Academia.edu no longer supports Internet Explorer.
To browse Academia.edu and the wider internet faster and more securely, please take a few seconds to upgrade your browser.
2020, Yildiz Journal of Educational Research, Yildiz Technical University
…
20 pages
1 file
The main aim of this research is to present studies in online groups which have been conducted during Covid-19 pandemic which occurred in Wuhan, China in December 2019 and spread all over the world. In this study, the psychological effects of the precautions which have been made to prevent the spread of Coronavirus, online group counseling, group therapy and psycho-education groups made in Turkey and in the world, the advantages and disadvantages of online group counseling, group therapy and psycho-education groups, the factors which caused the preference of online group counseling, group therapy and psycho-education groups were evaluated. The results and importance of online group counseling, psycho-education groups and group therapy commonly used were discussed. In addition to the knowledge about online group counseling, group therapy and psycho-education groups presented during Covid-19 pandemic, suggestions for future studies were also included.
Ankara Universitesi Egitim Bilimleri Fakultesi Dergisi, 2021
The effectiveness of emergency remote teaching (ERT), which started quite unprepared due to the Covid-19 epidemic, has begun to be questioned all over the world. In this study, social, cognitive, and teaching presence in this process was investigated. The research was carried out in a mixed research method with a quantitative relational survey model and a qualitative descriptive analysis. Data were collected using an online tool consisting of a research community scale, demographic information form, and open-ended questions about their experiences. 83.7% of the study group were female (n = 128) and 16.3% were male (n = 25); The average age is 21. The impact of gender and learning management systems (LMS) on teaching cognitive and social presence was examined by Mann Withey-U and the relationship among them is examined with the Spearman-Brown coefficient. Student opinions were analyzed with descriptive analysis and coded with an approach based on scale factors and reported with direct quotations. As a result, it was seen that the students perceived the teaching presence higher than the other presences. Cognitive presence has a positive and high relationship with teaching presence; it has a moderate and positive relationship with social presence. In addition cognitive and teaching presence differed significantly by gender. According to the LMS, there was no significant difference in all three elements. 47% of the students preferred face-to-face, 45.8% chose blended learning, whereas only 7.2% opted for completely online teaching.
2024
Nitel araştırmalarda yaygın bir şekilde görüşme tekniği aracılığıyla veriler oluşturulmaktadır. Görüşme türlerinden birisi olan odak grup görüşmelerinde gruptaki üyeler, kendi duygu, düşünce ve deneyimlerini ifade ederken gruptaki diğer üyelerin deneyimlerini de öğrenebilmektedirler. Böylece odak grup görüşmelerinde kişilerarası etkileşime dayalı olarak veriler oluşturulmaktadır. Görüşmeler genellikle yüz yüze gerçekleştirilse de bu durum her zaman mümkün olmamakta ve araştırmacılar giderek daha fazla çevrimiçi odak grup görüşme yönteminden yararlanmaktadır. Çevrimiçi odak grup görüşmeleri yüz yüze odak grup görüşmelerinden ayrılmaktadır. Çevrimiçi odak grup görüşme yönteminin nitel araştırmalarda giderek daha fazla kullanılmaya başlanması bu tekniğin avantaj ve dezavantajlarını da gündeme getirmektedir. Çevrimiçi odak grup görüşme yönteminin sağladığı avantajların yanı sıra birtakım dezavantajları da bulunmaktadır. Bu doğrultuda, çevrimiçi odak grup görüşmeleri sırasında karşı karşıya kalınabilecek sorunlar ile baş edebilmek için nitel araştırmacıların yöntem, uygulama ve etik konuları gözeterek veri oluşturması gerekmektedir
2020
1 Evde çalışmanın Türkiye bağlamında tanımı 2 Türkiye'de evde çalışmaya yönelik literatür 3 Türkiye'de hazır-giyim imalatında ev-eksenli parça başı çalışan kadınların durumu: 1999-2000 araştırması ve 2019 devam araştırması 4 Freelance çalışanlar: Uzaktan, evde ve IT temelli çalışma Talep yönlü analiz: Türkiye'de hazır-giyim sektöründe esnek üretim ve taşeronluk ağları Arz yönlü analiz: Ev-eksenli parça başı çalışan kadınlar Freelance çalışanlar kimdir? Niçin freelance çalışma? İstihdam durumu: Bağımlı mı yoksa bağımsız mı? Müşteri/işverenin kimliği İş sözleşmeleri Çalışma süresi ve proje bazlı çalışma Kazançlar Sosyal güvenlik ve sağlık sigortası Parça başı çalışma ve kadınlar Niçin ev-eksenli parça başı çalışma? Parça başı işlerin organizasyonu İşe alım stratejileri Ücretsiz aile işçileri Aracı yoluyla işe alım Parça başı çalışan kadınların sosyal ağları Beceri kazanımı ve kadınların elişi Kazançlar Parça başına ücretler İş-yaşam dengesi Örgütlülük: Ev-Ek-Sen örneği 01 Çalışma Belgesi 21 5 Ev-eksenli parça başı ve freelance çalışanlar: Farklılık ve benzerlikler İş sağlığı ve güvenliği İş-yaşam dengesi ve sosyal yalıtılmışlık Örgütlülük: Ofissizler Örneği 32 35 33 31 Ekler Ek A. Görüşülen kişilere ait bilgiler Ek B. Evde çalışanlara ilişkin istatistikler Ek C. Endüstriyel ev-eksenli parça başı çalışma ve uzaktan freelance çalışmanın çalışma koşulları Kaynakça 37 40 42 39
2020
Aralık, 2020 * Bu eserin tüm hakları Necmettin Erbakan Üniversitesi Yayınları'na aittir. Fotokopi yöntemiyle çoğaltılamaz, kaynak gösterilmedikçe resim, şekil vb'leri kullanılamaz. * Kitapta yazılı olan her türlü bilginin ve yorumun sorumluluğu yazarların kendilerine aittir.
