Academia.edu no longer supports Internet Explorer.
To browse Academia.edu and the wider internet faster and more securely, please take a few seconds to upgrade your browser.
2001
Bu calisma, Denizli Il Halk Kutuphanesinin âEski Eserlerâ bolumunde bulunan, Turk Tarihi ve Turk Edebiyatinin bazi onemli eserlerinden arastirmacilari bilgilendirmek amaciyla yapilmistir. Ayrica, orjinal eserleri gormek ve aslindan arastirmak isteyen okuyuculara yardimci olmak icin, kutuphanedeki âEski Eserler Katologuâ dikkate alinarak bazi eserlerin kunyesi verilmistir.
Journal of International Social Research
Öz Halkın doktora gitmediği ya da gidemediği durumlarda başvurduğu çare ve yöntemler halk hekimliği ya da halk sağaltmacılığı olarak adlandırılmaktadır. Uzun yılların gözlem ve tecrübesi ile süregelen işlemler halk bilgisinin zengin ve köklü oluşuna dair bir göstergedir. Kökeni Orta Asya Türk bilgi yapısına bağlılık gösteren bu uygulamalarda temelinde inancın da yer aldığı göz önünde bulundurulmalıdır. Biz de bu düşünceyle incelemeye aldığımız yöntem ve işlemleri halk inançları bağlamında değerlendirdik. Çalışmada Doğanşehir yöresinde uygulanan adet ve pratiklerin neler olduğu karşılıklı görüşme ve gözlem yöntemleri kullanılarak elde edilmiştir. 1 Alan çalışmasıyla kayıt altına alınan bu sağaltım işlem ve tekniklerinin sınıflandırılması yapılmış; yöreye ait halk hekimliği bilgi sistemi verileri bitkilerin gücünden yararlanılanlar, hayvanların gücünden yararlanılanlar ve farklı inanç ve uygulamalar başlıkları altında gruplandırılmış ve bu uygulamalar üzerinde inancın etkisinin ne şekilde olduğunun ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Kuşaktan kuşağa aktarılarak uzun yıllardır kullanılan halk tıbbının bu özel kalıplaşmış ve yöntem ve teknikleri, yöre insanının sağlığını korumada ya da düzeltmede sahip olduğu önemi ve işlevi korumaktadır. Bununla birlikte günümüz tıbbının sağladığı imkânlar dolayısıyla ülkemizin diğer yörelerinde olduğu gibi Doğanşehir yöresinde de akılcı ve çağdaş tıbbi yöntemler etkin bir durumdadır. Modern tıbbın çare olamadığı durumlarda ya da iyileşmenin daha hızlı ve etkili olmasının istendiği durumlarda halk hekimliği yöntemleri güvenle uygulanmaktadır. Yörede varlığı sürdürülen ocaklar bunun en kuvvetli göstergesidir.
İslam Medeniyeti Araştırmaları Dergisi, 2018
Cami ve mescidlere, bulunması gelenek hâline gelen cami takımı ve mihrab yazısından başka, çevrenin kültür ve maddî seviyesine göre hüsn-i hat levhaları da asılmıştır. Özellikle, selâtin camilerde yazı ve tezhip sanatı bakımından önemli eserler yer almıştır. Yakın zamana kadar, tarihî camilerimizden bazıları, âdeta birer “Hüsn-i Hat Müzesi” gibi idiler. Cami ve mescidlerin önemli güzelliklerinden olan bu eserler, topyekûn ilgisizlik ve hırsızların tasallutu sebebiyle yok denecek kadar azalmıştır. Kalabilen az sayıdaki levhalar da, koruma amaçlı olarak Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından müzeye kaldırılmıştır. Son zamanlara kadar, eski camilerimizde görmeye alışkın olduğumuz bu âşina güzellikler, artık birer “yâd-ı mâzi” halini almış bulunmaktadır. Cami ve mescidlerin levhalarla dolu eski halini bilenler için bugünkü durum bir hicrâna vesile olmaktadır. Tarihî camiler restorasyona tabi tutulurken veya yeni camiler yapılırken, geleneksel yazıların dışında, klâsik sanatların günümüzdek...
