Academia.edu no longer supports Internet Explorer.
To browse Academia.edu and the wider internet faster and more securely, please take a few seconds to upgrade your browser.
2019
Giris ve Amac: Sporun bir yasam bicimi halini aldigi gunumuzde, Uzakdogu sporlarindan olan Kick Boks hakkinda detayli bilgiye sahip insan sayisi oldukca azdir. Bu durum Kick Boksun gelismesinde ve yayginlasmasinda onemli katkilari olan Kick Boks Antrenorleri hakkinda yapilacak calismalari onemli hale getirmektedir. Bu calisma ile Turkiye’deki Kick Boks antrenorlerinin is doyumu duzeyleri ile temel gereksinimlerinin belirlenmesi ve olumsuzluklarin tespit edilerek cozum onerileri sunulmasi amaclanmistir. Yontem: Bu arastirmanin evrenini Turkiye Kick Boks Federasyonu’na bagli antrenorler, orneklemini ise ankete gonullu olarak katilan 78 Kick Boks Antrenoru olusturmaktadir. Veri toplama araci olarak Cetinkanat (1995) tarafindan gelistirilen ve guvenilirligi kanitlanmis olan is doyumu olcegi kullanilmistir. Verilerin degerlendirilmesinde SPSS 16.0 for Windows paket programi kullanilmistir. Verilerin cozumlenmesinde (One-Way) Bir Yonlu Varyans Analizi kullanilmistir. Anlamlilik duzeyi 0...
2018
Bu calismanin amaci; ozel sporcularla calisan antrenorlerin is doyum duzeylerinin belirlenmesidir. Bu kapsamda calisma grubu, Turkiye’de ozel sporcularla calisan 50 antrenorden olusmaktadir. Arastirmanin verilerini toplamak icin 6 sorudan olusan kisisel bilgi formu ve Minnesota Is Doyum Olcegi (MSQ)’nin 20 sorudan olusan kisa formu kullanilmistir. Verilerin cozumlenmesinde antrenorlerin kisisel degiskenlerini gorebilmek i cin frekans ve yuzde dagilimlarina bakilmistir . V eriler uzerinde yapilan istatistiksel analizleri belirleyebilmek amaciyla normallik testlerinden Kolmogorov-Simirnow Z Testi uygulanmistir. Verilerin analizinde n ormal dagilim sarti saglan digi icin parametrik testlerden ikili karsilastirmalarda Bagimsiz Orneklemler T-t esti , coklu karsilastirmalarda ise Tek Yonlu Varyans Analizi (ANOVA) testi kullanilmistir. Arastirma sonucunda elde edilen veriler icin uygulanan istatistiksel islemler, SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) for Windows 23.0 paket pr...
Sport Sciences, 2008
Job satisfaction is generally related with life satisfaction and can affect directly on social, physical and mental healthy of individual. The purpose of this study was to determine the satisfaction levels of referees (75 referees) in Turkish Basketball Federation. For this reason, job satisfaction questionnaire was applied to study. Survey-Scanning Model was used to obtain the findings. To analyze the data, variables were not taken into consideration and opinions of the referees were commented with arithmetic mean and standard deviation. But also variables were taken into consideration, Kruskal-Wallis Variance Analyze and Posthoc LSD and Dunnett's T3 Tests were used. SPSS 10.0 for windows pocket program was used to statistical analyses. As a result, while referees accepted the paragraph "I am pleased to be a referee" in top level (X =3.73), they answered the paragraph "referee fee is satisfy" in bottom level (X =2.26).
2010
Araştırma öğretmenlerin iş doyum düzeylerinin ve iş doyum düzeylerinin öğretmenlere ilişkin çeşitli değişkenlere göre farklılaşma durumlarının belirlenmesi genel amacıyla yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini İstanbul ili Zeytinburnu ilçesi sınırları içindeki 36 eğitim kurumundan yansız örneklem yoluyla seçilen 12 eğitim kurumunda görev yapan 397 öğretmen oluşturmaktadır. Öğretmenlerin iş doyum düzeylerinin belirlenmesinde Minnoseta İş Doyum Ölçeğinin 20 maddelik kısa formu kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen belli başlı sonuçlar şunlardır; (a) Öğretmenlerin iş doyumları ortalamanın biraz üstünde bulunmuştur; (b) Kadın öğretmenlerin iç ve dış faktörlere dayalı iş doyumları erkeklere kıyasla anlamlı seviyede fazla bulunmuştur; (c) Genç yaştaki öğretmenlerin (20-25) dış faktörlere dayalı iş doyumları daha yüksek yaş grubundaki öğretmenlere göre daha fazla bulunmuştur.
… Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dergisi, 2010
1 Cumhuriyet Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Sivas, Türkiye. 2 Sakarya Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Sakarya, Türkiye. 3 Serbest Araştırmacı, Kayseri, Türkiye. Yazışma adresi: Yusuf CAN e-mail: [email protected] ÖZET Bu çalışma, Türkiye Hentbol Ligleri'nde faal ...
The 17th International Scientific Research Congress, 2023
Bu çalışmada, Sportif Eğitim Uzmanlarının iş doyum düzeylerinin kariyer planlama tutumlarına etkisinin bazı değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma modeli betimsel nitelikte, ilişkisel tarama modelinde nicel bir araştırmadır. Araştırmanın evrenini Gençlik ve Spor Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatında görev yapan 1500 Sportif Eğitim Uzmanı, örneklem grubunu ise random yöntemi ile seçilmiş ve gönüllülük esası doğrultusunda ulaşılan 290 Sportif Eğitim Uzmanı oluşturmaktadır. Araştırmada üç bölümden oluşan ölçek formu kullanılmıştır. İlk bölümde örneklem grubunun demografik bilgilerini belirlemeye yönelik sorular sorulmuştur. İkinci bölümde Yavuz Eroğlu ve Eroğlu (2020) tarafından geliştirilen, ‘’Tamamen Katılıyorum, Katılıyorum, Kararsızım, Katılmıyorum, Hiç Katılmıyorum’’ olmak üzere 5’li likertten oluşan Spor Bilimlerinde Öğrenim Gören Öğrencilerin Kariyer Planlama Ölçeği (KPÖ) kullanılmıştır. Söz konusu ölçek 5 alt boyut ve 23 maddeden oluşmaktadır. Üçüncü bölümde Weis ve Ark. (1967) tarafından geliştirilen ve Baycan (1985) tarafından Türkçeye uyarlanan ‘’1-Hiç memnun değilim ile 5-Tam memnunum’’ arasında değişen 5’ likert tipi Minnesota İş Doyum Ölçeği (MİDÖ) kullanılmıştır. Söz konusu ölçek içsel doyum ve dışsal doyum olmak üzere 2 alt boyut ve 20 maddeden oluşmaktadır. Verilerin analizinde SPSS 25 paket programı kullanılmıştır. . İlk olarak verilerin normallik dağılımına bakılmıştır. İstatistiki işlemlerin ardından ölçek boyutlarının basıklık çarpıklık değerlerinin +2 ile -2 sınırları içerisinde olduğu ve veri setinin normal dağılımdan geldiği kabul edilmiştir (George ve Mallery, 2010). Normal dağılım gösteren veri seti için parametrik testler kullanılmıştır. Bu doğrultuda ikili karşılaştırmalarda t-testi, çoklu karşılaştırmalarda One Way ANOVA testi kullanılmıştır. Ölçek boyutları ve arasındaki ilişkiye ait istatistiki işlemler için Pearson Corralations, ilişkiler arası yordayıcı rolü belirlemek amacıyla çoklu regression analizi uygulanmıştır. Araştırmanın sonucunda kariyer planlamanın iş doyumu üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olmadığı görülürken, iş doyumunun alt boyutlarından içsel doyumun kariyer planlama üzerinde anlamlı bir yordayıcı olduğu görülmüştür.
