Academia.edu no longer supports Internet Explorer.
To browse Academia.edu and the wider internet faster and more securely, please take a few seconds to upgrade your browser.
2017
06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.Turizm endüstrisi tüm dünyada hızla büyüyen ve gelişen bir endüstri konumundadır. Bu büyüme ile birlikte dünya genelinde seyahat eden kişi sayısı da sürekli artmaktadır. Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü'ne göre 2016 yılında dünya genelinde seyahat eden kişi sayısı 1 milyar 235 milyon kişiye ulaşmıştır. Turist sayısındaki artış gelecek yıllarda tüm dünyada devam etmesi beklenmekle birlikte, özellikle Asya Pasifik Bölgesinde önemli ölçüde artışların olacağı tahmin edilmektedir. Türkiye'nin alternatif turizm pazarlarına ihtiyaç duyduğu sıkça dile getirilen bir konudur. Buradan hareketle Asya Pasifik Bölgesinde yer alan pek çok ülkenin Türkiye ...
In this study, Asia Pacific area -which has become main focus of both World economy and tourism sector-, is examined. Especially huge growing rate of China and India arose as markets with full opportunity and that makes all industries pay attention about the area. Because of the growing GDP of these countries, their welfare goes up and this made huge effects on Asian tourist market. Lots of western countries and institutes analyzed these markets, but the studies made in our country about the area is very few. That’s why we decided to make a study about the area, to analyze the growing Asia Pacific markets, countries and their tourist markets. At the end, some results and determinations and then some suggestions are given for the industry.
İktisat İşletme ve Finans, 2008
Türkiye Ahşap İşleme Makineleri (AİM) üretim sektörü, mobilya ve diğer orman ürünleri endüstrilerinin gelişimine paralel olarak imalat sanayisi içerisinde önemli ilerlemeler kaydetmiştir. Ancak, sektörün özellikle yüksek teknolojili makinelerin üretiminde zayıf kaldığı görülmektedir. Bu durum sektörün her yönüyle ele alınmasını gerekli hale getirmektedir. Bu amaçla, AİM üretim sektörünün finans ve pazarlama faaliyetlerinin analiz edilmesi önem arz etmektedir. Bu çalışmada, Türkiye AİM imalat sektörünün finans-pazarlama faaliyetlerinin analizi üzerine odaklanılmıştır. Bu amaçla, Türkiye'deki AİM üreticilerini kapsayan araştırmada farklı şehirlerde faaliyet gösteren işletmelerin yöneticileri ile yüz yüze anket yapılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 22 paket programı ile analiz edilmiş ve işletmelerin temel özellikleri ile finans-pazarlama yapıları için çapraz tablolar hazırlanmıştır. Sonuç kısmında AİM üreticilerinin ekonomik olarak varlıklarını sürdürebilmeleri ve gelişebilmeleri için bazı çözüm önerilerinde bulunulmuştur.
Yorum-Yönetim-Yöntem Uluslararası Yönetim-Ekonomi ve Felsefe Dergisi, 2020
In the study the factors affecting the demand for tourism to Turkey from Asian and American countries is intended to be detected. For this purpose, the results for individual countries in two different continents were compared with the overall demand for Turkey. Especially, while the increasing concentration of competition in the tourism market increases the options for tourism demand, creates an important competitive environment for tourism supply. In such a case, these and similar studies that are the subject of the research gain importance. Because touristic destinations carry out plans and policies depending on the factors that determine tourism demand. Quantitative research methods were used in the research and findings were obtained from secondary data. The data obtained were analyzed with the help of Stata 14.2 program. Panel data econometrics was used in the analysis. According to the research results, any variables that affect the tourism demand aimed at Turkey from the Asian continent, has not been determined. However, GDP for countries in the American continent, Per Capita Disposable National Income,
2019
Turizm sektorunun ekonomik, toplumsal ve cevresel bircok etkisi bulunmaktadir. Ekonomik baglamda milli gelirin artmasinda, odemeler dengesi aciklarinin kapatilmasinda, istihdam ve katma deger yaratilmasinda onemli bir yere sahiptir. Bununla birlikte diger sektorlerle de mal ve hizmet alisverisinde bulunmaktadir. Bu calismada, Turkiye ekonomisinin oncu sektorlerinden biri olan turizm sektorunun diger sektorlerle uretim iliskisi ve sektorel agirligi girdi-cikti yontemi ile analiz edilmektedir. Yapilan analizler sonucunda turizm sektorunun geri baglantilari kuvvetli cikmis ve kilit sektor siralamasinda ikinci kategoride yer aldigi gorulmustur. Bunun sonucu olarak turizm sektoru ekonomiyi uyarici ve canlandirici bir sektor olarak belirlenmistir.
