Academia.edu no longer supports Internet Explorer.
To browse Academia.edu and the wider internet faster and more securely, please take a few seconds to upgrade your browser.
Mobilya ve Ahşap Malzeme Araştırmaları Dergisi
Öz Masif ağaç malzemenin binlerce kullanım alanlarından biri de oyuncak sektörüdür. Üretimde yenilenebilir, doğal ve insan sağlığı açısından zararsız materyallerin kullanımı günümüzde artan bir değer kazanmıştır. Dünyada önemli bir pazar oluşturan ahşap oyuncak üretiminde ülkeler arasında kıyasıya bir rekabet söz konusudur. Türkiye'nin son 5 yılda yaptığı oyuncak ithalatının bedelinin 3 milyar doları aştığı bildirilmiştir. Endüstrileşmenin gelişimi ile birlikte oyuncakların çoğunluğu günümüzde plastik malzemelerden üretilmektedir. Ancak plastik malzemenin oyuncak üretiminde kullanılması sağlık açısından tartışılmaktadır. Bu faktörler göz önüne alındığında ebeveynler, çocuklarına oyuncak seçimi yaparken mümkün olduğunca doğal malzeme seçmeye çalışmaktadırlar. Bu kapsamda oyuncak sektöründe geçmişten günümüze sıklıkla kullanılan ahşap malzemenin kullanımı ile ilgili önemli konulara değinilmiştir. Konu ile ilgili literatür incelenmiştir. Bu kapsamda oyuncağın tanımı ve önemi, ahşabın oyuncak yapımında tercih sebepleri, oyuncak yapımında kullanılan başlıca ağaç türleri hakkında bilgi verilmiştir. Daha sonra ahşap oyuncak yapımında kullanılabilecek kalite sembolleri ve üretiminde dikkat edilecek hususlar hakkında bilgi verilmiştir. Son olarak kullanıcılar açısından satın almada dikkat edilecek hususlara değinilmiş ve çalışma sonuç kısmında değerlendirilerek önerilerde bulunulmuştur.
2019
Cocukluk veya cocuk gelisimi; gelisim donemleri ve gelisim alanlari baglaminda, kendine ozgu bir gelisim surecini icermekte olup oyun ve oyuncak esliginde gerceklesen okul oncesi donem cok onemli bir surectir. Buna gore, cocuk gelisimi; evrensel olarak kabul goren psikoseksuel gelisim evreleri kapsaminda gerceklesmekte olup bu gelisim evreleri sunlardir: oral donem (0-2 yas: 0-24 ay), anal donem (2-3 yas: 24-36 ay), fallik donem (3-5 yas: 36-60 ay), latent donem (5-12 yas), genital donem (12-18 yas). Bunun yani sira, cocuk gelisimi sureci; psikomotor gelisim, bilissel gelisim, dil gelisimi, sosyal-duygusal gelisim ve ozbakim becerisi gibi gelisim alanlari ile sekillenmektedir. Bu perspektifte, okul oncesi donem, dogumdan itibaren baslayarak latent donemin ilk yilinin sonuna kadar olan sureyi kapsayan 0-6 yas veya 0-72 ay araligindaki zaman dilimini icerirken, oyunlarin ve oyuncaklarin esliginde gerceklesir. Bu noktada, okul oncesi cocuk gelisiminde one cikan oyuncak cesitlerinden bi...
İnönü Üniversitesi Sanat ve Tasarım Dergisi
Wood, having better values than the alternative materials due to its physical, mechanical and technological properties, is an important structural material for landscape. It is preferred more than other materials because of its variations in color, texture and form, easy processing ability, capability of being harmonious with the other materials, nature-friendliness, cost-effectiveness, and ability for recycling. Hence, it is contemporarily used as a main or an auxiliary structural material for landscape construction elements. The main purpose of the work is to reveal the current situation of the use of wood materials in the landscape sector in Turkey. The results show that wood is not well known in the landscape applications and is therefore not used. As a result, proposals have been developed to make the selection of wood materials based on information and to increase the use of wood materials.
