Academia.edu no longer supports Internet Explorer.
To browse Academia.edu and the wider internet faster and more securely, please take a few seconds to upgrade your browser.
2013
Geleneksel yöntemle üretilen denim giysilerin tüketiciler açısından popülerliği tartışılamaz. Hemen her yaştan, meslekten ve cinsiyetten kullanıcısı bulunan denim giysileri işçi kıyafetinden günün her saatinde giyilebilen bir giysiye dönüştüren olgu ise modadır. Bu tarz kumaşlar gerek uygulanan farklı bitim işlemleri ile gerekse değiştirilen kesimleriyle her daim piyasada varlığını sürdürebilmiştir. Bu değişimlerden biri de üretilen denim görünümlü örgü kumaşlardır. Piyasada görmeye alıştığımız uzun bayan ve çocuk taytlarının geneli denim gibi görülse de üretim teknolojisi örgüdür. Bu çalışmada bir grup denim giysi kullanıcısıyla denim giysiler üzerinde bir anket yapılmış ve anket içerisinde verilen ürünlerin geleneksel denim giysiyle benzer özellikleri bulunmaya çalışılmıştır. Çalışmada amaç bu tarz ürünlere olan talebin sebebinin araştırılmasıdır.
Çukurova Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, 2020
Denim, her yaştan ve her kesimden kullanıcıya hitap eden, dünya pazarında üstün rol oynayan bir kumaş çeşididir. Post-consumer re-cycle kavramı yani tüketici sonrası geri dönüşüm; hizmet süresini tamamlamasının ardından atılan tekstil malzemelerinin yeniden kullanılması işlemidir. Tüketici sonrası atıkların geri dönüşüm işlemi bu atıkların toplanmasını ve yeni giysilerde kullanılmak üzere bu atıklardan iplik üretilmesini kapsamaktadır. Bu çalışma ile bir denim işletmesinde, tüketici kullanımı sonrası geri dönüştürülen denim kumaşların hava geçirgenliği, eğilme dayanımı ve yıkamadan sonraki boyut değişimi standartlara göre tespit edilmiş ve elde edilen sonuçlara göre bu geri dönüşüm işleminin denim üretiminde etkin bir şekilde kullanılabileceği tespit edilmiştir.
Çukurova Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, 2016
Bu çalışmada farklı konstrüksiyona sahip 4 denim kumaş, 110/18 numara dikiş iğnesi kullanılarak iki farklı dikiş ipliği ve iki farklı dikiş sıklığında standartlara uygun şekilde dikilmiş, dikiş mukavemeti testleri yapılmıştır. Aynı kumaşlara L&M dikilebilirlik testi yapılmış ve sonuçlar kıyaslanmıştır. Kumaşları oluşturan iplik sıklıkları ve kalınlıkları arttıkça dikilebilirlik kuvveti (gf) artmakta ve kumaşın dikilebilirliği zorlaşmaktadır. Atkı ve çözgü yönlerinde dikiş sıklığı arttıkça dikiş mukavemeti artmaktadır. Numunelerin dikiş mukavemetleri kıyaslandığında; Gral dikiş ipliğinin mukavemeti Epic dikiş ipliğinin mukavemetinden daha yüksek olduğu için; Gral dikiş ipliği ile dikilen tüm numunelerin dikiş mukavemetleri, Epic dikiş ipliği ile dikilenlere nazaran daha yüksek çıkmıştır.
