Academia.edu no longer supports Internet Explorer.
To browse Academia.edu and the wider internet faster and more securely, please take a few seconds to upgrade your browser.
2021, Volume 2, Issue 2
…
9 pages
1 file
Bu çalışmanın amacı; örgütsel alanda yeni bir konu olan pozitif örgütsel davranışın, literatürde pek çok araştırma yapılmış örgütsel bağlılık üzerinde etkisi olup olmadığını belirlemektir. Araştırmanın örneklemini İstanbul ilinde faaliyet gösteren beş farklı imalat işletmesinde çalışan 179 kişi oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama yöntemi olarak anket yöntemi kullanılmıştır. Anket formu üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde demografik bilgiler, ikinci bölümde pozitif örgütsel davranış ölçeği, üçüncü bölümde ise örgütsel bağlılık ölçeği yer almaktadır. Araştırma sonucu elde edilen veriler istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Bu analizler frekans dağılımı, korelasyon analizi ve basit doğrusal regresyon analizidir. Korelasyon analizi sonucunda, pozitif örgütsel davranış ve örgütsel bağlılık arasında pozitif yönlü, istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur. Ayrıca basit doğrusal regresyon analizine göre; pozitif örgütsel davranış ve örgütsel bağlılık arasında is...
2019
Bu derlemede, tarihsel perspektiften pozitif psikoloji alanının ve pozitif örgütsel davranışın nasıl evrildiği ve çalışan insan için yönetim şekillerinin nasıl değiştiği üzerinde durulmuştur. Derlemede öncelikle pozitif psikolojinin oluşmasında zemin hazırlayan psikoloji akımlarına ve hangi ideojilere karşı onları tamamlayacak unsurlarından bahsedilmiş, incelediği alanlar ve öncüleri kısaca belirtilmiştir. Derlemenin genel itibari ile pozitif örgütsel davranış ve çalışan insanı hedef almasından dolayı, pozitif psikolojinin alt alanı olan pozitif örgütsel kavramına odaklanılmış, pozitif psikoloji kavramlarının çalışma hayatındaki yönetim şekillerine olan etkisi araştırmalarla desteklenmiş ve bu yönetim stratejileri birçok siyasi ve sosyal etkinin yanında kuşaksal anlamda da incelenmiştir. Sonuç olarak, bu tarihsel perspektif ile çok yönlü bir bakış açısı kazanılmış ve alanın çok yeni olmasından dolayı birkaç kısıtlılık belirtilerek gelecek araştırmalara yön verecek bir derleme olmuştur. Anahtar Kelimeler: pozitif psikoloji, pozitif örgütsel davranış, yönetim stratejileri, y kuşağı, insan odaklı yönetim, post modernizm
Doğuş Üniversitesi Dergisi
Örgütlerde çalışanların sergiledikleri davranış örneklerinden birisi rol ötesi olumlu davranışlardır. Mevcut çalışmada bu davranışlardan vatandaşlık davranışlarına odaklanılarak, bu davranışlara etkisi olan ortamsal ve tutumsal faktörlerin doğrudan ve dolaylı etkilerinin ortaya çıkarılması amaçlanmaktadır. Bu kapsamda özel bir bankanın 384 çalışanından Örgütsel Vatandaşlık Davranışları Ölçeği, Örgüt Kültürü Ölçeği ve Örgütsel Bağlılık Ölçeği’nin yer aldığı bir anket formuyla elde edilen veriler yapısal eşitlik modellemesi tekniğiyle değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular, çalışanların rol ötesi olumlu davranışlarından vicdanlılık ve nezaket davranışlarında klan ve gelişme eğiliminin, centilmenlik ve sivil erdem davranışlarında ise yalnızca gelişme eğiliminin etkileri olduğunu göstermiştir. Ayrıca tüm bu süreçlerde örgütsel bağlılığın kısmi bir aracılık rolünün olduğu ortaya çıkarılmıştır.
