Academia.edu no longer supports Internet Explorer.
To browse Academia.edu and the wider internet faster and more securely, please take a few seconds to upgrade your browser.
2022, International Journal of Educational Innovation
Διερευνήθηκε η συσχέτιση της συναισθηματικής νοημοσύνης (ΣΝ) και της επαγγελματικής ικανοποίησης (ΕΙ) νηπιαγωγών της Περιφέρειας των Ιωαννίνων. H ΣΝ εκτιμήθηκε με την κλίμακα TEIQue‐SF‐30 των Petrides & Furnham με την οποία διερευνήθηκε το επίπεδο της ΣΝ καθώς και των τεσσάρων διαστάσεων της. H Ε.Ι. εκτιμήθηκε με την κλίμακα ικανοποίησης των εκπαιδευτικών των Dinham & Scott. Τα αποτελέσματα έδειξαν θετική συσχέτιση μεταξύ της ΣΝ και της ΕΙ των νηπιαγωγών που συμμετείχαν στην παρούσα έρευνα. Δεδομένης της σημασίας της συναισθηματικής νοημοσύνης για την εργασιακή ικανοποίηση και το παιδαγωγικό έργο, είναι σκόπιμο να αναπτύσσονται δεξιότητες και να δημιουργούνται εμπειρίες που συμβάλουν στην συναισθηματική νοημοσύνη των νηπιαγωγών.
Emotional intelligence (EI) is most commonly measured using the self report and the ability or performance methods. It is assumed that the former reflects the perceived and the latter the actual EI of the individual. The two measures are conceived as complementary rather than contradictory definitions of this construct. This study aimed to compare the two EI measures and examine their relationship in adolescence. Secondly, it aimed at investigating how perceived and actual EI is related to grade, gender, school performance and verbal ability, within this age span. 248 adolescents (aged 12 to 16) were tested with a self-report measure of EI and a measure of the ability to understand other people's emotions. No significant relations were found between them. Few significant grade and gender differences were found in the former but not in the latter EI measure. Interestingly, the perceived (but not the actual) EI was found to be a significant predictor of adolescents' school performance, along with the verbal ability.
Καπλάνη Γιαννούλα, 2015
Psychology: the Journal of the Hellenic Psychological Society
A mental health promotion intervention program called “I Can Problem Solve” (Shure, 2000) aiming at enhancing interpersonal - cognitive problem solving skills was implemented for first time among preschool children (4-6 aged) attended kindergarten schools in Greece. An experimental repeated measures research design was employed to test over a period of two years; a) cognitive skills of alternative solutions and consequences to hypotheticalinterpersonal problems, and b) social skills and problem behaviors. The first year’s results indicate significant improvements in both cognitive skills for the children joined the experimental research group. The clinical implications of the study are discussed.
Θέματα Ειδικής Αγωγής , 2006
Στο παρόν κεφάλαιο επιχειρείται η παρουσίαση του προγράμματος προαγωγής ψυχικής υγείας «Μπορώ να Λύσω το Πρόβλημα», σχεδιασμένο για την ενδυνάμωση των γνωστικών δεξιοτήτων εναλλακτικών λύσεων και συνεπειών σε διαπροσωπικά προβλήματα σε παιδιά και προσαρμοσμένο για την πιλοτική του εφαρμογή του σε ελληνικά νηπιαγωγεία. Αναλύεται η χρηστική δυνατότητα του προκείμενου προγράμματος από τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ενώ ανασκοπούνται και εμπειρικά ευρήματα, απόρροια της μακρόχρονης εφαρμογής του.
Ατραπός, 2005
Περίληψη: Η παρούσα εργασία παρουσιάζει την εφαρμογή οργανωμένης παρέμβασης προαγωγής ψυχικής υγείας σε προσχολικό περιβάλλον. Πρόκειται για το πρόγραμμα «Μπορώ να Λύσω το Πρόβλημα» (Shure, 2000) το οποίο προσαρμόστηκε στα ελληνικά δεδομένα και εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας. Η παρέμβαση εφαρμόζοντας πειραματικό ερευνητικό σχέδιο υλοποιήθηκε σε δημόσια νηπιαγωγεία, σε δείγμα 151 παιδιών ηλικίας 4-6 ετών κατά το σχολικό έτος 2004-2005, με στόχο την ενδυνάμωση των γνωστικών τους δεξιοτήτων επίλυσης διαπροσωπικών προβλημάτων. Τα θετικά αποτελέσματα της πειραματικής ομάδας τεκμηριώνουν τη σημασία προαγωγής ψυχικής υγείας ως κρίσιμης διάστασης στον εκπαιδευτικό σχεδιασμό.
