Academia.edu no longer supports Internet Explorer.
To browse Academia.edu and the wider internet faster and more securely, please take a few seconds to upgrade your browser.
2010, Cukurova Universitesi Sosyal Bilimler Enstitusu Dergisi
Bu çalışmanın amacı empati ve öfke arasındaki ilişkiyi Türkiye'de turizm sektöründe faaliyet göstermekte olan büyük bir işletmede (otel zincirinde) uygulamalı bir araştırmayla ortaya koymaktır. Bu çerçevede araştırmada anket yöntemi kullanılmış ve anketlerin geri dönüşüm oranı % 22.8 (171 anket) olarak gerçekleşmiştir. Anketlerde çalışanların demografik özelliklerini belirlemeye yönelik 10 adet soru bulunmaktadır. Ayrıca anketlerde çalışanların empati eğilimlerini belirlemeye yönelik 20, öfke düzey, kontrol ve tarzlarını belirlemeye yönelik olarak da 34 soru yer almaktadır. Araştırma değişkenlerine yönelik olarak ankette yer alan 54 sorunu hazırlanmasında 5'li Likert ölçeği (1: kesinlikle katılıyorum/çok sık; 5: kesinlikle katılmıyorum/hiç) kullanılmıştır. Araştırmanın istatistiksel analizlerinde ise SPSS 13.0 versiyonu kullanılmıştır. Araştırma çalışanların empati eğilimi ile öfkelerini kontrol edebilme düzeyleri arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğunu göstermektedir. Ayrıca, öfke araştırma değişkeni ile cinsiyet ve yaş demografik değişkenleri arasında da önemli bir ilişki olduğu bulunmuştur. Buna göre kadın çalışanların genel öfke düzeylerinin erkek çalışanlara göre daha yüksek olması ilginç bir bulgu olarak öne çıkmaktadır. Ayrıca yaşlı çalışanların gençlere oranlara öfkelerini de daha kolay kontrol edebildikleri görülmektedir. Yöneticileri kadın olan çalışanların genel öfke düzeylerinin yöneticileri erkek olan çalışanlara göre daha yüksek olması da araştırmada öne çıkan bir başka bulgu olarak dikkat çekmektedir.
Business And Management Studies: An International Journal, 2017
The main purpose of this research is to analyze whether positive and negative affectivity and job satisfaction affect the organizational identification level of employees. Therefore, questionnaire form was conducted on 403 hotel employees' working in five star hotels in Alanya. A survey consisting of "Positive and Negative Affectivity Scale", "The Minnesota Job Satisfaction Scale" and "The Organizational Identification Scale" was used as a measuring tool. Obtained data was analyzed in statistical package program by means of Pearson correlation and regression analyses. With regard to the analysis have been made, it has been found out that while positive affectivity is positively correlated with job satisfaction and organizational identification, negative affectivity is negative correlated with job satisfaction and organizational identification. The result indicated that positive and negative affectivity and job satisfaction predicted organizational identification of employees. Besides, it has been determined that predictive power of job satisfaction on organizational identification was higher than positive and negative affectivity.
Journal of Turkish Studies, 2020
The aim of this research is to determine whether hotel employees' organizational commitments and ethical leadership perceptions differ significantly according to socio-demographic characteristics and to determine whether there is a significant relationship between hotel employees' ethical leadership perceptions and organizational commitments. In the research conducted on 634 hotel employees in Ordu provincial center, the questionnaire method was used as a data collection tool. After eliminating the missing, erroneous and unfilled questionnaires from the questionnaires distributed in April and May 2019, 452 valid questionnaires were obtained. The data obtained from the questionnaires were evaluated with the IBM SPSS 22 program. Descriptive statistics, Independent Samples T Test, One-Way ANOVA and correlation analysis were used to analyze the data. As a result of the research, it was revealed that hotel employees' affective commitments showed a statistically significant difference according to age. Also, it was found that hotel employees' continuance commitments showed a statistically significant difference according to the department while their normative commitments showed a statistically significant difference according to gender, marital status, age, department and working time. In addition, it was revealed that hotel employees' ethical leadership perceptions showed a statistically significant difference according to educational status and working time. On the other hand; a statistically significant, positive linear and weak level relationship was found between hotel employees' ethical leadership perceptions and affective, continuance and normative commitments while a statistically significant, positive linear and medium level relation was found between hotel employees' ethical leadership perceptions and organizational commitments.
