Academia.eduAcademia.edu

İSLAM FELSEFESİ VE BATI FELSEFESİ AÇISINDAN MÜSAMAHA VE TOLERANS

Abstract

38 SEMRA KIZILARSLAN Öz Müsamaha ve tolerans Türkçede birbiri yerine kullanılan iki sözcüktür. Toplumsal yaşamanın bir gerekliliği olarak müsamaha; insanlara sorumluluklar karşısında kolaylık gösterme, toplumsal yapıyı sarsıcı mahiyette ve önemli olmayan hata ve kusurları hoş görme ve bağışlama, kendinden olmayanlara güçlük çıkarmama, onlara müdahale ve baskıda bulunmama, farklılık ve kusurları görmezden gelme, çeşitli inanç, düşünce ve davranışları özgürce dile getirme anlamına gelmektedir. Batıdan dilimize geçen tolerans kavramı ise Latince "tolerare" kelimesinden türetilmiş olup tahammül etme anlamına gelse de taviz verme, felaketlere katlanma, sıkıntı çekme anlamlarını da taşımaktadır. Günlük hayatta kullanılan bu iki kavram felsefi anlamlar barındırmaktadır. Bu iki sözcüğün felsefi zihniyetini anlamak için Batı ve İslam toplumunda filozoflar tarafından nasıl anlaşıldığına bakmak gerekir. Bu yazıda amaçlanan Fârâbî, İbn Sînâ, John Locke ve Voltaire üzerinden müsamaha ve tolerans kavramını ve bu iki kavram arasındaki farkları filozoflar üzerinden vurgulamaktır. Metinde ilk önce müsamaha ve tolerans kavramlarının sözlük anlamlarına yer verilmiştir. Daha sonrasında Fârâbî, İbn Sînâ'da müsamaha ve John Locke ve Voltaire'de tolerans kavramlarına yer verilmiş ve ilgili eserleri üzerinden her iki kavram ile ilgili felsefi düşünce ve arka plan sunulmuştur.

Key takeaways

  • Voltaire ve Locke örneğindeki sınırlı hoşgörü ile Kuran merkezli fıtrata dayalı cihanşümul bir müsamaha anlayışı arasında açık farkların olduğu görülmektedir.
  • Müsamaha güçlünün zayıfa karşı sahip olması gereken bir erdemdir.
  • Fârâbî, İbn Sînâ ve takipçileri olan filozoflar ve İslam düşünürleri hoşgörü ve müsamahaya eserlerinde yer vermiş ve mutlu bir toplum düzeni için bir gereklilik olarak görmüşlerdir.
  • Dini müsamahayı bireysel bir biçimde ele alan filozof için müsamaha kavramı arifin içselleştirdiği bir kavramdır.
  • Fârâbî için erdemli topluma en yakın olan demokratik şehirlerde de fikir ayrılıklarına bir müsamaha vardır.