Παιδαγωγικά ρεύματα στο Αιγαίο
Με αφετηρία εργασία του τρέχοντος τεύχους η οποία προσεγγίζει την έννοια του κριτικού στοχασμού στο πεδίο της εκπαίδευσης ενηλίκων και αναδεικνύει τη δυναμική σχέση ανάμεσα στην εμπειρία και τη μάθηση που οδηγεί τελικά σε αναπλαισίωση εντός μιας μετασχηματιστικής διαδικασίας, επιχειρείται στο παρόν κείμενο η προσέγγιση του στοχασμού στο πεδίο της εκπαίδευσης και της αρχικής παιδαγωγικής κατάρτισης των εκπαιδευτικών. Συγκεκριμένα, γίνεται μια βασική αναφορά στην έννοια και την τυπολογία του στοχασμού και την χρησιμότητά του για τον εκπαιδευτικό και εν συνεχεία δίνεται έμφαση στη στοχαστική σκέψη του ανερχόμενου εκπαιδευτικού (φοιτητή/τρια) και τους τρόπους με τους οποίους δυνητικά μπορεί να ενισχυθεί αυτή η διαδικασία, στο πλαίσιο ενός προπτυχιακού προγράμματος σπουδών.
2020
Στην εργασία εξετάζονται οι στρατηγικές που αναφέρουν ότι χρησιμοποιούν μαθητές δημοτικού προκειμένου να επιτύχουν καλή κατανόηση ενός κειμένου και οι σχέσεις τους με κίνητρα και συναισθήματα των μαθητών. Συμμετέχοντες ήταν 172 μαθητές της Ε΄ και της Στ΄ τάξης δημοτικού από σχολεία επαρχιακής πρωτεύουσας. Οι μαθητές συμπλήρωσαν τρεις κλίμακες αυτο-αναφοράς που αξιολογούσαν τις στρατηγικές που χρησιμοποιούν κατά την κατανόηση κειμένων, τις προσδοκίες αυτο-αποτελεσματικότητάς τους σχετικά με την αναγνωστική κατανόηση και την ευχαρίστηση που αισθάνονται από την ενασχόληση με δραστηριότητες κατανόησης κειμένου. Από την ανάλυση κύριων συνιστωσών του ερωτηματολογίου των στρατηγικών αναδείχθηκαν τρεις παράγοντες στρατηγικών: «Βαθιάς Επεξεργασίας», «Ανακεφαλαίωση Κύριων Νοημάτων», και «Εντοπισμού και Οργάνωσης Νοημάτων». Οι αναφορές των μαθητών έδειξαν ότι, από τις τρεις αυτές κατηγορίες στρατηγικών, λιγότερο χρησιμοποιούνται οι στρατηγικές βαθιάς επεξεργασίας. Αν και βρέθηκαν σημαντικές συ...
2005
Η εκπνοή της δεύτερης χιλιετίας σημαδεύτηκε με την αναγνώριση της καθοριστικής σπουδαιότητας της προσχολικής ηλικίας, ως της πιο σημαντικής περιόδου της ζωής του ανθρώπου αναφορικά με τη μεγιστοποίηση της ανάπτυξής του, τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του και τη θεμελίωση της εκπαίδευσής του. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο σαφής η ανάγκη συστηματοποίησης και αναβάθμισης του έργου που επιτελείται στο νηπιαγωγείο, αφού όχι μόνο παρατηρείται μια ραγδαία αύξηση των γνώσεων σε όλους τους τομείς, αλλά ταυτόχρονα γίνεται πιο έντονο το ενδιαφέρον για το παιδί της προσχολικής ηλικίας και η συνειδητοποίηση του ρόλου που επιτελεί το νηπιαγωγείο στα πρώτα κρίσιμα χρόνια της ζωής του. Σ' έναν διαρκώς και ραγδαία μεταβαλλόμενο κόσμο, στον οποίο έχουν διαμορφωθεί νέοι τύποι διδασκαλίας - μάθησης και νέοι ρόλοι στην εκπαιδευτική διαδικασία, επιβάλλεται προβληματισμός, αναζήτηση, έρευνα και επικοινωνία για τα θέματα της παιδείας. Χρειάζεται συνεργασία και επικοινωνία μεταξύ όλων των λειτουργών, ακαδημαϊκών, ερευνητών και