2015
Insanlar yasadiklari mekanlarda donati elemanlarinin bicim, renk ve doku gibi ozelliklerini kullanarak cesitli duzenlemelerle yasam tarzlarini ifade etmektedirler. Bunun icin en uygun yapi donati elemanlari kapi, pencere, dolap ve kaplamalardir (duvar, tavan ve taban). Kaplama malzemesi olarak lamine parke, laminat parke, masif rabita ve parkeler farkli odun turlerinden uretilmekte ve kullanilmaktadir. Oysa, daha kucuk boyutlu ve dusuk nitelikli ahsaptan uretilebilen enkesit doseme malzemesi hem ic hem de dis mekanlarda kullanilabilmektedir. Enkesit doseme malzemesi kullanimi ulkemizde henuz olmayan ancak yurt disinda yaygin olarak kullanim imkani bulan bir malzemedir. Bu calismada, geleneksel masif parkelere gore daha dusuk kalitede odunlardan farkli sekil ve boyutlarda uretilebilen, farkli sekillerde doseme imkani sunan enkesit malzemelerin uretim prensipleri, ozellikleri ve kullanim alanlari verilecektir.
Teori ve Uygulamada Tarım, Orman ve Su Bilimleri, 2024
The effects of global climate change, which is a universal problem, have prompted people to use renewable and sustainable, recyclable materials that produce fewer carbon emissions. This has led to wood gaining in importance. Wood is one of the materials commonly used in landscape architecture. The aim of the study is to identify the areas of application of processed forest products and wood-based materials in the context of landscape architecture. This study is based on literature sources. As a result of the literature review, it was found that processed forest products and wood-based materials are widely used for street furniture and urban furnishing elements. The results suggest that wood should be more widely included in landscape studies.
Bartın Orman Fakültesi Dergisi, 2016
Ahşap, anizotropik ve karmaşık yapılı bir materyaldir. Karmaşık yapılı malzemelerin özelliklerinin incelenmesi oldukça zordur. Bu tip incelemelerde kullanılmak amaçlı çeşitli bilgisayar programları geliştirilmiştir. Deneylerin mümkün olan en doğru sonuçları vermesi için materyal hakkında parametrelerin ve temel bilgilerinin en doğru şekilde bilgisayar ortamına aktarılması sağlanmalıdır. Sonlu Elemanlar Analizi bu yöntemlerden biridir.
Turkish Journal of Forestry | Türkiye Ormancılık Dergisi, 2020
Calismada, Turkiye’nin yuvarlak agac, bicilmis urun ve sekil verilmis odun urunu ithalatinin, agac cesitleri itibariyle kullanildigi sektorler, ithalatci davranislarini etkileyen faktorler ve ithalat egilimleri belirlenmektedir. Kullanim alani ve ithalatci davranis verileri, 2014 ve 2015 yillarinda il bazinda toplam 500 m3 ve ustunde ithalat yapan isletmelerin olusturdugu ana kutleden, tam sayimla toplanirken, ithalat egilimi TUIK istatistiklerinden alinmistir. Odun hammaddesi ithal edip pazarlayan (45), ithal odun hammaddesini tesislerinde isleyen (56) ve odun hammaddesini ithal edip tesislerinde kullanan, pazarlayan (132) olmak uzere, toplam 233 isletmeyle yuz yuze anket yapilmistir. Kullanim alani ve ithalatci davranisi, tamamlayici istatistiksel analizler ile Khi-kare, Kruskal Wallis ve Tamhane T2 testleriyle, ithalat egilimi ise regresyona dayali trend analiziyle sinanmistir. Bulgulara gore; 114 farkli agac cesidinden ortalama 621.127 m3/yil yuvarlak agac, 1.127.069 m3/yil bici...
Gazi Universitesi Muhendislik Mimarlık Fakultesi Dergisi, 2010
Bu çalışmada, sarıçam (Pinus sylvestris L.), göknar (Abies bornmülleriana Mattf), Doğu kayını (Fagus orientalis L.) ve meşe (Quercus petraea L.) yüzeylerine farklı katman kalınlığında selülozik, poliüretan, akrilik ve su bazlı vernikler uygulanmıştır. Ağaç türü ve katman kalınlığının verniklerin yapışma direncine etkisi ASTM-D 4541'e göre çekme testi (pull-off test) ile belirlenmiştir. Araştırma sonuçları, ağaç malzeme yüzeylerine uygulanan farklı vernik katmanlarının yüzeye yapışma direnci üzerinde, ağaç türü ve vernik çeşidi etkisinin önemli, katman kalınlığı etkisinin ise önemsiz olduğunu göstermiştir. Çalışmada yapraklı ağaç odunlarında daha yüksek, iğne yapraklı ağaç odunlarında daha düşük yapışma direnci değerleri tespit edildiği, vernik çeşidi düzeyinde en yüksek yapışma direncinin poliüretan ve akrilik verniklerde elde edildiği belirlenmiştir. Ayrıca katmanlararası yapışma direnci incelenmesinde ağaç malzeme-dolgu verniği ara kesitinde en fazla yapışma başarısızlığının olduğu, dolgu katı üzerine oluşturulmuş olan son kat vernik katmanlarının yapışma direnci üzerinde etkisinin olmadığı tespit edilmiştir.