DergiPark (Istanbul University), 2023
Bu çalışmada 3 farklı atkı sıklığına sahip denim kumaş 3/1 Z dimi örgüsünde dokunup 2 farklı ön terbiye işleminden ve 3 farklı fikse sıcaklığından geçirilip mamul kumaşlar elde edilmiştir. Yapılan deneysel çalışmada çözgü ve atkı iplikleri, tarak eni, tarak numarası ve örgüler aynı olup toplam 18 adet mamul kumaş üretilmiştir. Literatür incelendiğinde, denim kumaşlarda ön terbiye ve fikse sıcaklığı değişiminin dikiş büzülmesine nasıl bir etki yaptığı konusunda bir çalışma ile karşılaşılmamıştır. Bu sebeple, farklı ön terbiye ve farklı fikse sıcaklıklarında işlem görerek üretilmiş 18 adet kumaştan paça formunda numune dikilip 3 farklı endüstriyel yıkama işlemine tabi tutulmuş, endüstriyel yıkamalar sonrası toplam 54 adet paçada atkı yönündeki dikiş kaynaklı kumaş büzülmeleri (puckering) değerlendirilmiştir. Numunelerin subjektif olarak değerlendirilmesi ile atkı sıklığı ve terbiye ramöz sıcaklıkları arttıkça kumaşlardaki büzülme görüntüsünün azaldığı sonucuna varılmıştır.
Akdeniz Sanat Dergisi, 2014
Denim, bir Amerikan kumaş dergisinin 1960'lı yıllarda ifade ettiği gibi "ebediyen genç kalabilen, ama aslında dünyanın en eski kumaş çeşitlerinden biri"dir. Yıllardır süregelen yoğun ürün geliştirme çabaları sonucunda denim giyim eşyaları, bugün her yaştan, her kesimden insanın gardırobunda yer alan, aile boyu giyilebilen, bazı çevrelerce "yüksek moda ürünü giysiler" olarak algılanan giysilerdir. Tarihsel bir süreçten geçen denim, farklı yıkamalar ve çeşitli terbiye işlemleriyle geliştirilerek form ve süslemelerle sürekli yenilenmektedir. Denim ürünlere uygulanan yıkama işlemleri; hem giysi halinde hem de kumaş halinde gerçekleştirilmektedir. Yıkama işlemlerinde amaç, boyarmaddeyi kumaş üzerinden uzaklaştırarak kumaşın rengini açmak, kumaşta çekme dayanımını sağlamak ve sert tutumu gidermektir. Ancak denim kumaşların hazırlanması, boyanması, yıkama ve taşlama teknikleriyle ağartılması sırasında ortaya zararlı maddeler çıkmaktadır. Bu araştırmanın amacı tüketicilerin denim ürünler hakkında genel bilgilerini, bilinç düzeylerini incelemektir. Araştırmanın verileri Ankara ilinde denim ürün tüketicilerine anket uygulaması yapılarak elde edilmiştir. Anket formu yardımıyla toplanan veriler değerlendirilerek yorumlanmış ve çeşitli öneriler sunulmuştur.
Tekstil ve Mühendis
Günümüzde Hazır Giyim firmalarının gerek ulusal gerekse uluslararası pazarlarda rekabet edebilmesi, müşterilerin "zaman, maliyet ve kalite" beklentilerini karşılayabilmesi ile mümkün olabilmektedir. Kumaş maliyeti, toplam giysi maliyetinin %50'sine yakınını veya daha fazlasını oluşturmaktadır. Bu çalışmanın amacı; pastal resmi verimliliğini ve dolayısıyla hammadde maliyeti ile ikinci kalite maliyetini etkileyebilecek parametreleri belirlemek ve bu parametrelerin etkilerini incelemektir. Bu amaçla örme üst grup giysilerden kalıp sayıları ve kalıp şekilleri birbirinden farklı altı model seçilmiştir. Bu modellerin, üç farklı kumaş eninde ve dört farklı kumaş türünde, Gemini NestExpert programı kullanılarak kesim yerleşim planı (pastal resimleri) hazırlanmıştır. Model türü, kumaş eni ve kumaş türü (kumaş çekme değeri) bağımsız değişkenler, birim ikinci kalite maliyeti ise bağımlı değişken olarak seçilmiştir. Elde edilen veriler istatistiksel olarak da analiz edilerek yorumlanmıştır.
