Academia.edu no longer supports Internet Explorer.
To browse Academia.edu and the wider internet faster and more securely, please take a few seconds to upgrade your browser.
2017, Uluslararası Sosyal ve Eğitim Bilimleri Dergisi
Bu çalışmada, ilköğretim altıncı sınıf öğrencilerine Türkçe derslerinde dinleme etkinliklerinden önce yapılacak çalışmaların (hazırlık çalışmalarının), öğrencilerin dinleme becerilerine etkisi ve bununla ilgili görüşlerinin ortaya konması amaçlanmıştır. Deney grubunda, fiziksel ve zihinsel hazırlık aşamaları takip edilerek işlenmiş; kontrol grubunda herhangi bir hazırlık yapılmadan derse geçilmiştir. Yapılan hazırlık çalışmasının öğrenci üzerindeki etkisini ölçmek için çoktan seçmeli, boşluk doldurmalı, eşleştirmeli ve kısa cevaplı sorular sorulmuştur. Buradan elde edilen veriler SPSS'e girilmiş ve Bağımsız Gruplar t-Testi'nin sonucuna göre kontrol grubunun ortalaması (25.3684) ile deney grubunun ortalaması (36.2857) arasında yaklaşık 11 puanlık bir fark ortaya çıkmıştır. Deney grubu lehine çıkan bu anlamlı fark üzerine bunun sebeplerini belirlemeye yönelik deney grubu öğrencilerine yarı yapılandırılmış görüşme formu uygulanmış ve farkın sebepleri ortaya konulmuştur. Yine forma göre, deney grubundaki öğrencilerin tamamı dinleme hazırlığında uygulanan aşamaların kendilerine olumlu katkılar sağladığına yönelik sorulan beş adet "Evet" "Hayır" sorusuna, "Evet" cevabını vermişlerdir. Bu sonuçlara göre, yapılan hazırlık çalışması, deney grubu öğrencilerinin akademik başarılarına anlamlı yönde etki ettiğini göstermektedir. Anahtar Kelimeler: dinleme, dinleme becerisi, dinlemeye hazırlık, dinleme eğitimi, Türkçe eğitimi.
Bu çalışmada, ilköğretim altıncı sınıf öğrencilerine Türkçe derslerinde dinleme etkinliklerinden önce yapılacak çalışmaların (hazırlık çalışmalarının), öğrencilerin dinleme becerilerine etkisi ve bununla ilgili öğrenci görüşlerinin ortaya konması amaçlanmıştır. Araştırmada; deney grubunda, fiziksel ve zihinsel hazırlık aşamaları takip edilerek işlenmiş; kontrol grubunda herhangi bir hazırlık yapılmadan derse geçilmiştir. Yapılan hazırlık çalışmasının öğrenci üzerindeki ders etkisini ölçmek için çoktan seçmeli, boşluk doldurmalı, eşleştirmeli ve kısa cevaplı sorular sorulmuştur. Buradan elde edilen veriler SPSS’e girilmiş ve Bağımsız Gruplar t-Testi’nin sonucuna göre kontrol grubunun ortalaması (25.3684) ile deney grubunun ortalaması (36.2857) arasında yaklaşık 11 puanlık bir fark ortaya çıkmıştır. Deney grubu lehine çıkan bu anlamlı fark üzerine bunun sebeplerini belirlemeye yönelik deney grubu öğrencilerine yarı yapılandırılmış görüşme formu uygulanmış ve farkın sebepleri ortaya konulmuştur. Yine forma göre, deney grubundaki öğrencilerin tamamı dinleme hazırlığında uygulanan aşamaların kendilerine olumlu katkılar sağladığına yönelik sorulan beş adet "Evet" "Hayır" sorusuna, "Evet" cevabını vermişlerdir. Bu sonuçlara göre, yapılan hazırlık çalışması, deney grubu öğrencilerinin akademik başarılarına anlamlı yönde etki ettiğini göstermektedir.
