Academia.edu no longer supports Internet Explorer.
To browse Academia.edu and the wider internet faster and more securely, please take a few seconds to upgrade your browser.
Bu çalışmada İnternet kafelerin teknotoplumsal uzam olarak gençlerin gündelik yaşamlarının ayrılmaz bir parçası olduğu düşünülmektedir. Bu bağlamda, çalışmanın ilk bölümünde, dünyada ve Türkiye'de İnternet kafelerin gelişmesinin kısa tarihçesi sunularak, bu mekânın değişen anlamı tartışmaya açılacak; ardından, İnternet kafe kullanım biçimlerine ilişkin mevcut araştırmaların bulguları irdelenecek ve Ankara mikro ölçeğinde gerçekleştirilen nitel bir alan çalışması üzerinden, bu mekânların gençlere ve çocuklara zararlı etkilerine ilişkin ana akım medya ile siyasal aktörler tarafından üretilen kalıpyargılar tartışmaya açılacaktır. Bu serimlemeler aracılığıyla, burada Türkiye'de İnternet'in ve İnternet kafelerin denetlenmesi ile çocukların ve gençlerin korunması şeklindeki yeni muhafazakâr teknopolitikalara karşı, kullanıcılara ve eğitim sürecinin kendisine sorumluluk veren eleştirel pedagojiye ve eleştirel medya okuryazarlığına temellenen yeni medya okuryazarlığının geliştirilmesi önerilecektir. Bu çalışma TÜBİTAK-SOBAG tarafından desteklenen 107k039 projesi kapsamında Ankara mikro ölçeğinde devam etmektedir.
Internet in Turkey Conference, TOBB …, 2006
Kurulduğu andan itibaren hızlı ve sürekli bir biçimde büyüme gösteren İnternet, içerisinde milyonlarca dokümanın yer aldığı sürekli gelişen bir bilgi bankası olarak görülebilir. İnternetin herkese açık olması ve kolay bir biçimde verilerin eklenerek gerektiğinde hızlı bir biçimde güncellenebilmesi, İnternetteki bilgi kümesinin aynı zamanda en güncel bilgileri barındırmasını sağlamaktadır. Türkiye’de İnternetin gelişimine bakıldığında, gerek mali gerek teknik nedenlerle ilk olarak üniversiteler ve işyerleri boyutunda olduğu görülmektedir. Bu nedenle, İnternet ev kullanıcıları arasında etkili bir yayılma gösterememiş ve bu süreçte, İnternet kafeler, sağladıkları İnternet bağlantısı ile kişisel bilgisayarı ve İnternet bağlantısı olmayan bireylere İnternet olanağı sağlayarak bu yöndeki açığı doldurmuşlardır. 2005-2006 öğretim yılında, ilköğretim programları yapılandırmacı anlayışa göre yeniden düzenlenmiştir. yapılandırmacı kuram ilkelerine uygun olarak düzenlenen ilköğretim programı, öğrencilerin öğretme ve öğrenme sürecinde etkin olmalarını, bilgiyi araştırarak anlamlı öğrenmeler gerçekleştirmelerini istemektedir. Bu süreçte, internetin öğrencilerin proje, ödev gibi çalışmalarında yararlanabilecekleri bir bilgi deposu olarak ele alındığı görülmektedir. Bu bağlamda, evinde ve okulda internet bağlantısı olmayan öğrenciler için, internet kafeler önemli bir yere sahiptir.
2005
Bu araştırmanın amacı, ülkemizde internet kafelerin ortam ve kullanıcı profillerini ortaya çıkarmak ve böylece internet kullanımı ve internet kafeler hakkında daha sağlıklı genel bir değerlendirme yapabilmeye katkı sağlamaktır. Bu bağlamda 81 ildeki internet kafe işletmecileri, internet kafe müşterileri, emniyet müdürlüğü yetkilileri ve 5 ildeki milli eğitim okul idarecilerine bir anket uygulanmıştır. Bu ankette deneklerin kişisel bilgilerinin yanı sıra; İnternet kullanımı, internet kafelerin eğitim ve denetim boyutuyla ilgili konularda görüşleri araştırılmış; ayrıca gruplar arasında anlamlı görüş farklılığı bulunup bulunmadığını ortaya konulmaya çalışılmıştır. Toplam 2748 kişiye uygulanan anketlerle çeşitli araştırma bulgularına ulaşılmış ve konuyla ilgili öneriler getirilmiştir.
