Academia.eduAcademia.edu

Türkiye’de İslâm İktisadı ve Finansı Literatürü

2017

Abstract

Bu calismada Turkiye’de Islâm iktisadi ve Islâmi Finans alanindaki literature genel bir bakis sunulmaya calisilmaktadir. Islâm iktisadi ozellikle 1960’li yillardan sonra dunyada cokca gundeme gelmis ve bu konuda cok sayida ilmi toplanti yapilmis, kitap ve makaleler nesredilmistir. Gunumuzde bu alanda ortaya konan eserlerin sayisi hizla artmaya devam etmektedir. Islâm ekonomisi ve finansi; iktisat, ilâhiyat ve hukuk basta olmak uzere bircok disiplinin ortak calisma alanidir. Bu alanda, soz konusu disiplinlerin bakis acisiyla cok sayida calisma ortaya konulmustur. Bu calisma, Turkiye’de genel olarak Islâm iktisadi alaninda ozel olarak da, para, finans ve sigorta konularinda kaleme alinmis calismalari kapsamaktadir. Calisma kapsaminda, Islâm iktisadi alaninda yabanci dillerde yayinlanmis ve Turkceye tercume edilmis calismalar da konularina gore ele alinmistir.

Key takeaways

  • Türkiye'de olduğu gibi dünyanın değişik yerlerinde İslâm iktisadı/ekonomisi ve finansı vb.
  • İslâm iktisadına dair çalışmalarda üç temel yöntemin esas alındığı söylenebilir: 11 Bunlardan birincisi, "İslâm İktisadı" (Islamic Economics) ana başlığı altında toplanabilecek çalışmalardır.
  • Türkiye'de İslâm İktisadı alanında son yıllarda önemli gelişmeler meydana gelmiştir.
  • Hamdi Döndüren, "İslâm Ekonomisinde Faiz ve Finans Kaynakları", İslâm Ekonomisinde Finansman Meseleleri (1986), İstanbul: Ensar Neşriyat, 1992, s. 153-228. Hüner Şencan, "Günümüzde Banka, Faiz-Kredi Sorunları ve Müslümanca Tutum Arayışları", Para, Faiz ve İslâm (1987), Sabri Orman, İsmail Kurt (eds.
  • Anahtar Kelimeler: İslâm iktisadı, İslâmî Finans, para, finans, sigorta.