Turk Turizm Arastirmalari Dergisi
Turizm destinasyonları açısından Akdeniz havzasında yer alan ülkeler dünya turizminde önemli bir yere sahiptir. Dünya turizm hareketliliğinin önemli bir parçası olan bu ülkelerin turizm sektörü bağlamında ülke ekonomisine katkısı birçok çalışmada incelenmiştir. Ancak bu havzada yer alan ülkelerin ekonomik etkinlikleri hakkında çalışmaya rastlanılmamıştır. Bu çalışmanın temel amacı, Akdeniz ülkesi kapsamında değerlendirilen uluslararası turizm destinasyonlarından verilerine ulaşılabilen ülkelerde turizm sektörünün ekonomik etkinliklerinin değerlendirilmesidir. Çalışmada verileri mevcut olan on dokuz ülkenin turizm sektörünün ekonomik etkinliğine ilişkin dört girdi ve iki çıktı değişkeni kullanılarak etkinlik karşılaştırması yapılmıştır. Çalışmada girdi değişkenleri olarak turistin iç turizm harcamaları, boş zaman harcamaları, iş seyahati harcamaları ve seyahat ve turizm endüstrisindeki yatırımlar, çıktı değişkenleri olarak turizm sektörünün GSYH'ye katkısı ve toplam işgücü içindeki turizm sektörü istihdam oranı kullanılmıştır. Değişkenlerin homojenliğini sağlamak için ülkelerin 2017 yılına ait verileri Travel ve Tourism Economic Impact (WTTC 2018) raporlarından alınmıştır. Ülkelerin ekonomik anlamda etkinliklerinin ölçümünde Veri Zarflama Analizi (VZA) kullanılmıştır. VZA, üretim sınırını etkin bir şekilde tanımlayan, verimlilik ve kapasite kullanımını tahmin etmek için kullanılan parametrik olmayan bir doğrusal programlama yöntemidir. Bulgulara göre ülkelerin turizm sektörünün ekonomik etkinliği açısından ilk beş ülke sırasıyla Kıbrıs, Cezayir, Libya, İtalya, Arnavutluk'tur.
Journal of International Social Research, 2018
Öz Ekonomi içerisinde yer alan her sektör üretimde bulunabilmek için hem yurtiçi girdilerden hem de ithal girdilerden talep etmektedir. Bu çalışmada da girdi-çıktı analizi ile Türk turizm sektörünün üretimde ithalata bağımlılık derecesinin ölçülmesi amaçlanmıştır. Çalışmada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 2002 yılı için 2008 yılında ve 2012 yılı için 2016 yılında TUIK tarafından yayınlanan Girdi Çıktı Akım Tabloları kullanılarak girdi-çıktı analiz yönteminden yararlanılmıştır. Tablolarda sektörel toplulaştırma yoluna gidilmiş ve birbirleriyle ilişkilerini gösteren dokuz sektörlü yeni bir girdi-çıktı tabloları oluşturulmuştur. 2002 ve 2012 yılları girdi-çıktı tablolarından elde edilen sonuçlara göre turizm sektörünün üretim aşamasında yurtdışından sağladığı ara girdilerde artış olduğu tespit edilmiştir.