ενεργών εκπαιδευτικών πάνω στα σύγχρονα θέματα, τάσεις και προβλήματα που θα έχουν ενεργητική επίδραση στη σύγχρονη κοινωνία, οδηγώντας σε αποτελεσματικότερη παιδεία. Θα λειτουργήσουν προληπτικά για προβλήματα που πιθανόν να παρουσιαστούν, θεραπευτικά για όσα έχουν διαγνωστεί και ενισχυτικά για προγράμματα που θα πραγματωθούν. Σε τούτα τα χρόνια, το βιβλίο αυτό αποκτά ιδιαίτερη αξία και συμπληρώνει ένα κενό στον τομέα της προδημοτικής εκπαίδευσης. Προσπάθειά του είναι να συνδυάζει την επιστημονική παιδαγωγική με την πρακτική πληροφόρηση και ευελπιστεί να αποτελέσει πολύτιμο εγχειρίδιο για όσους ασχολούνται, νοιάζονται και πονούν για το παιδί της προσχολικής ηλικίας, την αγωγή και την παιδεία του. (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)
Preschool and Primary Education
Η ποιότητα της σχέσης ανάμεσα στα αδέλφια, αναμφίβολα, συμβάλλει στην προσαρμογή των Τυπικώς Αναπτυσσόμενων (ΤΑ) παιδιών/εφήβων. Εντούτοις δεν έχει διερευνηθεί επαρκώς η ποιότητα της σχέσης ΤΑ παιδιών/εφήβων με αδελφό/ή με Διανοητική Αναπτυξιακή Διαταραχή (ΔΑΔ) και η επίδρασή της στην προσαρμογή τους. Η παρούσα βιβλιογραφική ανασκόπηση στοχεύει στο να συνθέσει την υπάρχουσα βιβλιογραφία και να επισημάνει καίρια ζητήματα που ανακύπτουν για τη μελλοντική έρευνα. Η ηλεκτρονική αναζήτηση δημοσιευμένων εμπειρικών ερευνών από το 1980 και εφεξής ανέδειξε 52 μελέτες οι οποίες συμπεριλήφθηκαν στην παρούσα ανασκόπηση. Από τα πορίσματα των ερευνών συμπεραίνεται πως η αδελφική σχέση μπορεί να χαρακτηρίζεται από Θαλπωρή/Εγγύτητα και ταυτόχρονα από συγκρούσεις και αντιπαλότητα. Η προσαρμογή των ΤΑ παιδιών/εφήβων μπορεί να επηρεαστεί θετικά ή αρνητικά, είτε να μη διαφοροποιείται συγκριτικά με τα ΤΑ παιδιά/εφήβους χωρίς αδελφό/ή με ΔΑΔ. Τα διαφορετικά πορίσματα των ερευνών μελετώνται στη βάση μεθοδ...
2015
Η προτίμηση χεριού αποτελεί έναν από τους δείκτες που χρησιμοποιήθηκαν ευρέως για την έμμεση μέτρηση της λειτουργικής εγκεφαλικής ασυμμετρίας, η οποία αναφέρεται στο διαφορετικό εντοπισμό των αισθητηριακών, γνωστικών και κινητικών λειτουργιών στα δύο ημισφαίρια. Στη διεθνή βιβλιογραφία υπάρχει ασυνέπεια μεταξύ των ευρημάτων που αφορούν τη σχέση μεταξύ λειτουργικής εγκεφαλικής ασυμμετρίας και γνωστικών ικανοτήτων. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να διερευνήσει τη σχέση μεταξύ της οικογενούς αριστεροχειρίας και της σχολικής επίδοσης των παιδιών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο μάθημα της «Γλώσσας», των «Μαθηματικών», της «Μουσικής» και των «Εικαστικών». Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 463 παιδιά (ηλικίας 8 έως 12 ετών), 224 αγόρια και 239 κορίτσια, που φοιτούσαν στην Γ΄ τάξη έως την Στ΄ τάξη σε δημόσια Δημοτικά Σχολεία της Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Τα παιδιά ταξινομήθηκαν σε δύο ομάδες, δεξιόχειρες και οικογενείς μη δεξιόχειρες, με βάση το ερωτηματολόγιο των Briggs & Nebes (1975) κα...