International Journal of Social and Educational Sciences, 2017
Bu çalışmada, ilköğretim altıncı sınıf öğrencilerine Türkçe derslerinde dinleme etkinliklerinden önce yapılacak çalışmaların (hazırlık çalışmalarının), öğrencilerin dinleme becerilerine etkisi ve bununla ilgili görüşlerinin ortaya konması amaçlanmıştır. Deney grubunda, fiziksel ve zihinsel hazırlık aşamaları takip edilerek işlenmiş; kontrol grubunda herhangi bir hazırlık yapılmadan derse geçilmiştir. Yapılan hazırlık çalışmasının öğrenci üzerindeki etkisini ölçmek için çoktan seçmeli, boşluk doldurmalı, eşleştirmeli ve kısa cevaplı sorular sorulmuştur. Buradan elde edilen veriler SPSS’e girilmiş ve Bağımsız Gruplar tTesti’nin sonucuna göre kontrol grubunun ortalaması (25.3684) ile deney grubunun ortalaması (36.2857) arasında yaklaşık 11 puanlık bir fark ortaya çıkmıştır. Deney grubu lehine çıkan bu anlamlı fark üzerine bunun sebeplerini belirlemeye yönelik deney grubu öğrencilerine yarı yapılandırılmış görüşme formu uygulanmış ve farkın sebepleri ortaya konulmuştur. Yine forma göre, deney grubundaki öğrencilerin tamamı dinleme hazırlığında uygulanan aşamaların kendilerine olumlu katkılar sağladığına yönelik sorulan beş adet "Evet" "Hayır" sorusuna, "Evet" cevabını vermişlerdir. Bu sonuçlara göre, yapılan hazırlık çalışması, deney grubu öğrencilerinin akademik başarılarına anlamlı yönde etki ettiğini göstermektedir.
Bu çalışmanın amacı Türkçe öğretiminde dört temel beceriden biri olan dinleme becerisini geliştirmeye yönelik alanyazında önerilen etkinliklerin dinleme becerisini geliştirip geliştirmediğini ortaya koymaktır. Bu amaçla alanyazında önerilen etkinliklerden Dinleme-Yeniden Yapılandırma, Dinleme-Boşluk Doldurma ve Dinleme-Not Tutma; Dinleme-İzleme; Dinleme-Müzik;, Dinleme-Haber etkinlikleri belirlenmiştir. Önerilen dinleme etkinlikleri, deney grubuna yeni programda belirtilen yöntemle, kontrol grubuna ise geleneksel yöntemle uygulanarak iki grup arasında dinleme edimi açısından farkın olup olmadığı saptanmaya çalışılmıştır. Her etkinlik için ayrı bir metin seçilmiştir. Deney ve kontrol gruplarına etkinlik sonu testler aynen uygulanmıştır. Etkinlik uygulaması sonucunda elde edilen veriler bilgisayar ortamına aktarılarak aritmetik ortalamaları, standart sapmaları, serbestlik dereceleri ve t-testi verileri hesaplanarak sonuca ulaşılmaya çalışılmıştır. Çalışmanın sonucunda deneklerin öntest ve sontest başarı puanları karşılaştırıldığında deney grubunun başarı puanlarının kontrol grubuna oranla yüksek çıktığı ve aralarında anlamlı bir farkın olduğu görülmüştür.
Turk Eğitim Bilimleri Dergisi, 2008
İlköğretim 7. sınıf öğrencileri üzerinde yapılan bu deneysel çalışmada, etkinliklerden oluşan bir dinleme eğitimi modelinin etkililiği araştırılmıştır. Araştırma kapsamında, 10 maddeden oluşan bir Dinleme Testi hazırlanmıştır. Dinleme Testi'ndeki başlıklar, öğrencilerin hem okulda hem de okul dışındaki hayatta karşılarına çıkabilecek dinleme durumlarından hareketle belirlenmiştir.Araştırmada deney grubunda 45, kontrol grubunda ise 32 öğrenci yer almaktadır. Deney grubundaki öğrencilere 4 hafta boyunca uygulamalı eğitim verilmiştir. Verilen eğitim sonunda, deney grubunda yer alan öğrencilerin dinleme becerilerinde belirgin derecede bir gelişmenin olduğu gözlenmiştir. Deney grubu lehine olan fark istatistiki olarak da anlamlı çıkmıştır. Araştırmada ortaya çıkan sonuç, etkinliklerden oluşan ve dinleme becerisini geliştirmek için verilen eğitimin 7. sınıf öğrencilerinin dinleme becerilerini geliştirdiğini göstermektedir. Anahtar Sözcükler: Dinleme, dinleme eğitimi, ilköğretim ikinci kademe, dinleme etkinlikleri.