Commentary Management Method: International Journal of Management Economics and Philosophy, 2020
In the study the factors affecting the demand for tourism to Turkey from Asian and American countries is intended to be detected. For this purpose, the results for individual countries in two different continents were compared with the overall demand for Turkey. Especially, while the increasing concentration of competition in the tourism market increases the options for tourism demand, creates an important competitive environment for tourism supply. In such a case, these and similar studies that are the subject of the research gain importance. Because touristic destinations carry out plans and policies depending on the factors that determine tourism demand. Quantitative research methods were used in the research and findings were obtained from secondary data. The data obtained were analyzed with the help of Stata 14.2 program. Panel data econometrics was used in the analysis. According to the research results, any variables that affect the tourism demand aimed at Turkey from the Asian continent, has not been determined. However, GDP for countries in the American continent, Per Capita Disposable National Income, Expense, Real Exchange Rate and Individuals Using the Internet have been found to affect tourism demand variables for Turkey. Keywords: Tourism Demand, Turkey, Asia, America, Panel Data Analysis ÖZET: Araştırmada Asya ve Amerika kıtası ülkelerinden Türkiye’ye yönelik turizm talebini etkileyen faktörlerin tespit edilmesi amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda iki farklı kıtadaki ülkelere ilişkin sonuçlar Türkiye’ye yönelik genel talep ile karşılaştırılmıştır. Özellikle turizm pazarında rekabetin giderek yoğunlaşması, turizm talebi için seçenekleri artırırken, turizm arzı için de önemli bir rekabet ortamı yaratmaktadır. Böyle bir durumda araştırmaya konu olan bu ve benzeri çalışmalar önem kazanmaktadır. Çünkü turistik destinasyonlar turizm talebini belirleyen faktörlere bağlı olarak plan ve politikalar yürütmektedir. Araştırmada nicel araştırma yöntemleri kullanılmış ve ikincil veriler üzerinden bulgular elde edilmiştir. Elde edilen veriler Stata 14.2 programı yardımı ile analiz edilmiştir. Analizlerde panel veri ekonometrisinden yararlanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre Asya kıtasından Türkiye’ye yönelik turizm talebini etkileyen herhangi bir değişken tespit edilememiştir. Ancak Amerika kıtasındaki ülkeler için GSYH, Kişi Başı Harcanabilir Milli Gelir, Gider, Reel Döviz Kuru ve İnternet Kullanan Bireyler değişkenlerinin Türkiye’ye yönelik turizm talebini etkilediği tespit edilmiştir. Anahtar kelimeler: Turizm Talebi, Türkiye, Asya, Amerika, Panel Veri Analizi
Çin Halk Cumhuriyeti'nden dış turizme katılan kişi sayısı 2014 yılında 107 milyon, turizm harcamaları ise 164 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Sürekli gelişen ekonomi ve değerlenen Yuan'ın yanı sıra kabul eden ülkelerin vize kolaylıkları ve ulaşımdaki iyileşmeler turizmde hızlı büyümenin nedenleri arasında sayılmaktadır. 2013 yılında, 33,5 milyon kişi tur operatörleri aracılığıyla yurtdışına çıkarken, 3,6 milyon kişi Avrupa ülkelerini ziyaret etmiştir. Avrupa'da Fransa, İtalya, İsviçre, Almanya en çok ziyaret edilen ülkeler arasında yer alırken, Türkiye son yıllarda hızlı bir gelişim gösterse de yaklaşık 200 bin kişi ziyaretçiyle listenin gerisinde kalmıştır. Çin Dış Turizm Kalite Hizmet Sertifikası Programı seyahat, konaklama, alışveriş, yeme-içme ve turistik çekicilik gibi hizmet alanlarında yurtdışı turizm tedarikçilerini belgelendirerek hizmet kalitesini arttırma amacıyla Çin Ulusal Turizm Dairesi tarafından uygulamaya konulmuştur. Bu çalışmada Çin Halk Cumhuriyeti'nin dış pasif turizm rakamları değerlendirilmiş, yeni Çin turizm kanunu ve hizmet kalitesi sertifika programı tanıtılarak Çin turizm pazarı açısından gelişen bir destinasyon olarak Türkiye üzerindeki olası etkileri, özellikle seyahat acenteleri ölçeğinde fırsatlar yönünden ele alınmıştır.