Διδακτορική Διατριβή ΠΤΔΕ-ΑΠΘ, 2008
Σκοπός του παρόντος ερευνητικού εγχειρήματος ορίζεται η διερεύνηση της σύνδεσης των εννοιών της εκπαίδευσης και της μονογονεϊκότητας. Επιχειρείται, δηλαδή, μέσα από τις εμπειρίες μόνων γονέων -κύριων υπεύθυνων για τη φροντίδα ατόμων που θεωρούνται εξαρτώμενα μέλη και τα οποία φοιτούν από την πρωτοβάθμια μέχρι και την τριτοβάθμια εκπαίδευση- ο εντοπισμός των παραγόντων που επιδρούν στην εκπαιδευτική τους επιτυχία. Πρωταρχικό στόχο αποτελεί η ανάδειξη των απόψεων και ιδεών, των προσωπικών βιωμάτων και πεποιθήσεων των ίδιων των υποκειμένων έρευνας. Για το λόγο αυτό, ως μεθοδολογική στρατηγική επιλέγεται η εφαρμογή των αρχών της εμπειρικά θεμελιωμένης θεωρίας, μαζί με τις αρχές της κριτικής και φεμινιστικής θεωρίας (critical feminist grounded theory). Πρόκειται για μια επαγωγική ερμηνευτική ερευνητική διαδικασία, η οποία χαρακτηρίζεται από την ταυτόχρονη συλλογή, ανάλυση και παραγωγή ποιοτικών ερευνητικών δεδομένων, τα οποία και προκύπτουν μέσα από είκοσι πέντε ημιδομημένες συνεντεύξεις...
Panellīnio synedrio epistīmōn ekpaideusīs, 2016
Οι μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες και προβλήματα συμπεριφοράς στο δημοτικό σχολείο δεν τυγχάνουν πάντα της υποστήριξης ειδικού παιδαγωγού πέραν του δασκάλου γενικής αγωγής. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η δημιουργία ενός προγράμματος Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΕΑΕ) για την υποστήριξη μαθητών που φέρουν διάγνωση για μαθησιακές δυσκολίες. Η έρευνα διεξάγεται στο πεδίο της ΕΑΕ και αξιοποιεί καταγραφές που εστιάζονται σε μελέτη περίπτωσης μιας μαθήτριας 11 ετών (E' τάξη) με διαγνωσμένες μαθησιακές δυσκολίες στη φωνολογική ενημερότητα (Πόρποδας, 2002) και διαπιστωμένες συναισθηματικές δυσκολίες, η οποία φοιτά σε δυσπρόσιτο διθέσιο δημοτικό σχολείο της επαρχίας. Η μεθοδολογία είναι μεικτή και αποτελείται από ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα (Αβραμίδης & Καλύβα, 2006). Για την υποστήριξη της μαθήτριας σχεδιάζεται ένα Στοχευμένο Ατομικό Δομημένο Ενταξιακό Πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΑΔΕΠΕΑΕ). Στα αποτελέσματα βρέθηκε ότι το στοχευμένο πρόγραμμα κατάφερε να καλύψει συγκεκριμένες ιδιαίτερες ανάγκες αφού δημιουργήθηκε κατάλληλα, ώστε να βρίσκεται σε συμφωνία με τις ατομικές δυνατότητες, να καλύπτει τις αδυναμίες και να ανταποκρίνεται στα προσωπικά ενδιαφέροντα της μαθήτριας (Υπ.Ε.Π.Θ.-Π.Ι., 2009). Συμπερασματικά, φαίνεται ότι εξατομικευμένα προγράμματα όπως το ΣΑΔΕΠΕΑΕ μπορούν να σχεδιάζονται και να υλοποιούνται για την υποστήριξη όλων των μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες που φοιτούν στο γενικό σχολείο.
