Academia.edu no longer supports Internet Explorer.
To browse Academia.edu and the wider internet faster and more securely, please take a few seconds to upgrade your browser.
vedatcoskun.com
…
15 pages
1 file
Sonçağ Yayınları, 2021
Tüm hakları yazarına aittir. Yazarın izni alınmadan kitabın tümünün veya bir kısmının elektronik, mekanik ya da fotokopi yoluyla basımı, çoğaltılması yapılamaz. Yalnızca kaynak gösterilerek kullanılabilir.
Öz Yapılandırıcı yaklaşımla hazırlanan Türkçe Dersi (6, 7, 8. Sınıflar) Öğretim Programı'nda dinleme becerisi ayrıntılı bir şekilde ele alınmış ve Türkçe derslerindeki her temada bir dinleme metnine yer verilmesi zorunluluğu getirilmiştir. Dinleme metinlerinin işlenişinde kullanılabilecek yöntem/ tekniklere de programda değinilmiştir. Türkçe Dersi (6, 7, 8. Sınıflar) Öğretim Programı'nın dinleme yöntem/teknikleri bölümünde yedi tür dinleme yöntem/tekniğinden bahsedilmiştir. Bu yöntem/teknikler katılımlı dinleme, katılımsız dinleme, not alarak dinleme, kendini konuşanın yerine koyarak dinleme (empati kurma), yaratıcı dinleme, seçici dinleme ve eleştirel dinlemedir. Bu çalışmada 6, 7, 8. Sınıf Türkçe dersi öğretmen kılavuz kitaplarında yer alan dinleme metinlerinde hangi tür metinlere yer verildiği tespit edilmiş, bu metinlerin hangi yöntem/ tekniklerle işlendiği üzerinde durulmuştur. Elde edilen bulgulardan hareketle dinleme yöntem/tekniği-metin türü dağılımı belirlenmiştir. Çalışmada her sınıf seviyesi için biri Bakanlık biri özel yayınevi olmak üzere ikişer kılavuz kitap incelemeye alınmıştır. Çalışma nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi ile gerçekleştirilmiştir. Anahtar Sözcükler: Türkçe dersi, öğretim programı, dinleme becerisi, yöntem-teknik, metin türleri. Abstract Listening skill is discussed in detail in constructivist approach based Turkish courses curriculum (6 th , 7 th , 8 th grades) and it is hold obligatory to give place to listening texts in every theme in this curriculum. The curriculum explained the methods/techniques that can be used in the teaching process of listening texts. There are seven types of listening methods/techniques in the curriculum. These are as following: participating listening, unparticipating listening, note taking listening, emphatic listening, creative listening, selective listening, and critical listening. In the current study, firstly it is determined the type of the listening text in the 6 th , 7 th , 8 th grades Turkish courses teacher guide book and then which methods/ techniques are used in these texts are investigated. According to findings, frequency distribution of method/technique-text type is established. In order to analyze all grades separately, two books (one book is published from Special publisher and the other book is published from Ministry) were analyzed using document analysis which is a type of qualitative research methods.
Metinlerin sınıflandırılmasında genel olarak kullanılan metin türü, metin tipi ya da tonu her metinde belirgin bir biçimde bulunmayabilir. Ancak özellikle okuru ilgilendiren metnin tonu, alıcı açısından özel bir yere sahiptir. Değişik tondaki metinler, her okurda farklı izlenimler uyandırırken konuyla ilgili duygu ve düşüncelerin okura yaşam gerçekliği içinde duyumsatılmasını amaçlar. Metin tonlarının öğrencilere edindireceği duygu ve düşünce varsıllığı, onların yaşama ve insana dönük gerçeklikleri ayrımsamalarına yardımcı olacaktır. Yine farklı metin tonlarının, metinsel özelliklere bağlı olarak öğrencilerin çeşitli duyguları yaşaması, tanıması ve algılaması bakımlarından ruhsal bir yanının olduğu da söylenebilir. Bu bağlamda Türkçe ders kitaplarında yer alan dinleme metinlerindeki tonların, öğrencilere duyumsatacağı duygu ve düşünce evreninin kazandırdıkları nelerdir sorusu çalışmamızın temelini oluşturacaktır.Alanyazın taraması sonucu metin tonu konusunda oldukça sınırlı kaynağa ulaşılmış olup metin tonlarının metaforlarla örneklendirildiği herhangi bir çalışmaya ulaşılamamıştır. Yapılan bu araştırmayla alana farklı bir bakış kazandıracağı düşünülmektedir.
