Academia.edu no longer supports Internet Explorer.
To browse Academia.edu and the wider internet faster and more securely, please take a few seconds to upgrade your browser.
2022, Siyer
…
7 pages
1 file
modern eğitim ve paradigmalar
Zeitschrift Fur Die Welt Der Turken Journal of World of Turks, 2011
Bu calisma sosyal bir kategori olarak cocukluk uzerine yeniden dusunmeyi amaclamaktadir. Eski cocukluk paradigmasi cocuklari gundelik yasamin kucuk yetiskinleri olarak sosyal statunun en alt basamagina yerlestirmistir. Cocuklarin dusuk statusu onlari elverissiz kosullarda yasamaya mahkum etmistir. Gunumuzde yasanan sosyal esitsizlikler ve bu esitsizliklerin yol actigi riskler, cocuklugun yeniden tanimlanmasina ve yapilandirilmasina gerekce olusturmaktadir. Cocuklarin sosyal bir kategori duzeyinde tanimlanmasi ve mevcut statulerini degistirme ihtiyaci, modern cocukluk paradigmasi acisindan bir baslangic olacaktir. In this study, it is aimed to rethinking about childhood as a social category. Old childhood paradigm embedded children in bottom step of social status as little adults of daily living. Lower status of children obliged them to live in unfavourable conditions. Today's social inequalities and risks due to these inequalities is a basis for childhood to be redefined and restructured. The need for defining the childhood in a social category level and changing their existent status will be preliminary in terms of modern childhood paradigm.
Eğitim paradigmaları tarihsel, toplumsal, ekonomik, siyasal ve teknolojik değişimlerden önemli derecede etkilenebilmektedir. Bütün toplumlarda eğitim sistemine dair yol haritası 'nasıl bir insan yetiştirilmeli?' sorusuna odaklanılarak düzenlenmekte ve sistemin tüm unsurları bu soru etrafında şekillenmektedir. Son yıllarda eğitim felsefelerini ve öğretim pratiklerini etkileyen hâkim görüşlerden, modernizm ve postmodernizm kavramları bu makalenin odağı olmuştur. Anlam arayışı üstüne kurulu hayatımızı organize eden egemen kavramların özüne inmek ve bu kavramların eğitim sistemlerine yansımalarını, düşüncenin tarihsel olarak değişimi bağlamında değerlendirmek gerekmektedir. Bu bağlamda araştırmada; modern ve postmodern teoriyi oluşturan nedenlerin felsefi ve tarihsel olarak incelenmesi, postmodern felsefenin temel sorunları hangi eleştirel noktalara dayandırdığının belirtilmesi ve daha sonra tüm bunların eğitim bağlamına yansımalarının vurgulanması amaçlanmıştır. Bir alanyazın derlemesi olan bu çalışmada her iki yaklaşımın toplumsal, kültürel, ekonomik, politik, tarihi ve düşünsel etkileri değerlendirildikten sonra modern ve postmodern perspektiften eğitim anlayışları ve öğretim pratikleri tartışılmıştır. Bu tartışmalar bağlamında modernizm ve postmodernizm paradigmalarına etki etmiş düşünürlerin görüşleri incelenmiş ve çalışmalarına atıfta bulunulmuştur. Modernizm, geçmişle arasına akıl yoluyla mesafe koyan Aydınlanma dönemi düşünce biçimi, bu düşüncenin hammaddesi olan rasyonalizm ve sadece fiziki olarak var olana ikrar eden Pozitivizmden beslenmektedir. Modernizmin nesnellik ve emek-üretim anlayışına dayalı günlük yaşam pratiği, postmodernist yaklaşımda yeniden değerlendirilmiş; "özne" yerini "öteki" temelli bir insan anlayışına, bütünlük parçalılığa ve kesinlik göreceliliğe bırakmıştır. Postmodernizm ilhamını anlamın bağlamsallığı, bireyin düşünsel özgünlüğü ve farklılıktan almaktadır. Yapılan derleme çalışması sonucunda; pozitivizm, bilimcilik ve araçsal rasyonaliteye dayalı modernizmin ya da sanatta ve epistemolojide çoğulculuk, bireysellik, bağımsızlık ve gerçekliğin genişlemesine dayalı postmodernizmin, küresel veya ulusal eğitim süreçlerine tek başına yön veremeyeceği görüşünün alanyazına hâkim olduğu görülmüştür.