Ανοικτή Εκπαίδευση: το περιοδικό για την Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση και την Εκπαιδευτική Τεχνολογία, 2016
In this paper, we present the basic principles of design and implementation of an animation workshop in Ionidios secondary school of Piraeus for the creation of an audiovisual animated message against the intolerance using the narrative and morphological possibilities of the animation technique. Thereafter, we analyze morphologically the animation film created through the workshop trying to link the script and direction choices with the teaching strategy and to justify them in pedagogical terms. Finally, we explore the contribution of the workshop to educational process in traditional and distance learning. Περίληψη Στην εργασία αυτή περιγράφονται οι βασικές αρχές σχεδιασμού και υλοποίησης ενός σχολικού βιωματικού εργαστηρίου στο οποίο αξιοποιούνται οι αφηγηματικές και μορφολογικές δυνατότητες της τεχνικής του animation για τη δημιουργία ενός επίκαιρου κοινωνικού μηνύματος από τους μαθητές της πρώτης λυκείου της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά. Επίσης, γίνεται μορφολογική ανάλυση της ταινίας animation, η οποία προέκυψε από το εργαστήριο, και σύνδεση της αφηγηματικής δομής της με τη διδακτική στρατηγική του εργαστηρίου. Τέλος, γίνεται μια διερεύνηση της πιθανής παιδαγωγικής αξιοποίησης του εργαστηρίου και της ταινίας που προέκυψε από αυτό στο πλαίσιο συγκεκριμένων αρχών ενεργητικής μάθησης τόσο στην κλασσική όσο και στη εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
Η δια βίου μάθηση ως παράγοντας ευημερίας των ενήλικων εκπαιδευομένων στο δημόσιο Ι.Ε.Κ. Ρόδου, 2017
ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Η δια βίου μάθηση ως παράγοντας ευημερίας των ενήλικων εκπαιδευομένων στο Δημόσιο Ι.Ε.Κ. Ρόδου» Ακαδημαϊκό έτος: 2014 - ‘15 Επιβλέπουσα καθηγήτρια: Αναστασία Ρέππα Φοιτητής: Εμμανουήλ Χρύσης Α.Μ.: 4272014042 Ρόδος, 2017 Περίληψη Τι κάνει τους ανθρώπους ευήμερους; Το βασικό αυτό ερώτημα που παραδοσιακά απασχόλησε την επιστήμη της ψυχολογίας, τα τελευταία πενήντα περίπου χρόνια συνδέθηκε και με την οικονομική επιστήμη. Η αποσύνδεση της έννοιας της Ευημερίας (Well-Being) από τη στενή, μέχρι πρόσφατα, σχέση της με την οικονομική ανάπτυξη και η διαπίστωση πως ο δείκτης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος δεν αποτελεί επαρκές μέτρο της Ευημερίας (Well-Being) των ατόμων, συνιστούν τους σημαντικότερους λόγους που η Ευημερία έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των οικονομολόγων και οδηγούν στην έρευνα για τον καθορισμό των παραγόντων οι οποίοι την επηρεάζουν. Η παρούσα εργασία ορίζει την εννοιολογική σημασία της Ευημερίας και των διάφορων διαστάσεων της (Subjective Well-Being) καθώς και τις σημαντικότερες διαφορές τους. Η παρούσα μεταπτυχιακή εργασία σκοπό έχει να διερευνήσει το θέμα της δια βίου μάθησης ως παράγοντα ευημερίας των ενηλίκων εκπαιδευομένων στο Δημόσιο Ι.Ε.Κ. Ρόδου. Με άλλα λόγια αφού πρώτα αναφερθούμε στις έννοιες της δια βίου μάθησης, της ευημερίας και των Δημοσίων Ι.Ε.Κ., θα εστιάσουμε την έρευνά μας στο αν και κατά πόσο οι σπουδές στα δημόσια Ι.Ε.Κ. και πιο συγκεκριμένα στο Δημόσιο Ι.Ε.Κ. Ρόδου συνετέλεσαν και αν ναι σε πιο βαθμό είτε στην επαγγελματική είτε στην προσωπική τους ευημερία. Για το σκοπό αυτό, αρχικά στο πρώτο μέρος της εργασίας γίνεται μια σύντομη αναφορά στα είδη εκπαίδευσης στην Ελλάδα και το εκπαιδευτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο εντοπίζονται τα Ι.Ε.Κ., ενώ στη συνέχεια εξετάζεται η έννοια της ευημερίας, οι λόγοι ή τρόποι εμφάνισής της, οι μορφές της. Στην εργασία πρόκειται να γίνει ποιοτική έρευνα βασισμένη σε ερωτηματολόγια και προσωπικές συνεντεύξεις. Στο δεύτερο μέρος της εργασίας παρουσιάζεται η εμπειρική έρευνα, η οποία διεξήχθη με ερωτηματολόγιο. Τα δεδομένα της έρευνας προέκυψαν από συλλογή στοιχείων με τη μέθοδο του γραπτού ερωτηματολογίου. Το ερωτηματολόγιο κατά κύριο λόγο απεστάλη στους συμμετέχοντες στην έρευνα τρέχοντες/ουσες ή απόφοιτους καταρτιζόμενους/ες του Δημοσίου Ι.Ε.Κ. Ρόδου ηλεκτρονικά ή σε άλλους/ες προς συμπλήρωση δια ζώσης με προσωπική συνέντευξη. Συγκεκριμένα, παρουσιάζονται τα εμπειρικά αποτελέσματα της έρευνας ως προς τις επιπτώσεις που είχε η κατάρτιση στο Δημόσιο Ι.Ε.Κ. Ρόδου ή άλλα Ι.Ε.Κ. καθώς και η ερμηνεία των αποτελεσμάτων. Παρουσιάζονται τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την παρούσα έρευνα και διατυπώνονται προτάσεις για μια πιο αποτελεσματική λειτουργία των Ι.Ε.Κ, ώστε τα δημόσια αλλά και ιδιωτικά Ι.Ε.Κ. να βελτιώσουν το επίπεδο παροχών των υπηρεσιών τους.
