Academia.eduAcademia.edu

CUMHURİYET DÖNEMİNDE TRAHOMLA MÜCADELE: SİİRT ÖRNEĞİ

Abstract

Trahom, tarih boyunca insan varlığını ve toplumları tehdit eden önemli salgın hastalıklardan biri olmuştu. Mısır ve Suriye'den Anadolu'ya geçerek yayılan hastalık varlığını Cumhuriyet döneminde de sürdürmüştür. Cumhuriyetin ilanından sonra trahomla mücadele kapsamında güney ve güneydoğu sınır kapılarında gerekli önlemler alınarak salgın kontrol altına alınmaya çalışılmıştır. Siirt, Cumhuriyet döneminde trahomun büyük ölçüde etkilediği vilâyetlerden birisidir. İkliminin elverişsizliği, susuzluk ve trahomun etkilediği vilâyetlere yakın olması hastalığın burada da etkili olmasına neden olmuştu. Siirt'te oldukça zor şartlar altında sürdürülen trahom mücadelesinde hastane, dispanser ve köy tedavi evleri gibi sağlık kurumları meydana getirilmiştir. Trahoma karşı yürütülen mücadele ile bölgede trahomdan kaynaklanan körlükler önemli ölçüde azaltılmıştır.

Key takeaways

  • Trahom, insanlığı tehdit eden hastalıklar arasında yer almıştır.
  • Türkiye'de trahomla mücadele etme kararı, dönemin Sıhhat ve İçtimaî Muavenet Vekili Dr. Refik (Saydam) Bey'in 1924'te çeşitli vilâyet hastanelerinin göz servislerinden trahom hakkında bilgiler almasından sonra başlatılmıştı.
  • Sıhhat ve İçtimaî Muavenet Vekili Dr. Refik Bey, bütçenin elverdiği imkânlar ölçüsünde trahomla mücadele teşkilâtının güneyden doğuya doğru genişletilmesinin planlandığını ifade etmişti.
  • Bunun yanında trahom hastaneleri, trahom dispanserleri ve trahom köy tedavi evlerinde yoğun mücadeleler verilmeye devam edilmişti.
  • İklim koşulları, susuzluk ve halkın temizliğe önem vermemesi gibi nedenlerden dolayı vilâyette artan trahom vakalarına karşı oldukça zor şartlar altında sürdürülen trahom mücadelesinde hastane, dispanser ve köy tedavi evleri gibi çok sayıda sağlık kurumu meydana getirilerek trahom salgınları kontrol altına alınmaya çalışılmıştır.