Turizm sektörel olarak hızla gelişen, ekonomiyi genel anlamda olumlu şekilde etkileyen en önemli sektörlerden birisidir. Sektörün ülkelerde ekonomik büyümeyi sağlaması, ödemeler dengesi açıklarını azaltması, istihdam olanaklarını arttırması gibi makroekonomik etkilerinin yanında; toplumlar arası huzur ve barış ortamının sağlanması gibi sosyo-kültürel etkileri de bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de turizm sektörünün ekonomik büyümeye olan etkisini dönemsel olarak değerlendirmektir. Çalışmada öncelikle turizm sektörünün ekonomiyi etkileme kanalları üzerinde durulmuş ve Türk turizm sektörünün ekonomi içindeki yeri ve önemi değerlendirilmiştir. İncelemeye konu olan 2002-2016 yılları itibariyle belirli makroekonomik değişkenler üzerinde turizm sektörünün olumlu etkileri saptanmıştır.
Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 2020
Parasal ve toplumsal bir olay haline gelen turizm, yarattığı ekonomik, sosyal, kültürel ve politik etkilerle ülke ekonomilerinde, uluslararası ekonomik ve politik ilişkilerde önemli sonuçlar doğurmaktadır. Turizm sektörü ile turizm harcamaları, genel olarak tüm ülkeler açısından önem taşımakta, özellikle cari açığı fazla olan birçok ülkenin ekonomisine büyük katkı sağlayabilmektedir. Bu çalışmada ele alınan turizmle ilgili değişkenlere göre Akdeniz Ülkeleri'nin benzerlikleri veya farklılıkları belirlenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla benzerlikleri temel alınarak ülkeler, iki veya daha fazla gruba bölünerek, çok boyutlu ölçekleme analizi yapılmıştır. Böylece, birinci boyutta İspanya, Fransa, İtalya ve Türkiye öteki ülkelerden açık bir farkla ayrışmıştır. İkinci boyutta diğer Akdeniz Ülkeleri yer almıştır. Farklılık matrisinde Karadağ ile Cezayir, Karadağ ile Bosna Hersek, Hırvatistan ile Malta sıfıra yakın değerlerle birbirine benzerlik göstermişlerdir. Birbirine en az benzeyen ülkeler Fransa ile Cezayir'dir. Türkiye'nin, en çok benzerlik gösterdiği ülke İspanya'dır. Türkiye'nin turizm açısından, kullanılan değişkenlere ve içinde bulunduğu boyuta göre oldukça iyi bir pozisyona sahip olduğu görülmektedir.
Finans ve Ekonomi Bilimlerinde Teori ve Uygulamalar, 2023
Akdeniz İİ BF Dergisi, 2003
Türkiye'de de turizm sektörü, özellikle 1980 yılından sonra büyük bir gelişme göstermiş ve ülkenin ekonomik sıkıntılar yaşadığı dönemlerde büyük bir döviz girdisi sağlayarak dış açıkların giderilmesinde, işsizliğin azaltılmasında, ödemeler bilançosunun iyileştirilmesinde önemli bir paya sahip olmuştur. Bu bağlamda çalışmanın amacı, turizmin Türkiye ekonomisi içindeki yeri ve önemini, gelişimini ve temel ekonomik büyüklükler açısından durumunu ikincil verileri kullanarak analiz etmektir. Türkiye'ye gelen toplam yabancı turist sayısı, turizm geliri, turist başına harcama, turizmin milli gelir, ihracat ve toplam yatırımlar içindeki payı ile turizm tesis ve sayısını içeren söz konusu veriler; turizmin 1980 yılından günümüze çok büyük bir gelişme kaydettiğini ve Türk ekonomisinin en önemli sektörlerinden biri olduğunu göstermektedir. Turizm gelirleri ile turist sayısının daha da arttırılması açısından çevreyle uyumlu, rekabetçi ve sürdürülebilir politikalar izlenebilirse, Türkiye'nin ileri yıllarda uluslararası turizm gelirinden çok daha fazla pay alması mümkün olacaktır. Bu da, toplumsal refahı en kısa sürede yükseltecektir.