2023
Ağaç malzemenin anatomik yapısı ve kimyasal bileşimi itibariyle misellerden müteşekkil hücre çeperinin doğal kurgusu zemininde kendini gösteren rutubet alışverişinin tipik bir yansıması olan lif doygunluğu noktası, ahşabın fiziksel ve mekanik özelliklerine olan doğrudan veya dolaylı etkisi sebebiyle, ahşap eşyalar ile araç-gereçlerin ve uygulamaların tasarımı dahil tüm imalat sürecinde başlı başına bir gösterge olarak ele alınabilir. Böyle bakıldığında, lif doygunluğu noktası, ahşabın kullanılmasında kendine özgü eylemsel yansımasıyla öne çıkan temel bir etmen olduğu için, kapsamlı araştırmalarla değerlendirilerek neden-sonuç ilişkisiyle takdim edilmesi gerekir. Bu çalışmada, içeriği ve diğer özellikler üzerindeki etkiselliği bakımından lif doygunluğu noktasının, hücre çeperi ve rutubet düzeyi çerçevesinde gerçekleşen oluşum mekanizması açıklanmış ve hacimsel genişleme ile yoğunluk değeri ve azami rutubet miktarı gibi çok bileşenli bir problemle olası etkisel alanı için örneklendirme yapılmıştır.
2016
With utilization of lignocellulosic material in the manufacturing of composite materials, shortening of decomposition time of the non-biodegradable synthetic polymeric material in nature was desired. Another way of improving biodegradability is to use 989 biodegradable polymers such as polylactic acid (PLA), poly caprolactone (PCL), polyhydroxy butyrate (PHB), polybutylene saksinit (PBS) and polyvinyl alcohol (PVA). In recent studies, both lignocellulosic material and biodegradable polymers were used to manufacture polymer composites. In this study, PVA based composites were produced using forest pruning waste flour reinforced as reinforcement and melanin as crosslinking agent. Composites were produced using cast-method. Mechanical properties of the composites were determined.
Külliyat Dergisi, 2017
Selçuklular döneminden itibaren Anadolu kıyılarında tersaneler kurarak denizcilik alanında ilerlemeye hem askeri hem de ticari anlamda üstün olmaya gayret gösteren Türkler gemi yapımında belli başlı ağaç türlerini tercih etmişlerdir. Denizler üzerinde zamanla kazandığı birçok teknolojik tecrübe kadırga ve kalyon yapımında kullanacağı ağaç türleri hakkında seçici olduklarını göstermektedir. Yapılan sualtı arkeolojik araştırmalar ve incelenen yazma eserler, farklı ağaç türlerinin hangi bölgelerden geldiği konusunda bilgi sahibi olmamızı sağlamaktadır. Osmanlı Devleti’nde Kocaeli ve İznikmid Bölgesi’nden Tersane-i Âmire’ye kereste temin edilmiştir. Bunun yanında Osmanlı ya ait birçok bölgeden de kereste temin edildiği bilinmektedir. Kereste ihtiyacının büyük bir kısmı gemi inşasında kullanılmıştır. Kerestecilik Osmanlı döneminde büyük gelir getiren bir iş kollarından biridir. Abstract Since Seljuk period, by establishing shipyards in coasts of Anatolia and aiming to advance in seafaring and to have supremacy in military and trade, Turks have preferred certain types of wood types. Various technologic knowledge they gained in seafaring indicates that they are selective in wood types used in galley and galleon building. Underwater archaeological researches and examined writings ensure us to have knowledge about the origins of different wood types. During Ottoman era, lumber for Imperial Arsenal was supplied from Kocaeli and İznikmid. Besides it is known that lumber was supplied from several regions of Ottoman Empire. Most part of the timbering was used in shipbuilding. Lumbering was one of the top-grossing line of business during Ottoman era. Keywords: Ottoman, Seafaring, Tersane-i Âmire, Shipbuilding, Lumber
