Academia.edu no longer supports Internet Explorer.
To browse Academia.edu and the wider internet faster and more securely, please take a few seconds to upgrade your browser.
2017, Sosyoekonomi
In this study, we examined the volatility effect of terrorist incidents on Istanbul Gold Exchange, ISE100 and on the index yields of the sub-sectors in Turkey. Since negative and positive events have different effects on volatility, EGARCH and GJR-GARCH models used. Because of the study, it has seen that the terrorist attacks which occured in Turkey do not have statistically significant effects on the volatility of Istanbul Gold Exchange, ISE100 and of the sub-sectors. In addition, it has found that gold, service and technology indices have affected by only positive events; however, both negative and positive ones affect industrial and financial indices.
Finans Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 2022
Bu çalışmanın temel amacı, finansal piyasalar ve terörizm ilişkisini belirli bir periyotta gerçekleşen terör olayları kapsamında değerlendirerek Dolar, Avro ve altın endeksi üzerindeki etkilerini ortaya koymaktır. Yürütülen bu çalışmada 7 Haziran-1 Kasım 2015 tarihleri arasında Türkiye'de gerçekleşen üç terör olayının finansal piyasalar üzerindeki etkisi incelenmiştir. Terör olaylarının finansal piyasalar üzerindekileri etkilerini ölçmek ve değerlendirmek amacıyla tanıtıcı araştırma tekniği kullanılmıştır. Çalışma neticesinde incelenen üç gösterge içerisinde terör eylemlerine yönelik en sert ve hızlı tepkinin Amerikan Doları tarafından verildiği; Avro'nun ise Amerikan Dolarına kıyasla görece daha stabil bir artış trendinde olduğu görülmüştür. Altın fiyatları incelendiğinde ise terör eylemlerinin gerçekleştiği tarihi takiben günlük tepki ve değişikliklerin meydana geldiği, ancak sonrasında piyasanın stabilize olduğu görülmüştür. Bu çerçevede, Türkiye'de 1990'lardan itibaren süregelen muharip güçlere veya sivillere yönelik gerçekleştirilen terör saldırılarının döviz kuru volatilitesi kapsamında tek başına büyük bit etki arz etmese de özellikle sivillere yönelik olarak gerçekleştirilen terör olaylarının yoğunlaştığı dönemlerde Türk lirasının dövize karşı değer kaybettiğini söylemek mümkündür. Ancak Türkiye gibi gelişmekte olan ekonomiler arasında yer alan bir ülke olarak kırılgan piyasa yapısının da göz ardı edilmemesi gereken bir faktör olduğu açıktır.
Ege Akademik Bakis (Ege Academic Review), 2017
This paper aims to analyze the-possible-effects of institutional quality and (financial) risk level on BIST 100, BIST Industrial and BIST Financial Indexes via Carrioni-Silvestre (2009) multiple structural breaks unit root test, Maki (2012) multiple structural breaks co-integration test and Dynamic Ordinary Least Squares (DOLS) methodology. In the research model of the study, institutional structure is proxied by an institutional quality index derived from data related to bureaucratic quality, corruption, democratic accountability, ethnic tension, external conflict, government stability, internal conflict, political risk, law and order, and investment profile obtained from International County Risk Guide (ICRG). High values in institutional quality index represent weak institutional structure while low values represent high institutional structure. The high financial risk ratio represents a strong financial structure. The empirical findings of Maki (2012) test indicate that all indexes except BIST Financial Index and explanatory variables show co-integration relationship in the long term. Long run parameters estimated by DOLS methodology indicate that there exists a long-term negative relationship between institutional quality index and BIST 100 and BIST Industrial Indexes, while a positive relationship between financial risk level and BIST 100 and BIST Industrial Indexes.