Orta Asya Türk Devletlerinde Türkiye’nin Turistik İmajı: Kırgızistan ve Kazakistan’da Bir Alan Araştırması, 2017
Determining the destination image of Turkey in the Central Asian Turkic Republics, which is Turkey’s target tourism market, is the basis of etermining the quality and scope of tourism marketing to be conducted for these countries. The main objective of this study is to determine the destination image of Turkey and visit intentions in the countries of Central Asian Turkic Republics, Kazakhstan and Kyrgyzstan and to develop the suggestions to increase attractions of Turkey in this target market. The research data was collected using a questionnaire from 674 participants in Kazakhstan and Kyrgyzstan from various occupational groups. According to the results of the statistical analysis, it was found that most of the participants have highly positive image for Turkey and it was determined that the significant information sources on their image are “friends, colleagues, relatives” and “movies and TV serials”. On the other hand it was determined that the overall image of the participants who visited Turkey is more positive. In addition it was determined that the main reason of visiting Turkey is “holiday” and accordingly it has been identified that the first thing that comes to the participants mind is “sea, holiday and tourism”. There is a relation between the destination attributes, visit intention and destination image (p<0.01)
2018
06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.Bu çalışmada, Doğu Asya ülkeleri olan Tayvan, Singapur ve Güney Kore'nin ekonomik büyüme dinamikleri ile Türkiye ekonomisinin büyüme dinamikleri incelenmiştir. Çalışmanın amacı; Türkiye ekonomisi için alternatif politikalar üretmek, teknoloji ve ihracat odaklı büyüme modelini başarı ile gerçekleştirmiş ülke örneklerini aynı dönemler içerisinde karşılaştırmalı olarak açıklayarak benzerlikleri ortaya koymaktır. Genel olarak bakıldığında dört ülkenin de benzer dönemlerde savaşlar yaşadığı, ekonomik kriz dönemleri yaşadığı görülmektedir. Bu açıdan ülkelerin tarihsel ve ekonomik gelişim açısından benzerlikler taşıması araştırmanın çıkış noktasıdır. Türkiye...
Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi, 2021
Günümüzde küresel ticaretin önemli bir kısmı aynı mal grubunda üretim yapan ülkeler arasında gerçekleşmektedir. Bu ticaret türü ‘Endüstri İçi Ticaret’ (EİT) olarak adlandırılır. Yapılan çalışmayı daha değerli kılacağı düşüncesiyle; mal üreten sektörlere kıyasla çok daha ender çalışılan bir hizmet sektörü örneklem olarak alınmıştır. Çalışmaya sektör olarak turizm ve ülke olarak Türkiye’nin yanında Avrupa’nın turizm liderleri olan Almanya, Fransa, İngiltere ve İtalya dahil edilmiştir. Hesaplamalarda Grubel-Lloyd Endeksinden yararlanılmıştır. Birleşmiş Milletler’in EBOPS 2002 (The Extended Balance of Payments Services Classification) çerçevesinde sunduğu Genişletilmiş Ödemeler Dengesi Hizmet Sınıflandırması Sistemi verileri kullanılmıştır. Çalışma sonucunda Türkiye’nin İtalya ve Fransa ile gerçekleştirdiği turizm sektörü dış ticaretinde yüksek oranda EİT varlığı tespit edilmiştir. İngiltere ile olan ticarette ise yükselme eğilimi olan bir EİT yapısını ortaya koymaktadır. Türkiye-Almany...
Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 2021
Çalışmanın amacı, Türk turizm sektörünün Akdeniz çanağında bulunan önemli rakipleri ile arasındaki rekabet gücünü belirleyen faktörlerin irdelenmesidir. Çalışmanın amacına ulaşmak için 2019 yılında Dünya Ekonomik Forumu'nun yayınlanmış olduğu Seyahat ve Turizm (T&T) Rekabet Edebilirlik raporundaki verilerden yararlanılmıştır. Çalışmada, Türkiye'nin Akdeniz çanağındaki rakipleri olarak İspanya, İtalya, Fransa, Yunanistan ve Kıbrıs ülkeleri incelemeye dahil edilmiştir. Türkiye'nin uluslararası arenada turizm sektöründeki rekabet edebilirliğini olumlu ve olumsuz yönden etkileyen faktörler belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemi esas alınmıştır ve veri toplama aracı olarak doküman inceleme tekniği kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde ise betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın sonuçlarına göre; Türkiye'nin turizm sektöründeki olumlu yönleri kültürel kaynaklar, hava ulaşım altyapısı, turist hizmet altyapısı, iş seyahatleri, seyahat ve turizm istek eğilimi, politik kural ve düzenlemeler, turizm alt yapısındaki gelişmelerdir. Çevresel sürdürülebilirlik, emniyet ve güvenlik, insan kaynakları ve işgücü piyasası faktörleri açısından ise, Türkiye'nin sıralamadaki yerinin geliştirilmesi gerektiği belirlenmiştir.