Rumelide Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi, 2021
Bu çalışmada; dinlemenin neden bir dil becerisi olduğu, dilsel yönünün ne ifade ettiği, iletişim ve dinleme ilişkisi, konuşmacı, dinleyici ve dilsel verinin dinleme üzerindeki etkileri, dilsel verinin çözümlenmesinde dinleyicinin özellik, görev ve sorumlulukları ile dinlemenin dilsel yönüyle eğitimi ele alınmıştır. Bilindiği üzere insan ilişkileri ve iletişim, dil sayesinde gerçekleşir. İletişimde kullanılan dilsel veri, dinlemeyi etkiler. Dinleme dilsel bir beceridir. Dinleme, işitme üzerine temellenir ancak işitmeden farklıdır. Dinlemeyi olumlu veya olumsuz etkileyen birçok faktör vardır. Bir konuşmanın içeriği kadar konuşmacının dil kullanımı ve özellikleri de dinlemeyi etkiler. Dinleyicinin, konuşmayı dilsel yönden anlamlı kılacak özelliklere sahip olması gerekir. Kitap, makale, tez ve araştırmalarda dinlemenin, daha çok, iletişimsel yönüne dikkat çekilir. Çalışmanın amacı, bir iletişim becerisi olarak da bilinen dinlemenin dilsel yönünü ortaya koymaktır. Bu amaçla; ilgili literatür taranmış, dokümanlara ve yayınlara ulaşılmış, dinlemenin Türkçede dilsel bakımdan yeri ve önemiyle ilgili tespitler sıralanmıştır. Konuşmayı oluşturan dilsel ifadeden, dinleyicinin dil yetisine kadar dinleme sürecine etki eden birçok özellik, çeşitli bulgu ve değerlendirmelerle yansıtılmıştır. Nitel desendeki bu çalışmada, kaynak tarama tekniğinden faydalanılmıştır. Çalışma sonucunda; dinlemenin diğer becerilerle birlikte değerlendirilmesi, dinleme eğitimiyle ilgili yayınların, dinlemenin iletişimle ilişkisine değinmek kadar dilsel yönüne de vurgu yapması, dinlemeye etki eden faktörlere ilişkin farkındalık geliştirilmesi ve dinlemenin dilsel yönden eğitimine dair çalışmalar yapılması gerektiği belirtilmiştir.
Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
Bu araştırmanın amacı üstbiliş stratejilerine dayalı süreç temelli dinleme etkinliklerinin ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin dinlediğini anlama becerisine, dinlemeye yönelik tutumlarına olan etkisinin ve etkinliklere yönelik deney grubu öğrencilerinin görüşlerinin belirlenmesidir. Araştırmada karma araştırma deseni kullanılmıştır. Araştırmanın nicel boyutunda ön test ve son teste dayalı yarı deneysel desen kullanılmış, nicel veriler nitel verilerle desteklenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu Eskişehir il merkezinde bulunan bir ilkokulda öğrenim gören 49 dördüncü sınıf öğrencisinden oluşmaktadır. Deney ve kontrol grubuna uygulama öncesi ve sonrasında ön test ve son test “Dinlediğini Anlama Testi” ve “Dinlemeye Yönelik Tutum Ölçeği” uygulamıştır. Deney grubu öğrencilerinin süreç sonunda görüşünü belirlemek için öğrencilerle yarı yapılandırılmış görüşme gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda öğrencilerin “Dinlediğini Anlama Testi” ve “Dinlemeye Yönelik Tutum Ölçeği” kullanılar...