Öz Finansal piyasaları olumsuz yönde etkileyen en temel unsurlar arasında belirsizlik yer almaktadır. Terörizm ve terörist faaliyetler ise, bu belirsizliği tetikleyen faktörlerdendir. Bu çalışma terörist faaliyetlerin oluşturduğu belirsizliklerin finansal piyasalar üzerinde yarattığı etkileri incelemeyi amaçlamaktadır. Bu çerçevede, terörizmin finansal piyasaları üzerinde-ki etkileri, 35 ülke için 2003-2011 dönemini kapsayacak biçimde araştırılmış ve Vision of Humanity'den elde edilen küresel terörizm endeksi ile Dünya Borsalar Birliğinden elde edilen yıllık ortalama borsa endeksleri kullanılmıştır. Bu doğrultuda, ilk olarak değişkenlerin durağan olup olmadıklarını araştırmak amacıyla birim kök testleri yapılmıştır. Daha sonra Pedroni ve Kao eşbütünleşme testleri yapılmış ve değişkenler arasında uzun dönemli ilişkilerin olduğu görülmüştür. Granger nedensellik analizi bulgularında ise, gerek hisse senedi piyasalarından terör olaylarına, gerekse terör olaylarından hisse senedi piyasalarına doğru bir nedensel-lik ilişkisine rastlanılmamıştır. Elde edilen analiz sonuçlarına göre, terörist faaliyetlerin hisse senedi piyasaları üzerine gerçekleşen kısa vadeli olumsuz etkilerinin uzun dönemde piyasa mekanizması tarafından düzeltildiği görülmüştür. Uncertainty is one of the factors negatively affecting financial markets. Terrorism and terrorist activities are located in the factors that trigger this uncertainty. The purpose of this study is to investigate the impact of the uncertainties created by terrorist activities on financial markets. In this context, the effects of terrorism on financial market indexes for 35 countries for the period of 2003-2011 are studied. The Global Terrorism Index derived from Vision of Humanity and annual average stock market indexes obtained from World Federation of Exchanges are used. In this regard, firstly, unit root tests were applied to investigate whether variables are stationary or not. Then, Pedroni and Kao cointegration tests were conducted and a long term relationship between variables were found. A causual relationship either from stock markets to terrorist incidents or from terrorist incidents to stock markets has not been observed in the Granger Causality analysis. The results of the analysis shows that the short term effects of terrorist incidents on stock markets are fixed by the market mechanism in the long term.
Teröristlerin faaliyetlerini devam ettirmeleri için finansal destek olmazsa olmaz şartlardan biridir. Ayrıca, finansla destek sağlama terör örgütlerinin eylem araçlarından birisidir. Terör örgütleri hayatta kalmalarının eylemliliğe ve eleman kazanmaya bunların ise finansal kaynaklar ile olacağını çok iyi anlamışlardır. Bir çok terör örgütüde günümüz dünyasının kompleksleşen şartlarına paralel olarak finansman metodlarını güncellemiş ve faaliyetlerine devam etmeyi başarmıştır. Terör örgütlerinin finasal kaynakları ideolojik ve bölgesel yapılanmalara bağlı olarak da farklılık gösterebilmektedir. Terör örgütleri, eleman temininden propogandaya, siyasi eğitimden, silahlı eğitime, mensuplarının barınmasından, iaşelerinin sağlanmasına, haberleşme giderlerinden, ulaşım giderlerine, eylemler için gerekli patlayıcı silah ve mühimmatın, temininden bunların nakliyesine kadar geniş bir alanda parasal desteğe ihtiyaç duymaktadırlar. Elbetteki bu finansal desteği de en kolay ve hızlı yöntemler ile sağlamak teroristler için çok önemlidir zira terör faaliyetleri devamlılık arzeder ve devamlılık arzeden bu faaliyetlerin sürekli finanse edilmesi gerekmektedir. Bu bağlamda, terör örgütleri faaliyetlerinin finansmanına gelince, büyük ölçüde organize suç örgütleri gibi hareket etmekter ve kendi ideolojileri adına gerektiğinde de şiddet ve cebir kullanarak kendilerine finans bulmaya çalışmaktadırlar. Terörizm ve ekonomiden bahsedildiğinde de genel olarak teröristlerin veya başka terör örgütlerinin finansmanları anlaşılmakta olup, teröristlerin ekonomik olarak hedef aldığı ülkelere ve o ülke vatandaşlarına verdikleri ekonomik zararlar biraz geri planda ve perde arkasında kalmaktadır. Fakat, konu bir bütün olarak ele alındığında, belki terörün hedef aldığı ülke ve toplumlara ekonomik olarak verdikleri zararlar terörün finasmanın önüne geçmektedir. Bu açıdan terörün finasmanı ve ekonomi ile ilişkilerini geniş olarak ele almak önem arz etmektedir. Terorizm ve ekonominin üç önemli açıdan ilişkileri bulunmaktadır. Öncelikle terorizm ve teroristlerin ekonomik olarak hedef aldıkları ülke ve topluma verdikleri zarar, daha sonra oluşturdukları ekonomik kaosun kendi çıkarları için kullanılması ve son olarakda terör örgütlerinin operasyonlarını sürdürmek için finansman ihtiyaçları ve bu ihtiyaçları karşılarken organize suç örgütleri ile yaptıkları işbirlikleri.
İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 2019
Terör olaylarının etkisi, olayın büyüklüğüne göre, çok yıkıcı olabilmekle birlikte, esas etkisi ekonomik faaliyetlere yansıyabilmektedir. Bu kapsamda, terörün ülke ekonomilerine etkilerini ölçmek ve değerlendirmek adına, VIX Korku Endeksi (Chicago Board Options Exchange Volatility Index) oluşturulmuştur. Çalışma kapsamında, Türkiye'de gerçekleştirilen terör saldırılarının VIX Korku Endeksine yansımaları, bu yansımalarla birlikte, Borsa İstanbul 100 endeksine ve Türkiye Kredi Temerrüt Swaplarına (CDS) yansımaları analiz edilmiştir. Yapılan incelemede elde edilen sonuçlara göre, Türkiye'de gerçekleştirilen terör olayları VIX Korku Endeksine yavaş ve gecikmeli olarak yansımaktadır. Korku endeksinin terör olaylarından hemen önce düşük endekste olduğu görülmüştür. Olaylardan hemen sonra ise ani ve ivmeli bir artışa geçtiği ortaya çıkarılmıştır. Aynı zamanda gerçekleşen terör olaylarının etkileri Türkiye CDS'lerinde altıncı günden sonra ortaya çıkmaktadır. Gerçekleştirilen terör olayları BIST 100'ü de olumsuz etkilemiştir. Bu etki terör olayının gerçekleştiği günün ertesinde düşüş olarak gerçekleşmiştir. BIST 100 endeksinin gerçekleştirilen terör olaylarından sonra toparlanma ortalaması ise altıncı günden sonra olmuştur.
DergiPark (Istanbul University), 2014
Bu çalışma silahlı çatışmanın ekonomik sonuçlarını Güney Doğu Anadolu bölgesini Türkiye'nin diğer bölgeleri ile karşılaştırarak analiz etmektedir. Silahlı çatışma ve terörist faaliyetler ülkenin makro ekonomik gelişmesini güçlü bir şekilde etkilemektedir. Türkiye 1984 yılından itibaren Güney Doğu Anadolu bölgesinde silahlı çatışmayı yaşamış ve yaşamakta olan bir ülkedir ve savunma bütçesinin büyük bir bölümünü bunun için harcamaktadır. Bu harcamalar nedeniyle Türkiye'nin ekonomik kalkınmasının geciktiği iddia edilmektedir. Bu söylem ülkenin bütünü açısından doğru olmakla beraber, bölgesel düzeyde sonuçlarının ne olduğu belli değildir. Bu çalışma söz konusu harcamaların bölgeyi ve bölgenin kalkınmasını nasıl etkilediğini Türkiye'nin diğer bölgeleri ile karşılaştırarak incelemektedir. GSYİH'nın sektörel dağılımındaki gelişmeler (tarım, ticaret, endüstri, kamu hizmetleri) çatışma olan bölgeler ile olmayan bölgeler açısından
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 2021
Araştırma ve Yayın Etiği Beyanı Bu çalışma bilimsel araştırma ve yayın etiği kurallarına uygun olarak hazırlanmıştır. Yazarların Makaleye Olan Katkıları Çalışmanın tamamı üç yazar ile birlikte oluşturulmuştur. Bununla birlikte birinci ve ikinci bölümler Murat Eren ve Serkan Künü; analiz içeren kısımlar Bengü Tosun; sonuç ve öneriler kısmı Murat Eren tarafından hazırlanmıştır. Çıkar Beyanı Yazarlar açısından ya da üçüncü taraflar açısından çalışmadan kaynaklı çıkar çatışması bulunmamaktadır.