DergiPark (Istanbul University), 2021
Bir amaca ulaşmak, mevcut amacın ne gibi veya nasıl bir çıktı/sonuç ile ilişkilendirildiğine göre belirleneceği için, ileri sürülen amaca ulaşılma durumunun belirli bir hedef çizgisi (eşik değer ya da başarı ölçütü) nezdinde değerlendirilerek ortaya koyulması gerekir. Böyle bakıldığında, bir olgunun veya bir kavramın elle tutulur ve gözle görülür bir hale getirilmesi, onun neden-sonuç örgüsüyle değerlendirilmesine ve yorumlanmasına imkan verirken, o konudaki duygu ve düşünceler ile tutum ve davranışların şekillenmesine de yardımcı olur. Bir şeyin bu mahiyette tanımlanıp içselleştirilmesi ise, somutlaştırma becerisini gerektirir. Bilişsel zeminde zihinsel yetkinlikleri ve zihinsel becerileri (veya psikolojik becerileri) gerektiren somutlaştırma, "varlığı elle kavranamayan ve gözle görülemeyen" manasındaki soyut (mücerret) olgusunun içeriksel karşıtı durumundaki somut (müşahhas) olgusunun eyleme dönük halidir ve dolayısıyla belli olaylar sonucunda bir şeyin varlığının elle tutulur ve gözle görülür şekilde hissedilebilir ve anlaşılabilir hale getirilmesini sağlayan faaliyetleri ihtiva eder. Özü itibariyle, epeyce çaba gerektiren zorlu ve uzun bir süreç olan somutlaştırma, "onun ne olduğu açıkça belli olmalı" savına temellenen çok boyutlu bakış açısıyla, esasen erken çocukluk yıllarında, oyuncaklar eşliğinde gerçekleştirilen oyunsal sınamalarla ve irdelemelerle kendini göstermeye başlayan oldukça yaygın ve olağan bir yaklaşımdır. Bu nedenle, somutlaştırmanın belli temalar dahilinde oyuncaklarla nasıl gerçekleştirilebileceği veya nasıl ilişkilendirilebileceği çalışmamızın ana konusunu teşkil etmektedir. Bu çalışmada, bir nevi öğrenme ve keşfetme süreci olan 0-6 yaş (0-72 ay) arasındaki okul öncesi çocukluk döneminde, gelişim alanları ile ayrılmaz bir bütünlük teşkil eden bütünleşik bir konu olan somutlaştırma becerisinin "tamamlama", "düzenleme", "sembolleştirme", "içselleştirme", "öngörüleme", "güdüleme", "devindirme" ve "dengeleme" temaları dahilinde, eğitici ahşap oyuncaklar ile kazandırılması durumu örneklenmiştir.
2020
Gelişme ve öğrenme birlikteliğiyle bütünleşen bir süreç olarak insan hayatının en önemli evresi olan çocukluk, oyun ve oyuncak eşliğinde gerçekleşen 0-6 yaş (0-72 ay) arası okul öncesi dönem önde gelmek üzere kendine özgü bir farklılığa sahiptir. Bu noktada, oyun ve oyuncaklarla gerçekleştirilen keşiflerle ve öğrenmelerle kendini tanıyan ve gerçek hayatın farkına varan okul öncesi dönem çocuğunda, başkalarıyla iletişim kurmaya elveren özgüven kazanımı sağlanır ve odaklanma ile gözleme dayalı beceri sınamalarıyla desteklenen kişilik gelişimi gerçekleşir. Bu perspektifte, okul öncesi çocuk gelişiminin vazgeçilmez araçlarından biri olan eğitici ahşap oyuncaklar, envai çeşit oyuncağın içerisinde geniş bir ürün karmasıyla yer alırken, gelişim dönemleri ve gelişim alanları bakımından işlevsellikleri itibariyle ahşap oyuncak kategorizasyonu çerçevesinde tanıtılmıştır. Vasıta kategorisi oyuncakları bunlardan biri olup hem yaratıcılığı içinde barındıran ve hayal gücünü pekiştiren yönüyle hem de düşünmeyi ve iletişimi öne çıkaran içselliğiyle okul öncesi çocuk gelişiminde ayrı bir önem ihtiva eder. Vasıta kategorisi oyuncakları; akıl yürütme, anımsama, ilişkilendirme ve problem çözme becerileri önceliğinde çocuğun kendi yetkinliklerini fark etmesine ve yaşamı anlamlandırmasına yardımcı olur. Vasıta kategorisi, genel içeriği ve çocuk gelişimindeki işlevi bakımından bu çalışmada kategorik olarak detaylandırılmıştır.