Ulusal Eğitim Akademisi Dergisi, 2019
Araştırmanın amacı, Ezop masallarının dinlediğini anlama başarısına etkisini test etmektir. Çalışma grubunu, 2018-2019 öğretim yılında Isparta ilinin merkez ilçesinde bir devlet ilkokulunda 2. sınıfta öğrenim gören 45 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın modeli, kontrol gruplu ön test-son test yarı deneysel modeldir. Deney ve kontrol gruplu ön test son test modelinde, gelişigüzel iki grup seçilmiştir. İki gruba da ilk üç masal ön test olarak, son üç masal de son test olarak dinleme ve anlamaya yönelik ölçme uygulanmıştır. Yarı deneysel araştırma modelindeki etkinliklerde 18 farklı Ezop masalı kullanılmıştır. Çalışma altı hafta devam etmiştir. Her masaldan sonra dinleme ve anlamaya yönelik ölçme işlemi yapılmıştır.Veriler 5N 1K tekniğinden geliştirilen üç sorudan oluşan form ile toplanmıştır. Sonuçta ön test ve son test ölçümleri arasındaki farklılıklar tespit edilerek öğrencilerin dinleme anlama becerilerindeki değişim incelenmiştir. Araştırma kapsamında toplanan verilerin analizinde SPSS programları kullanılmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatiklerden yüzde, aritmetik ortalama ile minimum ve maksimum değerleri ilebağımsız ve bağımlı t-Testi, kovaryans (ancova) analizi istatistiksel teknikleri kullanılmıştır. Uygulama öncesi yapılan ön test toplam puanları ile uygulama sonrası yapılan son test toplam puanları arasında anlamlı bir fark görülmüştür. Öğrencilerin son test toplam puanları, ön test toplam puanlarından daha yüksektir. Öğrencilerin dinleme anlama becerilerinin gelişmesi yapılan etkinliğin olumlu sonuçlandığı görülmektedir.
Journal of Turkish Studies, 2013
On account of being the first acquired skill, listening skill which has a specific account among the language skills have been becoming more important. The culture shaping role of the listening which has much importance in our lives should not be ignored. The effect of the listening on our culture is possible to be seen in the masterpieces that doesen't lose anything from the past to the present value of them. Kutadgu Bilig which is one of the first work of art during the Islamic Term still has a validity and value and it should be example with its values in it. Despite of the alot of work and research, it should be studied carefully on it as it is has philosophical importance and it's a sample of political treatise. The aim of this study, that is on the basis of examination of the document is to determine statements which are about the listening skill and to determine how much place given for the listening skill in Kutadgu Bilig. As a result of study by examining all the couplets that contains listening skill, it is pointed that there are lots of statements about listening and it is stated that listening is necessary in all walks of life. In this study, expressions of listening grouped according to important subjects (rules of listening, advise listening, listening to speak, importance of listening to speak, transfering to life of listening) and it is very rich source about listening activities.
Listening is seen as the one of basic skills in the discipline of language teaching. Developing listening skill is different from fields of teaching mother language, second language and foreign language. For this reason, terms towards listening skill can be changed. Terms of bottom up and top-down processing are the subject of studies related with teaching listening in second language learning. These terms has not been added to agenda of the field of teaching Turkish as a second language which is popular in the last period yet. In fact, the listening skill in teaching Turkish as a second language as teaching it as a first language has been rarely studied, and studies related this skill remained limited. For this reason, some terms such as bottom up and top-down processing have to be added to agenda of teaching Turkish as a second language, and they have to be subject to further debates. In this study, bottom up and top-down processing in teaching Turkish as a second language was outlined, and a theoretical overview was given with the purpose of filling gaps in the literature of teaching Turkish as a second language, and introducing new terms.
