Academia.eduAcademia.edu

HUKUK UYUŞMAZLIKLARINDA ÇATIŞMA ÇÖZÜMÜ BAĞLAMINDA İLETİŞİMİN ROLÜ

2021, Dijital Çağda Kriz İletişimi Sempozyumu 26-28 Mayıs 2021

Abstract

Toplumsal barışa katkı sağlamak ve yargı süreçlerine yardımcı olmak amacıyla uzlaştırma ve arabuluculuk alternatif çözüm yolu olarak hukuk sistemlerinde uygulanmaktadır. Klasik yargılama süreçlerinden farklı olarak hukuk uyuşmazlıklarının çözümü arabuluculuk ve uzlaştırma ile hukuk normları çerçevesinde iletişim teknikleri kullanılarak çözüme kavuşturulmaya çalışılmaktadır. Sorunların çözümünde karar verme yetkisi olmayan arabulucular taraflarla iletişim kurarak, itilafları iletişim becerileri ile çözmeye çalışmaktadırlar. İletişimin etkin kullanımı çatışmaların çözümü kolaylaştırırken sağlıksız iletişim tarafları çözüm masasından uzaklaştırmaktadır. Çalışmada da odaklanılan durum uzlaştırmacıların iletişim becerilerinin çatışma çözümüne olan etkisidir. Bu bağlamda seçilen örnek vaka üzerinden uzlaştırmacıların iletişim becerilerinin uyuşmazlık çözümündeki rolü ortaya konulmaya çalışmıştır. Örnek olay incelemesi ile yapılan çalışmada iletişim becerilerini etkili kullanan uzlaştırmacıların çatışmaları daha etkili bir şekilde çözdüğü görülmüştür. Anahtar Kelimeler: uyuşmazlık iletişimi, çatışma çözümü, arabuluculuk, hukuk iletişimi, alternatif çözümler.

Key takeaways

  • İkna ve iletişim bağlamında başarısız süreç yönetiminde ise alternatif çözüm yolu yerini mahkemeye bırakmaktadır.
  • Arabuluculuk süreci ile uyuşmazlığın tarafları arabulucular aracılığı ile bir araya gelerek itilafın çözülmesinde iletişim teknikleri etkin kullanarak çözüm arayışı içine girerler.
  • Bunlar kişi-içi iletişim ve çatışma, kişiler arası iletişim ve çatışma, örgüt-içi iletişim ve çatışma, kitle iletişim ve çatışmadır.
  • Tabloda da görüldüğü gibi her iki uzlaştırmacı da iletişim becerilerinin bir bölümünü kullanmıştır.
  • Tek başına karar verme yetkisi olmayan çatışma çözümcülerin taraflar arasında etkin iletişim sağlayarak soruna onların çözüm bulmasını sağlama gibi bir temel yükümlülüğü bulunmaktadır.