Academia.eduAcademia.edu

Modern Çocukluğa Bakiş: Nei̇l Postman Değerlendi̇rmesi̇

2022

Abstract

Çocukluk her zaman var mıydı? Bir kurgu muydu çocukluk? Yoksa Rönesans'ın büyük icatlarından biri miydi? On altıncı yüzyıldan bu yana, inceltilip geliştirilerek gelen çocukluk, toplumsal kurguların süreğen olmadığı günümüzde yok oluşunu mu yaşıyor? Yaşadığı dönemin ilerisinde bir öngörüye sahip olan Neil Postman tarihsel süreç içinde değerlendirdiği çocukluk kavramını farklı bakış açılarıyla ele almış ve alana önemli bir katkı sağlamıştır. Bu araştırma yazarın çocuk ve medya üzerine yazdığı iki kitabında çocukluk bağlamını nasıl ele aldığını değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Araştırma, nitel araştırma yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Durum çalışması modelinde kurgulanmıştır. Doküman analizi tekniği kullanılarak veriler analiz edilmiştir. Seçilen dokümanlar amaçlı örnekleme ile belirlenmiştir. Bu kapsamda yazarın ülkemizde yayınlanan "Çocukluğun Yokoluşu" ve "Televizyon: Öldüren Eğlence" adlı kitapları çalışmaya dâhil edilmiştir. Her bir kitap için çocukluk kavramıyla ilişkili kavramlar içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. Araştırma kapsamında frekans paylaşımına gidilmemiş, kavramsal boyut dikkate alınmıştır. Yapılan analizler sonucunda; "Çocukluğun Yokoluşu" kitabından; "fark edilen çocukluk, tüketilen çocukluk, hukuk, eğitim, aile, eğlence-televizyon" temaları; "Televizyon: Öldüren Eğlence" kitabından; "eğitim, aile, eğlence" temaları ortaya çıkmıştır. İki kitapta benzer ve farklı birçok temanın olduğu; kitaplarda "çocukluğun değişen ve dönüşen" yapısına dikkat çekildiği görülmüştür. Bu çalışmanın ileride çocukluk üzerine yapılacak çalışmalara ışık tutması ve Neil Postman'ın eserlerindeki çocukluğu farklı bir bakış açısı ile değerlendirerek alanyazına katkı sağlaması umulmaktadır.

Key takeaways

  • Çocuk biyolojik bir varlık iken, çocukluk ise toplum tarafından üretilen bir kurgudur.
  • Çağdaş toplumda çocukluk ve yetişkinlik arasındaki ayrımın aşınması ve çocuğun rolünün nasıl ortadan kalktığını açıklayan Postman Çocukluğun Yokoluşu kitabında çocukluk için önemli sayılan dönüm noktalarına değinmektedir.
  • Çocukluğun Yokoluşu kitabına ait "Fark Edilen Çocukluk", "Tüketilen Çocukluk", "Hukuk", "Eğitim", "Aile" ve "Eğlence-Televizyon" temaları ile Televizyon: Öldüren Eğlence kitabına ait "Eğitim", "Eğlence" ve "Aile" temalarının tutarlılığını yansıtan bir metafor aşağıdaki şekilde sunulmaktadır.
  • Çocukluğun Yokoluşu ve Televizyon: Öldüren Eğlence kitaplarında çocukluk olgusuyla yapılan incelemelerden ortaya çıkan sonuçlar merkezde çocuğun hayatını da doğrudan etkileyen "teknoloji" odağını bulundurmaktadır.
  • Çocukluğun Yokoluşu ve Televizyon: Öldüren Eğlence kitaplarında çocukluk olgusuyla yapılan analizlerin sonucunda çocuğun eğitim hayatında vazgeçilmez hale gelen "Edutainment" kavramı ortaya çıkmaktadır.