Mersin Universitesi Egitim Fakultesi Dergisi, 2013
Özet: Araştırmada; okulların akademik iyimserlik düzeyinin öğretmenlerin örgütsel bağlılığı üzerindeki etkisi belirlenmeye çalışılmıştır. Tarama modelindeki bu çalışma, 192 kadın, 367 erkek olmak üzere 559 öğretmenin katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, okulların akademik iyimserlik düzeyi ile öğretmenlerin örgütsel bağlılığı arasındaki ilişkinin belirlenmesi, her iki düzeyin; cinsiyet, kıdem, okul türü, okulda çalışan öğretmen ve öğrenci sayıları değişkenlerine göre farklılık gösterip göstermediğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Verilerin toplanmasında, "Okulların Akademik İyimserlik Ölçeği" ve "Öğretmenler İçin Örgütsel Bağlılık Ölçeği" kullanılmıştır. Bulgular; kadın öğretmenlerin ortak yeterlik, erkek öğretmenlerin ise güven alt boyutunda daha iyi düzeyde olduklarını, kıdem artıkça akademik iyimserlik ve örgütsel bağlılık düzeyinin yükseldiğini, okul türüne göre fen ve anadolu lisesi öğretmenlerinin akademik iyimserlik ve örgütsel bağlılık düzeylerinin daha yüksek olduğunu, öğretmen sayısı az olan okullarda ortak yeterlik, öğrenci sayısının az olduğu okullarda ise örgütsel bağlılık düzeyinin daha yüksek olduğunu göstermektedir. Okulların akademik iyimserlik düzeyi ile öğretmenlerin örgütsel bağlılığı arasında orta düzeyde olumlu bir ilişkinin olduğu ve okulun akademik iyimserliğinin, öğretmenlerin örgütsel bağlılığını açıklayabildiği ortaya çıkmıştır.
Örgüt kültürü, örgütün tamamı tarafından paylaşılan tüm değerlerdir. Örgütsel bağlılık ise işgörenlerin bulundukları örgütle olan bağın gücünü ifade etmektedir. Bağlılıktan bahsetmek için paylaşılan değerler olması gerekmektedir. Bu değerler ne kadar güçlü ve büyük bir kitle tarafından benimsenirse bağlılığın o düzeyde artacağı düşünülebilinir. Bu çalışmanın temel amacı, örgüt kültürünün örgüt bağlılığı üzerindeki etkisini ve ilişkisini belirlemektir. Çalışma iki ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; örgüt kültürü ve örgütsel bağlılık kavramları arasındaki ilişki ele alınmıştır. ikinci bölüm ise araştırma kapsamında yapılan anket çalışması olup, İzmir ili içindeki toplam 189 çalışana uygulanmıştır. Anahtar Kelimeler: Örgüt Kültürü, Örgütsel Bağlılık
Bir toplum tarafından oluşturulan kadın ve erkeğe ilişkin değerler, roller, davranışlar vb. özellikleri tanımlayan toplumsal cinsiyet kavramı, örgüt içinde çalışanların davranışları üzerinde de belirleyici olmaktadır. Kadın ya da erkeğin toplum içindeki konumu gereği kendisi ile özdeşleştirilen eril ve dişil özellikler işe/iş yapış biçimlerine de yansımaktadır. Örgütün “cinsiyete” ilişkin sahip olduğu değerlere bağlı olarak çalışanların örgüt içindeki görevleri, davranışları, değerleri vb. belirlenmektedir. Örgütsel cinsiyet temelinde kadın ve erkek çalışanlardan beklenilenlerin değiştiği, örgüt içinde kadına ve erkeğe farklı koşulların sunulduğu görülmektedir. Günümüzde, örgütsel cinsiyetin organizasyona yansımaları incelendiğinde, hem kadınsı hem erkeksi özellikleri içeren (androjen) bir yapıya doğru bir dönüşüm gözlenmektedir.
Bu çalışmanın amacı otel işletmelerinde çalışanlarının, örgütsel destek algıları, örgütsel özdeşleşme düzeyleri ve işten ayrılma niyetleri arasındaki ilişki düzeyinin belirlenmesidir. Çalışmada, konuyla ilgili olarak anket tekniği kullanılarak otel işletmeleri çalışanlarının görüşleri alınmıştır. Araştırmanın evrenini, Afyonkarahisar ilinde faaliyet gösteren beş yıldızlı otel işletmesi çalışanları oluşturmakta olup toplam 407 adet çalışanın anketi değerlendirmeye alınmıştır. Katılımcıların ankete ilişkin verdikleri cevaplar; faktör analizi, güvenirlik analizi, yüzde, frekans ve aritmetik ortalama değerleri, korelasyon analizi ve regresyon analizi ile çözümlenmiştir. Elde edilen bulgulara göre beş yıldızlı otel işletmesi çalışanlarının algılanan örgütsel destek düzeyleri ile örgütsel özdeşleşme düzeyleri arasında pozitif yönlü orta düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Katılımcıların algılanan örgütsel destek düzeyleri ile işten ayrılma niyeti arasında ise yüksek düzeyde negatif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte, yapılan basit doğrusal regresyon analizi sonucunda beş yıldızlı otel işletmeleri çalışanlarının örgütsel destek algılarının örgütsel özdeşleşme düzeylerine pozitif yönlü anlamlı bir etkisi olduğu ayrıca çalışanların örgütsel destek algı düzeylerinin ise işten ayrılma niyetleri üzerine negatif yönlü anlamlı bir etkisi olduğu tespit edilmiştir. *Bu çalışma Afyon Kocatepe Üniversitesi BAPK birimi tarafından desteklenmiştir.
