştır. Ölçek 19 maddeden ve 3 faktörden oluşmaktadır. Bu faktörlerden birincisi “Kontrol Kaybı”, ikincisi “Daha Fazla Online Kalma İsteği” ve üçüncüsü ise “Sosyal İlişkilerde Olumsuzluk” tur. Ölçeğin puanlarının yüksekliği bireylerin internet bağımlılık düzeylerinin yüksek olduğunu göstermektedir. Üniversite öğrencilerinin internet bağımlılığına ilişkin görüşleri yaş, cinsiyet, aylık harcama miktarı ve öğrenim görülen bölüm değişkenleri göz önünde bulundurulduğunda anlamlı farklılık göstermedikleri belirlenmiştir.
VI. INTERNATIONAL ANKARA MULTIDISCIPLINARY STUDIES CONGRESS, 2023
Covid-19 salgın süreci 2019 yılının Aralık ayında ortaya çıkmış olup 2020 Mart ayında tüm dünyada pandemi olarak Dünya Sağlık Örgütü tarafından ilan edilmiştir. Bu sürecin başlamasıyla birlikte eğitimden sağlığa, hizmetten üretim sektörüne birçok sektör olumsuz yönde etkilenmiştir. Özellikle eğitim sürecine bakıldığında bütün kademelerde online eğitim süreci kamu otoritesi tarafından kararlaştırılmış ve uzun bir süre bu şekilde devam etmiştir. Salgın sürecinin seyrinin azalmasıyla birlikte online eğitim sürecinden yüz yüze eğitim sürecine geçilmiş ve bu süreçte riskin devam etmesi şüphesiyle dolaşımı azaltmak açısından karma eğitim anlayışı bazı yükseköğretim kurumları tarafından benimsenmiştir. Bu süreçte öğrenciler öğrenim gördükleri üniversitelerde bazı derslerini yüz yüze alırken bazı derslerini çevrim içi ortamlarda almışlardır. Covid-19 salgın süreci sonrası üniversite öğrencilerinde yaşanan bu durumdan yola çıkılarak lisans düzeyindeki öğrencilerin online platform yorgunluklarını araştırmak çalışmanın temel amacını oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini Yozgat Bozok Üniversitesinde 2021-2022 eğitim-öğretim yılında öğrenim gören lisans öğrencileri oluşturmaktadır. Nitel araştırma deseninde oluşturulan çalışmada 20 lisans öğrencisi ile yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Görüşme yöntemiyle toplanan veriler nitel araştırma yöntemlerinden içerik analizine tabi tutulmuştur. Katılımcılardan elde edilen veriler kategorilere ayrılarak incelenmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre Covid-19 pandemi süreci sonrasında üniversitelerde uygulanan karma eğitim sürecinden öğrencilerin memnun olmadığı, bu durumun eğitim sürecinde aksamalar yaşattığı ve ikisi öğrenim sürecinden birisinin tamamen uygulamaya geçmesi gibi düşüncelerinin olduğu görülmüştür. Üniversite öğrencilerinin yaşadıkları bu sürece ilişkin bireysel, kurumsal ve toplumsal öneriler sunulmaya çalışılmıştır. Anahtar Kelimeler: Üniversite Öğrencileri, Online Platform, Nitel Araştırma
Süleyman Demirel Üniversitesi Vizyoner Dergisi, 2017
Bu çalışmanın konusunu "yalnız olma durumu, kimsesizlik" şeklinde ifade edilen yalnızlık ve "insanların gerçek sosyal yaşamdan ayrılarak sanal sosyal aktivitelere yönelmeye başladığını gösteren" şeklinde ifade edilen sanal yalnızlık oluşturmaktadır. Bu çalışmada, Süleyman Demirel Üniversitesi'nde eğitim gören İşletme Bölümü öğrencilerinin sanal ortam yalnızlığı düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın evreni, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü'nde öğrenim gören birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencilerinden (328 kişi) oluşmaktadır. Veri toplama aracı olarak Korkmaz ve arkadaşları (2014) tarafından geliştirilen "Sanal Ortam Yalnızlık Ölçeği (SOYÖ)" kullanılmıştır. Araştırma sonucunda erkek öğrencilerin, kız öğrencilere göre daha fazla sanal paylaşımda bulundukları; erkek öğrencilerin, kız öğrencilere göre sanal ortamda daha sosyal oldukları sonucuna varılmıştır. Yine araştırma sonucunda öğrencilerin şiddetli olmasa da sanal ortam yalnızlığı yaşadıkları söylenebilir.