İletişim Tatmininin Örgütsel Özdeşleşmeye Etkisi: Mersin Şehir Merkezinde Faaliyet Gösteren 4 ve 5 Yıldızlı Otel Çalışanları Üzerine Bir Araştırma, 2017
Özet İletişim kurma ihtiyacı insan olmanın doğası gereği kaçınılmazdır. İnsan yapısı her sis-temde olduğu gibi örgütlerin faaliyetlerinde de iletişim önemli bir rol oynamaktadır. Ör-gütlerde iletişimin etkili ve sağlıklı olabilmesi için gerekli ölçütlerden biri iletişim tat-minidir. İletişim tatmini, örgüt içerisinde iş performansı, verimlilik, iş tatmini gibi bir-çok değişkeni etkileyebilmektedir. Örgütsel özdeşleşme de bunlardan biridir. Örgütsel özdeşleşme kısaca, çalışanın kendisini örgüte ait hissetmesi olarak tanımlanabilir. Örgüt içerisindeki iletişimden tatmin olan çalışanların kendilerini çalıştıkları örgütle daha iyi özdeşleştirecekleri düşünülmektedir. Buradan hareketle çalışmanın amacı; otel işletme-lerinde çalışanların iletişim tatmini ve örgütsel özdeşleşme düzeyleri arasındaki ilişkinin saptanması, iletişim tatmininin örgütsel özdeşleşme üzerinde etkisinin olup olmadığının tespit edilmesidir. Bu doğrultuda 2016 yılının Kasım ayında Mersin şehir merkezinde faaliyet gösteren 9 tane 4 ve 5 yıldızlı otel çalışanlarına ulaşılmış ve veriler hazırlanan soru formu aracılığıyla toplanmıştır. Bu kapsamda 100 katılımcıya ulaşılmıştır. Yapılan analizler sonucunda, "ilişkisel boyut", "bilgisel boyut" ve "resmi olmayan iletişim" fak-törleri iletişim tatminini en iyi yansıtan boyutlar olduğu tespit edilmiştir. Örgütsel öz-deşleşme ise "bilişsel özdeşleşme" ve "duygusal özdeşleşme" olmak üzere iki boyut altında toplanmıştır. Araştırma sonucunda, iletişim tatmininin örgütsel özdeşleşmeyi etkilediği tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler: İletişim tatmini, Örgütsel özdeşleşme, Konaklama işletmesi.
İşletme Bilimi Dergisi, 2017
Amaç: Günümüzde işletmeler özellikle otel işletmeleri, çalışanların yoğun şekilde birbirleri ile temas halinde oldukları önemli yapılardır. İnsanların bulunduğu her ortamda çatışmaların varlığının kaçınılmaz olduğu bilindiğine göre otel işletmeleri de işgörenler ve yöneticiler açısından çatışmaların yoğun olarak yaşandığı işletmelerdir. Çatışma olgusu, örgütlerde çalışanlar arası ilişkilerin sağlam temellere dayanmasını açıklayan güven kavramıyla da yakından ilişkilidir. Bu kapsamda işletmelerde çatışma olgusu beraberinde işgörenlerin ve yöneticilerin karşılıklı ve değişik boyutlardaki güven algılarını gündeme getirmektedir. Bu çalışmanın amacı, Afyonkarahisar'da faaliyet gösteren beş yıldızlı otel işletmelerinde çalışan işgörenlerin yöneticilerinin uyguladıkları çatışma yönetme yöntemleri algıları ile yöneticilerine duydukları güven düzeyinin belirlenmesidir. Yöntem: Araştırma yöntemi olarak nicel yöntem kullanılmış ve veri toplama tekniği olarak anket tercih edilmiştir. Afyonkarahisar'daki beş yıldızlı otellerde çalışan 330 personele anket uygulanmıştır. Bulgular: Çalışanlara göre yöneticilerin sorunları çözmede en çok problem çözme ve hükmetme yöntemlerini kullandığı, en az düzeyde ise örgütsel önlemler alma yöntemini kullandığı araştırma sonucunda tespit edilmiştir.