Özet Bu araştırma, dinleme kaynağının 6. sınıf öğrencilerinin dinlediğini anlama becerilerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaç doğrultusunda araştırmanın çalışma grubunu, 2014-2015 eğitim-öğretim yılında Balıkesir ilinde seçkisiz olarak belirlenmiş Çiğdem Batubey Ortaokulunda öğrenim gören 6/B sınıfından 29 öğrenci, 6/G sınıfından 29 öğrenci olmak üzere toplam 58 öğrenci oluşturmaktadır. Verilerin toplanması amacıyla başarı testi oluşturmak için metin taraması yapılmış, alan uzmanlarının önerileri doğrultusunda üç öyküleyici, üç bilgilendirici metin seçilmiştir. Başarı testleri hazırlanırken Webb’in (1997) geliştirdiği ve Yıldız (2015) tarafından Türkçeye uyarlanan başarı testi hazırlama yöntemi kullanılmış, 3 öyküleyici, 3 bilgilendirici metne yönelik 15’er sorudan oluşan başarı testi geliştirilmiştir. 6/B Sınıfı deney grubu, 6/G sınıfı kontrol grubu olarak seçilmiştir. Oluşturulan bu başarı testlerinden bir bilgilendirici, bir öyküleyici metin kullanılarak “deney ve kontrol” gruplarının denkliklerine bakılmıştır. Deney grubuna 2 öyküleyici, 2 bilgilendirici metin, ses kayıt cihazından dinletilmiştir. Kontrol grubuna ise 2 öyküleyici, 2 bilgilendirici metin, ders öğretmeni tarafından seslendirilmiştir. Dinlemelerin sonunda başarı testleri uygulanmıştır. Uygulanan başarı testleri sonunda öyküleyici metinlerde ses kayıt cihazından dinleme uygulaması yapılan deney grubu lehine anlamlı bir fark çıkarken bilgilendirici metinlerde anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Anahtar Kelimeler: dinleme, dinlediğini anlama, dinleme kaynağı
Turkish Studies, 2013
Birey, başkalarının duygu ve düşüncelerini anlamak için dinleme ve okumaya, duygu ve düşüncelerini anlatmak için konuşma ve yazmaya başvurur. Dilin dört temel beceri alanı vardır. Bunlar: dinleme, okuma, konuşma ve yazmadır. Bu beceriler birbirleri ile ilişkili olup her biri bir diğeri üzerinde etkiye sahiptir. Bu becerilerden dinleme ve okuma alıcı beceriler olup anlama; konuşma ve yazma ise verici beceriler olup anlatma yeterliğini geliştirmek için önemlidir. Dinleme, bireyin ilk kazandığı beceri alanıdır. Konuşma, okuma ve yazmanın gelişebilmesi için dinleme becerisinin gelişmiş olması gerekmektedir. Dinleme, insanların doğuştan getirdiği bir beceridir. Bu beceri konuşma, okuma ve yazma gibi beceri alanlarının etkili bir şekilde kullanılması bakımından önemlidir. Dinleme eğitimiyle birey, dünyaya gelmeden önce anne karnında, dünyaya geldikten sonra ailede, eğitim kurumlarında ve sosyal çevrelerde gelişim gösterir. Dinleme becerisini geliştirmek için bireye, aileye ve eğitimcilere önemli görevler düşmektedir. Her fırsatta, temel dil becerilerinin temelini oluşturan dinleme becerisinin eğitimi vurgulanır ancak bu beceriyi geliştirecek çalışmalar, etkinlikler, uygulamalar ve eğitim-öğretim programlarının hazırlanması ihmal edilir. Bu çalışmada dinleme eğitiminin önemi belirtilmiş ve dinlemenin diğer beceri alanlarıyla ilişkisi ortaya konulmuştur. Çalışma kuramsal bir yapıdadır. İlgili alan taraması ile dinlemenin konuşma, okuma ve yazma becerileri ile ilişkileri tespit edilmiş ve açıklanmıştır. Çalışma sonunda çeşitli yorum, görüş, açıklama ve değerlendirmelere ulaşılmıştır.
One of the basic language skills, listening is the most commonly used skill in daily life as well. Therefore, studies to be conducted for improving this skill are very important. This study aims to assess academic studies on listening skill from various aspects. This study is based on descriptive survey model and analyzes 150 articles published in 67 different journals between 2007-2016 through content analysis method. These articles are analyzed under seven titles being publication year, number of authors, article type (original, thesis or publication-based), distribution by basic language skills, sampling/research group, research type and research subject. The obtained findings are presented in charts and tables and related frequency and percentage values are presented as well. According to this study, the number of articles written on listening skill has significantly increased in recent years and these articles are mostly original papers with single author or two authors. It is also found that articles written solely on listening skill are in