Academia.eduAcademia.edu

V Bükmede Geri̇ Esneme Davranişlari

2014

Abstract

Geri esneme, urune kaliplama sirasinda verilen sekil ile kaliplama sonrasi elde edilen sekil arasindaki fark olup, genellikle sac metal bukme islemlerinde karsilasilan onemli bir sekil verme problemidir. V Bukmede, malzeme parametreleri (malzeme turu, kalinlik, anizotropi, akma dayanimi, Young modulu, peklesme vb.), proses parametreleri (utuleme suresi, bukme sicakligi, surtunme, bukme kuvveti vb.) ve kalip parametreleri (bukme acisi, bukme radyusu vb.) gibi cok sayida parametrenin dikkate alinmasi gerekmektedir. Bu nedenle; malzeme, proses ve kalip parametrelerinin goz onunde bulunduruldugu cok sayida deneysel ve sonlu elemanlar yontemleriyle bilgisayar destekli sayisal analiz calismalari yapilmistir. Bu calismada, V bukme sonrasi sekillendirilen parcalarda meydana gelen geri esneme davranislari ile ilgili yapilmis olan calismalar derlenmis ve degerlendirilmistir.

Key takeaways

  • Sac metal ürünlerin büyük bir çoğunluğu, ya doğrudan bükme yöntemi ile ya da sac metal ürün üzerindeki bükülecek bir unsur kalıplamanın bir adımı olarak bükme istasyonunda şekillendirilerek üretilmektedir.
  • Bu çalışmada; V bükme ile kalıplama işlemi sonrası oluşan geri esneme problemleri ile ilgili olarak; geri esnemenin tespiti ve telafisine yönelik deneysel araştırma çalışmaları, analitik modeller ve sonlu elemanlar analiz çalışmalarının genel bir bakışla değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
  • Paslanmaz çelik sac malzemelerin, yukarıda V bükme yöntemiyle bükülerek şekillendirilmesinde de, geri esneme ve yırtılma gibi şekillendirme problemleri ortaya çıkmaktadır.
  • Geri esneme miktarı ve bükme bölgesindeki sıcaklık arasındaki ilişki Şekil 7'de verilmiştir [19].
  • Geri esneme, bükme kalıplarında şekillendirme işlemleri sonucu malzeme içerisinde kalan, kalıntı gerilmelerden dolayı oluşan bir şekil verme problemi olup şekillendirilen ürünlerde ölçü ve görünüş bozukluklarına yol açmaktadır.