Türk Doğa ve Fen Dergisi, 2020
Öz: Bu araştırmada, iç ve dış mekânlarda ahşap malzemelerin mobilya ve yapı malzemesi olarak kullanım olanakları araştırılmıştır. Aynı zamanda araştırmanın amacına uygun olarak ahşap malzemelerin üreticileri, sektördeki girişimcileri ve üretim miktarları hakkında araştırmalar yapılmıştır. Araştırma neticesinde, iç ve dış mekânlarda kullanılan mobilya ve yapılarda ahşap malzemelerin kullanım imkânları ve sektördeki üreticiler, girişimciler ve ahşap malzemelerin üretim miktarları hakkında veriler elde edilmiş ve elde edilen bilgiler neticesinde değerlendirilmelerde ve çözüm önerilerinde bulunulmuştur. Elde edilen veriler ve yapılan değerlendirmeler sonucunda; iç ve dış mekânlarda mobilya ve yapılarda kullanılan malzemelerde, ahşap malzemelerin kullanım olanaklarının sahip olduğu avantajlı özellikleri ile birlikte çok fazla olduğu görünmektedir. Ahşap malzemeler hakkında bazı olumsuz algılar ve iyi tanıtılamadığı gibi durumlar olmasına rağmen ahşap malzemelerin doğru tanıtılması, kullanımının teşvik edilmesi ve yaygınlaştırılması sayesinde bu problemler en aza indirgenebilir. Üreticinin, üretimin, girişimin teşvik edilmesi ve desteklenmesi önem arz etmektedir.
TÜRK DOĞA VE FEN DERGİSİ, 2020
Öz: Bu araştırmada, iç ve dış mekânlarda ahşap malzemelerin mobilya ve yapı malzemesi olarak kullanım olanakları araştırılmıştır. Aynı zamanda araştırmanın amacına uygun olarak ahşap malzemelerin üreticileri, sektördeki girişimcileri ve üretim miktarları hakkında araştırmalar yapılmıştır. Araştırma neticesinde, iç ve dış mekânlarda kullanılan mobilya ve yapılarda ahşap malzemelerin kullanım imkânları ve sektördeki üreticiler, girişimciler ve ahşap malzemelerin üretim miktarları hakkında veriler elde edilmiş ve elde edilen bilgiler neticesinde değerlendirilmelerde ve çözüm önerilerinde bulunulmuştur. Elde edilen veriler ve yapılan değerlendirmeler sonucunda; iç ve dış mekânlarda mobilya ve yapılarda kullanılan malzemelerde, ahşap malzemelerin kullanım olanaklarının sahip olduğu avantajlı özellikleri ile birlikte çok fazla olduğu görünmektedir. Ahşap malzemeler hakkında bazı olumsuz algılar ve iyi tanıtılamadığı gibi durumlar olmasına rağmen ahşap malzemelerin doğru tanıtılması, kullanımının teşvik edilmesi ve yaygınlaştırılması sayesinde bu problemler en aza indirgenebilir. Üreticinin, üretimin, girişimin teşvik edilmesi ve desteklenmesi önem arz etmektedir. Abstract: In this study, the possibilities of using wood materials as furniture and building materials in interior and outdoor spaces and producers, entrepreneurs in the sector and production quantities of wood materials were investigated. As a result of the research, information about the usage possibilities of wood materials in furniture and buildings used in interior and outdoor spaces and producers, entrepreneurs in the sector and production quantities of wood materials have been obtained. In light of the information obtained, evaluations and solution suggestions were made. As a result of the obtained data and evaluations; It seems that the usage possibilities of wood materials are very high in the materials used in furniture and buildings in interior and outdoor spaces. These problems can be minimized by introducing, promoting and disseminating of wooden materials despite some negative factors about wood materials. In this regard, producers, entrepreneurs and production of wooden materials should be encouraged and supported.