majority and research group is mostly students in these studies. It is detected that these students are mostly on secondary school and undergraduate education level. It is detected that the analyzed research mostly focus on survey and document analysis studies; the most commonly examined subjects are found as follows, listening strategies, methods and techniques, listening activities and listening texts. The obtained results are compared with other studies conducted on basic language skills and recommendations are made for further research to be conducted on listening skill. ÖZET Temel dil becerilerinden biri olan dinleme, aynı zamanda günlük iletişimde en çok kullanılan beceridir. Bu sebeple bu becerinin geliştirilmesi için yapılacak çalışmalar oldukça önemlidir. Bu araştırmanın amacı dinleme becerisi üzerine yapılan akademik çalışmaları çeşitli yönlerden alıp değerlendirmektir. Betimsel tarama modelinin kullanıldığı bu çalışmada 2007-2016 yılları arasında 67 farklı dergide yayımlanan 150 makale içerik analizi tekniği kullanılarak analiz edilmiştir. Söz konusu makaleler yayım yılı, yazar sayısı, makale türü (özgün, tez ye da bildiriden üretilmiş), temel dil becerilerine göre dağılım, örneklem/çalışma grubu, araştırma türü ve araştırma konusu olmak üzere yedi başlık altında incelenmiştir. Ulaşılan bulgular grafik ve tablolar hâlinde sunulmuş, frekans ve yüzde değerleri verilmiştir. Araştırma sonucuna göre dinleme becerisi üzerine yazılan makale sayısının son yıllarda önemli oranda arttığı, makalelerin genelde özgün ve tek veya iki yazarlı çalışmalar olduğu görülmüştür. Yalnızca dinleme becerisini ele alan makalelerin çoğunlukta olduğu, araştırmalarda çalışma grubu olarak daha çok öğrencilerin, öğrenciler arasında ise genelde ortaokul ve lisans seviyesindeki öğrencilerin tercih edildiği belirlenmiştir. Araştırmalarda tarama ve doküman inceleme çalışmalarına ağırlık verildiği; dinleme strateji, yöntem ve teknikleri ile dinleme etkinlikleri ve dinleme metinlerinin en çok ele alınan konular olduğu tespit edilmiştir. Ulaşılan sonuçlar temel dil becerilerine yönelik yapılan başka çalışmalarla karşılaştırılmış, dinleme becerisi üzerine yapılabilecek araştırmalara dönük öneriler sunulmuştur. Anahtar Kelimeler: Türkçe eğitimi, dil becerileri, dinleme becerisi, içerik analizi.
Ahi evran üniversitesi kırşehir eğitim fakültesi dergisi, 2016
ÖZ Bu araştırma, ilkokul çalışma kitaplarında yer alan dinleme etkinliklerinin geliştirmeyi amaçladığı zihinsel becerilere göre gösterdiği dağılımı belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada doküman inceleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sürecinde ilkokul 1-4. sınıf Türkçe dersi öğrenci çalışma kitaplarında yer alan dinleme etkinlikleri incelenerek geliştirmeyi amaçladığı zihinsel becerilere göre sınıflandırılmıştır. Türkçe dersi öğrenci çalışma kitaplarında yer alan zihinsel becerilerin "tahmin etme, analiz etme, zihinde canlandırma, seçici dinleme, araştırma, hatırlama, karşılaştırma, eşleştirme ve yazma" olduğu belirlenmiştir. Ancak Türkçe Dersi Öğretim Programı'nda yeri olmasına karşın "sorgulama, eleştirel düşünme, problem çözme, sentezleme, değerlendirme ve girişimcilik" zihinsel becerilerine ilişkin etkinliklere yer verilmediği belirlenmiştir.
2020
Bu calismanin amaci, ustbilissel dinleme stratejisi ogretiminin yabanci dil olarak Turkce ogrenenlerin dinlediklerini anlama becerilerine etkisini belirlemektir. Nicel yontem ile gerceklestirilen arastirmada ontest-sontest kontrol gruplu yari deneysel desen kullanilmistir. Calisma grubunda Inonu Universitesi Turkce Ogretim Merkezinde ogrenim goren B2 duzeyinden 29 ogrenci yer almistir. Deney grubunda yer alan ogrencilere 6 hafta sure ile dinleme etkinlikleri ustbilissel stratejiler ogretilerek gerceklestirilmis, kontrol grubu olagan derslerine devam etmistir. Veriler, Tozlu (2017) tarafindan yabanci dil olarak Turkce ogrenenlere yonelik gelistirilen B2 duzeyi dinleme testi araciligi ile elde edilmistir. Arastirmada, son test degerleri on teste gore kontrol edilerek gruplar arasindaki fark ANCOVA (kovaryans analizi) testi ile analiz edilmistir. Elde edilen verilere gore duzeltilmis son test puanlari arasindaki fark anlamli bulunmustur. Test sonuclarina gore deney grubunun test sonucl...