DergiPark (Istanbul University), 2022
Her dilin yerel farklılıklar sebebiyle değişen konuşma biçimleri, daha doğrusu halkın bir bölümünün kullandığı bir ağzı mevcuttur. Türkiye Türkçesi ağızlar bakımından son derece zengindir. Ses denklikleri temelli yapılan araştırmalarda ağız çalışmalarının varlığı büyük fayda sağlamıştır. Çünkü ağızlar arkaik özellikleri bünyesinde barındırmaktadır. Bu çalışma yeni bir denklik önermektedir. k~s ses denkliği özelinde, bu seslerin geçmişten günümüze geçirdiği evreler, sözcük düzeyinde ses, biçim, anlam özellikleri de göz önünde tutularak karşılıkları verilmiştir. Çalışmada -daha çok çeşitlendirilebilmekle birlikte- Türkçe Sözlük, Tarama sözlüğü ve Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü taranarak bulunan ses denklikleri ortaya konulmaya çalışılmıştır.
SÖYLEM Filoloji Dergisi
Geçmişten günümüze değin insanoğlunun varoluşunda rol oynayan en önemli ögelerden biri şüphesiz dildir. Dillerin zenginliği hakkında pek çok ölçüt bulunmasına rağmen, bunlardan en dikkat çekeni onların kelime dağarcığıdır. Ancak kelime dağarcığı, dillerdeki kelime sayısını nicel olarak yansıtması bakımından dili bütünüyle kavrayan bir terim olarak karşımıza çıkmaz. Buna karşın "söz varlığı", dilin zenginliklerini bütün Söylem Aralık 2017 2/2 Language prospers with connotations. Therefore, when considering the richness of a language, literary texts written in that language must be taken into consideration. In this context, especially poetry offers notable opportunities to measure the richness of languages.
Türkçe Ders Kitabı İnceleme Kılavuzu, 2024
Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü dergisi, 2006
Bu çalışmada Murat SOYAK'ın "Acı Ceviz" adlı öyküsü, metindilbilimsel bağlamda çözümlenmeye çalışılmıştır. Çalışmada metin, metindilbilim ve kısa öykü hakkında bilgiler verildikten sonra adı geçen öykünün; sıralı düzene bağlı dönüşümleri, artgönderimleri, eksiltili yapıları ve örtük yapıları tespit edilerek öyküde metindilbilimsel görünümler ortaya konmuştur. Çözümlemedeki amaç, metnin temel konusu ve bu temel konuyu meydana getiren alt konuların tespiti ve metnin görünen, anlaşılan kısmının yanı sıra derin yapısının yani metinde saklı olan unsurların meydana çıkarılmasıdır.
2023
When text adaptation studies are examined, it is seen that researchers use different techniques in text adaptation, and although some researchers use the same techniques, they refer to them with different names. In this study, the concepts evaluated under the word group "text adaptation" in the literature on teaching Turkish as a Foreign Language were classified by the researcher. The basic concepts and techniques of text adaptation are presented to the attention of researchers interested in the subject.
Loading Preview
Sorry, preview is currently unavailable. You can download the paper by clicking the button above.
Aydın TÖMER dil dergisi, 2020
Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi
International Journal of Languages' Education
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 2018
Avrasya Beşeri Bilim Araştırmaları Dergisi, 2021
Özdemir Nutku'ya Armağan Kitabı, Dokuz Eylül Üniversitesi Sahne Sanatları Bölümü Yayınları, 2012
Fen Bilimleri Öğretimi Dergisi
Journal of Turkish Studies, 2013
XXI. Ulusal Dilbilim Kurultayı Bildirileri, 2007
Türk Dili Alanında Uluslararası Araştırmalar I, 2024
VII. ULUSLARARASI BÜYÜK TÜRK DİLİ KURULTAYI BİLDİRİLERİ, 2012
Rus Dilbilim Ekolünde Söylem ve Metin, 2023