2013
In Turkey, accessing to Internet via Internet cafes by minors aged under 15 is restricted by law. On the other hand, Internet cafes are highly appealing places for elementary students, who are subject to the restriction. This study has been conducted in order to understand for what purposes students have been using these environments in the last few years where Internet and Computer Technologies (ICT) accessibility at households has increased, the effect of gender on these purposes and parent control on access to Internet cafes. In this descriptive study, 90 elementary students * Bu makalenin kisa bir ozeti 4-6 Ekim 2012 tarihlerinde Gaziantep Universitesi’nde gerceklestirilen 6. Uluslararasi Bilgisayar ve Ogretim Teknolojileri Sempozyumu’nda sunulmustur.** Ars. Gor., Istanbul Universitesi, [email protected]*** Yrd. Doc. Dr., Yildiz Teknik Universitesi, [email protected] four different districts of Istanbul have been contacted at Internet cafes. These students, w...
İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Hakemli Dergisi, 2012
2022
With the emergence of the Internet, our lives have begun to take shape and change. It is aimed to bring the effect of social media, which is also the subject of the research, on the formation of interior spaces to the literature, as these changes become observable in interior spaces as well. The aim of the research is to reveal the relationship between social media and the reasons that cause developments in interior architecture and interior space. In the research, 3rd generation coffee shops were chosen to limit the concept of interior space. A literature study about coffee places has been made and sample places have been examined. In the first part of the study, the concept of social media is explained, its emergence and today's social media are mentioned. In the second part of the study, social media and space were discussed, the concepts of space and interior space were explained, and the effect of social media on space design was investigated. Urban spaces, museums, shopping centers and cafes, which are the focus of the study, are included. The examples of museums called "Selfie" or "Experium" in the world have been examined. The examples of experium, which is a new concept, in Turkey have been researched. The transformation from coffeehouse culture to today's cafes has been discussed in order to examine the effect on cafe spaces. In the third part of the study, 8 places in Ankara, which are described as third generation coffee places, were examined and an evaluation was made on the shares made on Instagram. "A4 Coffee" was chosen among them, and the effect of social media on the interior was investigated by content analysis method through Instagram shares. As a result of the studies, a venue proposal was made.
Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 2017
Bu çalışma; Ankara ilinde tüketicilerin ekmek tercihlerine etki eden faktörlerin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmada ankete katılacak ekmek tüketici sayısı basit tesadüfi örnekleme yoluyla belirlenmiş ve anketler 2015 yılında gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda, Ankara ilinde hane başına günlük 2.4 adet (600 g), kişi başına 1.4 adet (350 g) ekmek tüketildiği belirlenmiştir. Kişi başına geleneksel beyaz ekmek 2.3 adet (575 g), tam buğday ekmeği 1.3 adet (325 g) olarak tüketilmektedir. Tüketicilerin %59.9'u aldıkları ekmeği aynı gün tüketmediklerini ve bu ekmeklerin %10.1'ini hayvan beslemede kullanmak için bayat ekmek toplayan kişilere verildiklerini ifade etmişlerdir. Kalan ekmeklerin %2.2'sinin ise çöpe atıldığı belirlenmiştir. Yapılan korelasyon analizi sonuçlarına göre; ekmek fiyatları satın alma gücü açısından farklı gelir düzeyindeki tüketicilere göre farklılık göstermektedir. Gelir düzeyi yüksek olan tüketiciler ekmek fiyatlarını düşük, geliri düşük olan tüketiciler ise ekmek fiyatlarını yüksek bulmuşlardır (p<0.05). Gelir artışına bağlı olarak hane halkının aldığı toplam ekmek sayısı azalırken, gelir düzeyi düşük hanelerin satın aldığı toplam ekmek sayısının arttığı belirlenmiştir (p<0.01).
İnternetin toplum bazında yaygınlaşmasını sağlayan önemli unsurlardan birisi internet kafelerdir. İnternet kafeler, bilgisayar ve internet bağlantısı olmayan kişiler için önemli bir mekan konumundadır. Bu mekanlar, kişilerin teknolojiden yararlanmalarında önemli bir işlev görürken, gençlerin toplumsal sapma göstermelerine de neden olabilmektedir. Bu bölümde, internet kafelerin, gençliğin sosyal sapmasındaki yeri ele alınacak, yapılan uygulamalı araştırma sonuçlarından yola çıkılmak suretiyle, birtakım genellemelere ulaşılmaya gayret edilecektir.
Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Günümüzde kahve mekânları, insanların bir şeyler yiyip içmek, boş zamanlarını değerlendirmek, sohbet etmek, dinlenmek ve sosyalleşmek için tercih ettiği mekânlardır. Hızla sayıları artan bu mekânların, iyi bir tasarımla müşteriyle buluşması son derece önemlidir. Bu noktada çalışma, kahve mekânlarının tercih edilme nedenlerinin kullanıcıyla ilişkisini ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Trabzon ilinin Beşirli Semti’nde gerçekleştirilen araştırmanın çalışma alanı olarak aynı cadde üzerinde bulunan üç kafe seçilmiştir. Çalışma alanının belirlenmesinde kafelerin bu bölgelerde yoğunlaşması ve kullanıcılar tarafından yoğunlukla tercih edilmeleri etkili olmuştur. Çalışma alanını oluşturan üç kafede o an bulunan kullanıcılara anket çalışması uygulanmıştır. Her kafede 50 kullanıcı olmak üzere toplam 150 kullanıcıyla gerçekleştirilen anketler yüz yüze yapılmıştır. Çalışmanın verileri IBM SPSS Statistics programında analizlenmiştir. Elde edilen analizler sonucunda çalışmada mekân-kullanıcı ilişki...
Ufuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2021
Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki değişimler, birçok alanda yeni olanakları ve kullanım biçimlerini de karşımıza çıkarmaktadır. Ancak söz konusu gelişmelerle birlikte gündeme gelen sorunlar ve sınırlılıklar da vardır. "Sayısal uçurum" başlığı altında tartışılan sorunlar bunların başlıcalarındandır. Özellikle çocuklar söz konusu olduğunda; ebeveyn eğitim düzeylerindeki farklılıklar, çocukların cinsiyet farklılıkları ve çocuğun içinde bulunduğu ortamdaki sosyoekonomik düzey de çocukların teknolojiye erişim düzeylerini etkilemektedir. Medya ve diğer bilgi sağlayıcılarında bilgi ve medya içeriğinin üretilmesi ve değerlendirilmesinde gereksinim duyulacak bilgi ve becerilerin kazanılması bakımından medya okuryazarlığı eğitiminin önemi burada bir kez daha ortaya çıkmaktadır. Bu makalede, farklı sosyoekonomik koşullara ve olanaklara sahip olan çocukların İnternet'e erişim olanakları ve biçimleri ile İnternet'i kullanım bilgi ve becerilerinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu temel amaç doğrultusunda, Ankara'nın merkez ilçelerinde 7. sınıfta medya okuryazarlığı dersini almış olan, ortaokul 8. sınıfa devam eden 1453 öğrenci ile yüz-yüze anket uygulaması yapılmıştır. Bu uygulama kapsamındaki soruların ana başlıkları şöyle belirtilebilir: Sosyoekonomik düzey farklılıkları, ebeveynlerin eğitim durumu ile çocukların İnternet'e erişim olanakları ve dijital bilgi ve beceri düzeyleri arasındaki ilişki, çocukların cinsiyetlerindeki farklılığı gibi değişkenlerin, İnternet erişimi ve İnternet kullanım becerilerini etkileme düzeyleri ve biçimleri ile çocukların İnternet becerileri edinmesinde ve bu becerileri geliştirmesinde aile ve okul mecralarının rolü.
2020
Calisma, Isparta kent merkezinde yer alan eglence merkezleri acisindan oldukca onemli bir yere sahip olan ve kullanicilarin buyuk cogunlugunu genc kesimin olusturdugu Kafeler Caddesi’ni kapsamaktadir. Yapisal olarak sokaklardan olusan, izgara formundaki alanda karsilikli ve sirali dukkânlar yer almaktadir. Yontem olarak, sehirlerin algilanmasini, mekânsal olusumu, yaya hareketlerini anlamaya, anlatmaya ve tahmin etmeye yonelik teknikler toplulugu olan Mekân Dizimi’mi (Space Syntax) kullanilmistir. Mekân Dizimi, bulundugu alanin izgara yapisinin, mekânlari butunlestirici etkisi uzerinde durmaktadir. Buna gore, izgara kent formlarinin butunlesme ve yaya hareketlerinde etkisinin ne oldugu onemli bir soruyu olusturmaktadir. Yontem kapsaminda da kent izgarasinin kullanici hareketliligine etkisi; alanin mekân dizim analizleri ve her bir sokak uzerinde yaya sayimlari yapilarak incelenmistir. Bu durumu degistirecek baska bir faktor olmadigi takdirde, mekânsal olusum, kullanici hareketlerind...