2021
Terorizmin; ulkeler uzerinde bircok sosyal, ekonomik, siyasi ve psikolojik yikici etkilerinin oldugu bilinmektedir. Finansal acidan incelendiginde ise teror, piyasalar uzerinde bir belirsizlik etkisi yaratmaktadir. Belirsizlik ise var olan risklerin artmasina ve yatirimcilarin davranislarinin degismesine yol acmaktadir. Bu calismada teror olaylarinin sebep oldugu belirsizliklerin finansal gelisim uzerinde nasil bir etkiye sahip oldugunun arastirilmasi hedeflenmektedir. Bu kapsamda, Orta Dogu’nun sosyal, siyasal ve ekonomik olarak one cikmis ulkeleri ve Turkiye arastirma orneklemi olarak secilmistir. Calisma ornekleminde yer alan ulkelerin terorizm sonucunda meydana gelen olum sayilari ve finansal gelismeyi temsilen kullanilan ozel krediler arasindaki iliski, 12 adet ulke ve 2005- 2017 donemi icin panel veri analizi vasitasiyla incelenmistir. Yillik verilerle calisilarak teror olaylarinin finansal gelismeye etkisinin olup olmadiginin belirlenmesi icin Westerlund ve Edgerton panel esb...
International Online Conference Economics and Social Sciences, 2020
Terrorist incidents, which refer to the threat or actual use of force or violence to attain a political, economic, religious, or social goal through fear, coercion, or intimidation, appear as a high priority problem area at the global level due to the fact that it tends to increase exponentially day by day. Especially, the September 11 attacks on the twin towers of the World Trade Center had a profound impact economically in addition to the humanitarian dimension in particular at the global level. On the other hand, terrorist attacks that have taken place following this event reveals that in addition to strategic locations such as financial centers, airports, oil distribution channels; multinational corporations and international business activities are also primarily targeted by terrorists and are highly likely to be subject to terrorist attacks. Therefore, this study was carried out to reveal the devastating effect of terrorism on international business activities, since many different terrorist organizations targeted only businesses in their deadliest attacks. In this sense, it has been seen that terrorism creates an environmental uncertainty in the economy, shapes foreign market entry strategies of international businesses, and leads to a decrease in international business activities. Furthermore, it has been pointed out that terrorism occurs not only in risky regions but also in countries with low-risk levels and revealed the necessity of examining it in the line with “The New Generation Terrorism” phenomenon. In this frame, owing to the fact that the new generation terrorism takes place in a wide range from cyber-attacks to terrorism franchising, it is of great importance for international businesses to conduct country-based or sectoral analysis built on practical-based criteria and updated factors in risk assessment.
2008
Bu calisma silahli catismanin ekonomik sonuclarini Guney Dogu Anadolu bolgesini Turkiye’nin diger bolgeleri ile karsilastirarak analiz etmektedir. Silahli catisma ve terorist faaliyetler ulkenin makro ekonomik gelismesini guclu bir sekilde etkilemektedir. Turkiye 1984 yilindan itibaren Guney Dogu Anadolu bolgesinde silahli catismayi yasamis ve yasamakta olan bir ulkedir ve savunma butcesinin buyuk bir bolumunu bunun icin harcamaktadir. Bu harcamalar nedeniyle Turkiye’nin ekonomik kalkinmasinin geciktigi iddia edilmektedir. Bu soylem ulkenin butunu acisindan dogru olmakla beraber, bolgesel duzeyde sonuclarinin ne oldugu belli degildir. Bu calisma soz konusu harcamalarin bolgeyi ve bolgenin kalkinmasini nasil etkiledigini Turkiye’nin diger bolgeleri ile karsilastirarak incelemektedir. GSYIH’nin sektorel dagilimindaki gelismeler (tarim, ticaret, endustri, kamu hizmetleri) catisma olan bolgeler ile olmayan bolgeler acisindan karsilastirilmaktadir. Bu karsilastirmaya gore, ekonomik buyum...
Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 2020
Terör örgütleri, lojistik ihtiyaçlarını karşılamak ve terör faaliyetlerinin sürekliliğini sağlamak için yasal ve yasal olmayan kaynakların kombinasyonuna ihtiyaç duymaktadırlar. Suç gelirlerinin başka bir mahiyete dönüştürülerek izlerinin silinmesi, karapara aklama ve terörizmin finansmanının ortak noktasını oluşturmaktadır. Çalışmanın amacı, terörizmin finansman kaynaklarını ve karapara aklamanın terörizmin finansmanında ki rolünü açığa kavuşturmaktır. Çalışmada, para izinin takip edilmesinin karapara aklama faaliyetlerinin ve terör örgütlerinin finansman kaynaklarının tespitinde ve önlenmesinde kritik öneme sahip olduğu ve kayıt dışı ekonomilerde yaygın olan karapara aklama faaliyetlerinin engellenmesi için yasal olmayan faaliyetlerin çekiciliğinin ortadan kaldırılmasının önem arz ettiği sonucuna ulaşılmıştır. Terrorist organizations need a combination of legal and illegal resources to meet their logistics needs and ensure the continuity of terrorist activities. Conversion of illi...