Journal of Turkish Studies, 2013
Birey, başkalarının duygu ve düşüncelerini anlamak için dinleme ve okumaya, duygu ve düşüncelerini anlatmak için konuşma ve yazmaya başvurur. Dilin dört temel beceri alanı vardır. Bunlar: dinleme, okuma, konuşma ve yazmadır. Bu beceriler birbirleri ile ilişkili olup her biri bir diğeri üzerinde etkiye sahiptir. Bu becerilerden dinleme ve okuma alıcı beceriler olup anlama; konuşma ve yazma ise verici beceriler olup anlatma yeterliğini geliştirmek için önemlidir. Dinleme, bireyin ilk kazandığı beceri alanıdır. Konuşma, okuma ve yazmanın gelişebilmesi için dinleme becerisinin gelişmiş olması gerekmektedir. Dinleme, insanların doğuştan getirdiği bir beceridir. Bu beceri konuşma, okuma ve yazma gibi beceri alanlarının etkili bir şekilde kullanılması bakımından önemlidir. Dinleme eğitimiyle birey, dünyaya gelmeden önce anne karnında, dünyaya geldikten sonra ailede, eğitim kurumlarında ve sosyal çevrelerde gelişim gösterir. Dinleme becerisini geliştirmek için bireye, aileye ve eğitimcilere önemli görevler düşmektedir. Her fırsatta, temel dil becerilerinin temelini oluşturan dinleme becerisinin eğitimi vurgulanır ancak bu beceriyi geliştirecek çalışmalar, etkinlikler, uygulamalar ve eğitim-öğretim programlarının hazırlanması ihmal edilir. Bu çalışmada dinleme eğitiminin önemi belirtilmiş ve dinlemenin diğer beceri alanlarıyla ilişkisi ortaya konulmuştur. Çalışma kuramsal bir yapıdadır. İlgili alan taraması ile dinlemenin konuşma, okuma ve yazma becerileri ile ilişkileri tespit edilmiş ve açıklanmıştır. Çalışma sonunda çeşitli yorum, görüş, açıklama ve değerlendirmelere ulaşılmıştır.
International Journal of Social Sciences and Education Research, 2021
Araştırmanın amacı; dinleme becerisinin gelişimini desteklemek ve gelişim durumunu belirlemeye çalışmaktır. Araştırma nitel araştırma yaklaşımı çerçevesinde eylem araştırması deseniyle yürütülmüştür. Araştırmanın çalışma grubunu, Kayseri merkezde yer alan bir ortaokulun 6. sınıfında eğitim gören 23 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmadaki veriler; öğrenci dokümanları, gözlem formları, yarı yapılandırılmış görüşme formları, araştırmacı günlüğü ve öğrenci günlüklerinden elde edilmiştir. Elde edilen veriler içerik analizi ve betimsel analiz yapılarak yorumlanmıştır. Araştırma sonunda; dinleme öncesine yönelik kazanımlardaki eksikliklerin giderilmesinin, metne hazırlık uygulamalarının ayrıntılı olarak yapılmasının, geleneksel ve tamamlayıcı ölçme değerlendirme uygulamalarının etkili şekilde kullanımının önemi fark edilmiştir. Ayrıca dinleme metninin niteliğine göre dinleme sayısı, dinleme stili ve dinleme metninin sunuluş şeklinin belirlenmesinin; dinleme metni ve konusunun orijinal olmasının, dinleme metinlerinin, ses dosyalarının ve görsel destekli materyallerin nitelikli olmasının sürece etki ettiği ortaya çıkmıştır.
