Academia.edu no longer supports Internet Explorer.
To browse Academia.edu and the wider internet faster and more securely, please take a few seconds to upgrade your browser.
2009, ULUSLARARASI GENÇ BİLİMCİLER BULUŞMASI I: ANADOLU AKDENİZİ SEMPOZYUMU 04-07 KASIM 2009
SERDAR-DİNÇER Pınar 415 Side Müzesi'nde Bulunan Bizans Dönemi Taş Eserleri ŞERİFOĞLU Tevfik Emre 427 İ.Ö. II. Binyıl ve Erken Demir Çağı'nda Göksu Vadisi ve Çevresi TARKAN Düzgün 439 Kibyra Sunakları TIBIKOĞLU H. Onur 453 Doğu Likya'da Artemis Kültü TURAK Özgür 465 Pamphylia Bölgesi'nde Bulunmuş Roma İmparatorluk Dönemi Girlandlı Lahitleri TÜNER-ÖNEN Nihal 479 Yazıtlar Işığında Phaselis TÜRKOĞLU İnci 489 Jews in Antalya (Attaleia/Adalia) VYNCKE Kim 497 The Classical-Hellenistic Settlement at Düzen Tepe (SW Turkey): "the story of two settlements" or "two sides to a story"? YILDIRIM Nazlı 509 Lykia Klineleri: Form ve Tipoloji
2019
Bu çalışmada, Arkaik Dönemde yapılmakta olan ve dönem topluluğunun elit kesiminin büyük ölçüde değer verdiği önemli bir aktivite olan symposionun ortaya çıkışı, anlamı, önemi ve amacı gibi konular, literatürde yapılmış çeşitli bulgulara dayalı araştırmalar, farklı veya benzer düşünceye sahip teoriler ışığında ortaya konulmuş ve yeri geldiğinde arkeolojik materyaller ile beraber bütün bir symposion görüntüsü oluşturulmaya çalışılmıştır. Çalışma ise iki ana bölüm altında toplanmıştır. Birinci bölümde, symposionun Ege'de nasıl bir ortamda gelişim gösterdiğinin net anlaşılabilmesine yardımcı olması açısından Kıta Yunanistan için döneminin en gelişmiş merkezi olan Atina'daki siyasal durum temel alınarak dönemin siyasal tarihine değinilmiş ve aynı sistem Batı Anadolu yerleşimleri için de uygulanmıştır. Ayrıca Arkaik symposionun Kıta Yunanistan ve Batı Anadolu'daki varlıklarının takip edilebilmesi için Arkaik Dönem ile sınırlı kalınmayıp, geçiş dönemlerinden de bahsedilmiştir. ...
THYATEIRA İÇİN 11 YIL (2011-2021 DÖNEMİ KAZILARININ SONUÇLARINA İLİŞKİN YAZILAR Ed. E. Akdeniz, B. Gür, Nihal Akıllı, 2021
Akhisar İlçe merkezinde modern anlamda ziyarete açık ören yeri haline gelmesini sağladığını belirtmeliyim.
Litera, 2003
Assist. Prof. Dr. Bedia Demiri§: The Social Content of the Roman Female Poet Sulpicia's Elegias. This paper focuses on one of the female Roman poets, Sulpicia, who was born in Old Rome, at a time when patriarchal system was highly strict and female poets were very rare. In her poems, which were written in the form of elegy, she reflected her female identity by conveying her true feelings and thoughts freely and showing objections to the norms and restrains of the society in which she lived.
Antik Yunan heykellerinin Roma Dönemi kopya eserlerine dönüşmesi ve bu sürecin işleyişi hakkında bir bitirme tezi.