Gazi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 2021
Bu çalışmanın amacı, cimnastik branşında hakem olarak da görev yapan antrenörlerin işe adanmışlık düzeylerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesidir. Araştırmanın örneklem grubunu Türkiye Cimnastik Federasyonunda antrenör ve hakem olarak görev yapan 2020 yılı vizeli 232 birey oluşturmaktadır. Betimsel tarama modelinde yapılan çalışmada veri toplama aracı olarak araştırmacılar tarafından oluşturulan kişisel bilgi formu ve Schaufeli ve diğerleri (2002) tarafından geliştirilen, Eryılmaz ve Doğan (2012) tarafından Türkçe'ye uyarlanmış "Utrecht İşe Adanmışlık Ölçeği" kullanılmıştır. Verilerin analizinde istatistiksel yöntem olarak; tanımlayıcı istatistik ile bağımsız gruplar için T-testi ve Anova testi kullanılmıştır. Sonuç olarak hakem olarak da görev yapan antrenörlerin işe adanmışlık seviyelerinin yüksek düzeyde olduğu ve bunun ekonomik düzey, toplam çalışma saati, mesai dışında çalışma durumu açısından anlamlı şekilde farklılaştığı; hakemlik branşı, hakemlik brövesi, antrenörlük süresi ve hakemlik süresi açısından anlamlı şekilde farklılaşmadığı tespit edilmiştir.
Uluslararası Güncel Eğitim Araştırmaları Dergisi, 2019
Çalışmanın amacı, üniversitede öğrenim gören hentbolcuların serbest zaman tatmin ve yaşam doyum düzeylerinin çeşitli değişkenlere göre incelenmesidir. Çalışmanın evrenini, 2015-2016 akademik yılında üniversitelerarası hentbol müsabakalarına katılan sporcular oluşturmaktadır. Örneklem grubunu 2015-2016 akademik yılında üniversitelerarası 2. lig hentbol müsabakalarına katılan 85 hentbolcu (yaş ortalaması Xyaş=18.86±1.20) oluşturmaktadır. Çalışmada, mevcut durumu ortaya çıkarmak amacıyla betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak, araştırmacılar tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu, Beard ve Ragheb (1980) tarafından geliştirilen ve Türkçeye uyarlaması çalışması Karlı ve diğerleri (2008) tarafından yapılan "Serbest Zaman Tatmin Ölçeği" (SZTÖ), Diener, Emmons, Larsen ve Griffin (1985) tarafından geliştirilen ve Türkçeye uyarlaması Köker ve Yetim (1991) tarafından yapılan Yaşam Doyumu Ölçeği (YDÖ) kullanılmıştır. Verilerin analizinde frekans, yüzde, t-Testi ve pearson korelasyon testleri kullanılmıştır. Araştırmanın bulgularında, cinsiyet değişkenine göre t-Testi sonucunda SZTÖ ve YDÖ alt boyutları arasında anlamlı farklılık tespit edilmemiştir (p>0,05). Yaş değişkenine göre korelasyon analizi sonuçlarında SZTÖ ve YDÖ toplam puan ortalamalarında anlamlı ilişki bulunmamıştır (p>0,05). STZÖ ve YDÖ alt boyutları arasında yapılan korelasyon analizi sonucunda YDÖ ile "Eğitim, Fizyolojik, Estetik, Rahatlama, Sosyal ve Psikolojik" alt boyutlarında pozitif yönde ve orta düzeyde anlamlı ilişki bulunmuştur (p˂0,05). Sonuç olarak, üniversitelerarası hentbol müsabakalarına katılan 2. lig hentbolcularının serbest zaman etkinliklerinden Eğitim, Fizyolojik, Estetik, Rahatlama, Sosyal ve Psikolojik alt boyutlarında tatmin elde etmektedir. Üniversitede öğrenim gören hentbolcuların serbest zaman faaliyetlerine katılımıyla beraber tatmin ve paralel olarak yaşam doyumunda artış görülmektedir. Dolayısıyla serbest zaman etkinlikleri hentbolcular üzerinde olumlu yönde etki bırakmakta ve yeterli düzeyde doyuma ulaştığı söylenebilir.