2009
Temel amacı hizmet pazarlamasının odak noktası konumundaki dış müşteri tatmini artırmak olan içsel pazarlama, iç müşteri konumundaki çalışanları işe alma, elde tutma ve motivasyonunu hedeflemektedir. İçsel pazarlama, hakkında yayımlanmış yeterli sayıda makale bulunmamasından dolayı ülkemizde hala daha önemi kavranamamış olan bir konudur. Genel olarak çalışanların örgüt içinde kalma isteği, örgüt amaç ve değerlerine olan bağlılığı olarak tanımlanmakta olan örgütsel bağlılık işgörenin çalıştığı örgüte karşı hissettiği bağın gücünü ifade etmektedir. Araştırmada kurumların başarıya ulaşmasının kilit noktası olan iç müşteri tatminin, üniversite çalışanlarının örgütsel bağlılıklarına etkisi incelenmiştir. Faaliyet alanı gereği, insanla ilgilenen eğitim sektörünün en önemli basamağı olan ve gelecek nesillerin yetiştirilmesinde önemli payı olan üniversitede, çalışanların örgütsel bağlılık düzeylerinin yükseltilmesi adına çalışanların memnuniyet ve bağlılık düzeyleriyle ilgili olarak yılda en az bir kez yapılacak araştırmalarla, bu araştırmadan çıkan sonuçların kıyaslanması ve elde edilen sonuçlar doğrultusunda, çalışanların örgütlerine olan bağlılık düzeylerini artırıcı nitelikte uygulamalara ağırlık verilmesi kurumun örgütsel gelişimine yönelik olumlu katkı sağlayacaktır.
Eğitim Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 2014
International Journal of Management and Administration, 2018
Örgütsel bağlılık, çalışanların örgüt içindeki davranışlarını anlamak için önemli bir değişken olmasının yanı sıra, örgütte kalma arzusu, işe gitme oranı, iş doyumu ve iş devir hızı gibi çalışanlara yönelik tutumlarını da etkilemektedir. Bu nedenle, literatürde örgütlerin rekabet edebilirliğini ve hayatta kalmasını sağlamada önemli bir faktör olarak görülmektedir. Yapılan bu çalışmada ikincil kaynaklardan faydalanılarak örgütsel bağlılıkla ilgili kavramsal bir çerçeve oluşturulmuş ve bağlılığın sınıflandırılmasına yönelik yapılan çalışmalar özetlenmiştir. ABSTRACT Organizational commitment is not only an important variable for employees to understand their behavior within the organization, but also affects desire to remain in the organization, absenteeism rate, job satisfaction and turnover. Therefore, in the literature, it is seen as an important factor in the competitiveness and survival of organizations. In this study, a conceptual framework about organizational commitment was composed by using secondary sources and the studies about classification of commitment were summarized.
2016
Bu calismanin amaci, 2000’li yillardan sonra yazinda yer almaya baslayan “is-aile zenginlesmesi”nin yasanmasinda, guncel liderlik yaklasimlarindan hizmetkâr liderlik tarzinin katkisini ortaya cikarmaktir. Bu cercevede arastirmada, calisanlarin ihtiyaclarini her seyin uzerinde goren hizmetkâr liderlik tarzinin calisanlarin is-aile zenginlesmesi yasamasindaki etkileri test edilmistir. Arastirma sonuclarina gore, calisanlar tarafindan algilanan hizmetkâr liderlik tarzinin, calisanlarin orgutleri ile ozdeslesme duzeyini ve sahip olduklari pozitif psikolojik kaynaklari/sermayeyi (oz-deger, oz-yeterlilik, iyimserlik ve psikolojik yilmazlik) arttirdigi ve bu degiskenler araciligi ile de calisanlarin isten aileye ve aileden ise zenginlesme duzeylerini olumlu yonde etkiledigi tespit edilmistir. Bu calismada, hizmetkâr liderlik tarzinin is-aile zenginlesmesi uzerindeki etkisi ilk defa kapsamli bir model ile test edilmis ve gelecek kuramsal ve gorgul calismalar icin yeni model onerileri gelist...
Loading Preview
Sorry, preview is currently unavailable. You can download the paper by clicking the button above.
The Journal of International Lingual, Social and Educational Sciences (JILSES), 2017
Sosyal Güvenlik Dergisi, 2021
MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi, 2021
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 2021
The Journal of Social Sciences, 2021
Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 2019
İşletme Araştırmaları Dergisi, 2019
Ege Akademik Bakis (Ege Academic Review), 2015
Özgür Yayınları eBooks, 2023
Kastamonu Eğitim Dergisi, 2019
Örgütsel Güven Düzeyi ve Toksik Liderlik Davranışları İlişkisinde Örgütsel Bağlılığın Aracı Etkisi, 2018
Dogus Universitesi Dergisi, 2012
Eurasian Research in Sport Science , 2018