DergiPark (Istanbul University), 2022
Bu çalışma, HÜADK Folklor Arşivi'nde bulunan 10-11 Temmuz 1938 tarihleri arasında Denizli'de gerçekleştirilmiş olan derleme gezisine ilişkin "Denizli 1938" dosyasındaki belgelerin tanıtılmasını ve derlenen eserler hakkında söz konusu belgelerde kayıt altına alınmış bilgilerin bir araya getirilerek aktarılmasını amaçlamaktadır. Denizli 1938 dosyasında 35 adet derleme fişi bulunmakta, fişlerde 25'i sözlü, 10'ü çalgısal toplam 35 adet eserin derleme bilgisi yer almaktadır. Derleme fişleri incelenirken, çalışmaya konu olan eserlerin başlıkları, hangi derleme fişinde yer aldıkları, plak numaraları, plaktaki yerleri ve sayı bilgileriyle birlikte, fişte yer alan kaynak kişi künyesi ile eser sözlerine ve derleyici yorumlarına ilişkin bilgiler, aslına sadık kalınarak aktarılmış, ulaşılan sonuçlar tablo ve grafik gösterimleriyle sergilenmiştir. Çalışmada, Arşiv'de söz konusu dosya dışında kalan diğer belgeler de mercek altına alınıp derleme fişlerindeki bilgilerle karşılaştırılarak tespit edilen değişiklikler ortaya konmuştur.
Uluslararası İdil-Ural ve Türkistan Araştırmaları Dergisi, 2023
Modern Türklük Araştırmaları Dergisi , 2012
Hapax legomena in Old Turkish texts weren’t researched in a monographic work yet. In this paper, the corpus of dictionaries in Old Turkish was scanned and hapax legomena in Old Turkish texts were listed. 569 hapax legomena were detected in total, 69 out of them were fundamentally proved as non hapax legomena and transcription of 28 out of them was corrected.
Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim Dergisi, 2018
Aklın ve zekânın uzantısı olan yazı, aynı zamanda yerleşik hayatın ve gelişmiş bir kültür ve uygarlığın da göstergesidir. Türkler dünyada kendi alfabesini / yazısını oluşturmayı başarmış ender milletler arasında yer almaktadır. Nitekim Türk boy ve toplulukları kendi alfabeleriyle (çoğu Asya coğrafyasında olmak üzere) dünyanın birçok bölgesinde anıtlar, yazıtlar dikmiş; kitaplar yazmıştır. Türk boy ve topluluklarının yazıt dikme / anıt dikme geleneği sonraki yüzyıllarda da devam etmiş; yapılan bu eserlerle geçmişe ait değerler, içinde yaşanılan döneme ve geleceğe taşınmak istenmiştir. Eski Türk boy ve toplulukları arasında yaygın olan yazıt dikme geleneği sonraki dönemlerde yerini önemli ölçüde kitaplara bırakmış; Türkler geçmişten günümüze kadar farklı konularda birbirinden değerli binlerce kitabı hem soydaşlarına hem de insanlık tarihine armağan etmişlerdir. Çağdaş belediyecilik anlayışının yanı sıra sosyokültürel faaliyetleri, sanat etkinlikleri, Türklük bilgisi ve Türk dünyası ile ilgili çalışmalarıyla da tanınan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin SÖZLÜ de Türklerin anıt dikme geleneğine büyük bir katkı sağlamıştır. Zira SÖZLÜ ve ekip arkadaşları yaptıkları / yazdıkları eserlerle Türk milletine yön veren isimleri 2017 yılında açılışı yapılan ve “Kitap Anıtı” adını verdikleri eşsiz sanat eserleriyle ölümsüzleştirmeyi başarmışlardır. Bu makalede önce Eski Türklerde yazı ve yazıt dikme geleneğinden bahsedilmekte; sonra da Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından diktirilen “Kitap Anıtı” hakkında ayrıntılı olarak bilgi verilmektedir
Biz bu makalemizde, H.1161/M.1748 yılında vefat etmiş olan 18. asrın önemli simalarından Mîrzâ-zâde Ahmed Neylî'nin yazmış olduğu şiirlerini topladığı Divanının, Bursa Yazma ve Eski Basma Eserler Kütüphanesi'nde Genel 4316 numarada kayıtlı bulunan ve varlığından bir makale dolayısıyla haberdar olduğumuz 1 nüshası hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Eseri şu şekilde tavsif edebiliriz:
Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, 2023
Ali Şir Nevâyî, tertip ettiği 6 Türkçe, 1 Farsça divanı ile divan edebiyatının en velut şairlerinden biridir. Onun özellikle Türkçe şiir konusunda eriştiği başarıları daha kendisi hayatta iken ve vefatından sonra divanlarının birçok nüshasının istinsah edilmesine sebep olmuştur. Buna bağlı olarak sadece şairin şöhretinin yayıldığı coğrafyada değil, dünyanın dört bir yanındaki kütüphanelerde Nevâyî’nin telif ettiği eserlerin birçok nüshasını bulmak mümkündür. Nevâyî eserlerinin nüshaları dünya el yazması kütüphanelerinde Türk dilinin en yaygın eserlerinden biri olduğu söylenebilir. Bunların arasında divanlarının nüshaları ayrı önem taşımaktadır. Bu çalışma, Ali Şir Nevâyî’nin kalemine ait divanların dünyanın çeşitli kütüphanelerinde bulunan en eski nüshalarını konu almaktadır. Burada en eski nüshalar olarak şair hayatta iken istinsah edilen nüshalar esas alınmıştır. Çalışmada Nevâyî’nin kendisi tarafından oluşturulan 6 divanın 15 nüshası, sevenleri tarafından oluşturulan 2 divan ve 3 seçme divan nüshası olmak üzere toplam 20 yazma üzerinde durulmuştur. Nüshalar hakkında genel bilgiler verilerek Nevâyî divanlarının ele alınan nüshalarının saha araştırmalarındaki önemi vurgulanmıştır.
2016
Hizla gelisen-degisen-donusen bilim, sanayi, ticaret ve iletisim teknolojileri bireylerin gerek uretim gerekse tuketim tercihlerinde birtakim degisiklikler yasanmasina neden olmustur. Geleneksel meslekler degisim ve donusum surecinden olumsuz etkilenerek ticari, ekonomik, teknolojik, kulturel ve sanatsal olarak tercihlere cevap veremez duruma gelmistir. Donemine onemli hizmetleri bulunan geleneksel meslekler aslinda ait oldugu toplumun gelenek ve gorenekleri cercevesinde sekillenerek sahip oldugu kultur ve sanat duzeyinin en onemli gostergeleri arasinda yer almaktadir. Baska bir ifade ile bu meslekler aslinda ait olduklari toplumlarin ortak tarih anlayisi dogrultusunda, kulturel ve sa¬natsal birikimini, estetik bilincini, yasam bicimlerini, zevklerini, inanc ve duygu dunyalarini yansitmaktadir. Genellikle babadan-ogula ve anadan-kiza usta-cirak iliskisi icerisinde ogretilen bu mesleklerden bazilari gunumuzde son demlerini yasamaktadirlar. Gecmiste tum ailenin gecimini saglayan bu me...
2018
Harput Ic Kale’de, 2014 ve 2017 yillari arasinda yapilan kazilarda farkli plankarelerde bulunan benzer tiplerdeki 10 adet bakir Artuklu sikkesinin tanitilmasi; bununla beraber Artuklularin sikke tasvirlerinde cagdasi olan devletlerden ve gecmis uygarliklardan nasil etkilendikleri sorusunun sikkeler isiginda cevaplanmasi makalenin amacini olusturmaktadir. Harput Ic Kale’de ele gecirilen Artuklu sikkelerinin bir makaleye ilk kez konu olmasi da makalenin onemini ortaya koymaktadir. Makalenin giris bolumu iki basliktan olusmaktadir: Ilkin Harput Ic Kale kazilarinin tarihcesi hakkinda bilgi verilmis, sonra Harput’ta Artukogullari Devri anlatilmistir. Degerlendirme bolumunde, sikkeler uzerindeki tasvirler melek ve bust tasvirli olarak iki grupta incelenmis, bu tasvirlerin ne anlama geldigi farkli yorumlar katilarak izah edilmeye calisilmistir. Sonuc bolumunde, sikkeler uzerindeki yazi ve betimlemelerin ortak ozellikleri, farkliliklari ele alinarak tablo ile aciklanmistir. Buna gore tarafi...