2013
Bu makale 01.06.2007 tarihinde Ġzmir Ege Ġhracatçı Birlikleri Konferans Salonu'nda düzenlenen "Mobilya Sektöründe Ağaç Malzeme Seçimi ve Kullanımı" Konulu Seminerde sunulmuĢtur. Ġki bölüm halinde yayınlanmıĢtır. 3. KAPI VE PENCERE YAPIMINDA AĞAÇ MALZEMENĠN KULLANILMASI Bilindiği gibi bina bölümlerinin dıĢ çevre ile ıĢık ve hava iliĢkisini sağlayan bina duvarlarına bırakılan boĢluklara yerleĢtirilen yapı bileĢenlerine pencereler, konut ve benzeri yapılara giriĢ-çıkıĢı düzenlemek üzere kanat ve kasadan oluĢan yapı bileĢenlerine ise kapılar denilmektedir. Kapı ve pencereler genellikle ağaç, plastik ve alüminyum gibi malzemelerden yapılmaktadır. Kapı ve pencere yapımı ve kullanılan ağaç malzemelerin özellikleri çeĢitli standartlarca saptanmıĢ olup, ülkemizde bu konu ile ilgili olarak çeĢitli standartlar hazırlanmıĢ bulunmaktadır (TS 1264). Pencere ve kapı yapımına uygun ağaç malzemenin seçimi, kullanım amacına uygun Ģekilde kurutulması ve uygun iĢleme yöntemlerine göre üretildikten sonra çeĢitli dıĢ etkenlere karĢı korunması ve özellikle daha düĢük maliyetleri nedeni ile konut yapımında ağaç pencere ve kapılar tercih edilmektedirler. Kapı ve pencerelerin dayanıklılığı, geniĢ ölçüde bina içi ve dıĢındaki sıcaklık, rutubet, rüzgar ve güneĢ gibi iklim koĢulları ile kapı ve pencerelerin binadaki yeri, konstrüksiyonu ve koruma önlemleri (yüzey iĢlemleri-emprenye) gibi faktörlere bağlıdır. Kapı ve pencerelerin ömrü yukarıda belirtilen faktörlerin göz önünde tutulması suretiyle uzatılabilmektedir. 3.1. KAPI VE PENCERE YAPIMINDA KULLANILAN AĞAÇ MALZEMENĠN SEÇĠMĠ Kapı ve pencere yapımında kullanılacak ağaç malzemenin seçiminde genelde ağaç malzemenin direnç, çalıĢma, dayanıklılık, yüzey iĢlemlerine ve tutkallamaya uygunluk gibi genel özellikleri göz önünde tutulmaktadır (KURTOĞLU 1986). Göz önünde tutulacak bu genel hususları maddeler halinde Ģöylece sıralanabilir. 1) Ağaç malzemenin elastikiyet modülünün kapı ve pencerenin hareketli kısımlarının dikliğinin muhafazası için yeterli olması, 2) Ağaç malzemenin artan sertliği ile kapı ve pencere elemanlarının kenarlarının çarpmaya karĢı direncinin artması,
Bu çalışmada; ağaç malzemeden yapılan gemi, tekne, yat gibi suyla temas eden odun materyalinin zamanla üzerinde oluşan, biyofilm (mikrop tabakası), fouling (kirlenme), biyofouling (biyolojik kirlenme) tabakaları anlatılmıştır. Bunun yanı sıra ahşap gemi yapımında tercih edilen ağaç türleri ve suyla temas eden ahşap yüzeyinde oluşan mikroorganizmalar ve biyofilm üzerinde durulmuştur. Biyofilm oluşumu beraberinde orada bulunan bakterilerin virülens gücü gemi personelinin sağlığını kötü yönde etkileyecektir ve aynı zamanda ahşap materyali korozyona uğratarak mali anlamda da zarar oluşturacaktır. Bu nedenle biyofilm, fouling, biyofouling oluşumların engellenmesi gemi endüstrisi açısından önem arz etmektedir. Ahşap seçiminde bütün bu doğa tahribatına karşı dayanıklılık esas alınmalıdır. Tekne yapımında kullanılan ağaç malzeme maruz kaldığı hızlı adaptasyonu, higroskopik özelliği, bünyesinde bulundurması gereken nem oranı ve direnç özelliklerine göre belirlenip çalışmanın piyasada rehber olması öngörülmüştür. Bu araştırmada gemi yapımında en uygun ahşap malzemelerin tespitine yardımcı olmak amaçlanmıştır.