Araştırmada aktif öğrenme tekniklerinin 7. sınıf öğrencilerinin dinleme becerilerine etkisi sınanmaya çalışılmıştır. Bu araştırma ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel yöntemle gerçekleştirilmiştir. Çalışma, 2015-2016 eğitim öğretim yılı, Balıkesir ili, Altıeylül ilçesine bağlı Plevne Ortaokulu 7. sınıfta okuyan 44 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma sırasında toplanan veriler, başarı testleri kullanılarak elde edilmiştir. Verilerin analizinde SPSS (21) paket programı kullanılmıştır. Çalışma sonunda; aktif öğrenme teknikleri uygulamasından sonra yapılan son testte deney grubu lehine anlamlı bir fark olduğu görülmüştür. Geleneksel öğretim yöntemi ile uygulanan kontrol grubunun ön-son test arasında anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir. Cinsiyet açısından ön-son test sonuçlarına bakıldığında; aktif öğrenme tekniklerinin cinsiyete göre anlamlı bir fark oluşturmadığı görülmüştür. Öğrencilerin 2014-2015 eğitim öğretim yılı, sene sonu notları ortalamaları ile ön ve son testleri arasında anlamlı bir ilişki görülmüştür. 2014-2015 eğitim öğretim yılı, sene sonu not ortalaması yüksek olan öğrencilerin ön ve son testten aldıkları puanlar da yüksek çıkmıştır. Çalışmaya katılan öğrencilerin babalarının eğitim durumlarıyla son test puanları arasında anlamlı bir ilişki görülmüştür. Öğrencilerin babalarının eğitim durumları son test puanlarındaki farklılıklar açısından incelendiğinde, babaları üniversite eğitimi almış olanların son test puanlarının babaları üniversite eğitimi almamış olanlardan yüksek olduğu belirlenmiştir. Çalışmaya katılan öğrencilerin anne eğitim durumlarıyla son test puanları arasında anlamlı bir ilişki görülmüştür. Öğrencilerin annelerinin eğitim durumlarına göre son test puanlarındaki farklılıklar açısından incelendiğinde, anneleri üniversite eğitimi almış olanların son test puanlarının üniversite eğitimi almamış olanlardan yüksek olduğu belirlenmiştir. Çalışmaya katılan öğrencilerin gazete abonelik durumlarıyla son testleri arasındaki ilişkiye bakılmıştır. Deney grubu öğrencilerinin son test puanlarıyla gazete abonelik durumları arasında anlamlı bir ilişkinin bulunmadığı görülmüştür.
adyusbd.com
The purpose of this research is determining the effect of teaching metacognition strategies to the fifth grade students according to their listening comprehension skills and students' attitudes toward listening. The study group of the research consists of 65 fifth grade students at two elementary schools in the province of Kırıkkale. In the study, mixed method which both quantitative and qualitative research methods are used together for collecting, analysing and interpreting data. During the research process, in the experimental group, teaching metacognition strategies was carried out through the usage of listening texts activities. In the control group, listening activities were carried out according to Turkish Teaching Curriculum. Implementation process of the study was carried out for a total of 12 weeks, for two hours per week. Both control and experimental group students' listening comprehension levels, their metacognitive awareness levels toward listening and attitudes toward listening were determined with the scale developed for the study both at the beginning and at the end of the implementation process. The data of the study were analysed with SPSS programme. According to the findings of the research, for control and experimental group students' listening comprehension,their metacognitive awareness levels toward listening and their attitudes toward listening were found as significant difference in favor of experiment group.
Researcher: Social science studies, 2019
Okuma bireyde zihinsel etkinlikler sonucu gerçekleşmekte olup okuma alışkanlığının kazanılmasında etkili pek çok unsur vardır. Bu araştırmanın amacı, LGS sürecinin 8.sınıf öğrencilerinin sosyal ve akademik başarısında rol oynayan okuma alışkanlığı üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırma, 2018-2019 eğitim öğretim yılı Ankara Şehit İlker Aydın Ortaokulu ve Trabzon Akçaabat Cumhuriyet Ortaokulunda okumakta olan 42 8.sınıf öğrencisi ile gerçekleştirilmiştir. Her iki okuldan 21'er öğrenci alınmıştır. Verilerin toplanması, analizi ve yorumlanmasında nitel yöntem kullanılmıştır. Bu doğrultuda öğrencilerle yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşmelerde elde edilen veriler ses kayıt cihazı ile kaydedilmiş ve daha sonra kâğıda geçirilmiş, görüşmeler her bir öğrencide ortalama 15 dakika sürmüştür. Araştırma sonucunda, öğrencilerin çoğu LGS sürecinin okuma durumlarını olumsuz etkilediğini belirtmiştir. Ayrıca okumayı seven fakat düzenli okuma alışkanlığı bulunmayan öğrencilerin bulunduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Loading Preview
Sorry, preview is currently unavailable. You can download the paper by clicking the button above.