Turkish Studies-Social Sciences, 2021
The aim of this study is to analyze the basic psychological needs and job satisfaction levels of trainers working actively in the province of Samsun. The study has a variation design, one of the types of mixed research model (quantitative-qualitative). In the qualitative part of the study, sample group consists of 10 trainers working actively in the province of Samsun, while the quantitative part consists of 109 trainers. In the study, as data collection tool, an 8-item semi-structured interview form developed by Vardağlı and Çankaya (2020) was used to determine the basic psychological needs of coaches, while Job Satisfaction Scale, which was developed by Brayfield and Rothe (1951), revised by Judge, Locke, Durham and Kluger (1998) as a 5-item short form and adapted to Turkish by Keser and Bilir (2019) was used to examine job satisfaction levels. The voice recordings obtained in the qualitative part of the study were transcribed and analyzed with content analysis method after being transferred to Nvivo program. In the quantitative part of the study, all statistical calculations were made with SPSS 22.0 V. statistical package program. The results of the study showed that trainers observed developments in athletes' characteristics such as self-confidence, leadership, communication, etc., they paid attention to issues such as injuries and psychological states of athletes during training, trainers could generally transfer information but this process was negatively affected by physical conditions and lack of equipment, trainers defined themselves as innovative and fighter, most trainers showed their reactions to athletes with words or mimics in case of failure, and the psychology of trainers was negatively affected by problems such as not being able to decide independently, their views' not being taken into consideration by managers, promotions, unfavorable working conditions, not receiving their overtime working rights, and having insufficient salary. It was found that trainers had views and made suggestions such as guiding athletes to sports, giving more place to sports in schools, and trainers updating themselves for success. In addition, it was found that there were no significant differences between trainers' job satisfaction levels in terms of their working status, level of education, level of income, and state of doing sport; female trainers and trainers who trained athletes doing individual sports had higher levels of job satisfaction. Therefore, it is important to form a feeling of belonging by ensuring that managers take trainers'
Turkish Studies (Elektronik), 2017
Bu araştırmanın amacı, Doğu Anadolu Bölgesinde Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüklerinde çalışan personelin iş doyum düzeylerinin bazı demografik özellikler (cinsiyet, yaş, eğitim durumu, iş deneyimi ve ünvan) açısından incelenmesidir.
the Journal of Academic Social Sciences
personelinin, dışsal iş doyumları konusunda kararsız (X= 3.19) kaldıkları, ancak içsel iş doyumlarından (X= 3.67) ve genel iş doyumlarından (X= 3.43) memnun oldukları saptanmıştır. Örneklem grubunun iş doyumu düzeyleri, demografik özelliklerine göre incelendiğinde; katılımcıların yaşları arttıkça, eğitim düzeyleri azaldıkça ve günlük çalışma saatleri azaldıkça iş doyumlarının yükseldiği tespit edilmiştir. Ayrıca çalışanların ifade ettikleri iş yerinde yaşadıkları problemler içsel ve dışsal iş doyumu ölçütlerine göre kategorize edilmiş ve tatışılmıştır. Bu bulgular ışığında, koruma altındaki çocuk bakım kurumlarında çalışanların iş doyumlarını artırmak, dolayısıyla bakım verilen çocukların ruh sağlığını korumak ve güvenli büyümelerini sağlamak için öneriler geliştirilmiştir.
2013
The purpose of this study is to examine whether the job satisfaction level of secondary education teachers differ in terms of some variables. The sample is consisted of 526 teachers in secondary education in the central province of Aydin. Hackman and Oldham Job Satisfaction Scale, and personal Information Form, which was consisted of demographic characteristics and the views of teachers', including a list of open-ended question, was used. The data obtained were analyzed by t-test and ANOVA. As a result, teachers' job satisfaction levels showed significant differences according to age, type of school they work and the views of teachers about the school's physical conditions, relationships with colleagues at the school, the renewed secondary education curriculum, examination system, level of participation in in-service training. In the study, some solutions are made for teachers in order to increase job satisfaction. Key Words: Job Satisfaction, Secondary School, Teacher...
Journal of Turkish Studies, 2018
Bu araştırmada; Türkiye Kıckboks şampiyonasına katılan antrenörlerin, şiddete eğilim düzeylerini inceleyerek, bu antrenörlerin demografik değişkene göre şiddet eğilimine etkisini belirleyerek ortaya çıkan şiddet eğilim düzeyine göre çözüm önerileri sunmak amaçlanmıştır.
2020
Bu arastirmanin amaci; Akdeniz Bolgesinde bulunan Genclik ve Spor Il Mudurluklerinde gorev yapan antrenorlerin orgutlerine yonelik guven duzeyi ve is doyumunu incelemektir. Bu amac dogrultusunda, kisisel bilgiler formu, orgutsel guven olcegi ve Minnesota is doyum olceginden olusturulan anket formu, 2018 yilinda Akdeniz Bolgesindeki Genclik ve Spor Il Mudurluklerinde 179 kadrolu, 26 sozlesmeli, 80 hizmet alimi olmak uzere toplam 285 Antrenore uygulanmistir. Antrenorlerin is doyum duzeylerini tespit etmek icin Minnesota Is Doyum Olceginin (Minnesota Satisfaction Questionnaire) kisa formu kullanilmistir. Davis vd. (1967) Minnesota Is Doyum Olcegi' nin uzun formundan (100 madde) ic ve dis faktorlerinden olusan is doyum durumlari ile ilgili maddeleri birlestirerek 20 madde halinde bir olcek gelistirmislerdir. Olceklendirmenin Turkiye' deki adaptasyon calismasini Deniz ve Guliz Gokcora yapmis olup, olcegi Ingilizce formundan Turkce’ ye cevirmislerdir. Ikinci bolumde katilimcilarin...
Bingöl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 2020
Yaygın eğitim kişilerin toplumsal değişimlere uyumunu sağlamak ve ulusal kalkınma hedeflerine ulaşmak için yaşam boyu eğitim felsefesi çerçevesinde yapılan tüm eğitim faaliyetleridir. Bunlar içinde yaygın din eğitimi resmi olarak Diyanet İşleri Başkanlığı eliyle yürütülen faaliyetlerdir. Özellikle yaygın din eğitimine katılan yetişkinlerin önemli bölümü kadınlardan ve bu eğitimi verenlerin de önemli kısmı kadın Kur'an kursu öğreticilerinden oluşmaktadır. Kur'an kursları aynı zamanda kadınların sosyalleşmesi için de önemli bir görev ifa etmektedir. Yaptığımız bu çalışmada yaygın din eğitimi veren Kur'an kurslarındaki öğreticilerin meslekî doyum düzeyleri ile bunlara etki eden değişkenlerin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Çalışma nicel araştırma yöntemine göre yapılmıştır. Bu araştırmada Kuzgun, Sevim ve Hamamcı tarafından geliştirilen Meslekî Doyum Ölçeği kullanılmıştır. 2019 yılında, İstanbul Sancaktepe ve Kartal ilçelerinde çalışan Kur'an kursu öğreticileri araştırma kapsamına alınmıştır. Araştırma sonucunda öğreticilerin meslekî doyum düzeylerinin tam olduğu ortaya çıkmıştır. Kur'an kursu öğreticilerinin tam düzeyde bir mesleki doyum düzeyine sahip olmalarının temel sebeplerinden biri olarak, yapılan işin niteliğinin, manevi yönünün ve toplumdaki itibarının etkisi olduğu söylenebilir. Öğreticilerin doyum düzeylerine etki eden değişkenler arasında medeni durum, eğitim durumu ve sınıflarında okuttukları öğrenci sayıları yer almaktadır. Meslekî gelişim imkânlarına sahip olmanın, öğreticilerin mesleki doyumları üzerinde önemli etkisinin olduğu görülmüştür.
Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 10(1), 332-353., 2012
Doyumu Ölçeği" adlı ölçekle toplanmıştır. Verilerin çözümlenmesinde Mann-Whitney U testi ve Kruskal Wallis testi kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre cinsiyetlerine ve denetmenlikten önceki branşlarına göre denetmenlerin iş doyumu düzeyleri ölçeğin genelinde ve boyutlara göre farklılık göstermemektedir. Medeni hallerine göre yalnız işin getirileri boyutunda boşanmış denetmenlerin lehine bir sonuç elde edilmiştir. Hizmet sürelerine göre toplam ölçek ve "takdir görme ve saygınlık" alt boyutunda 21 yıl ve üstü çalışan denetmenler ile "işin getirileri ve "yükselme" alt boyutunda 16-20 yıl arası çalışan denetmenlerin 6-10 yıl arası çalışanlara göre iş doyum düzeyleri daha yüksektir. Çalışılan ilin büyüklüğüne göre toplam ölçek ve işin getirileri boyutunda küçük şehirlere göre büyük şehirler lehine ve çalışma koşulları boyunda ise orta büyük şehirlere göre büyük şehirler lehine bir sonuç elde edilmiştir. Çalıştıkları il bölgesine göre yalnız yükselme boyutunda gruplar arasında fark vardır. Fark 1. ve 3. bölge ile 4. ve 3. bölge arasındadır. Anahtar Kelimeler: Eğitim denetmeni, denetmen, müfettiş, iş doyumu EXAMINATION THE JOB SATISFACTION LEVELS OF EDUCATION SUPERVISORS IN TERMS OF SEVERAL VARIABLES ABSTRACT The purpose of this research is to analyze the job satisfaction levels of education supervisors in terms of several variables. The sample of the research is composed of 184 supervisors from 4 different regions. The data were collected through "Supervisors' Job Satisfaction Scale" and analyzed using two non-parametric tests: Sosyal Bilimler Dergisi Cilt:10, Sayı:1, Mart 2012 Doç. Dr. Mustafa Aksoy Armağan Sayısı 333 Mann-Whitney U test and Kruskal Wallis analysis. According to the results of the research, there is no significant difference in the job satisfaction levels of supervisors with regard to their gender and their field of study before assigning as supervisors.