Uygulamalı Sosyal Bilimler ve Güzel Sanatlar Dergisi, 2021
Bu çalışmada günümüzde üretilen döşemelik kumaşlarda geleneksel motiflerin kullanımı ve uğradığı değişimler ele alınmıştır. Araştırma kapsamına Persan Tekstil, Yöre Tekstil, Prestıge Tekstil, Chelsea Tekstil ve Sedir Tekstil isimli 5 kumaş firmasına ait 50 adet kumaş örneği incelenmiş, geleneksel Türk motiflerinin en yoğun olarak kullanıldığı 10 adet kumaş örneğine bilgi formlarında yer verilmiştir. Bu kumaşların her birinin motif ve kompozisyon özellikleri, motiflerin geleneksel Türk motifleri ile benzerlikleri değerlendirilmiştir. Verilerin toplanması ve değerlendirilmesinde bilgi formlarından yararlanılmıştır. Bilgi formlarında incelenen ürünlerin zeminlerinde en çok bordo, motiflerde ise en çok altın sarısı rengin kullanıldığı, motifler de yoğunlukla stilize bitkisel motiflerden, lale ve karanfilin kullanıldığı görülmüştür. İncelenen döşemelik kumaşların özellikle 16. yy. Osmanlı saray kumaşlarıyla benzerlik gösterdiği dikkat çekmektedir. Ayrıca geleneksel motiflerimizden yola çıkılarak özgün, döşemelik kumaş tasarımı yapılmış renk varyasyonları oluşturulmuştur.
Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi, 2022
Öz Denim kumaşlar, günlük hayatta kullanım sıklığı en fazla olan tekstil ürünlerinden birisidir. Kullanım esnasında yoğun aşınmaya maruz kalabilen denim ürünlerinde kumaş yapısının zarar görmesiyle meydana gelen optiksel değişiklik de kaçınılmaz hale gelmektedir. Çalışmada, denim kumaşların aşınma ile değişen optik özelliklerini inceleyebilmek amacıyla 3/1 Z dimi dokunmuş, konstrüksiyonunda boyasız olan atkı ipliğinin sıklıkları farklı (16, 20, 24 atkı/cm), çözgü iplikleri ise boyalı üç farklı denim kumaşın aşındırma işlemleri sonunda değişen renk değerleri incelenmiştir. 1000, 2500, 5000, 7500, 10000 aşındırma devirleri sonunda yapılan renk ölçümleri aşındırma öncesi değerlerle karşılaştırılmış ve bu şekilde denim kumaşların renk değişim davranışının incelenmesi amaçlanmıştır. Numunelerde 2500 devir aşındırma sonrasında ilk belirgin toplam renk farkı değeri elde edilmiştir. Uygulanan en yüksek aşındırma devrinden sonra renksiz atkı ipliği sıklığı en az olan numunelerde renk kuvvetindeki düşüş diğerlerine göre daha az çıkmıştır. Numunelerin aşındıkça renk tonlarının mavi ve yeşil tona kaydığı, renklerinin parlaklaştığı tespit edilmiştir.
Tekstil ve Mühendis, 2013
Kış aylarında denim kumaşın kullanımını arttırmak üzere çeşitli uygulamalardan faydalanılmaktadır. Ancak mevcut uygulamalar kumaşın giyim konforunu olumsuz etkilemektedir. Bu çalışmada bir fantezi iplik çeşidi olan şönil ipliklerin bahsedilen giyim konforunu geliştirerek denimde kullanılabilirliği araştırılmıştır. Aynı gramajdaki klasik denim kumaşla atkısında şönil ipliği kullanılmış denim kumaşın kopma mukavemeti, kopma uzaması, yırtılma mukavemeti ve aşınma dirençleri arasındaki fark incelenmiştir. Sonuç olarak şönil ipliğin tipik özelliği olan düşük aşınma değerlerinin aksine, tahmin edilenlerden farklı sonuçlar elde edilmiştir. Ayrıca elde edilen kumaşın yırtılma mukavemeti, kopma mukavemeti ve uzaması bakımından da kabul edilebilir seviyelerde değerler aldığı görülmüştür.