Eğitimle ilgili kanuni düzenlemelerin yapılması sonrası yeni eğitim öğretim yılında neyin ne olacağına dair tartışmalar, belirsizlikler hala devam ediyor. Okula yeni başlayacak öğrencilerin aileleri, 5. sınıfa geçecek öğrenciler ve aileleri, sınıf öğretmenliği görevini yürüten öğretmenler, okulların idarecileri ve daha bir çok diğer ilgili veya ilgisiz kişi bu konularda ne olacak diye düşünüyor.
Bu metinde amaç, modern zamanda inşa olan eğitimin varlığını (ontolojik zeminini ve varlık sebebini), mana ve iddialarını (epistemolojisini) ve ‘değeri’ni (siyasî-ahlâkî-iktisadî değerlerini) ‘değer’ ve ‘erdem/fazilet’ kavramları üzerinden tartışarak değerler eğitimi sorununa farklı bir bakış açısı sunma çabasıdır.
Journal of International Social Research, 2020
Tarih içinde sınıf çatışmaları yalnızca ekonomik yöndeki ilişki biçimlerini değil, tarih ve toplum felsefelerini de içine almaktadır. Tarih ve toplum felsefeleri öncelikle içinden çıktıkları toplumsal yapıdaki sınıf çatışmaları bağlamında şekillenmektedir. Modernite, burjuva sınıfının bir dünya görüşü olarak 18. yüzyıldan sonra toplumsal yapının kurumsallaşmış ilişki biçimlerini içine alan bir değişim sürecidir. Aydınlanma düşüncesi, modernite olgusunun felsefi içeriğini oluşturmaktadır. Günümüzde modernite ve Aydınlanma felsefesine yönelik eleştiriler ise başlıca üç sınıfsal kaynaktan beslenmektedir. Birinci olarak, Fransız ve Sanayi Devrimleriyle birlikte toplumsal konumlarını yitirmiş eski feodal sınıflar modernite olgusuna karşı çıkmaktadırlar. Derebeylik ve dinsel aristokrasilerden gelen eleştiriler, Aydınlanma düşüncesinin insan aklını ve olgusallığı öne çıkaran yöntem anlayışına karşı gelişmiştir. İkinci olarak 20. yüzyılın ikinci yarısından sonra neoliberalizm ve küreselleşme süreciyle eşzamanlı olarak gelişen, moderniteye yönelik postmodern eleştiriler söz konusudur. Postmodernizm, akılcılık ve olgusallığa yönelik yıkıcı eleştirilerinin yanında, emekçi sınıfların iktidarını öngören sosyalizm gibi kuramsal yaklaşımları da reddetmektedir. Son olarak Frankfurt Okulu'nun Aydınlanma ve moderniteye dönük eleştirileri bulunmaktadır. Frankfurt Okulu, süreç içinde kuramsal değişimler geçirmiş olsa da, 20. yüzyılın başında Marksist teorisyenlerce kurulmuş, Batı medeniyetinin ve burjuva toplumunun radikal ve geniş kapsamlı eleştirisini sunan bir felsefe ve sosyoloji ekolüdür. Bu makalede günümüzdeki modernite ve Aydınlama eleştirilerinin sınıfsal bir zeminde karşılaştırılması amaçlanmıştır.
DergiPark (Istanbul University), 2009
Bu makalede yazarlar, modern çocukluk paradigmasının k klerine ili kin ele tirel bir de erlendirme yapmakta ve modernitenin ba langıcından günümüze de in ocukluk krinin ge irdi i evreleri tartı maktadır
Toplum ve Sosyal Hizmet, 2009
ÖZET Bu makalede yazarlar, modern çocukluk pa-radigmasının köklerine ilişkin eleştirel bir değerlendirme yapmakta ve modernitenin başlangıcından günümüze değin çocukluk fikrinin geçirdiği evreleri tartışmaktadır. ABSTRACT In this article, the authors make a critical evaluation on the roots of modern childhood paradigm and discuss the phases of the idea of childhood from the beginning of mo-dernity to the present day.
