Academia.eduAcademia.edu

La Repressió franquista als Països Catalans

2009, Catalan Historical Review

Abstract

tot prenent en compte tant els efectes cruents com la repressió econòmica, els empresonaments, la depuració professional o el control social i moral a què se sotmeté la població en general. Després d'unes breus consideracions sobre el caràcter de la violència i la dominació desplegades pels revoltats als territoris que anaven ocupant, s'inicia un recorregut que comença l'estiu del 1936 a l'illa de Mallorca, únic territori de parla catalana que restà a mans del colpistes, continua per les terres de Lleida, ocupades la primavera del 1938, i es clou amb l'ofensiva final, l'hivern del mateix any, sobre Catalunya i València. Es fa especial incidència en les repercussions de la Llei de responsabilitats polítiques del 1939 i en el significat que tingueren per a l'ocupant la pacificació i la reconstrucció dels territoris conquerits.

Key takeaways

  • Paraules clau: franquisme, repressió, violència política, guerra civil, postguerra, repressió econòmica El ressò que ha assolit en els darrers anys el debat sobre la memòria de la Guerra Civil espanyola i de la dictadura franquista, així com el tracte atorgat a les víctimes de la confrontació i de la repressió, mostra, sobretot, la pervivència de dificultats a l'hora de conciliar memòries individuals i col•lectives.
  • Tot i això, els totals provincials de víctimes atribuïbles a la repressió que apareixen en aquesta obra no deixen d'estar sotmesos a permanent revisió.
  • Pel Si prenem en compte dades globals per a tot l'Estat, el 1944 hi havia més de 300.000 expedients oberts, molts dels quals col•lectius, tal com passava amb els consells de guerra.
  • Els sumaris més nombrosos són els oberts als integrants de les classes populars sense recursos personals ni materials, ni tampoc amics influents a qui acudir.
  • Durant la llarga postguerra, que començaria a primers de febrer del 1939, a les víctimes de la repressió més cruenta s'hi afegirien les conseqüències del control a què fou sotmesa la vida quotidiana en general, sense oblidar les seqüeles de l'anomenada repressió del menyspreu, tan difícil de penetrar.