Amme Idaresi Dergisi
Vatandaşların İnternete erişimi, bugün dünyanın pek çok ülkesinde tartışılan önemli bir kamu yönetimi konusudur. Her ülke, kendi olanak/arı çerçevesinde vatandaşlarına İnternete erişme imkanı sağlayarak geleceğin küresel ekonomik, politik ve toplumsal şartlarında avantaj kazanmaya calışmaktadır. Bu yazıda, vatandaşların İnternete daha yaygın erişimi için Türkiye 'de İnternet kale/erin bir kamu politika aracı olarak kullanılıp kullanılamayacağı konusu incelenmektedir. Bu inceleme sonucunda İnternet ka/elerin, İnternet erişimine yönelik özel sektör odaklı bir seçenek olarak, kamu ve sivil toplum odaklı erişim seçeneklerine göre bir çok yönden daha üstün olduğu sonucuna varılmıştır. Anahtar Sözcükler: İnternete erişim, bilişsel uçurum, İnternet ka/eler, bilişim politikaları.
Ege üniversitesi hemşirelik fakültesi dergisi, 2013
Bu çalışma, bir üniversitede çalışan akademik ve idari personelin günlük kafein tüketimlerini ve bunu etkileyen etmeleri belirlemek amacı ile yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma Ege Üniversitesi'ne bağlı çeşitli bölümlerde yalnızca kafein tüketme alışkanlığı olan bireylerde yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini 362 birey oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak anket formu kullanılmış ve verilerin analizi SPSS (10.0) programı ile yapılmıştır. Bulgular : Günlük tüketilen kafein miktarı ortalaması 247.63 ± 174.62 mg olarak bulunmuştur. Cinsiyetin ve akademisyen olarak çalışmanın, tüketilen günlük kafein miktarını etkilemediği, çocukken çikolata alışkanlığı olan bireylerin tükettikleri günlük kafein miktarlarının daha yüksek olduğu saptanmıştır Sonuç: Erişkin çalışan bireylerin orta düzeyde kafein tükettikleri, ancak bu miktarın gelecekte kafein yoksunluğu belirtileri gelişmesi için zemin hazırlayabileceği söylenebilir. Toplumdaki bireyler dengeli beslenme hakkında eğitilirken, kafeinin zararları ve gıdalardaki ve içeceklerdeki kafein miktarları da buna dahil edilmelidir.
2008
Türk toplumunda kıraathaneler tarihsel süreç içerisinde önemli görevler üstlenen merkezler olarak bilinmektedirler. Entelektüel insanların buluşma merkezleri konumunda olan kahvehaneler, ayrıca birçok edebi, siyasal ve sanatsal akımların doğuşularına da zemin hazırlayan, toplumsal sorunların tartışıldığı ve iletişimsel etkinliğin doruğa ulaştığı kültür mekânları olarak da tanımlanmaktadır. Bu işlevselliğinden dolayı aralıklarla kapatılan veya gidilmesi yasaklanan bu mekânlar önceleri kıraathaneler olarak da isimlendirilmişlerdir. Kahve içeceğinin yaygınlaşması ile birlikte isim değişikliğine uğrayarak kahvehane olarak adlandırılmaya başlamışlardır. Kahvehane veya kafelerdeki iletişimsel ortamı belirlemeye yönelik olarak yapılan ve Gaziantep ilindeki kahvehane ve kafeleri kapsayan bir anket çalışmasıyla desteklenen bu çalışmada; bu mekânlara alışkanlık boyutu, sosyal ve kültürel işlevselliği, buralardaki iletişimsel etkinlik, bu mekânlara yönelenlerin davranış ve tutumları gibi sosyal konuların bilimsel kriterlere dayalı olarak ortaya konulması hedeflenmiştir. Araştırma sonucunda Spss programı kullanılarak yapılan analizde önemli bulgulara ulaşılmış ve öngörülen hipotezlerin birçoğu doğrulanmıştır.