Günümüzde modern eğitim ve okullar teknoloji dünyasında, özellikle internet teknolojisi gibi yeni gelişmelerin etkin olduğu alanlarda müfredat programlarında yapılan değişiklikler ve eklemelerle araçsal süreçlerde zamanına uyum sağladığı, fakat toplumda meydana gelen geniş çaplı değişim, dönüşüm ve sorunları önceden sezip inceleyerek bu alanlarda topluma rehberlik yapmak şöyle dursun, çoğu zaman bunların gerisinde kaldığı söylenebilir. Toplumsal sorunlarla yüzleşmeye ve çözüm çareleri aramaya başlandığında ise genellikle parçacı ve indirgemeci bir zihniyetle işe başlanmaktadır. Dahası, bu sorunları üreten asıl etkenlerin köküne inmeden ve çoğunlukla birbirleriyle olan ilintisi veya daha geniş muhtemel olgularla irtibatı kurulmadan pek çok unsurdan soyutlanarak ele alınmaktadır. Bu makale, modern eğitim anlayışlarını biçimlendiren temel felsefi ön kabulleri ve varsayımları tartışırken pozitivizmin etkisinde kalan eğitim anlayışında değerlerin dışlanma, ötelenme sürecini inceleyecektir. Modern eğitim, -gençliğin modern sıkıntıları, aile ve toplum sorunları, sivil-demokratik kültür ve anlayışın gittikçe kötüleşmesi, finansal, ekonomik alandaki yozlaşmalar, küresel ısınma ve ekolojik dengedeki değişimler ve benzerizamanın yeni sorunlarıyla ne kadar yetkin bir şekilde baş edebilmektedir, sorusunu ifade etmeye çalışacaktır. Ayrıca günümüz hayatını ve eğitim anlayışını derinden etkilemesi sebebiyle bu modern varsayımların olumlu ve olumsuz yönlerine dikkat çekecektir.
Türkiye Eğitim Dergisi, 2021
Said Paşa II. Abdülhamid’in en uzun süreli sadrazamlık yapmış bürokratlarından biridir. Dokuz defa sadrazamlık makamına getirilmiştir. Tanzimat döneminin sıkıntılı ortamında iyi bir Bâb-ı Bali bürokratı olarak yetişmiş ve erken yaşarlada fark edilerek II. Abdülhamid’in çevresinde yer almıştır. Küçük Said Paşa II. Abdülhamid önemi eğitim, kültür, sanat vb. alanlarda çoğu kere layihalar hazırlamış, reformlar önermiştir. Bu süreçte yakın çevresindekilerle oldukça ileri düzeyde siyasî kavgalar içine de girmiştir. Said Paşa ömrünün sonlarına doğru hayatının bütün yaşnamışlıklarını bir araya getiren meşhur Hatıratını üç cilt halinde yazmıştır. Bu önemli siyasi Hatırât’ta eğitimden siyasete, hemen her alanla ilgili geniş malumat vardır. Bu güne kadar Said Paşa’nın anılarını merkreze alan bir çalışma da yapılamıştır. Onun Sultan Abdülhamid’e verdiği raporlar, tam anlamıyla modernist bir eğitim görüşüne sahip olduğunu göstermektedir. Bu makalede, Sultan II. Abdülhamid’in uzun süre Sadrazamlığını yapmış olan Küçük Said Paşa’nın eğitim görüşleri vesultana sunduğu eğitim reformaları üzerinde durulmuş ve bu gün için ne ifade ettiğine dair yorumlar yapılmıştır.
Bingöl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2021
Bu çalışmada, eğitim yönetimi biliminin inceleme alanına giren Milli Eğitim Sistemindeki bazı uygulamaların post-modern paradigma açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Bilim insanlarının ortaya koydukları çalışmalar bilime yeni bakış açıları kazandırdığı gibi insanlara da hayatı yeniden yorumlama fırsatı vermektedir. Dolayısıyla bilim insanlarının dünyayı yorumlama biçimleri diğer alanlarda olduğu gibi eğitim alanında da yeni anlayışların doğmasına öncülük etmektedir. Yeni anlayışlar beraberinde eğitimde yeni uygulamaları getirmekte ve eğitim sisteminde köklü değişimlere yol açmaktadır. Bu çalışmada modernist bir anlayışın hâkim olduğu bir dönemin kapanıp postmodernist bir anlayışın ortaya çıkma sürecinde meydana gelen paradigma değişikliğinin eğitim sistemindeki bazı uygulamalar üzerindeki etkisi incelenmiştir. Araştırmada, modern ve postmodern paradigmaların ortaya çıkışları, farkları, bilim dünyasına yansımaları ve eğitim yönetimi alanındaki uygulamalardaki izdüşümleri değerlendir...
Loading Preview
Sorry, preview is currently unavailable. You can download the paper by clicking the button above.
Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 2016
Sosyal Bilimler Dergisi sobider, 2019
Eğitimde Postmodern Durum: Yapılandırmacılık, 2019
Bingöl üniversitesi sosyal bilimler enstitüsü dergisi, 2011
Modernleşmeyi Sorunsallaştıran Paradigmatik İkilikler ve Kemal Tahir, 2023
Journal of International Social Research, 2020
Türk Eğitim Tarihi, 2021
Osmanlı Medeniyeti Araştırmaları Dergisi, 2015
DergiPark (Istanbul University), 2013