Academia.eduAcademia.edu

Συναισθηματική Νοημοσύνη και Επαγγελματική Ικανοποίηση Νηπιαγωγών

2022, International Journal of Educational Innovation

Abstract

Διερευνήθηκε η συσχέτιση της συναισθηματικής νοημοσύνης (ΣΝ) και της επαγγελματικής ικανοποίησης (ΕΙ) νηπιαγωγών της Περιφέρειας των Ιωαννίνων. H ΣΝ εκτιμήθηκε με την κλίμακα TEIQue‐SF‐30 των Petrides & Furnham με την οποία διερευνήθηκε το επίπεδο της ΣΝ καθώς και των τεσσάρων διαστάσεων της. H Ε.Ι. εκτιμήθηκε με την κλίμακα ικανοποίησης των εκπαιδευτικών των Dinham & Scott. Τα αποτελέσματα έδειξαν θετική συσχέτιση μεταξύ της ΣΝ και της ΕΙ των νηπιαγωγών που συμμετείχαν στην παρούσα έρευνα. Δεδομένης της σημασίας της συναισθηματικής νοημοσύνης για την εργασιακή ικανοποίηση και το παιδαγωγικό έργο, είναι σκόπιμο να αναπτύσσονται δεξιότητες και να δημιουργούνται εμπειρίες που συμβάλουν στην συναισθηματική νοημοσύνη των νηπιαγωγών.

Key takeaways

  • Δεδομένης της σημασίας της συναισθηματικής νοημοσύνης για την εργασιακή ικανοποίηση και το παιδαγωγικό έργο, είναι σκόπιμο να αναπτύσσονται δεξιότητες και να δημιουργούνται εμπειρίες που συμβάλουν στην συναισθηματική νοημοσύνη των νηπιαγωγών.
  • Η παρούσα μελέτη θα μπορούσε να αναδείξει παραμέτρους που έχουν θετική ή αρνητική συσχέτιση με την ικανοποίηση των νηπιαγωγών, ώστε να διαμορφωθούν πρακτικές διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού της εκπαίδευσης που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την εργασιακή ικανοποίηση, με αναμενόμενα οφέλη στο παιδαγωγικό τους έργο (Saiti, 2007• Petrides et al. 2018• Anastasiou & Belios, 2020.
  • Οι εκπαιδευτικοί προσχολικής αγωγής που χρησιμοποιούν κοινωνικές δεξιότητες της συναισθηματικής νοημοσύνης, επικοινωνούν καλύτερα με τους μαθητές τους, επιλύουν προβλήματα πειθαρχίας στη σχολική τάξη και εμφανίζουν υψηλότερες επιδόσεις, ενώ υψηλά επίπεδα συναισθηματικής νοημοσύνης συσχετίστηκαν με αύξηση του επιπέδου ικανοποίησης των εκπαιδευτικών και αποφυγή καταστάσεων που οδηγούν στην επαγγελματική εξουθένωση (Öztürk & Deniz,2008).
  • Οι δύο κλίμακες του παρόντος ερωτηματολογίου, είναι ευρέως διαδομένες και παρουσιάζουν υψηλό επίπεδο αξιοπιστίας και εγκυρότητας (Petrides, 2009 Από τον παραπάνω έλεγχο συσχετίσεων των υποκλιμάκων, παρατηρείτε στατιστικώς σημαντική συσχέτιση με θετική κατεύθυνση μεταξύ της Συναισθηματικής Νοημοσύνης με τις υποκλίμακες "Χαρακτηριστικά της εργασίας και επιμόρφωση του εκπαιδευτικού " (r=0.240, p<0.05), "Αλλαγή και βελτίωση στην εκπαίδευση" (r=0.215, p<0.05), "Κλίμα, λήψη απόφασης και ηγεσία" (r=0.245, p<0.05), "Κοινωνικές σχέσεις, επαγγελματική επιτυχία και ανάπτυξη" (r=0.239, p<0.05), "Συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών" (r=0.305, p<0.05
  • Επιπλέον η συναισθηματική ικανότητα του Αυτοελέγχου των νηπιαγωγών, φάνηκε ότι συσχετίστηκε θετικά όλους τους παράγοντες της επαγγελματικής ικανοποίησης τους που αφορούν τα «χαρακτηριστικά της εργασίας και επιμόρφωση του εκπαιδευτικού» , το «κλίμα λήψη απόφασης και ηγεσία», τις «κοινωνικές σχέσεις, επαγγελματική επιτυχία και ανάπτυξη», τις «συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών».