Academia.edu no longer supports Internet Explorer.
To browse Academia.edu and the wider internet faster and more securely, please take a few seconds to upgrade your browser.
…
4 pages
1 file
Huzur Söylemi Ulus Baker'in yüksek lisans tezinin, Onur Eylül Kara'nın titiz çevirisiyle Türkçe olarak kitaplaştırılmasına dayanıyor. Ulus Baker külliyatına az çok aşina olanlar, bu ilk çalışmada, daha sonra dallanıp budaklanacak bir araştırma programının erken fakat oldukça güçlü temellerini bulacaklar. Bu araştırma programı dil, bilgi, özne ve duygulanımların modern kültürde geçirdiği ve geçirmekte olduğu dönüşümlerin izinin sürülmesine dayanıyor. Huzur Söylemi'nde Ulus Baker, Antik Yunan felsefesinden post yapısalcılığa kadar uzanan bir düşünceler atlasını önümüzde maharetle açıyor. Özellikle Spinoza ve Deleuze'ün rehberliğinde, İslamcılığın 1990'ların başında gerçekleştirdiği öne sürülen yükselişin, tarihsel bir din olarak İslam'ın modern kanaatler toplumuyla bütünleşmesinden başka bir şey olmadığını ileri sürüyor.
ULUSLARARASI DENİZ HUKUKU MAHKEMESİ: USUL VE PRATİK
Ulusal Kimlik ve Dil, 2022
Bilişsel yaklaşımlar açısından ulusu açıklar. ✓ Sembolik yaklaşımlar açısından ulusal kimliği açıklar. ✓ Yapısal-İşlevsel yaklaşımlar açısından ulusal kimlik ve dil ilişkisini açıklar. ✓ Semboller sistemi olan dili tanımlar.
HFSA, 2016
Hukuka Felsefi ve Sosyolojik Bakışlar VII Sempozyumunda sunduğum "Birey, Hukuk ve Ahlak" başlıklı bildiri metnidir. "Bazı âlimane kelimeler, uzun süre sözlüklere ve akademik metinlere hapsedildikten sonra,-kaderine çoktan razı olduğu hâlde birdenbire, nedenini anlamadan herkesin gözdesi hâline geliveren bir kızkurusu gibi-aniden parlak gün ışığına maruz kalma, halkın, avamın diline düşme, basında, televizyonda, hatta hükümet demeçlerinde zikredilme talihini ya da talihsizliğini yaşarlar. Fena hâlde felsefe dersi kokan ve Yunancadaki köküyle akla Aristoteles'i (ve daimi çok-satar kitabı Nikomakhos'a Etik'i!) getiren etik kelimesi, bugün bu şekilde sahnenin ortasına yerleşmiş vaziyette." (Badiou, 2006:17)
ULUSLARARASI EĞİTİM VE TARİH ARAŞTIRMALARI DERGİSİ (ETA JOURNAL), 2019
1394 yılında Sultaniye'de dünyaya gelmiştir. Annesi Gevher Şad Ağa, babası ise Şahruh'tur. Çocukluk yılları dedesinin seferleri sırasında onunla beraber geçmiştir. 1404 yılına gelindiğinde dedesi tarafından Öge Begüm ile evlendirilmiştir. Emir Timur'un ölümünün ardından taht mücadelesi sonrası babası Şahruh hükümdar olmuştur. Babası tarafından kendisine Semerkant ve Maveraünnehir verilmiştir. Bu bölgedeki hâkimiyetini sağladıktan sonra ilmi faaliyetlerde bulunmaya başlamıştır. Şahruh'un öldüğü 1447 yılına dek seferlere çıkmak yerine bölgesinin gelişmesine yönelik işler yapmıştır. 1447'de tahta geçmişse de 2 sene sonra 1449 yılında oğlu Abdüllatif tarafından indirilmiştir. Hacca gitmek için yola çıktığında oğlu tarafından öldürtülmüştür. Semerkant hâkimliği sırasında kendisine hocalık etmiş âlimlerle bir medrese ve rasathane inşa etmiştir. Medresede verilen eğitim neticesinde Ali Kuşçu gibi çok önemli bir bilim adamı yetişmiştir. Uluğ Bey, rasathanede icra ettikleri gözlem ve hesapları Ziyc-i Uluğ Bey adlı eserde ortaya koymuştur. Yapmış olduğu bu eser günümüzün hesaplarına çok yakın bir tutarlılıktadır. Onun yapmış olduğu bu çalışmalar bazı dini tarikatlar tarafından hoş karşılanmamıştır. Bu sebeple ölümüne giden süreç içerisinde tarikatların da parmağı bulunmaktadır.
Türk Dünyası Araştırmaları, 2019
Matüridi, Türkistan’ın Semerkant şehrinin Matüridi köyündendir. Matü- ridilik, imanla ilgili mevzularda ayet ve hadisleri temel almakla birlikte dinin anlaşılması konusunda aklı temel kabul etmiş bir mezheptir. Matüridi aka- idinin temelini İmam-ı Azam Ebu Hanife’nin ictihadları-görüşleri, bilhassa O’nun ‘Fıkhu’l-Ekber’ isimli eseri teşkil eder. Türklerin ekseriyeti fıkıhta Ha- ne , itikatta ise Matüridi mezhebindendir. Mezhep, Türkiye, Balkanlar, Orta Asya, Hindistan ve Pakistan’da da yaygındır (sayfa: 52).
tubarcomtr.ardok.net
ÖZ: Ulus-devlet içinde meydana gelmesi gereken ulusal özdeşleşme ulusal dayanışma ideolojisiyle sıkı bir ilişki içerir. Ulusal dayanışma ideolojisi de yazı, matbaa, tarihsel yerleşmişlik aracılığıyla sosyal düzenin devlet otoritesi tarafından tanımlandığı haliyle sürdürülür. Ulusal dayanışma ideolojisi ulusal aidiyeti kurgularken ulusal aidiyet de ulusal dayanışma ideolojisinin kitleselleşmesini sağlayarak onun ulus-devletle arasındaki ilişkiyi sergiler. Söz konusu ilişki ağı, ulus-devlet kurgusunu ve bu kurgunun dinamiklerini harekete geçiren nedenleri bulma ve bu nedenlere ilişkin çözümler üretmeyi gerektirir. Bu çalışma için söz konusu çözümlerin elde edilmesinde betimleyici metot kullanılmıştır.