Gazi Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, 2024
Effects of space organization in cafés Furniture organization and its effect on user perception Profession, gender, age and education factor in furniture organization perception Figure A. The effect of space organization of cafés on environmental factors Purpose: Previous research show that different spatial organization in cafés can affect users' perceptual evaluations. In this research, participants' perceptual evaluations of the physical environmental factors of cafés with regular, irregular and very irregular space organization were analyzed (Figure A). To test the hypotheses of this research, the participants were asked to evaluate café spaces through a developed survey form. Research data was obtained from 192 participants with the help of a detailed survey. According to the analysis of the survey data, it was determined that the physical environmental factors of the regular café were perceived more positively for appeal, planning and freedom factors than the irregular and very irregular cafés. Accordingly, it seems that cafés are perceived more negatively depending on the increase in disorder. On the other hand, it was determined that the age difference of the participants was not statistically effective in the perception of the environmental factors of cafés with different furniture arrangements, but the differences in the participants' profession, gender and education level were effective. Therefore, it was determined that those who received design education, women and those with higher education had a more negative approach in their perceptual evaluations. The results of this research clearly showed that the different furniture arrangements often encountered in café cause significant effects on users' perceptual evaluations.
VI. Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresi, 2022
Artan Dünya nüfusu, küresel ısınma ile günümüzdeki olumsuz iklim koşulları ve çevre kirliliği, çevreye duyarlı uygulamaları daha da önemli hale getirmiştir. Çevreye duyarlı tesis olarak ifade edilen yeşil otellerde atık yönetimi, çevreyle uyumlu altyapı, su ve enerji verimliliğiyle ön plana çıkmaktadır. Çevre bilinci ve farkındalığı gelişmiş bu işletmelerdeki yenilikçi yaklaşımların değerlendirilmesi araştırmanın amacını oluşturmaktadır. Veriler Ankara’daki yeşil otel mutfaklarında görevli mutfak yönetici ve aşçılarıyla görüşülerek elde edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre otellerin menüleri arasında glütensiz, vegan-vejetaryen, diyabetik, alerjen uyarılı menüler ve çocuk menüleri yer almaktadır. Akdeniz, Uzakdoğu, Meksika ve Osmanlı Türk mutfağı gibi Dünya mutfaklarına ait ürünler sunulmaktadır. Yenilikçi yaklaşımlara arasında füzyon mutfak, temalı ve yeşil restoran uygulamalarının olduğu saptanmıştır. Çalışmaya katılanlar yenilikçilik kavramını tat, lezzet ve görsel sunum, yeni ve farklı ürünler, sağlıklı ürünler ve farklı pişirme teknikleri olarak tanımlamaktadır. Araştırmaya katılanlar yenilikçi eğilimleri öncelikle sosyal medyadan takip etmektedir. Yenilikçi uygulamaların menülere eklenme kriterleri arasında müşteri talepleri, maliyet ve pazardaki trendler sayılabilir. Yeniliklerin müşterilere duyurulmasında da sosyal medya tercih edilmektedir. Araştırmada yenilikçi uygulamaların işletmelere sağladığı katkıların müşteri memnuniyeti, işletme imajı ve ekonomik kazanç olduğu görülmüştür. Yenilikçi uygulamalar gastronomi turizmini, yöresel mutfakları ve yerel ürünleri olumlu etkilemektedir.
Türk …, 2006
Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmeler bilgi kaynakları ile birlikte bilgi merkezlerinin hizmetlerini de çok yönlü olarak değiştirmiş ve geliştirmiştir. Bu gelişmeler dünyada hızlı bir gelişim izlemektedir. Ülkemizde ise başta üniversite ve araştırma kütüphaneleri olmak üzere elektronik kütüphaneler konusunda dikkate değer gelişmeler izlenmektedir. Bu gelişim süreci içinde yerini almaya çalışan elektronik kütüphanelerden istenilen düzeyde yarar sağlayabilmek için kullanılan elektronik bilgi içeren veri tabanlarının iyi tanıtılması ve kullanımının izlenmesi gerekmektedir. İstenilen düzeyde yararlanılan elektronik veri tabanları sonucu üretilen bilimsel bilginin artması da ulaşılmak istenen hedeftir. Bu makalede elektronik kaynak yönetimi ve konsorsiyumların etkisine kısaca değindikten sonra Ankara Üniversitesi öğretim elemanlarına elektronik kütüphane kullanımı konusunda yapılan anket değerlendirilecektir.