TALIM: JOURNAL OF EDUCATION IN MUSLIM SOCIETIES AND COMMUNITIES, 2021
Koronavirüs salgını sürecinin genel olarak toplum ve özel olarak uluslararası öğrenciler üzerindeki psiko-sosyal etkileriyle baş etmek için destek sağlayabilecek müdahale programlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu ihtiyacı karşılamak amacıyla Pozitif Psikoloji kavramlarını ve Pozitif Psikoloji Müdahaleleri'ni (PPM) temel alan 6 oturumluk bir müdahale programı geliştirilmiştir. Bu müdahale programının etkinliğini ölçmek için katılımcılardan stres, depresyon, anksiyete, Koronavirüs korkusu, mental iyi oluş ve psikolojik dayanıklılık puanlarına dair veriler toplanmıştır. Çalışmaya katılmak için başvuran 34 uluslararası öğrenciden ön test ile elde edilen nicel veriler arasındaki ilişkiyi gösteren Pearson korelasyon katsayıları hesaplanmıştır. Müdahale programı 11 kişiyle başlamış ve 6 katılımcı ile tamamlanmıştır. 6 katılımcıdan ise hem ön test hem de son test verileri elde edilmiş ve Wilcoxon işaretli sıralar testi ile müdahale programının etkinliği incelenmiştir. Araştırma sonuçları psikolojik dayanıklılık ve Koronavirüs korkusu arasında anlamlı olumlu bir ilişki olduğunu ve uygulanan müdahale programının depresyon düzeyini azaltmakta başarılı olduğunu göstermektedir.
2021
Dünyanın sistematiğinde değişimler yaratan pandemi süreci, hayatımızın birçok alanında olumlu ve olumsuz değişikliklere neden olmuştur. Yaşamın her alanını farklı boyutlarıyla etkileyen pandemi, eğitim uygulamalarında da farklılıklar yaşanmasına sebep olmuştur. Toplumların evde kaldıkları ve sokağa çıkma yasaklarının olduğu bu dönemde tüm iletişimin dijital olarak sağlanması gerekliliği çevrimiçi eğitimleri gündeme getirmiştir. Eğitimin çevrimiçi yürütüldüğü bu süreçte özel eğitim alanında da çevrimiçi uygulamalar gündeme gelmiştir. Özel gereksinimli bireylerin eğitimde sürekliliğinin gerekliliği nedeniyle çevrimiçi uygulamlar kaçınılmaz hale gelmiştir. Özellikle yurt dışında farklı sınırlılıkları olan Türkiye'den göç eden aileler için farklı arayışlarında ortaya çıktığı görülmüştür. Bu çalışmada Hollanda'da yaşayan otizm spektrum bozukluğu tanısı alan özel gereksinimli birey ve bu bireyin ailesi ile, Türkiye'de Özel Eğitim kurumunda çalışan çocuk gelişimi uzmanı yönetiminde çevrimiçi yürütülen evde yapılması önerilen ve takibi yapılan uygulamalara olgu sunumunda yer verilmiştir. Çalışma, tanımlayıcı araştırma yöntemlerinden olgu sunumu olarak çalışılmıştır. Olgu sunumunda yaklaşık altı aylık uygulamalar paylaşılmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda olguda, Ö.'nün göz teması kurma süresinin 1-2 saniyeden 12-13 saniyeye uzadığı tespit edilmiştir. Ayrıca masada oturma davranışının geliştiği ve bununla birlikte masada oturma süresinin 40 dakikaya kadar uzadığı tespit edilmiştir. Ayrıca çevrimiçi çalışma sürecinde duyusal hassaiyeti nedeniyle Ö.'nün yapamadığı "tırnak kesme, saç kestirme ve diş fırçalama" becerisinin kapsamlı bir planlama ile çalışılması önerilmektedir.