Mesleki Bilimler Dergisi (MBD), 2020
Oyuncaklar" başlıklı çalışmaların devamı olup "Eğitici Ahşap Oyuncaklar" seçmeli dersi kapsamında Prof.Dr. İlker Usta tarafından tasarlanan ahşap oyuncak kategorizasyonunun ilave verilerle geliştirilip çeşitlendirilmesini örneklemektedir. Buna göre, Usta tarafından 2016 yılında 235 yükseköğretim öğrencisinin (92 erkek ve 143 kız) görüşü çerçevesinde 19 kategori ve 64 alt kategori ile kurgulandıktan sonra, Usta'nın 2018 yılındaki çalışmasıyla 292 öğrencinin (97 erkek ve 195 kız) görüşü doğrultusunda 23 kategori ve 72 alt kategori olarak düzenlenen ahşap oyuncak kategorizasyonu, bu çalışmayla 84 erkek ve 154 kız olmak üzere 238 öğrencinin görüşü bağlamında 26 kategori ve 89 alt kategori biçiminde güncellenerek geliştirilmiştir. Ayrıca, okul öncesi çocuk gelişimi itibariyle gelişim alanları özellikleri, ahşap oyuncaklara olan olası etkileri bağlamında, literatür bilgisiyle verilmiş ve bu çalışmayla detaylandırılan kategorizasyon, yeni kategoriler ile alt kategoriler göz önüne alınarak açıklanmıştır.
DergiPark (Istanbul University), 2017
Çocuğun gelişim süreci ve eğitiminde oyun önemi bir yer tutar. Hayatın içinde gerekli olan birçok davranış, bilgi ve beceriler oyun ortamında öğrenilmektedir. Oyun oynarken çocuk mutlu olur, büyümesi ve sağlıklı gelişmesi için beslenme, sevgi, bakım ne kadar gerekli ise oyun da o kadar gereklidir. Oyun, belli bir amaca yönelik ya da amaçsız olarak, kurallı ya da kuralsız, çocuğun tüm gelişim alanlarına etki eden, çocuğun isteyerek, hoşlanarak katıldığı, oyuncak kullanarak veya kullanmayarak gerçekleştirilen doğal öğrenme aracı olarak tarif edilmektedir. Oyun evrensel bir kavramdır. Çocuğun olduğu her yerde oyun, oyunun olduğu her yerde de oyuncak vardır. Türü, kullanılan araç-gereç kültürden kültüre değişiklik gösterir. Son yıllarda doğal yaşam ortamından uzaklaşma birçok yan etkileri beraberinde getirmiştir. Çocuk bedeninin direncinin düşük olması, onlara yönelik ürünlerde doğallığı daha da önemli kılmaktadır. Özellikle 0-3 yaş arasında oyuncakların birçoğunun ağıza götürülmesi daha da tehlikeli durumların ortaya çıkmasına sebep olabilmektedir. Çocuk oyuncaklarında doğal malzemelerin kullanılması gereği bu yüzden önemli bir konudur. 10 yıldır yaptığımız çalışmalarda özellikle ahşap oyuncaklar doğal olarak bilinip pazarlanmasına karşın bu ürünlerde kullanılan boyaların kimyasal oluşu doğallığını kaybettirdiği tespit edilmiştir. Deneysel çalışmalar sonucunda çeşitli ebat ve şekillerde ahşaptan imal edilmiş oyuncaklarda kullanılan ahşap doğal boya bitkileri ile renklendirerek tamamen doğal hale getirilmiştir. Bu çalışmada doğal oyuncak kavramı, kullanılan malzemeler, yapılan uygulamalar örnekler ile birlikte sunulacaktır.
Motif Akademi Halkbilimi Dergisi, 2017
2015
Bu betimlemeler; Bologna Sureci kapsaminda Hacettepe Universitesi Agac Isleri Endustri Muhendisligi mufredatinin guncellenmesi kapsaminda, tum ogrenciler icin yeni acilan bir secmeli ders olan “Kulturlerarasi Etkilesimde Ahsabin Onemi” dersi nezdinde yapilmistir. Ahsapsever bakis acisiyla ulkemizde ilk kez tasarlanan bu dersle; dogal bir malzeme olan ahsap hakkinda farkindaliga varilmasini saglamak uzere, kulturlerarasi etkilesim kavrami perspektifinde, ahsabin kulturlerarasi etkilesimdeki yeri/onemi hakkinda bilgi verilmesi ve degisik kulturlerdeki olgusal kurgulanis biciminin tasvir yordamiyla tanitilarak ahsabin kulturlerarasi etkilesimdeki rolunun orneklenmesi amaclanmistir.
Loading Preview
Sorry, preview is currently unavailable. You can download the paper by clicking the button above.