Academia.edu no longer supports Internet Explorer.
To browse Academia.edu and the wider internet faster and more securely, please take a few seconds to upgrade your browser.
Introduction: The aim of this study is to examine electrophysiological responses in the brain to painless somatosensory stimulation during sleep. Materials and Methods: Fifteen healthy volunteers (8 female, with mean age: 22.13±1.41) participated in the study. Recordings were carried out using NuAmps 40 channeled recording system, pneumatic stimulation unit (Somatosensory Stimulus Generator 4-D Neuroimaging), Embedded Microcontroller Stimulation Unit (EMISU), and additional equipment such as video recording system and analysis computer. Painless air pressure stimulation was applied at constant pressure rate to the fore and middle fingers of the right hand. Infrequent oddball stimulation was applied to one of the fingers (%25 of the time). Continuous electroencephalography (EEG), electrooculography (EOG) and electromyography (EMG) recordings were sorted into sleep phases according to the guidelines set by the American Academy of Sleep Medicine (AASM). Responses recorded from the C3 a...
Journal of Turkish Sleep Medicine, 2014
The aim of this study is to examine electrophysiological responses in the brain to painless somatosensory stimulation during sleep. Materials and Methods: Fifteen healthy volunteers (8 female, with mean age: 22.13±1.41) participated in the study. Recordings were carried out using NuAmps 40 channeled recording system, pneumatic stimulation unit (Somatosensory Stimulus Generator 4-D Neuroimaging), Embedded Microcontroller Stimulation Unit (EMISU), and additional equipment such as video recording system and analysis computer. Painless air pressure stimulation was applied at constant pressure rate to the fore and middle fingers of the right hand. Infrequent oddball stimulation was applied to one of the fingers (%25 of the time). Continuous electroencephalography (EEG), electrooculography (EOG) and electromyography (EMG) recordings were sorted into sleep phases according to the guidelines set by the American Academy of Sleep Medicine (AASM). Responses recorded from the C3 and C4 electrodes were examined as somatosensory regions of priority. Paired samples T-tests were used for statistical analysis. Results: N100, P200, N300, P450, N550, P900 Nlate wave forms were clearly observed for both frequent and infrequent stimuli in light and deep sleep. Responses to both target and non-target stimuli on the right hand were found to be similar to each other. Discussion: Brain responsiveness continues in sleep; however electrophysiological response pattern can vary. Furthermore as processes such as directed attention, stimulus discrimination and working memory cannot be voluntarily employed during sleep; responses to both kinds of stimuli are similar to one another.
Journal of Turkish Sleep Medicine, 2014
Ge liş Ta ri hi/Re cei ved: 03.11.2014 Ka bul Ta ri hi/Ac cep ted: 08.11.2014 © Journal of Turkish Sleep Me di ci ne, Pub lis hed by Ga le nos Pub lis hing. / © Tür k Uyku Tıbbi Der gi si, Ga le nos Ya yı ne vi ta ra fın dan ba sıl mış tır.
adutfdergi.org
MATERIALS and METHODS: Twelve subjects (mean age: 24.5±4.1; 2 female) participated in the study. Data collection was performed with 40 channel NuAmps [Electroencephalography (EEG), electrooculography (EOG), chin electromyography (EMG)] recording system, ...
2014
Çoğu epilepsi sendromunun klinik ve EEG bulgularının uyku ile ilişkisi çok iyi bilinmektedir. Epilepsilerin uyku ile ilişkili olduğu bilinen nöronal yolakların hastalığı olduğu düşünülmektedir. Diğer bir yönden de epilepsili hastalarda sağlıklı kontrollere göre daha fazla oranda uyku bozuklukları bildirilmiştir. Dahası yetersiz uyku kalitesi nöbet kontrolünü bozmakta ve bir kısır döngü oluşmaktadır. Ayrıca antiepileptik ilaçların da uyku yapısı üzerine etkisi mevcuttur. Bu derlemede amacımız ilgili literatür ışığında uyku ve epilepsi arasındaki kompleks ilişkiyi gözden geçirmektir.