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 2019
Bu çalışmanın amacı Türkiye'de faal olarak görev yapan güreş hakemlerinin iş doyumlarını çeşitli değişkenler açısından analiz etmektir. Araştırma grubunu Türkiye'nin farklı bölgelerinde ve illerinde görev yapan 120 ulusal ve 42 uluslararası güreş hakemi olmak üzere toplam 162 kişi oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu ve 14 sorudan oluşan Hackman ve Oldham (1980) 'ın geliştirdiği İş Doyum Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistiklerden yüzde (%), frekans, ortalama ve standart sapma değerlerinden yararlanılmıştır. Bununla birlikte çeşitli değişkenler arasındaki farkları ortaya koymak amacıyla bağımsız gruplar t testi ve tek yönlü varyans analizinden (Anova) yararlanılmıştır. Elde edilen bulgularda güreş hakemlerinin yaş ortalamalarının 37,00±6,38, tamamına yakınının erkek hakemlerden oluştuğu (% 95,4) büyük bir kısmının aktif olarak güreş yaptığı (%91,5) belirlenmiştir. Sonuç olarak, iş doyumları açısından güreş hakemlerinin orta düzeyde bir değer aldıkları tespit edilmiştir. Hakemlerin iş doyum düzeylerini artırmak için terfi, görevlendirme gibi uygulamaların adil düzenlenmesi önemlidir. İş doyum ortalamalarını daha yükseğe çekmek için hakemlikten elde edilen gelirin artırılması, hakemlik kategorilerinin yükseltilmesi hakemlerin iş doyum düzeylerini yükselteceği düşünülmektedir. Bununla birlikte görev aldıkları organizasyonlarda karşılaştıkları sorunların (konaklama, ulaşım, ücret, vb.) giderilmesi gereklidir.
Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi, 2018
Bu çalışmada, bireyin yaşamındaki en önemli hedeflerinden biri olan yaşam doyumuna etki eden faktörler incelenmiştir. Gerçekleşen durumun beklentilerle kıyaslanmasıyla ortaya çıkan sonucu gösteren yaşam doyumuna etki eden birçok faktör bulunmaktadır. Çalışma 78 muhasebe meslek mensubu üzerinde yapılmıştır. İlk olarak, SM, SMMM ve YMM'lerin yaşam doyumu düzeyleri ile meslekte geçirdikleri süreler, bakmakla yükümlü oldukları kişi sayıları ve yaşları arasında herhangi bir ilişki olup olmadığı incelenmiştir. Ayrıca, bağımsız örneklem t-testi ile çalışanların cinsiyetlerine, medenî durumlarına ve mesleği isteyerek seçip seçmemelerine göre yaşam doyumu düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olup olmadığı araştırılmıştır. Yalnızca mesleği isteyerek seçip seçmemelerine göre yaşam doyumu düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılığa rastlanmıştır. Literatür araştırması, herhangi başka bir olguyla karşılaştırılmaksızın yalnızca yaşam doyumu üzerine yapılan çalışmaların çoğunlukla lise ve üniversite öğrencileri üzerinde yapıldığını ortaya koymuştur. Kalan diğer çalışmaların da muhasebe meslek mensupları üzerinde yapılanların sayısı yeterli değildir. Bu durum çalışmanın literatüre ilave katkısını ortaya koymaktadır.