Turk Turizm Arastirmalari Dergisi, 2020
İlişki yönetimi, işletmelerin verdiği hizmetten fayda sağlamak isteyen dış müşterilerle ilişkileri ve dış müşterilerin tatmin olması, işletmenin amaçlarına ulaşması için görev yapan, iç müşterilerle-çalışanlarla-, olan ilişkileri kapsamaktadır. Otel işletmeleri; çalışanlarla, müşterilerle, tedarikçilerle, iş ortaklarıyla, kurduğu ilişkiler sayesinde çalışanlarını, müşterilerini, rakiplerini tanıyabilmekte, onların istek ve ihtiyaçlarını karşılayabilmekte ve bu anlayıştan da "ilişki yönetimi" kavramı doğmaktadır. Bu çalışmanın amacı, otel işletmelerinde ilişki yönetiminin başarısıyla uygulanabilmesi için ilişki yönetimi karması geliştirmektir. Güven, bağlılık ve iletişim kavramlarından oluşan bu ilişki yönetimi karmasının, üst yönetim tarafından ne kadar etkin kullanıldığını araştırmak, yönetici-çalışan arasındaki ilişkiye ve çalışanların memnuniyetine etkisinin olup olmadığını değerlendirmek istenmektedir. Beş yıldızlı ve uluslararası zincir bir otel işletmesinde anket tekniği uygulanarak gerçekleştirilen araştırmada iletişim becerilerinin yönetici-çalışan arasındaki ilişkiye etkisi olduğu, farklı eğitim almış olan çalışanların iletişim araçlarına verdikleri yanıtlar arasında anlamlı farklılıklar bulunduğu ve üniversite mezunlarının iletişim araçları kullanımı ile ilgili daha olumlu değerlendirme yaptığı araştırma sonuçları arasında yer almaktadır.
Bu çalışmanın temel amacı beş yıldızlı bir konaklama işletmesinde çeşitli departmanlarda görev yapan iş görenlerin yöneticilerle olan ilişki boyutlarının stres yaratma durumunu belirlemektir. Bunun yanında iş görenlerin söz konusu stres yapıcılarla nasıl başa çıktıkları belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmanın örneklemini Belek bölgesinde faaliyet gösteren beş yıldızlı bir konaklama işletmesinin yedi iş göreni oluşturmaktadır. Araştırma olgu bilim deseninde nitel bir çalışmadır. Araştırmada veri toplama yöntemlerinden derinlemesine görüşme ve gözlem tekniği kullanılmış ve yarı yapılandırılmış görüşmenin betimsel analizinden sonra üç ana tema belirlenmiştir. Araştırma verilerinin analizinde QSR NVivo 10 programından yararlanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, yöneticilerin yoğun zamanlarda sergiledikleri bazı davranışların iş görenlerde stres yarattığı fakat kurum içinde oluşturulan sıcak ve güvenli ortamın iş görenlerde minnet duygusu oluşturduğu ve stresin yoğun olarak yaşanmasına engel olduğu belirlenmiştir.
Küreselleşme, yoğun rekabet ortamı, teknolojide görülen baş döndürücü yenilikler örgütleri etkilerken; işletme birleşmeleri ve satın almalar, işletmelerin yeniden yapılanma, küçülme, hiyerarşik kademelerin azaltılması uygulamaları, ardı arkası kesilmeyen iyileştirme ve geliştirme projeleri de örgütlerin içindeki bireyleri derinden etkilemektedir. Bu koşullar altında araştırmacılar tarafından örgütsel sinisizm adı verilen ve yayılmakta olduğu ileri sürülen bir tutumun varlığı sorgulanmaya başlanmıştır. Örgütsel sinisizm, bir kişinin çalıştığı örgüte yönelik geliştirdiği, bilişsel, duygusal ve davranışsal boyutları içeren negatif bir tutumdur. Bu çalışmada Eskişehir il merkezinden 8, Alanya'dan 9 olmak üzere toplam 17 otel işletmesindeki 346 çalışanın genel sinisizm ve örgütsel sinisizm seviyeleri ve demografik değişkenleri arasındaki ilişkileri analiz edilmiştir. Bu araştırmadan elde edilen temel bulgular şunlardır: (a) genel sinisizm ile örgütsel sinisizm arasında kısmen bir ilişki vardır, (b) eğitim düzeyi yükseldikçe sinisizm seviyesi artmaktadır, (c) kıyı otel işletmelerinde çalışanlar, şehir otel işletmelerinde çalışanlara göre daha siniktir ve (d) mevsimlik çalışanların kadrolu çalışanlara göre genel sinisizm seviyeleri daha yüksektir.