2013
Orme kumas uretiminde, orme makinesine sevk edilen iplik miktari orme kumasin parametrelerini, ozellikle de gramajini belirleyen faktorlerden birisidir. Bu calismada yuvarlak orme makinelerinde suprem orgu yapisi esas alinarak, farkli iplik numaralari ve farkli iplik sevk miktarlarinin orme kumas yapilarinin parametrelerine ve gramajlarina olan etkileri ve aralarindaki iliskiler incelenmistir. Bu amacla cesitli suprem orme yapilari, farkli makine incelik degerleri olan yuvarlak orme makinelerinde uretilmistir. Calismanin deney bolumunde Ne 16/1, Ne 20/1, Ne24/1, Ne 30/1 ve Ne 40/1 (Ring) iplikleri ile 85 farkli iplik sevk miktari kullanilarak orme kumas numuneleri uretilmistir. Numunelerin kuru ve yas relaksasyondan sonra parametreleri olculmustur ve bu ozellikler karsilastirilmistir. Sonucta orme makinesine sevk edilen iplik miktarlari ile orme kumas parametreleri ozellikle gramajlari arasinda iliski olustugu gorulmustur. Sevk edilen iplik miktarinin degistirilmesi ile kumasin gram...
Tekstil ve Mühendis, 2019
Tekstilde moda değişmektedir, buna bağlı olarak da müşterilerin ürünlerden beklediği özellikler de değişmektedir. Yüksek elastikiyetli denim ürün talebi artmaktadır. Elastan içeren denim ürün özelliklerini ve performansını etkileyen birçok faktör vardır. Bu çalışmada atkı iplik numarası, elastan numarası, atkı iplik kompozisyonu ve tarak numarasının elastikiyet ve kalıcı uzama değerlerine etkisi incelenmiştir.
2010, 2010
çalışma 16-18 Mayıs 2010 tarihleri arasında İstanbul'da düzenlenen IV. Uluslararası Teknik Tekstiller Kongresinde sözlü olarak sunulmuştur.
Çukurova Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, 2017
Bu çalışmada, federlerin plastik parçanın deformasyonuna etkileri incelenmiştir. Bu bağlamda, feder parametresi olarak feder kalınlığı, feder yüksekliği, federin açısı ve federlerin dip kısmındaki yarıçapı olmak üzere dört farklı feder parametresi belirlenmiştir. Plastik parçanın mekanik özeliklerini analiz edebilmek 5 farklı yükseklik, 5 farklı kalınlık, 5 farklı yarıçap ve 3 farklı feder açısı belirlenerek tasarım yapılmıştır. Plastik parçanın belirlenen parametrelere göre mukavemeti Ansys yazılımı ile analiz yapılarak tespit edilmiştir. Bu çalışmaya göre, feder yüksekliğinin artması deformasyon oranını yaklaşık %49 azaltmaktadır. Ayrıca, feder kalınlığı ise deformasyon miktarını %44 oranında azalttığı tespit edilmiştir. In this study, the effects of the ribs on the deformation of the plastic part were investigated. In this context, four different rib parameters have been selected, namely the rib thickness, the rib height, the rib angle and the radius at the bottom of the feds. 5 different heights, 5 different thicknesses, 5 different radiuses and 3 different rib angles were used for designing of plastic part and analyzing of the mechanical properties of the plastic part. Resistance of the plastic part according to the identified parameters was determined by analyzing with Ansys software. According to this study, the increase in rib height reduces the deformation rate of plastic part by about 49%. In addition, was found that rib thickness reduce the amount of deformation rate by 44%.
Tekstil ve Mühendis, 2012
Çalýþma kapsamýnda, günümüzde piyasada yaygýn olarak kullanýlan deterjanlarýn, farklý pamuk karýþýmlarýndan elde edilmiþ boyalý mamul süprem kumaþlarýn tekrarlý ev tipi yýkama sonucunda yapýsal deðiþimlerine, aþýnma dayanýmlarýna ve renk deðiþimlerine olan etkisi incelenmiþtir. Kumaþlar %100 pamuk, pamuk-viskon, pamukpolyester, pamuk-viskon-polyester þeklinde karýþým içermektedir. Çalýþma sonucunda; farklý deterjan içeriðinin ve yýkama tekrar sayýsýnýn, kumaþ renk deðiþiminde belirgin farklýlýk yarattýðý, boyutsal deðiþime, kumaþ sýklýðýna ve aþýndýrma dayanýmýna belirgin bir etkisinin olmadýðý, elyaf cinsinin ise yýkama sonrasýnda kumaþ performansýnda önemli bir yere sahip olduðu tespit edilmiþtir.