Selcuk Universitesi Sosyal Bilimler Enstitusu Dergisi
Araştırmanın amacı üniversite öğrencilerinin internete yönelik tutum puanlarını cinsiyet ve kayıtlı olunan yüksek öğretim kurumuna göre karşılaştırmak, internet tutum alt ölçek puanları arasında ilişki olup olmadığını belirlemektir. Araştırmaya Erzincan Üniversitesine bağlı dört meslek yüksek okulunun muhasebe ve Eğitim Fakültesinin sınıf öğretmenliği programına kayıtlı 444 öğrenci katılmıştır. Veri toplama aracı olarak İnternet Tutum Ölçeği (İTÖ) kullanılmıştır. İTÖ ve alt ölçek puanları t-testi, ANOVA ve korelasyon teknikleri kullanılarak analiz edilmiştir. ANOVA sonuçlarına göre anlamlı fark bulunan durumlarda farkın kaynağını bulmak için LSD testi kullanılmıştır. Öğrencilerin internet tutumlarının cinsiyete göre değişmediği, ancak iletişim ve kaygı alt boyutlarında erkek öğrencilerin puanlarının kız öğrencilerin puanlarından anlamlı fark gösterdiği bulunmuştur. Yüksek öğretim kurumuna göre, öğrencilerin kaygı dışındaki diğer alt ölçek puanları arasındaki farkın anlamlı olduğu bulunmuştur. Öğrencilerin internet alt ölçek puanları arasında anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler: İnternet tutum ölçeği, Erzincan Üniversitesi, muhasebe, sınıf öğretmenliği ABSTRACT This study aimed to compare university students' points of attitude toward the Internet as to their program and gender, and to investigate whether there was a correlation between students' attitude points of internet sub-scales. It was participated that a total of 444 pre-service teachers from faculty of education and pre-service accountant from four vocational high schools in Erzincan University. The Scale of Internet Attitude (ITO) was used to collect data. The data that was obtained from ITO was analyzed using by t-test, ANOVA and correlation techniques. According to result of ANOVA, LSD test were employed to find the source of difference. There is not any difference as to gender between students' internet attitudes, but points of sub scale from males about communication and anxiety was found higher than females. Sub scale points of students except for anxiety were statistically different as to their institutes. There was found a correlation between students' points of sub scales.
INTERNATIONAL REFEREED JOURNAL OF HUMANITIES AND ACADEMIC SCIENCES, 2023
Amaç: Bu çalışma ortaöğretim öğrencilerinin internet kullanım alışkanlıklarını incelemeyi amaçlamaktadır. Yetişkin bir birey olmak için son gelişim aşamasında bulunan ortaöğretim öğrencilerinin internet kullanımı akıllı telefonların yaygınlaşması ile artmıştır. Akıllı telefonların muhtemel dijital etkilerinin ve dijital yoğunluklarının yansımalarını tespit etmek toplum analizinde önemlidir. Yöntem: Çalışmada betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Veriler nicel paradigmaya dayalı anket tekniğiyle elde edilmiştir. Anket, Tokat merkezde öğrenim gören ortaöğretim öğrencileri tarafından cevaplanmıştır. Katılımcıların demografik verileri ile internet kullanım amacını, sürecini ve sonuçlarını belirlemek üzere sorular oluşturulmuştur. Verilerin SPSS 25 programı ile betimsel istatistik analizleri yapılmıştır. Bu çalışma Tokat il merkezinde 2020-2021 eğitim ve öğretim yılı 2. dönem öğrenim gören ortaöğretim öğrencilerine yapılan anket uygulaması ile elde edilen verilerle sınırlıdır. Bulgular: Yapılan analizler neticesinde internet kullanım amacının çoğunlukla müzik ve oyun dosyası indirme, daha sonra sosyal ağ kullanma, oyun oynama ve internetten online alışveriş yapma olduğu tespit edilmiştir. Katılımcılar çoğunlukla internet kullanırken kontrolü elde tutabildiğini ve arkadaşlarla zaman geçirmeyi internette gezinmeye tercih ettiğini belirtmiştir. Az sayıdaki katılımcı ise internette ne yaptığını gizlemeyi tercih etmiştir. Diğer ekran aktiviteleri internette oyun oynamaya tercih edilmektedir. Ders dışı zamanlarını internette geçirme ve internette yapılanları arkadaşlarla paylaşma oranları düşük çıkmıştır. Katılımcıların güvenli internet kullanma becerisine sahip olduğu ancak akademik başarılarının internet kullanımından olumsuz etkilendiği anlaşılmıştır. İnternet kullanımı esnasında rahatsız edilmenin kırıcı davranmaya yönlendirmediği, internetin uykusuzluk sebebi olduğu ve internet oyun karakterlerinin örnek alınmadığı ifade edilmiştir. Kısaca katılımcıların büyük çoğunluğu internetin faydalarının daha fazla olduğu düşüncesindedir. Sonuç: Eğlenme ve zaman geçirme amacıyla kullanılan internet sanal bir hayat ve ilişkiler oluşturmuştur. Bireyler sanal hayat ile gerçek yaşamı harmanlayarak internetten faydalanma çabası sergilemektedir. Anahtar Sözcükler: Toplum, Öğrenci, İnternet, Sosyal Medya, Zaman Yönetimi.