kosbed.kocaeli.edu.tr
Özet: Günümüzde örgütler, aşırı stres durumunda ortaya çıkan olumsuz sonuçlar dolayısıyla büyük bedeller ödemekte ve işgücü kaybetmektedir. Bu nedenle, örgütlerin, çalışanların verimliliklerini fiziksel ve psikolojik sorunlar yaratarak engelleyen aşırı stresi ortadan kaldırmak için çaba sarf etmeleri gerekmektedir. Yapılan bu araştırmada stres kavramı ve stresin birey üzerindeki çeşitli etkileri incelenmiş, İstanbul İlinde yer alan beş yıldızlı otel işletmelerinde yapılan bir araştırma ile otel işletmelerinde stres yaratan faktörler, çalışanların bunlara verdikleri tepkiler ve baş etme stratejilerinin belirlenmesine çalışılmıştır. Ayrıca çalışanlarının demografik özellikleri ve farklı kurumsal yapıya sahip otel işletmeleri çalışanları ile stres yaratan faktörler, çalışanların bunlara verdikleri tepkiler ve baş etme stratejileri arasında anlamlı farklılıklar olup olmadığı araştırılmıştır. Araştırma sonucunda, otel çalışanları üzerinde stres yaratıcı etkiye sahip en önemli etmenlerin örgüt yapısı ve politikasından kaynaklandığı tespit edilmiştir. Ayrıca stres durumunda gösterilen tepkiler de genel olarak performans ve verimliliği olumsuz yönde etkileyen etmenler olarak ortaya çıkmıştır. Stresle baş edebilme yöntemlerine ilişkin ortaya çıkan sonuç ise genellikle fiziksel ve manevi baş etme yöntemlerinin tercih edildiği yönünde gerçekleşmiştir. Anahtar Kelimeler: Otel İşletmeleri, Stres Yönetimi, İstanbul
İşletme Araştırmaları Dergisi , 2017
Bu çalışmada otel işletmesi çalışanlarının duygusal emek davranışlarının tükenmişlik düzeyleri ve işten ayrılma niyetlerine etkisi incelenmiştir. Çalışma Antalya, Muğla ve İstanbul illerindeki dört ve beş yıldızlı otel işletmesi çalışanları üzerinde toplam 536 kişiyle işletmelere doğrudan ulaşılarak yapılmıştır. Analiz sonuçları, duygusal emek ile tükenmişlik ve işten ayrılma niyeti arasında anlamlı ilişkilerin olduğunu, ayrıca demografik özelliklere göre boyutların ortalamalarının bazılarının farklılaştığını göstermektedir. Yapılan korelasyon ve regresyon analizi sonucunda; duygusal emeğin tükenmişlik ve işten ayrılma niyetini etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Bulgular ilgili literatürdeki çalışmalarla karşılaştırılmış ve işletme yöneticileri ve araştırmacılar için öneriler sunulmuştur.
Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 2019
Bu araştırmanın amacı, otel çalışanlarının kişilik özelliklerinin sergiledikleri duygusal emek ile ilişkisini belirleyebilmektedir. Bu kapsamda Bodrum'da faaliyet gösteren beş yıldızlı otel işletmelerindeki 402 çalışana anket uygulanmıştır. Çalışanların kişilik özellikleri beş faktör kişilik envanteri çerçevesinde betimlenmiştir. Buna göre en yüksek ortalama, gelişime açıklık boyutunda, en düşük ortalama ise nevrotiklik boyutunda elde edilmiştir. Çalışanların sergiledikleri duygusal emek ise duygusal çelişki ve duygusal çaba olmak üzere iki boyutta ölçülmüştür. Otel çalışanlarının duygusal çabaları duygusal çelişki boyutuna göre daha yüksek hesaplanmıştır. Araştırma bulgularına göre, duygusal çelişki ile kişiliğin öz disiplin ve uyumluluk boyutları ile arasında negatif yönlü orta kuvvette, dışadönüklük boyutu ile negatif yönlü düşük kuvvette; nevrotiklik ile de pozitif yönlü düşük kuvvete anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Duygusal çaba ile kişiliği özdisiplin, uyumluluk, gelişime açıklık ve nevrotiklik boyutları arasında ise pozitif yönlü düşük kuvvette anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Yapılan basit doğrusal regresyon analizleri, duygusal çelişkiyi özellikle özdisiplin ve uyumluluk özelliklerinin azalttığını; nevrotikliğin ise arttırdığını göstermektedir.