Acta Infologica, 2021
Kablosuz ve mobil teknolojilerde yaşanan gelişmeler halka hizmet sunmada yeni bir kanal olan mobil devlete (m-devlet) olan ilgiyi arttırmıştır. Bu doğrultuda m-devlet uygulaması üzerinden sunulan hizmetlerin kullanıcılar tarafından benimsenmesi ve kullanılması kritik öneme sahiptir. Bu çalışmanın amacı, m-devlet kullanımını etkileyen faktörlerin belirlenmesidir. Literatür taraması sonucu m-devlet kullanımını etkilediği düşünülen yedi faktörden (bilgi kalitesi, güvenlik algısı, güven, hizmet maliyeti, kullanım kolaylığı, sosyal etki, yararlılık) oluşan kuramsal model ve çalışmanın hipotezleri oluşturulmuştur. Veri toplama aracı olarak M-Devlet Kullanımı Ölçeği (M-DKÖ) geliştirilmiştir. Çalışmanın verileri Ocak 2020 tarihinde Ankara'daki üç devlet üniversitesinde öğrenim gören 183 üniversite öğrencisinden toplanmıştır. M-devlet kullanımını etkileyen faktörlerin belirlenmesi için hazırlanan ölçeğinin faktör yapısı LISREL paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Ölçeğin yapı güvenirliği ve yakınsama geçerliği doğrulayıcı faktör analizi (DFA) ile gerçekleştirilmiştir. Analizler sonucu kuramsal modeldeki yedi faktörün t değerleri, hata varyansları, standart katsayıları ve uyum indeksleri kontrol edilmiştir. Çalışma sonucunda kuramsal modeldeki yedi faktörden biri olan hizmet maliyeti dışındaki diğer altı faktörün m-devlet kullanımını etkilediği görülmüştür.
Mimarlık ve Yaşam Dergisi Journal of Architecture and Life, 2019
Kafeler insanların boş zamanlarını değerlendirip, dinlendikleri, bir şeyler yiyip içerek sosyalleştikleri mekânlardır. Kafeler çeşitli toplumsal işlevleri yerine getirir. Hizmet ve kültür kurumu olarak, geçmiş yıllarda olduğu gibi günümüzde de dönemin ekonomik ve toplumsal gelişmelerine uygun olarak yeni hizmetleri karşılar. Bu araştırmada, "İnsanların günlük hayatta sıkça tercih ettikleri kafe mekânlarında ki yapısal konfor koşullarının uygulanmasıyla, kullanıcının psikolojik açıdan çevresinden memnunluk duyarak fiziksel performansını üst düzeye çıkarması sağlanacaktır." hipotezi ortaya konmuştur. Araştırmada, Bursa Nilüfer İlçesi Görükle Mahallesi içerisinde seçilen kafe restoranlarda yapısal konfor koşullarına ilişkin kullanıcı memnuniyetini belirlemek üzere anket çalışması ve mekân analizi yapılmıştır. Araştırmanın amacı; ülkemizdeki kafelerin bulunduğu koşulların, konfor koşullarının değerlendirilmesi gerekliliğini göstermesi üzerine, yapılacak olan araştırma sonucunda elde edilecek sonuç ve öneriler doğrultusunda bir sonraki kafe tasarımına ışık tutmasıdır. Yapılan anket sonuçları, fiziksel çevre kontrolü ve planlama faktörleri adı altında değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmeler sonucunda ortaya çıkan memnuniyet ve memnuniyetsizlik sonuçları yorumlanmış ve bu sonuçlar üzerine öneriler sunulmuştur.
Türk Kütüphaneciliği, 2017
Calismada oncelikle Web 2.0’in kutuphanelere yonelik guclu ve olumlu bir imaj yaratmasina, bilgi hizmetlerinin pazarlanmasi acisindan elverisli bir ortam sunmasina deginilmistir. Buna bagli olarak kullanicilari ile etkilesimini ve iletisimini artirmasina yonelik getirdigi kacinilmazliklarindan ve sagladigi yararlarindan bahsedilmistir. Daha once kutuphane Twitter hesap analizi uzerine yapilan calismalara deginilerek sosyal ag platformlarinin kullanimi ile birlikte “etki skoru”nun olculmesinin onemi uzerinde durulmustur. Ankara’daki universite kutuphanelerinin Twitter kullanimlari uzerine turetilen arastirma sorularina yanit aramak amaciyla yedi farkli resmi hesap1 incelenerek 15 farkli ozelligi acisindan ele alinmis ve hesaplardan toplanan veriler karsilastirilarak analiz edilmistir. Inceleme sonucunda toplanan veriler gorsellestirilerek bulgular kisminda paylasilmistir. Bakilan ozellikler cercevesinde takipci sayisi ve tweet sayisi yuksek olan kutuphane hesaplarinin genel olarak et...
Loading Preview
Sorry, preview is currently unavailable. You can download the paper by clicking the button above.