Genel olarak dil öğretiminde kültür bağlamına geçmeden önce, Öteki kavramını biraz açımlamak gerekir. Öteki kavramını kültür ve dille ilişkisi açısından çok kısaca irdeledikten sonra dil öğretiminde kültür bağlamının önemine, gereklilik ve yararlılığına değinmeye çalışacağım.
Osmanlı İmparatorluğu’nun bu toplaklarda bulunduğu zaman diliminde, burada huzur, refah ve asalet Türk milleti tarafından sağlanmıştır. Ecdâdımızdan bize emanet bırakılan değerlerin kaybolmaya yüz tuttuğu bir dönemde, Monizm sisteminin ortadan kalkmasıyla, Makedonya Cumhuriyeti bağımsızlığını kazanmıştır. Demokrasinin yerleşmesiyle birlikte, Türk milleti yıllar boyunca tahribata uğrayan dilini, dinini ve kültürünü yeniden korkusuzca dert edinmeye başlamıştır. Bu görevi ilk olarak Sesler (1965-2001) dergisi sırtlanmış ve değerlerimize yeniden sahip çıkıp güncellemiştir. Yıllar sonra siyasi nedenlerden dolayı dergi kapatılmışır. Makedonya’da bulunan edebiyatçılar ve dil bilimcileri Türk medeniyetine, diline, kültürüne ve edebiyatına karşı yapılan büyük haksızıktan sonra, öz değerlerine sahip çıkacak farklı edebî dergiler yayınlamaya başlamıştır. Bu meşaleye el atanlardan biri de Gostivarda bulunan, ADEKSAM derneğinin yayınladığı ve tek Uluslararası Hakemli Dergi hüviyetine sahip olan HİKMET - İlmi Araştırma Dergisi’dir. HİKMET dergisi, yayınladığı 27 sayısında ana hedefi Makedonya, Balkanlar, Türkiye ve Türk Dünyasıyla ilgili eğitim, dil, din, kültür, sanat, milli ve manevi değerler, toplumsal ve sosyal sorunlar, kitap tahlilleriyle ve farklı bakış açılarıyla Türkçe’nin problemlerini, özelliklerini ve köklerini incelediği bir bilgi saydamlığını ortaya koymuştur. İlim, bilim ve hikmet her kişinin yitik malıdır. Çalışmamızda derginin edebiyat, dil ve kültür konulu yazılarında dile getirilen sorunlara değineceğiz.
KİERKEGAARD VE JASPERS’IN VAROLUŞ FELSEFESİNDE AKIL, DİN VE İMAN İLİŞKİSİ⃰, 2017
Theist philosopher Sören Kierkegaard, known as the father of existentialism, argues that faith and absolute submission to God are essential for an individual to realize its existence and he emphasizes the paradox of faith. According to Kierkegaard, faith is not a rational attitude; but it is a paradoxical leap. His view was that, the truth regarding individual’s existence is subjective; thus, he thinks that institutional reflection of corrupted Christianism together with the hegemony of systematic philosophy and scientific areas are obstructions to this and he made criticisms to all. Like Kierkegaard, Karl Jaspers also protests church faith; but he is a nonclassical theist philosopher, defending a philosophical faith in which a philosopher can live his self-faith that is not imposed to him. For Jaspers, faith is a general concept embracing both philosophic and religious faith. Criticizing the theology based on religion or revelation, he considers that faith in God is one of the conditions of realizing one’s existence. Reason does not conflict with philosophic faith and philosophic faith is the sole faith that a philosopher shall have. According to him, God of the church is no more a transcendent being but became an ordinary subject in the universe. In this framework our study aims to compare the views of Sören Kierkegaard and Karl Jaspers on religion, faith and reason relations, whether reason or in other words philosophical thought is enough to found God and faith or not; or do they compromise or not. Keywords: Sören Kierkegaard, Karl Jaspers, Existence, God, Religion, Faith, Reason.
Loading Preview
Sorry, preview is currently unavailable. You can download the paper by clicking the button above.
TANZİMAT'TAN GÜNÜMÜZE DİYARBAKIR, 2019
Turkish Studies, 2011
RECEP TOPARLI ARMAĞANI, 2022
Genel Türk Tarihi Araştırmaları Dergisi, 2022
Turkish Studies, 2009
Uluslararası anadolu sosyal bilimler dergisi, 2024
Türk Kültüründe Üzüm ve İncir Kitabı , 2011
Bugu Dergisi, 2022
ULUSLARARASI DENİZ HUKUKU MAHKEMESİNİN YAPISI VE YARGI YETKİSİ
Bankacılar Dergisi, 2017
İlahiyat Yayınları, 2024
ABDULLAH BAŞTÜRK VE FEHMİ IŞIKLAR'IN DİSK KARŞITLIĞINDAN DİSK YÖNETİMİNE GELİŞİ