Business & Management Studies: An International Journal, 2019
Otel işletmeleri gibi emek-yoğun üretim yapan hizmet işletmelerinde, çalışanlar tarafından sergilenen duygusal emeğin rolü, teknoloji-yoğun işletmelere kıyasla daha fazla önem taşımaktadır. Literatürde çeşitli değişkenler ile duygusal emek arasındaki ilişki ve etki durumlarını test etmeye yönelik araştırmalar bulunmaktadır. Fakat algılanan kurumsal prestijin çalışanlar tarafından sergilenen duygusal emek üzerindeki etkilerinin incelendiği herhangi bir çalışmaya rastlanmaması bu araştırmanın çıkış noktasını; toplanan veriler neticesinde kurumsal prestij algısının duygusal emeğin yüzeysel, samimi ve derin davranış boyutları üzerindeki etki durumlarının ayrı ayrı test edilerek literatüre yeni bulgular sunulması ise araştırmanın temel amacını oluşturmaktadır. Bu amaç doğrultusunda, Elâzığ ilinde faaliyette bulunan turizm işletme belgeli otellerde çalışan personel ile yüz yüze anket yöntemi kullanılarak bir araştırma yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerin güvenilirlik ve geçerli...
Öz Bu çalışmada otel yöneticileri ve misafirlerin hizmet ortamı unsurları ile girdikleri etkileşimleri konu alan bir araştırma yapılmıştır. Zincir otel işletmelerinde hizmet ortamı içinde atmosfer oluşturmak için kulla-nılan fiziksel unsurlar tasarımcılar, müşteriler ve otel çalışanları pers-pektifinden değerlendirilmiştir. Çalışmada veriler bireysel mülakatlar ve grup görüşmeleri yoluyla otellerde kalan misafirlerden, yöneticilerden ve tasarımcılardan oluşan toplam 27 kişiden toplanmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin çözümlenmesinde betimsel analiz ve içerik analizi yöntemleri kullanılmıştır. Analiz sonuçları katılımcıların hizmet ortamını tasarım ve sunulan hizmet bakımından bir bütün olarak algıladıklarını ve hizmet ortamında yer alan fiziksel uyarıcıları önemsediklerini ortaya koymuştur. Hizmet ortamında bulunan fiziksel unsurlarla etkileşim ko-nusu ele alınırken beş temel boyutun dikkate alınması gerektiği tespit edilmiştir: Bu boyutlar (1) tasarım konsepti, (2) tasarımın görselliği ve tasarımda algı oluşturma, (3) işlevsellik, (4) iç mekân değişkenleri/at-mosfer ve (5) hizmet kalitesi-tasarım uyumu boyutlarıdır.
Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 2018
nulması, çalışan ile müşteri arasındaki iletişimin niteliğine bağlıdır. Bu iletişimde çalışanlar duygularını düzenleyerek müşterilere güler yüz gösterme ve nazik olmakta ya da bazı olumsuz duygularını gizleyerek işletmelerinin istediği şekilde davranmaktadırlar. İletişimsel bir icra olan duygusal emeğin müşteriye yansıtılma şekli, hizmet sunumunda büyük önem taşımaktadır (Chu ve Murmann 2006).
2020
Musteri sikayetlerinin yogunlastigi konularin bilinmesi, isletmelere onemli bir bilgi kaynagidir. Hizmetlerin uretildigi yerde tuketilmesi ozelligi nedeniyle, hizmet sunumundan hizmeti sunan personel birinci derecede sorumludur. Bu nedenle, hizmet sunumunda farklilik olabilecegi gibi, hizmetin uretimi ve tuketimini “insan isi” olarak nitelendirebilmemiz, hizmet sunumundan duyulan tatminin de, goreceli olmasini saglayabilecektir. Hizmetlerin bu ozelligi, TripAdvisor gibi sitelerin kullaniminin artmasi ile sik yorumun yapildigi otel isletmelerinde daha da onemli olmaktadir. Otellere yonelik potansiyel talebin web sayfalarindan incelenen yorumlara gore fiili talebe donusebildigi bilinmektedir. Bu calismada Belek yoresinde faaliyet gosteren 5 yildizli oteller icerisinde olumlu musteri yorumlarina gore top 50’de yer alanlarla ilgili olumlu musteri yorumu ve sikayet konularini icerik analizi yontemi ile belirleyerek kategorize etmek amaclanmistir. 1 Haziran-31 Agustos 2018 tarihlerini ice...