18. Türk Tarih Kongresi, 2018
CEDRUS, 2024
Bu çalışmanın konusunu Side'nin Roma İmparatorluk Dönemi sikkeleri üzerinde görülen Apollon Sidetes ikonografileri oluşturmaktadır. Side'nin önde gelen tanrılarından biri olan Apollon, kültü kentte oldukça eskiye giden bir tanrıdır. Kentte ataların tanrısı ve kent kurucu tanrı olarak tapınım gören Apollon aynı zamanda yerel köklerine işaret eden Sidetes ismiyle adlandırılmaktadır. Tanrının kent adı ile özdeşleştirilmesi, kültünün kentin kuruluşu kadar eski olduğuna işaret etmesi açısından önemlidir. İmparator Gallienus'a ait bir sikkenin arka yüz tasvirinde Apollon'u khiton ve khlamys giyimli, ayağında çizmeleri, sağ elinde phiale ve sol elinde defne dalı ile tasvir eden ikonografi sikke lejantından dolayı araştırmacılar tarafından Sidetes olarak adlandırılmaktadır. İmparatorluk Dönemi sikkeleri üzerinde en sık karşılaşılan Apollon tiplerinden birini oluşturan Sidetes, sikke basımlarının son bulduğu döneme kadar zengin bir ikonografik çeşitlilikte karşımıza çıkmaktadır. Sidetes ikonografilerinde dikkati çeken en önemli özellik bunların kent tasvirinde sahip oldukları anlamlardır. Bu yüzden sikkelerin arka yüzlerinde karşılaşılan her bir tasvir, kentte tanrının kültünün öneminin ve anlamının anlaşılmasında önemli belgelerdir.
Hellenistik ve Roma Dönemlerinde Mezar Stellerinde Semboller, 2015
The subject of this master thesis "Symbols on the Grave Stelai in the Hellenistic and Roman Periods” includes analysis of the messages on the people still alive through descriptions carved on grave stelai. Figures explain their lifestyle through reliefs of funerary stelai by both body language and a number of symbols, in which they express their virtues and their desire of how to live after death. In this study the symbolic meanings of grave stelai which is a combination of many objects and figures and their particular message are discussed. "Funeral Banquet Scenes With Cline” which forms the first part of this thesis represents the desire of the stele owner to live in prosperity and abundance in the hereafter life as it was in this world by heroizing himself. “Scenes of Figures With Shaking Hands "which is examined in the second part and is expressed as 'Dexiosis' emphasizes the sadness of death and the unity and integrity of the family. In the last section, "Other Scenes", the forefront characteristics of men, women and children on grave stelai with the meaning of the objects on them and the sense of sadness which is reflected by body language is highlighted. There are many symbols that represent interests, virtues, status, profession, and pleasures of the stele owner and sometimes of his family in a grave stele. In general view, all figures in grave stelai have a concern to give a certain message with both gestures, body movements and with some objects in the scene. The world is a place in which people are remembered for their jobs and their works they left behind when they cannot be there with their bodies anymore. Grave stelai are a sad reflection of this fact.
Eskiçağ Yazıları 7 / Akron 9, 2015
Erken Tunç Çağı’ndan Bizans Dönemine Stratonikeia ve Lagina İnsanları, 2022
Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi
Patronus-cliens ilişkisinin kökeni Roma'nın kurucusu olarak bilinen Romulus'a kadar dayandırılmaktadır. Roma dünyasında kimi zaman bireyler kimi zaman topluluklar güçlü nüfuza sahip kişiler tarafından korunma ihtiyacı hissetmişlerdir. Bunun yanı sıra kentler, Roma senatusuna erişim sağlayabilmek için en hızlı ve etkin bir yöntem olarak bu sisteme dâhil olmuşlardır. Kentler, senatusta kendi istek ve şikâyetlerini etkili bir şekilde dile getirsinler diye bir hamiye ihtiyaç duymuşlardır. Bazen kentlere Romalı yöneticiler, ağır yükümlülükler yüklemekteydiler. Bu nedenle bu ağır yükümlülüklere maruz kalmamak için yöneticilerin yanaşması olmayı tercih etmişlerdir. Kent konseyinin talebi doğrultusunda hami olarak senatusta etkili olabilecek bir isim seçilmekteydi. Seçilen elçilerin aracılığıyla bu talep hamiye iletilirdi. Talep karşılık görürse hami-yanaşma ilişkisi başlardı. Hami-yanaşma ilişkisinde karşılıklı yükümlülükler yer almaktaydı. Bu ilişki gayri resmi bir ilişki olduğu için hukuki bir yaptırım söz konusu değildi. Senatörler için hami-yanaşma ilişkisi itibar meselesiydi. Karşılıklı menfaat ilişkisine dayanan himaye sistemi Roma'nın geniş topraklarında yaygın olarak görülmekteydi. Antik kaynaklar, onurlandırma yazıtları ve tabulae patronatuslar bu sistem hakkında ayrıntılı bilgiler vermektedir. Batı Anadolu'da yer alan çok sayıda kent kendisine çeşitli nedenlerle hami ya da hamiler seçmiştir. Kimi zaman halka karşı iyi niyet beklentilerinin karşılanması için kimi zaman da yöneticinin verebileceği zararlardan korunmak için önemli isimleri kendilerine hami olarak seçmişlerdir. Biz de bu çalışmamızda Hellen ve Roma dünyasında bulunan olgulardan biri olan patronus-cliens kavramları hakkında, epigrafik, antik ve modern kaynaklara dayanarak değerlendirmede bulunmaya çalışacağız.