TARİH VE TOPLUM ARAŞTIRMALARI ÜZERİNE II, 2021
İnsani tecrübeye taalluk eden bütün sürecin teşkilinden terakkisine, tekâmülünden tenkiline kadar her noktasında etkin olan bilgi, görüleni öngörülebilir hale getirme ihtiyacının sonucunda ortaya çıkan bir anlamlılık kisvesidir. Bilginin mezkûr süreç üzerindeki olmazsa olmaz (lazım-ı gayrı mufarık) rolü, kayıt sisteminin de bahanesini oluşturmuştur. İlk kayıt sistemlerinin ferdi anlamda mağaralara, toplumsal bağlamda örfi hafızaya, devlet noktasında ise tabletlere yansıdığı malumun ilamıdır. Bu bağlamda ferdin mutluluğuna, toplumun tutarlılığına, devletin de istikrar ve istikbaline semer olan bilgiye mekân kitabın ve kitapların sistemli bir şekilde tertibinden mürekkep kütüphanelerin, siyasi tekliflere tekne olduğu tespiti izahtan varestedir
Erdem
İstanbul Arkeoloji Müzeleri Kütüphanesine ait kolleksiyonları tanıtmak am acıyla yaptığımız son çalışmamız sırasında,1 bu rada bulunan basılmış eski kitapların bolluğu dikkatimizi çekti. * * Homojen bir kolleksiyonu oluşturan bu eserlerin çoğu Türkiye ve Doğu dünyasıyla ilgilidir. Oysa, bu kolleksiyonun uzmanlarca bilinmediği anlaşılm aktadır: ne incelediğimiz kataloglarda, ne de Gölner'de referans olarak verilm işlerdir.2 Kütüphanede X V. yy.la X V I I. yy. arasındaki döneme ait 570 A vrupa baskısı eser bulunuyor. Bunların 52 adedi basımcılığın ilk yıllarına ait beşik devri (inkuııabel) eserleridir. Bu kitaplar kütüp hanenin her bölümüne dağılmışlardır. Üçte ikisinden fazlası ise " V a k ıf" denilen bağışlanmış kitap kolleksiyonlannı oluşturur.3 Sözü edilen 570 eserin nelerden oluştuğuna dair bir ön bilgi vermek am a cıyla, kitapları yüzyıllara, dillere ve konulara göre ayırarak aşağı daki tablo hazırlanm ağa çalışılmıştır: * M. B alivet, T ü rko lo g ve C N R S (C entre N ational de la R echerche Scien tifiq u e) araştırıcısı. N. V a tin , T ü rk o lo g ve C N R S araştırıcısı. H a v v a K ıv ırc ık , İstanbul A rkeoloji M üzesi K ütü phanecisi.
TSMD Serbest Mimar, 2024
Yazılarda ifade edilen görüşler yazarlarına aittir. Kaynak gösterilerek alıntı yapılabilir. Reklamlar, reklamı veren firmanın sorumluluğundadır ve serbestMİMAR reklamlarda verilen bilgilerden sorumlu tutulamaz.
Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi, 2018
2020
Insanligin bilgi uretme ve urettigi bilgiyi kalici hale getirerek baskalarina aktarma gayreti, tarihin her doneminde karsimiza cikar. Magara duvarlarina cizilen resimlerle baslayan bu iletisim sureci, M.O. 3 bine gelindiginde, konusulan dili cesitli yuzeylere aktaran yazinin icadiyla farkli bir boyut kazanir. Ilk olarak Sumerler yazinin en eski sekli olan resimsel (piktografik) yaziyi kullanir. Alfabetik yazima gecilinceye kadar Eski Mezopotamya’da kullanilan civi yazili kil tabletler, insanligin bilgiyi kalici hale getirme cabasinin en somut orneklerini olusturur. Sumerler tarafindan bilginin kayit altina alinmasi, saklanmasi, tasinmasi ve aktarilmasi icin kullanilan kil tabletler; gecmisten gunumuze cesitli bicim- lerle karsimiza cikan kitabin ilk formunu olusturur. Kil tabletleri grafik sanatlar acisindan degerlendir- mek, insanoglunun iletisim pratigini anlamamiza yardimci olur. Bu amacla makale, insanlik tarihinin ilk yazili belgeleri olan kil tabletleri bicimsel acidan ele ala...
Loading Preview
Sorry, preview is currently unavailable. You can download the paper by clicking the button above.