Iktisat Islet Finans, 1997
Finans ekonomi ve sosyal araştırmalar dergisi, 2022
Bu çalışmanın temel amacı, finansal piyasalar ve terörizm ilişkisini belirli bir periyotta gerçekleşen terör olayları kapsamında değerlendirerek Dolar, Avro ve altın endeksi üzerindeki etkilerini ortaya koymaktır. Yürütülen bu çalışmada 7 Haziran-1 Kasım 2015 tarihleri arasında Türkiye'de gerçekleşen üç terör olayının finansal piyasalar üzerindeki etkisi incelenmiştir. Terör olaylarının finansal piyasalar üzerindekileri etkilerini ölçmek ve değerlendirmek amacıyla tanıtıcı araştırma tekniği kullanılmıştır. Çalışma neticesinde incelenen üç gösterge içerisinde terör eylemlerine yönelik en sert ve hızlı tepkinin Amerikan Doları tarafından verildiği; Avro'nun ise Amerikan Dolarına kıyasla görece daha stabil bir artış trendinde olduğu görülmüştür. Altın fiyatları incelendiğinde ise terör eylemlerinin gerçekleştiği tarihi takiben günlük tepki ve değişikliklerin meydana geldiği, ancak sonrasında piyasanın stabilize olduğu görülmüştür. Bu çerçevede, Türkiye'de 1990'lardan itibaren süregelen muharip güçlere veya sivillere yönelik gerçekleştirilen terör saldırılarının döviz kuru volatilitesi kapsamında tek başına büyük bit etki arz etmese de özellikle sivillere yönelik olarak gerçekleştirilen terör olaylarının yoğunlaştığı dönemlerde Türk lirasının dövize karşı değer kaybettiğini söylemek mümkündür. Ancak Türkiye gibi gelişmekte olan ekonomiler arasında yer alan bir ülke olarak kırılgan piyasa yapısının da göz ardı edilmemesi gereken bir faktör olduğu açıktır.
DergiPark (Istanbul University), 2017
Öz: Kâr amacı gütmeyen kuruluşların topluma verdiği katkı görmezden gelinemez. Ancak, bu kuruluşlar, meşruiyet sağlama ve daha hafif vergisel düzenlemelere tabi olma fırsatı sunan bir araç olarak öne çıktığı için suç örgütleri tarafından terörizmin finansmanı ve karapara aklama maksadıyla kötüye kullanım riski bulunmaktadır. Kâr amacı gütmeyen kuruluşların terörizmin finansmanı ve kara para aklama gibi yasadışı eylemler için kullanılmasının önüne geçmek elzemdir. Bu bağlamda, çalışmada kâr amacı gütmeyen kuruluşların terörizmin finansmanı ve karapara aklama üzerindeki rolü, kâr amacı gütmeyen kuruluşlar aracılığıyla olası terör finansmanı ve kara para aklama vakaları ile nasıl mücadele edilebileceği noktasında geliştirilen ulusal ve uluslararası stratejiler ve kâr amacı gütmeyen kuruluşların bu terörizm finansmanı ve karapara aklama riskine karşı nasıl bir yol izlemeleri gerektiği değerlendirilecektir.
Optimum Ekonomi ve Yönetim Bilimleri Dergisi, 2017
Terör, Türkiye'nin ve Dünya devletlerinin ortak sorunudur. Terör faaliyetlerinin en büyük maliyeti birçok insanın hayatını kaybetmesidir. Aynı zamanda, terörizmin; sosyal, ekonomik, siyasi ve psikolojik anlamda da birçok yıkıcı etkisi bulunmaktadır. Terör eylemlerinden sonra karar verici ve uygulayıcı birimlerin algı ve duygu durumları farklılaşmaktadır. Bu farklılaşmanın sonucunda oluşan olumsuzluklar uluslararası ticaret yoluyla bütün dünyaya yayılmaktadır. Terör eylemleri finansal piyasalar üzerinde de etkili olabilmektedir. Fonlar, piyasayı terk ederken, fiyatlar düşmekte ve faiz oranları yükselme baskısı altında kalmaktadır. Gelişmekte olan ülkelerde bu etkiler daha uzun süreli olabilmektedir. Bu çalışmada ise, terör ile volatilite arasında doğrudan ya da dolaylı olarak herhangi bir ilişki olup olmadığı araştırılmaktadır. Terör ile ortaya çıkan korkunun hisse senetleri getirilerine yansıyıp yansımadığı incelenmektedir. DATASTREAM veri sisteminden elde edilen 312 aylık veriler kullanılarak BİST 100 endeksi piyasa getirilerinin volatilite grafiği Component GARCH yöntemi ile elde edilmiştir.