A FOCUS GROUP STUDY ON THE EXAMINATION OF CALL CENTER EMPLOYEES' PSYCHOLOGICAL RESILIENCE, 2024
Psikolojik dayanıklılığın çok güçlü olması gereken iş kollarından birisi de çağrı merkezleridir. Yoğun iş yükü ve stres altında çalışan çağrı merkezi çalışanlarının, zorluklarla mücadele edebilme güçleri psikolojik dayanıklılık seviyesine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Literatürde sektörle ilgili araştırmaların sınırlı olması nedeniyle, çalışma kapsamında, çağrı merkezi çalışanlarının psikolojik dayanıklılık algılarını, bu dayanıklılığı olumlu ve olumsuz etkileyen faktörleri, psikolojik dayanıklılığı güçlendirmek adına tercih edilen strateji ve yöntemleri keşfetmeye odaklanan bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla araştırmada, farklı çağrı merkezlerinden seçilen dokuz (9) çalışan ile nitel araştırma yöntemlerinden odak grup görüşmesi yapılmıştır. Verilerin analizi sonucunda, çalışanların psikolojik dayanıklılığı; zorluklarla başa çıkma, olumlu tutum, stres altında performans, empati, müşteri iletişimi ve motivasyon koruma olarak tanımladıkları görülmüştür. Ayrıca, iş ortamında destekleyici ekip ve yöneticinin varlığı, düzenli geri bildirim, eğitim ve gelişim fırsatları, açık iletişim ve takdir edici iletişimin psikolojik dayanıklılığı güçlendirici faktörler olduğu belirlenmiştir. Bununla birlikte, olumsuz müşteri etkileşimleri, yüksek tempolu iş ortamı, teknolojik sorunlar, sürekli değişen iş koşulları ve uzun çalışma saatleri gibi durumların çalışanların psikolojik dayanıklılığını zorladığı tespit edilmiştir. Çağrı merkezi çalışanları zorluklarla başa çıkmak için dinlenme, duygusal kontrol, etkili iletişim, kişisel bakım, hizmet içi eğitim ve zaman yönetimi stratejilerini kullanmaktadırlar. Araştırma sonucunda, psikolojik dayanıklılığı artırmak için stres yönetimi, takım aktiviteleri, sürekli öğrenme, kişisel beceri eğitimleri, psikolojik danışmanlık hizmetleri ve esnek çalışma saatleri gibi stratejilere odaklanmanın faydalı olabileceği sonucuna varılmıştır. Aynı zamanda, psikolojik dayanıklılığın istikrarlı ve sürdürülebilir bir şekilde nasıl güçlendirilebileceği konusunda öneriler sunulmuştur.
Üniversite Araştırmaları Dergisi, 2021
Özet Covid-19 Salgını sonrası geçen yaklaşık bir yıllık süre içinde çevrimiçi eğitim uygulamaları acil durum çözümlerinden uygulanabilir çözümlere doğru bir gelişim göstermiştir. Bu da Yamamoto ve Altun'un, 2020 makalesinde öne sürdükleri çevrimiçi öğrenmenin önlenemeyen yükselişinin göstergesi olarak değerlendirilebilir. Bu geçişten elde edilen deneyim; hükümet yetkilileri, eğitim kurumlarının yöneticileri, eğitimciler, veliler ve öğrencilerin dahil olduğu tüm paydaşları olumlu/olumsuz yönleriyle etkilemiş ve çevrimiçi eğitim uygulamalarının gelişmesi ve uygulamaların titizlikle ele alınması gerektiği konusunda daha belirgin bir tabloyu ortaya çıkarmıştır. Bu çalışmanın amacı; dünyada ve Türkiye'de Covid-19 pandemisinin çevrimiçi eğitime etkisini ele almak ve pandemi sonrasında gerçekleştirilen çevrimiçi öğrenme konularını ele alan kaynak ve örneklerin incelenmesi, karşılaştırılması, bu dönemde yapılmış akademik araştırmaların değerlendirilmesidir. Bu çerçevede yaşanan sorunları ve eksiklikleri ortaya çıkararak uzaktan eğitimin geleceğine ışık tutacak bir tartışmanın ve geliştirme önerilerinin sunulmasıdır. Araştırmada, doküman inceleme yöntemi kullanılmıştır. Literatür taramasından elde edilen bulgulara göre değerlendirmeler yapılmıştır.