Journal of International Social Research, 2016
Öz Bu çalışma, üniversite öğrencilerinin hem internet bağımlılık düzeylerini tespit etmek hem de geleneksel medyayı ve interneti ne oranda kullandıklarını ortaya çıkarmak amacıyla yapılmıştır. Araştırmada, yüz yüze anket yöntemi kullanılmıştır. Anket, internet, internet bağımlılığı, geleneksel medya ve yeni medya konularının incelenmesi ve bu konularla ilgili mevcut literatürün taranması sonrasında hazırlanmış ve uygulanmıştır. 2016 yılında Bozok Üniversitesi'nde öğrenim gören 366 lisans öğrencisine uygulanan anket çalışmasından elde edilen veriler, SPSS adlı program aracılığıyla analiz edilmiştir. Anket analizinden elde edilen sonuçlarına göre, katılımcıların internet bağımlılık düzeyleri yüksek olmaktadır. Bunun yanında, katılımcılar internet mecrasını buna bağlı olarak yeni medyayı geleneksel medyadan daha çok kullanmaktadır. Analizde ayrıca katılımcıların cinsiyetleri, yaşları ve gelir seviyeleri ile farklı değişkenler karşılaştırılmış ve anlamlı sonuçlara ulaşılmıştır.
Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Düşünceler Hakemli E-Dergisi, 2019
Araştırmada, Türkiye’nin Akdeniz Bölgesi’ndeki ortaokul öğrencilerinin internete yönelik epistemolojik inançlarının ne düzeyde olduğunu ortaya çıkarmak ve öğrencilerin internet kullanım örüntülerini tespit etmek amaçlanmaktadır. Araştırmada verileri elde etmek için anket tekniği kullanılmıştır. Anket hazırlanırken Strømsø ve Bråten (2010) tarafından revize edilip son haline getirilen “İnternete Yönelik Epistemolojik İnanç Ölçeği”nden yararlanılmıştır. Anket çalışması, Şubat 2019 - Nisan 2019 tarihleri arasında yapılmış ve veriler katılımcılarla yüz yüze anket tekniği kullanılarak elde edilmiştir. Araştırmanın evrenini, Akdeniz Bölgesi’ndeki okullarda öğrenim gören yaklaşık 300 bin ortaokul öğrencisi oluşturmaktadır. Adana ve Hatay illerindeki ortaokullarda bulunan 400 öğrenci ise araştırmanın örneklemini temsil etmektedir. Örneklem, tabakalı örnekleme yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. Araştırmada elde edilen verilerin analizinde Sıklık Analizi, Normallik Analizi, T Testi ve Anova Testi kullanılmıştır. Analizden elde edilen bulgulara göre, öğrencilerin internete yönelik epistemolojik inançları yüksek olmaktadır. Epistemolojik inanç düzeyi, öğrencilerin cinsiyetleri ve yaşadıkları şehirlere göre farklılık göstermemektedir. Ancak epistemolojik inanç düzeyi, öğrencilerin yaşları ve bulundukları sınıfa göre farklılık göstermektedir. Yaş, sınıf ve internet kullanım seviyesi arttıkça öğrencilerin internete yönelik epistemolojik inançları da artış göstermektedir.
EKEV Akademi Dergisi
Bu araştırmada, öz-kontrolün problemli internet kullanımı üzerindeki yordayıcı gücünün incelenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışma, nicel araştırma desenlerinden biri olan ilişkisel bir araştırmaya uygun olarak yürütülmüştür. Çalışmanın araştırma grubunu 291’i kadın (%64.2), 162’si erkek (%35.8) toplam 453 üniversite öğrencisi oluşturmuştur. Yaşları 18 ile 21 arasında değişen katılımcıların yaş ortalaması 18.86’dır. Bu çalışmada veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu, Kısa Öz-Kontrol Ölçeği ve Problemli İnternet Kullanımı Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen Pearson korelasyon analizi sonuçlarına göre öz-kontrol ile problemli internet kullanımı arasında (r=-.51, p<.001) negatif yönlü anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Araştırmadan elde edilen veriler yapısal eşitlik modeli ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda öz-kontrolün problemli internet kullanımını negatif yönde ve anlamlı olarak yordadığı ve problemli internet kullanımındaki varyansın % 48'ini açıkladığı g...
Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 2003
In this study, it is aimed to describe the Internet using situations of elementary students of 4th and 5th grades, according to the students, their parents and teachers. The study is based on a survey test applied in brahim Karao lano lu Elementary State School in Eskisehir, in the academic year of 2001-2002. 10 teachers, 17 students and 16 parents were interviewed. The data were collected using semi-structured opinion survey, one of the qualitative research techniques, in order to determine students', teachers' and parents' opinions. Qualitative analyzing technique was employed in data analysis and the results were presented numerically. According to the findings of research, it appears that elementary students of 4th and 5th grades do not use the Internet effectively. In addition to above facts, it has been found that students are better than their parents and teachers in basic Internet using skills.
Loading Preview
Sorry, preview is currently unavailable. You can download the paper by clicking the button above.