Purpose – In this study, customer satisfaction and loyalty perceptions of the tourists who stay in two 4 stars hotels in Baku, the city of Azerbaijan, were searched. In addition, it was aimed to determine the demographic characteristics of the tourists visiting these accommodation businesses and to establish the relationship between customer satisfaction and loyalty. Design/methodology/approach – In the research, the scales available in the relevant literature were used to determine the factors affecting customer satisfaction and loyalty. Survey technique was used as data collection tool. The questionnaire was created by searching the literature and taking the opinions of experts in the field. As a sample, tourists who stay in 4 star hotel businesses in Azerbaijan were selected. In this context, a survey was conducted on 538 tourists staying at the hotels in question with the easy sampling technique, and the satisfaction levels and loyalty perceptions of the tourists forming the sample were tried to be determined. Findings – The main finding of the study is that there is a significant and positive relationship between the dimensions affecting customer satisfaction and loyalty levels of the participants. Besides, it was observed that the dimensions constituting customer satisfaction have statistically significant and positive relationships among themselves. Moreover, while the most satisfied dimension in the study was the ‘Personnel Services’, the lowest satisfaction perception was determined in the ‘Special Services Offered’ dimension. Discussion – As a result of the study, i t has been r evealed that the possibilities about loyalty, buying again and word of mouth marketing in customers are higher incase the businesses in question in Azerbaijan provide customer satisfaction. This result supports other studies in the literature. Apart from this, in the light of the findings obtained in the research, various solution proposals have been offered.
2008
Hotel business entreprises which are in service sector are important in national economy. In this study, in hotels in Antalya, the employees' affective commitment and intrinsic motivation and the relationship between them are studied. In addition, the subject, if employees' affective commitment and intrinsic motivation change according to their demographic characteristics, are determined. Data from 402 emplyoees, who are working in 20 hotels which have five stars, placed as the research sample. Required data for the research were obtained by the questionnaire. In the result of the research, the findings show that the relationship between affective commitment and intrinsic motivation is positive, meaningful and medium By the varience analysis, the employees' affective commitment change according to their age, department, positions, tenure, and work experience; and their intrinsic motivation change according to their age, education level, department, positions, tenure, work experience and the number of workplace. The details are told in the text.
2017
Bu çalışmada otel yöneticileri ve misafirlerin hizmet ortamı unsurları ile girdikleri etkileşimleri konu alan bir araştırma yapılmıştır. Zincir otel işletmelerinde hizmet ortamı içinde atmosfer oluşturmak için kulla- nılan fiziksel unsurlar tasarımcılar, müşteriler ve otel çalışanları pers- pektifinden değerlendirilmiştir. Çalışmada veriler bireysel mülakatlar ve grup görüşmeleri yoluyla otellerde kalan misafirlerden, yöneticilerden ve tasarımcılardan oluşan toplam 27 kişiden toplanmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin çözümlenmesinde betimsel analiz ve içerik analizi yöntemleri kullanılmıştır. Analiz sonuçları katılımcıların hizmet ortamını tasarım ve sunulan hizmet bakımından bir bütün olarak algıladıklarını ve hizmet ortamında yer alan fiziksel uyarıcıları önemsediklerini ortaya koymuştur. Hizmet ortamında bulunan fiziksel unsurlarla etkileşim ko- nusu ele alınırken beş temel boyutun dikkate alınması gerektiği tespit edilmiştir: Bu boyutlar (1) tasarım konsepti, (2) tasarımın...
Turk Turizm Arastirmalari Dergisi
Hizmet uzantıları, tüketici beklentilerini ve algılarını yöneterek müşteri memnuniyetinin oluşmasında önemli bir etkendir. Otel işletmelerinin temel amaçlarından biri tüketici memnuniyetini sağlamaktır. Bunu sağlamanın yollarından biri de hizmet uzantılarını en iyi düzeye getirmektir. Bu noktadan hareketle araştırmanın amacı, otel işletmelerinde tüketicilerin hizmet uzantısı algılamaları ile memnuniyet düzeyleri arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Bunun için, Çanakkale il sınırları içerisinde bulunan üç ve üzeri yıldızlı otel işletmelerinde konaklayan 368 yerli turiste anket uygulaması yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, otel işletmesinde konaklayan tüketicilerin hizmet uzantılarını algılama düzeyleri yüksek düzeydedir. Ayrıca, otel içi değişkenler, otel içi yerleşim yeri değişkenleri ve otel çalışanları ile ilgili değişkenler otel tüketici memnuniyetini olumlu yönde etkilemektedir. Diğer taraftan, otel dışı değişkenlerinin ve otel kayıt yeri değişkenlerinin tüketici memnuniyeti üzerinde istatistiki olarak anlamlı bir etkisi bulunmamaktadır.
Loading Preview
Sorry, preview is currently unavailable. You can download the paper by clicking the button above.