2020
In this particular dissertation, an effort is made to analyze, both theoretically and empirically, specific factors which affect the effective management of a school classroom. In particular, the factors approached are: the teacher's personality, interpersonal relations between the teacher and the student, effective teaching (preparation, time, style), organizing the learning environment and the conformation of behavioural rules. Furthermore, techniques concerning the prevention and handling of undesired behaviour are reported.
6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημών Εκπαίδευσης, 2016
Εισαγωγή Η θεωρία του Αυτο-Καθορισμού [Self-Determination Theory, (SDT)] (Deci & Ryan, 1985a,2000) προτείνει μία πολυδιάστατη ανάλυση των εργασιακών κινήτρων συνδυάζοντας τόσο εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς μηχανισμούς ρύθμισης της συμπεριφοράς. Σκοπός της παρούσας έρευνας ήταν η διερεύνηση των εργασιακών κινήτρων των μαθητών της Γ΄ Λυκείου στην Ελλάδα, καθώς βρίσκονται κοντά στη μετάβαση από το σχολείο στην εργασία. Η ανάλυση έγινε με βάση την SDT μέσω της προσαρμογής στον υπό μελέτη πληθυσμό της κλίμακας Multidimensional Work Motivation Scale-MWMS (Gagné, Forest, Vansteenkiste, Crevier-Braud και Van den Broeck, 2014). Μέθοδος Τα δεδομένα αντλήθηκαν από ένα δείγμα μαθητών ηλικίας 17-18 ετών από ΓΕΛ της Αθήνας (Ν=203, Μ.Ο.=17,58 Τ.Α.=0.50). Μελετήθηκαν οι ψυχομετρικές ιδιότητες της κλίμακας και συγκεκριμένα η παραγοντική δομή και ο βαθμός αξιοπιστίας της. Αποτελέσματα Πραγματοποιήθηκε επιβεβαιωτική ανάλυση παραγόντων με τους στατιστικούς δείκτες (χ2, GFI, TLI, CFI, RMSEA, SRMR) να ...
Open Schools Journal for Open Science, 2020
Στο παρόν κείμενο εστιάζουμε στην καταγραφή και περιγραφή της εμπειρίας μας με την εκπαιδευτική ρομποτική, όπως αυτή αποκτήθηκε στα πλαίσια του 1ουRobotics Workshop που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη από σχολεία της περιοχής, το Δεκέμβριο του 20171. Μέσα από ένα ταξίδι διάρκειας 12 εβδομάδων, 15 μαθητές από δύο λύκεια της περιοχής της Τρίπολης, καταλήξαμε να παρουσιάσουμε σε 500 μαθητές, έργα ρομποτικής που δημιουργήσαμε επιστρατεύοντας φαντασία, δημιουργικότητα και ομαδική εργασία. Η θεματολογία μας11οRobotics Workshop,τοποθεσία Τρίπολη, διοργάνωση 3οΓΕΛ Τρίπολης& ΓΕΛ Τεγέας, περισσότερα στον σύνδεσμο: https://goo.gl/MA2RWsπεριλάμβανε τεχνουργήματα με αξιοποίηση της πλατφόρμας Arduino καθώς και των Lego Mindstorms και γενικά έργα εκπαιδευτικών χρήσεων και εφαρμογών. Πιο συγκεκριμένα δημιουργήσαμε έργα αυτοματισμού, φωτισμού-ήχου, αισθητήρων-περιβάλλοντος, έξυπνα αντικείμενα, διατάξεις έγκαιρης ειδοποίησης, αυτόνομο όχημα, εφαρμογές ψυχαγωγίας και εφαρμογές ΙοΤ, αξιοποιώντας κυρίως γ...
Loading Preview
Sorry, preview is currently unavailable. You can download the paper by clicking the button above.