Turk Turizm Arastirmalari Dergisi, 2020
Bu çalışmada OECD ülkelerinden Türkiye'ye yönelik turizm talebini etkileyen faktörlerin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Turizm talebi ülkelerin sosyal, siyasi ve iktisadi gelişmişliklerine göre değişebilmektedir. Bu konuda benzer özelliklere sahip ülkelerin çalışmaya dahil edilebilmesi amacıyla OECD ülkeleri tercih edilmiştir. Turizme kaynaklık eden seyahat hareketlerinin sürekli artması, turizm pazarından pay almak isteyen ülkelerin turizm talebini daha çok önemsemelerine neden olmaktadır. Bu anlamda çalışma Türkiye'nin turizm pazarından pay almasına imkan sağlayacak ana unsur olan turizm talebi hakkında bilgi vermesi bakımından önem arz etmektedir. Çalışmada panel veri analizi kullanılmıştır. Verilerin analizinde STATA programı ile en küçük kareler, sabit etkiler ve rassal etkiler modellerinden yararlanılmıştır. OECD ülkelerine ait 26 yıllık veriler analiz edilmiştir. Türkiye'ye yönelik turizm talebini etkileyebilecek faktörlerden ekonomik, sosyo-demografik, turizm-seyahat ve teknolojik değişkenler analize dahil edilmiştir. Çalışmanın sonuçlarına göre bu değişkenlerin Türkiye'ye yönelik turizm talebini farklı yönlerde ve farklı şiddetlerde etkilediği tespit edilmiştir.
Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi, 2014
Turizm sektörünün yaratmış olduğu gelir ile ekonomik büyüme arasında anlamlı bir ilişkinin olup olmadığını test etmek ve olası ilişkinin yönünü ortaya koymak amacıyla, Türkiye'de 2003/1. Çeyrek-2013/3. Çeyrek dönemini kapsayan periyotta Reel Turizm Gelirleri ve Reel GSYİH verileri arasındaki ilişki Granger Nedensellik testi ile sınanmıştır. Analizde turizm gelirinden ekonomik büyümeye doğru, ekonomik büyümeden turizm gelirine doğru çift yönlü bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Boğaziçi Asya Araştırmaları Merkezi: Brifing, 2018
İtalya merkezli Uluslararası İlişkiler Enstitüsü (Istituto Affari Internazionali) tarafından Mart 2018’de yayımlanan “Australia and the EU in the Indo-Pacific: Is Cooperation towards a Rule-Based Order Possible?” (Asya-Pasifik’te Avustralya ve AB: Kural-Temelli Düzene Doğru Yardımlaşma Mümkün mü?) başlıklı yorum yazısı, Asya-Pasifik’te Avrupa Birliği (AB) ile Avustralya arasında geliştirilebilecek stratejik ortaklığa ilişkin değerlendirmeler içermektedir.
In this study, unit root tests, co-integration tests and long term co-efficient tests are researched with panel data of GDP and tourism receipts for mediterranean countries between 1995-2011. In the study, as research method tests, first generation root tests (Levin-Lin, Breitung, Im-Pesaran and Shin(IPS), Fisher ADF, Fisher PP and Hadri estimators) and second generation unit root tests (CADF-CIPS estimators) have been used. In order to test cointegration, Pedroni, Kao, Johansen-Fisher and Westerlund co-integration tests have been used, to estimate the long-term coefficients PMGE (Pooled Mean Group Estimation) has been used. As a result of the econometric applications, a cointegration relationship between growth and tourism revenue in the long term with the correlation of 0.5 has been found
Loading Preview
Sorry, preview is currently unavailable. You can download the paper by clicking the button above.