Politik Ekonomik Kuram, 2020
Uluslararası gündemde önemli bir yer tutan çevresel bozulmaların kontrol altına alınması ekonomiler için başlıca problemlerden biri olmuştur. Bu sebeple çalışmanın amacı çevre bozulmalarında etkileri tartışılmakta olan kamu harcamaları ve terörizmin etkisini terörün yoğun olduğu ülkelerde 2002-2017 dönemleri arasında incelemektir. Çalışmada panel ver analizi metotlarından olan yatay kesit bağımlılığı, homojenlik ve birim kök testleri uygulanmıştır. Daha sonra nedensellik ilişkisine bakılmıştır. Elde edilen sonuçlar panel genelinde terörizm ve kamu harcamalarının çevresel bozulmaların nedeni olduğunu göstermektedir. Ülke bazında ise yine değişkenler arasında nedensellik ilişkisinin varlığı tespit edilmiştir.
Ekonomi Bilimleri Dergisi, 2010
Küresel finansal krizin Türkiye üzerinde etkilerini göstermesine paralel olarak Türk Finans sistemi olumsuz sinyaller vermeye başlamış özellikle dış kredi bağlantılarında yaşanan daralma neticesinde banka kredilerinde kriz öncesi döneme göre bir azalmanın ve sorunlu kredilerde bir artışın gerçekleştiği gözlenmiştir. Küresel krizin olumsuz etkilerini azaltmak amacı ile politika yapıcılar ve diğer baskı grupları finansal kesiminde özellikle ticari ve sınaî faaliyetleri canlandıracak nitelikte kredilerin hızla devreye sokulmasını talep etmişlerdir. Küresel krizin Türkiye gibi yükselen ekonomiler üzerinde bir önemli etkisi de küresel ekonomik ve politik aktörlerin bakışlarında yaşanan değişim sürecidir. Kriz küresel aktörlerin özellikle finansal piyasalarda yükselen ekonomileri belli ekonomi politikaları izlemeye zorlamaları ve küresel karar verici mekanizmalarda dışlamalarını bir kez daha düşünmeye itmiştir.
Bu çalışmada, karmaşık ve çok yönlü bir konu olan terör ve terörizm kavramları, PKK terörünün etkileri; Doğu Anadolu Bölgesi ve Ağrı ili çerçevesinde çözümlenmeye çalışılmıştır. Ağrı, sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasında son sıralarda yer alması ve terör eylemlerinin yoğun olarak gerçekleşmesi nedeniyle örnek il olarak seçilmiştir. Bu çerçevede, PKK terörünün neden olduğu toplumsal ve psikolojik tahribatın yanı sıra illerin ve bölgelerin sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralaması bağlamında ortaya çıkan olumsuz tablonun terörün yükselmesinde ne tür etkilerinin olduğu Ağrı ili örneğinde tartışılmıştır.
Terör ve terörizm, özellikle 1960’lı yıllardan sonra giderek artan şiddet eylemleri nedeniyle üzerinde en çok durulan kavramlardan birisi olmuştur. Terörizmin nedenlerini ve sosyal hayat üzerindeki olumsuz etkilerini anlamanın en iyi yolu, geçmişten günümüze toplum - devlet ve toplum içindeki farklı grupların birbirleri arasında yaşanan olaylar zincirini yorumlamaktır. Makalede, terörizmi toplumsal güvenliğin en önemli gündemi haline getiren etkenleri sosyolojik bir bakış açısıyla ele alınarak, bireylerin terörü bir araç olarak kullanmalarını engelleyecek sosyal kültürün nasıl inşa edilebileceğini araştırılmıştır. Terörizmin tarihi süreci incelerek terörün temel felsefesi açıklanmış, sosyolojik yaklaşımlar ışığında terörün sosyal yaşam üzerindeki etkileri incelenmiştir. Sonrasında, terörün sosyal hayata etkileri, birey üzerindeki etkileri tartışılarak sonuç önerilerine yer verilmiştir. Makaleye Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) tartışması ile son verilmiştir.
Loading Preview
Sorry, preview is currently unavailable. You can download the paper by clicking the button above.