Sakarya University Journal of Education, 2016
Bu araştırma coğrafya öğretmenlerinin farklı değişkenler açısından iş doyumu düzeylerini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Araştırmada, betimsel nitelikli tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2014-2015 eğitim-öğretim yılında Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı okullarda görev yapan toplam 324 coğrafya öğretmeni oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak "Minnesota Doyum Anketi" kullanılmıştır. Bu envanter, araştırmacı tarafından hazırlanan "kişisel bilgi formu" ile birlikte örneklemi oluşturan coğrafya öğretmenlerine elektronik ortamda gönderilmiş ve verilerde aynı yoldan geri alınmıştır. Elde edilen veriler normallik testine tabi tutulduktan sonra parametrik test gruplarından olan ikili karşılaştırmalar için bağımsız örneklem t-testi, çoklu karşılaştırmalar için tek yönlü varyans analizi (ANOVA) testleri ile çıkarımsal analizler yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar çalışmaya katılan coğrafya öğretmenlerinin iş doyumu puanlarının arazi gezi ve inceleme olanaklarına, fiziki çevre (ders araç ve gereç) yeterliliğine çalışılan kurum ve çalışılan okul değişkenlerine göre anlamlı farklılıklar gösterdiği; cinsiyet, yaş ve coğrafya dersi öğretim programı değişkenlerine göre ise farklılık göstermediği şeklindedir.
2019
Bu arastirmanin amaci, Muay Thai antrenorlerinin Tutkunluk ve Yasam Doyumlarinin Tukenmislik Duzeylerine Etkisinin olup olmadiginin incelenmesidir. Arastirma grubunu 277 erkek 61 kadin toplam 338 katilimci olusturmaktadir. Arastirmada Vallerand ve Ark (2003) tarafindan gelistirilmis, Kelecek (2013) tarafindan Turkce uyarlamasi yapilan tutkunluk olcegi, Pines(2005) tarafindan gelistirilen, Tumkaya ve ark (2009) tarafindan Turkce uyarlamasi yapilan Tukenmislik Olcegi Kisa Versiyonu ve Diener ve ark (1985) tarafindan gelistirilen, Yetim (1993) tarafindan Turkce uyarlamasi yapilan Yasam Doyumu Olcegi kullanilmistir. Verilerin analiz ve yorumlanmasinda SPSS 22.0 paket programi kullanilmistir. Verilerin analizinde arastirma tasarimina uygun olarak adimsal regresyon analizi ve bazi betimsel istatistik yontemleri kullanilmistir. Sonuc olarak, cinsiyet degiskeni acisindan istatistiksel anlamda bir farklilik gozlenmezken, aktif spor gecmisi degiskeni acisindan Muay Thai antrenorlerinin uyumlu...
Spor Eğitim Dergisi, 2018
Bu araştırmanın amacı, profesyonel futbolcuların iş doyum düzeylerini belirlemek ve iş doyumunu etkileyebilecek yaş faktörü açısından incelemektir. Araştırmaya Türkiye liglerindeki kulüplerde profesyonel olarak futbol oynayan 149 erkek futbolcu katılmıştır. Veri toplama araçları olarak “Kişisel Bilgi Formu” ve “Minnesota İş Doyum Ölçeği”nin kısa formu kullanılmıştır. Yapılan analiz sonucunda futbolcuların genel iş doyumlarının 46.91, içsel doyum düzeylerinin 23.93, dışsal doyum düzeylerinin ise 23.01 olduğu tespit edilmiştir. Futbolcuların yaş grupları ile içsel doyumları, spor yaşı ile genel iş doyumları, spor yaşı ile içsel ve dışsal doyumları arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. Buna karşılık futbolcuların yaş grupları ile genel iş doyumları ve dışsal doyum düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. The purpose of this study was to determine the level job satisfaction of professional football players and to examine in terms of age factor. 149 football players who played football professionally in Turkish leagues’ clubs participated in the research. “Personal Information Form” and the short form of “Minnesota Job Satisfaction Scale” were used as data collection tools. As a result of the analysis, it was determined that general job satisfaction of the footballers 46.91, the internal satisfaction levels 23.93, the external satisfaction levels 23.01. There was no significant difference between the age groups of footballers and their internal satisfaction, sport age and general job satisfaction, sport age and internal and external satisfactions. On the other hand, a statistically significant difference was found between age groups of footballers, general job satisfaction and external satisfaction levels.
Loading Preview
Sorry, preview is currently unavailable. You can download the paper by clicking the button above.