Karadeniz Araştırmaları Enstitüsü Dergisi (KAREN), 2022
The subject of this study is 23 terracotta unguentariums brought to Samsun Museum through excavation, purchase and confiscation. Unguentariums, one of the important ceramic groups of the ancient world, contain scented oils, perfumes, ointments, etc. It is known that it is frequently used in daily life areas due to substances. Unguentariums, which are not only limited to daily use areas, have also been used for different purposes as offerings to sanctuaries and grave gifts. Unguentariums are recognized in two different types in the literature as Fusiform (Spindle Form) and Bulbous (Bag Form). In the inventory of the Samsun Museum, there are artifacts belonging to both forms, covering the Hellenistic and Roman periods. In this study, shape groups, typological development and chronological distribution of unguentariums belonging to two form types were tried to be revealed.
2020
Nikomedia, antikçağ dönemlerinde Bithynia bölgesinin sınırları içerisinde bulunan bir kent konumundaydı. Bölgede yaşam sürdüğü belirlenen ilk toplumun Astakos halkı olduğu bilinmektedir. Astakos halkından önce yaşayan bir toplumun varlığına dair bilgilere ulaşılamamaktadır. Bu kent günümüzde Kocaeli (İzmit) sınırları içerisinde yer almaktadır. Kentin coğrafi ve stratejik konumu sebebiyle önemli bir statüye sahip olduğu bilinmektedir. Ayrıca kentin deniz ticareti açısından uygunluğu ve verimli topraklara sahip olması da kentin değerini arttırmaktadır. Diğer bir önemli husus ise Konstantinopolis'e yani günümüzde İstanbul olarak bildiğimiz bölgeye olan yakınlığıdır. Bu coğrafi statüsü hem antik dönemlerinde hem de günümüzde bölgenin önemli avantajları arasında yer almaktadır. Konstantinopolis kentinin tedarikçisi konumunda olduğu için kaybedilmesi göze alınamaz bir statüye sahiptir. Roma İmparatorluğu'nun bölgeye hâkim olduğu döneme kadar varlığını Bithynia bölgesi altında sürdürmüştür. İlerleyen süreçte de bir Roma eyaleti konumuna ulaşmıştır. Bu çalışmada Nikomedia kenti ile ilgili ele geçirebildiğimiz kadar bilgiyi değerlendirerek kısa bir Antikçağ Nikomedia'sına ışık tutmak istenmektedir.
Olba, 2011
Financing the Games in Pamphylia, Lycia, Cilicia and Pisidia in the Roman Imperial Period from the Epigraphic Evidences" Following the institutionalization of sport, the number of cities organizing games increased in the Hellenistic Period. During the period of the Roman Empire, every city-great or small-organized agones (sacred or local games). Although the finance of the games was quite expensive, cities did not avoid the expense. The expense of games was financed by the treasury of the city, by the officials of games (agonothetes), by the rental income derived from lands belonging to cities and temples, etc. During the enactment of rules and the regulation of games, emperors, who encouraged and allowed the establisment of games, did not wish that the treasury of the cities suffered. In this case, necessity appeared in terms of finance. At this point, the wealthy citizens of these cities tried to supply any deficiencies through financial aids. In particular, on the southern coast of Anatolia, local games with prizes in kind and/or in money, so-called "themis", were financed by local benefactors and were named after them.
Loading Preview
Sorry, preview is currently unavailable. You can download the paper by clicking the button above.