Academia.eduAcademia.edu

Yabancılara Özel Amaçlı Türkçe Öğretiminde Öğretici Yeterlikleri

2022, YABANCILARA TÜRKÇE ÖĞRETİMİ (Dr. Erol Barın’a Armağan)

Abstract

Giriş Küreselleşen dünyada Türkiye’nin artan önemiyle beraber Türkçenin yabancı dil olarak öğretimi çalışmaları, son yıllarda oldukça hız kazanmıştır. Çeşitli burslarla ülkemize eğitim amaçlı gelen yabancı öğrenciler, yabancı kurum ve kuruluş çalışanları, yabancı yerleşimciler, mülteciler, bunların yanında değişik ekonomik, kültürel sebeplerle Türkiye’de ya da Türkiye dışında Türkçe öğrenmek isteyen yabancılar oldukça geniş bir yelpazede yabancı dil olarak Türkçe öğretimi çalışmaları yapılmasını sağlamaktadır. Sahadaki gelişmelerin son otuz yıldaki hızı, zaman zaman uygulamanın kuramdan önde gitmesine yol açmıştır. Yabancı dil olarak Türkçe öğretimi çalışmaları Türkiye’deki üniversitelerin Türkçe öğretim merkezleri, Yunus Emre Enstitüsü merkezleri, Maarif Vakfı Okulları ve çeşitli özel kuruluşlar tarafından hem Türkiye’de hem de Türkiye dışında sürdürülmektedir. Bu bağlamda tek tip Türkçe öğrenicisinden söz etmek mümkün değildir. Öğrenicilerin yaş grubu, etnik kökeni, mesleki ve akademik durumları, en önemlisi öğrenme ihtiyaçları oldukça değişkendir. Bu sebeple Türkçenin genel ve özel amaçlı öğretiminin ayırdına varılarak öğrenici, öğretici, materyal, kurs tasarımı, program cephelerinde çalışmalar yapılmalıdır. Yabancı dil öğretiminin doğası gereği hem öğrenicinin hem de öğreticinin içinde bulundukları dil öğretim sürecinde sorumluluk almaları beklenir. Öğreticinin sorumluluklarının sınırlarını çizebilmek için “Özel amaçlı dil öğreticisi kimdir?” sorusunu sormak gereklidir. Alan yazında özel amaçlı dil öğreticisinin yeterliklerinin genel amaçlı dil öğreticisine göre farklılaştığı görülmektedir. Bu çalışmada akademik Türkçe, mesleki Türkçe gibi özel amaçlı Türkçe öğretiminin alt sahalarında çalışan öğreticilerin sahip olmaları beklenen yeterlikler üzerinde durulacaktır.

Key takeaways

  • Hutchinson ve Waters (1979), Strevens (1988), Robinson (1991) gibi araştırmacılar özel amaçlı dil öğretimine yönelik kesin ve değişken özellikler belirlemişlerdir.
  • Bunun yanında öğrenme psikolojisine ve bireysel öğrenme farklılıklarına verilen önemin artması, özel amaçlı dil öğretiminin gelişimini desteklemiştir (Ghafournia ve Sabet, 2014, s. 1).
  • Özel amaçlı Türkçe öğreticisinin bu dil bilimsel analizleri yapabilmesi için mesleki ve bilimsel yeterliğe sahip olması beklenmektedir.
  • Etkili ve verimli bir özel amaçlı Türkçe öğretimi kursunda; materyalin, öğreticinin, kursun ve öğrenicinin kurs sürecinin her aşamasında değerlendirilmesi gereklidir.
  • Özel amaçlı Türkçe öğretiminin merkezinde öğretici yer alır.