El-Cezeri Fen ve Mühendislik Dergisi, 2019
Dünyada gündelik kullanımda en yüksek talebe sahip denim kumaşlarda kullanım esnasında gerilme kuvvetinin etkisi altında esneme meydana gelmektedir. Bu gerilme kuvveti neticesinde kumaşta kalıcı deformasyon oluşturmaktadır. Bu kalıcı deformasyon, zaman içerisinde kumaşın potlanmasına sebep olarak kullanım ömrünü olumsuz yönde etkilemektedir. Bu çalışma kapsamında, özde yüksek elastikiyete sahip polietilen tereftalat/politrimetilen tereftalat (PET/PTT) bikomponent filament + Spandex, PET/PTT bikomponent filament ve Spandex kullanılarak tek ve çift özlü iplikler üretilmiştir. Elde edilen ipliklerle birlikte yalın PET/PTT bikomponent filament kullanılarak kumaş içerisinde farklı atkı yerleşim düzeninde toplam 18 tip denim kumaş üretimi gerçekleştirilmiştir. Denim kumaşların tek-yönlü elastikiyet ve kalıcı deformasyon özellikleri (2 saat bekleme sonrası) belirlenmiştir. Test sonuçları SPSS paket programı kullanılarak %95 güven aralığında varyans analizi ile istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, atkı iplik tipinin ve kumaş içerisinde atkı ipliklerinin yerleşim düzeninin kumaşın elastikiyet ve kalıcı deformasyon özelliği üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi olduğu belirlenmiştir.
Tekstil ve Mühendis
Günümüz tekstil sektörü, müşterinin değişen beklenti profilini karşılamak için rekabetin yanı sıra yenilikçi, cazip ve beklentileri karşılayabilecek olan ürünlere yönelik araştırmaları hızlandırmıştır. Süper streç denim kumaşların da bu araştırma alanlarından birisi olduğu söylenebilir. Türkiye'nin dokuma kumaş ve konfeksiyon sektöründe iddialı olduğu denim piyasasında son zamanlarda öne çıkan ve önemi gittikçe artan süper streç denim kumaş ve bu kumaşlardan yapılan giysilerin daha da önem kazanacağı düşünülmektedir. Literatürde süper streç denim kumaşlara dair toplu halde detaylı bir çalışmanın olmaması nedeniyle bu çalışma yapılmıştır. Çalışma yenilikçi ve fonksiyonel yönleriyle öne çıkan ve geliştirilmesi gereken bir alan olan süper streç denim kumaşlara dair genel ve teknik bilgileri içermektedir.
