Academia.eduAcademia.edu

Dasein’den Varoluş’a İnsan: Karl Jaspers’in İnsan Görüşü

2020

Abstract

Öz: Dasein'den Varoluş'a İnsan başlıklı bu çalışma Karl Jaspers'in insana bakışını ve insanın kendilik bilincine ererek varoluşunu gerçekleştirinceye kadar geçen süreçleri konu edinmektedir. İnsanın kendi benliğine yönelmesi, varoluşunu kavraması ve varlığının bilincine ermesi varoluşa doğru giden bir süreçtir ve bu süreç kendi içinde hiyerarşik bir yapı arz eder. Jaspers insanın dasein, tin, ortak bilinç ve varoluş (existenz) olmak üzere birbirinden farklı dört tür var olma biçiminden söz eder. İnsan bu varlık düzeylerini tamamladıktan sonra existenz aşamasına gelir. Bu süreç, Jaspers'in varoluşu aydınlatan işaretler olarak isimlendirdiği; özgürlük, iletişim ve sınır durumlar gibi bazı özel işaretler sayesinde tamamlanır. Ancak insanın gerçek anlamda varoluş durumuna gelmesi ve kendini idrak etmesi ancak Aşkın Varlık sayesinde mümkündür.

Key takeaways

  • Ona göre insanı bilgi konusu yaparak ona yönelen bütün araştırmalar onun sadece bedenine yöneliktir; hiçbir zaman varoluşsal yanına değildir.
  • Çünkü ona göre her şeyin kaynağında su vardır ve her şey sudan meydana gelmiştir.
  • Bu nedenle Jaspers'e göre verilen bu cevapların hiçbiri asıl varlığın mahiyetini ortaya koyabilecek nitelikte değildir.
  • Dolayısıyla bu kendim olma durumum sonuçlanan bir şey değildir; bilakis benim olanaklı var-oluş olmam itibariyle bitip tükenmeyen sürekli devam eden bir oluş niteliğindedir.
  • Dolayısıyla insanın varoluşuna erişebilmesi Aşkın Varlık olmadan mümkün değildir.