Akademik Platform Eğitim ve Değişim Dergisi, 2023
The aim of the research is to reseach the family counseling service provided by distance education when face-to-face family education cannot be given during the Covid-19 pandemic period. This research was carried out with qualitative research method and phenomenology design was used. The study group of the research consists of 19 family counselors selected with easily accessible case sampling, one of the purposive sampling methods. The data were collected with a semi-structured interview form consisting of openended questions and a demographic information form. Content analysis method, which is one of the qualitative analysis types, was used in the analysis of the data. According to the findings obtained in the research, it is seen that the participants define çevrimiçi family counseling as a counseling service made over çevrimiçi platforms with technological tools. Participants stated that the most positive aspect of çevrimiçi family counseling is time saving, while the negative aspect is technical problems. In addition, the participants stated that during the çevrimiçi counseling process, the client and the counselor should check the technological infrastructure (internet connection, microphone, camera or the program used is up-todate, etc.) before the interview. According to the participants, the establishment of a therapeutic relationship between the client and the counselor in çevrimiçi counseling is important at the point of opening the client himself.
İDEALKENT Kent Araştırmaları Dergisi, 2022
Özet Covid-19 salgını 2020 yılında tüm dünyayı etkilemiş ve insanların gündelik yaşam biçimlerinde belirgin değişikliklere neden olmuştur. Bulaşma riskinin azaltılması ve virüsün yayılma hızının düşürülmesi amacıyla merkezi otoriteler tarafından önlemler alınmış, kısıtlamalar uygulanmış ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından insanlara evde kalma çağrıları yapılmıştır. Bu değişim süreci bazı sektörler, özellikle ofis çalışanları için evden çalışma zorunluluğunu/tercihini de beraberinde getirmiştir. Bu makalede, salgın nedeniyle evlerinden çalışan bireylerin, salgın esnasında evden çalışma koşulları ile çalışma motivasyonlarını artırmak üzere evdeki çalışma mekânlarında yaptıkları uygunlaştırmalar incelenmekte ve değerlendirilmektedir. Bu amaçla farklı alanlarda çalışan 11 kişiyle telefon görüşmeleri yapılmış, yarı yapılandırılmış anket soruları ile evlerindeki çalışma koşulları sorulmuştur. Salgın sürecinde evden çalışma hakkında katılımcıların genel görüşünün olumlu olduğu ancak farklı roller için mekânsal ayrışmaların söz konusu olmadığı durumlarda özel yaşam ve iş hayatının gerekliliklerinin ayrımının zorlaştığı görülmüştür. Araştırma sonucunda salgının getirdiği evden çalışma zorunluluğu veya tercihinin, evde uygun bir çalışma ortamı sağlanmasını gerektirdiği ve çalışma alanının belirlenmesinde evin fiziksel imkanlarının yanı sıra mekânın uygunlaştırılabilirliği ve dış uyaranlardan izole edilebilirliğinin etkisi tespit edilmiştir. Covid-19 salgını sonrasında dünya genelindeki çalışma koşullarında belirgin değişim ve dönüşümler gözlemlenebileceği düşünülürse, çalışma olanaklarının tekrar sorgulanıp evden çalışanlara gerekli çözümlerin sunulması çalışma motivasyonu için önem taşımaktadır. Abstract Spatial Treatments and Experiences of Individuals Working From Home During Covid-19 Pandemic The Covid-19 pandemic has affected the world and caused substantial changes in people’s everyday lives in 2020. Precautions and restrictions taken by central authorities worldwide brought about the preference or even the necessity of working from home, especially for the office workers. Since the houses are not generally organised to provide all these actions, the need to make some appropriation has emerged, particularly in working spaces. In this article, the working conditions of individuals who work from their homes during Covid-19 pandemic and appropriations made by them on working spaces in their houses in order to increase their working motivation are examined and evaluated via semi-structured interviews conducted via telephone calls with 11 participants. As a consequence of the research, the Covid-19 pandemic-related necessity or preference of working from home requires providing a suitable environment in the home for working. Furthermore, physical conditions of the house, appropriation potential of the working space are used on the determination phase of working space. Considering that significant changes and transformations can be observed in working conditions around the world after the Covid-19 pandemic, it is crucial for work motivation to interrogate working conditions once more and offer solutions for professionals working from home.
Loading Preview
Sorry, preview is currently unavailable. You can download the paper by clicking the button above.
DergiPark (Istanbul University), 2021
Toplum ve Sosyal Hizmet, 2021
Klinik Psikoloji Dergisi , 2021
Engineering sciences, 2024
DergiPark (Istanbul University), 2022
Intermedia International E-journal
Türkiye İletişim Araştırmaları Dergisi/26306220, 2021
Journal of Turkish Studies, 2020
Ebelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi, 2020
Sağlık Bilimleri Dergisi, 2021
DergiPark (Istanbul University), 2022
NEU Journal of Faculty of Architecture (NEU-JFA), 2021
Sosyoloji Araştırmaları Dergisi
Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi dergisi, 2022
NOSYON: Uluslararası Toplum ve Kültür Çalışmaları Dergisi, 2020
Business & Management Studies: An International Journal