Tekstil Ve Muhendis, 2008
Bu çalışmada, yuvarlak örme kumaşlarda önemli bir parametre olan kumaş gramajını etkileyen faktörler araştırılmıştır. Süprem ve tek lakost örgü kumaş numuneleri üç farklı iplik sevk miktarı ayarında ve her bir sevk miktarında üç farklı kumaş çekimi ayarı uygulamak suretiyle örülmüştür. Bu ayarların yanı sıra süprem numunelerde sıklık kamı ayarı değişiminin etkisi de gözlenmiştir. Daha sonra süprem ve tek lakost kumaş numunelerinin ilmek iplik uzunluğu ve gramaj değerlerinin bu ayarlardan ne derece etkilendiği istatistiksel açıdan irdelenmiştir. Anahtar Kelimeler: Yuvarlak örme, iplik sevk miktarı, kumaş çekimi, sıklık kamı, örme kumaş gramajı, ilmek iplik uzunluğu. In this investigation, plain-jersey and single lacoste fabric samples were produced from cotton yarn. These samples were knitted in three different yarn feeding amount adjustments and three different take-down tension adjustments in each yarn feeding speed. Beside of these adjustments, three different cam settings were applied in plain-jersey fabric samples. Then, how unit fabric weight (areal density) and loop length values of the plain-jersey and single lacoste fabric samples were affected by the changing of the machine adjustments, were evaluated by using SPSS statistical programme. Circular knitting, yarn feeding amount, fabric take-down, cam setting, unit fabric weight, areal density, loop length
Çukurova Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, 2016
Rins yıkama, denim kumaĢlarda en sık kullanılan yıkama uygulamalarından biridir. Bu çalıĢmada, rins yıkamanın, denim kumaĢ özellikleri üzerindeki etkileri incelenmiĢtir. Seçilen bir denim kumaĢa, rins yıkama esnasında farklı sıcaklık ve süre seviyelerinde yıkama denemeleri yapılmıĢtır. Yapılan araĢtırmada, yıkamaların kumaĢlar üzerindeki etkisini incelemek amacıyla, tekstil kumaĢlarının performans tayininde kullanılan test metotları uygulanarak elde edilen sonuçlar istatistiksel metotlarla analiz edilmiĢtir. Deneysel çalıĢma sonuçlarının değerlendirilmesi ile; rins yıkama prosesinde yıkama süresinin gramaj, en, sertlik, çözgü uzama, dönme, atkı kopma ve çözgü kopma sonuçları üzerinde etkili iken, sıcaklığın ise sadece atkı ve çözgü kopma mukavemet sonuçları üzerinde etkili olduğu görülmüĢtür.
Tekstil ve Mühendis, 2017
Taş yıkama, denim kumaşlarda en sık kullanılan yıkama uygulamalarından biridir. Taş yıkama işleminde amaç, denim ürünlere, uzun süre giyilmiş ve birçok kez yıkanmış efekti kazandırmaktır. Bu çalışmada, taş yıkamanın, denim kumaş özellikleri üzerindeki etkileri incelenmiştir. Seçilen bir denim kumaşa, taş yıkama esnasında farklı taş miktarı, sıcaklık ve süre seviyelerinde yıkama denemeleri yapılmıştır. Yapılan araştırmada, yıkamaların kumaşlar üzerindeki etkisini incelemek amacıyla, tekstil kumaşlarının performans tayininde kullanılan test metotları uygulanarak elde edilen sonuçlar istatistiksel metotlarla analiz edilmiştir. Deneysel çalışma sonuçlarının değerlendirilmesi sonucunda; taş yıkama prosesinde yıkama süresi, taş yıkama miktarı ve sıcaklık faktörlerinin kumaşlara uygulanan gramaj, en, yıkama sonrası çekme, elastikiyet, kalıcı uzama, dönme, kopma ve yırtılma mukavemeti üzerinde etkili olduğu görülmüştür.
Tekstil ve Mühendis, 2017
Bu çalışmada, ring, kompakt ve open-end rotor ipliklerden farklı sıklıklarda üretilen süprem kumaşların boyutsal parametre değerleri incelenmiş ve boyutsal değişiminin tahmin edilmesi için eşitlikler oluşturulmuştur. Üretilen kumaşlar, tam relaksasyon işlemlerine tabi tutulmuş, bu işlemler sonucunda kumaşların ilmek sıklığı, çubuk sıklığı, ilmek iplik uzunluğu değerleri ölçülmüş ve boyutsal parametre değerleri hesaplanmıştır. Çalışma sonuçlarına göre; kumaşların boyutsal parametre değerlerlerinin iplik türlerine göre değişebildiği, elde edilen söz konusu değerlerin araştırmacıların belirlediği değer aralıklarına girmesinden dolayı, kumaşların 5 yıkama sonrasında tam relaksasyona uğradığı tespit edilmiştir. Hesaplanan boyutsal parametre değerlerine göre, SPSS istatistiksel programı kullanılarak kumaşların tam relaksasyon sonrasındaki ilmek ve çubuk yönündeki boyutsal değişimleri tahmin edilmiştir.
Loading Preview
Sorry, preview is currently unavailable. You can download the paper by clicking the button above.