Journal of Turkish Sleep Medicine, 2016
© Tür k Uyku Tıbbi Der gi si, Ga le nos Ya yı ne vi ta ra fın dan ba sıl mış tır. / © Journal of Turkish Sleep Me di ci ne, Pub lis hed by Ga le nos Pub lis hing. A fifty one-year-old male patient presented with the complaint of sudden daytime sleep episodes for the last one and a half years. The patient had been diagnosed with Parkinson's disease for four years and has been administered treatment of ropinirole 4 mg XL and rasagiline 1 mg tablet. The patient reported that his complaints occurred with the addition of pramipexola 0.750 mg/day tablet. Excessive daytime sleepiness occurred as sudden sleep episodes without giving any prior signs and subsided spontaneously after which the patient felt rested. The patient was diagnosed with severe obstructive sleep apnea syndrome and hypersomnia depending on medical disease and drug side effects with polysomnography and multiple sleep latency test.
Journal of Turkish Sleep Medicine
Ischemic stroke appears the third leading cause of mortality and the first cause of disability in developing countries. The relationship between sleep disorders and cerebrovascular risk factors is well defined and there are different mechanisms in pathophysiology. Ischemic stroke affects many pathways, such as hypoxia, increased wakefulness reactions, decreased sleep quality, increased free oxygen radicals, inflammatory mechanisms activation, endothelial dysfunction, atherosclerosis, hypertension, and insulin resistance. Sleep disturbances contribute to stroke pathology through multiple direct or indirect mechanisms. Due to the fact that sleep disorders are among the changeable cerebrovascular risk factors, it is very important to raise awareness about the diagnosis, management and prevention of sleep disorders.
Journal of Turkish Studies, 2018
antrenman süresinin arttırılması ve antrenmanların verimli olmasının sporcuların uyku kalitesi üzerine olumlu etki edeceği düşünülmektedir.
2009 14th National Biomedical Engineering Meeting, 2009
Bu çalışmanın amacı klasik Rechtschaffen ve Kales (R&K) sistemi yanında Bispektral İndeks (BİS) sistemi kullanarak REM uykusu sırasında basit ve karmaşık işitsel uyaranlara karşı verilen elektrofizyolojik yanıtların değişimini irdelemektir. Çalışmaya 12 sağlıklı gönüllü birey alınmıştır. Kayıtlar, NuAmps 40 kanallı [Elektroensefalografi (EEG), Elektrookülografi (EOG), çene Elektromiyografi (EMG)] kayıt sistemi, ses uyarı modülü, video ve BİS monitorizasyonu kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Uyku kayıtları sırasında (1500 Hz, 80 dB, 500 ms süreli) basit işitsel uyaranlar ile karmaşık
Psikiyatride Guncel Yaklasimlar - Current Approaches in Psychiatry, 2013
Uyku bozukluğu, travma sonrası stres bozukluğu hastaları arasında sık görülen bir yakınmadır. Travma sonrası stres bozukluğunda uykuyla ilgili bulgular DSM-IV tanı ölçütleri içinde travmatik olayları tekrar yaşama ve artmış uyarılmışlık bulguları içinde yer alır. Artmış uyarılmışlık bulguları, uykuya başlama ve devam ettirmede güçlük ile kendini gösterir. Gece kâbusları da hastaların sıklıkla aktardığı ve travmatik olayların tekrarı ve tehdit eden olayların özelliklerini taşıyan yakınmalardır. Artmış sıkıntı verici rüyalar, artmış hızlı göz hareketleri dönemi uykusu fazik aktivitesi, hızlı göz hareketleri dönemi uykusu artmış uyarılmışlık, artmış abartılı irkilme tepkisi, görülen rüyaların yeniden hatırlanmasında azalma ve muhtemel artmış uyanıklık eşiği travma sonrası stres bozukluğundaki uyku örüntüsü için karakteristiktir.
İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Tıp Dergisi, 2018
Açık etiketli klinik çalışmamız, tetik noktaları olan fibromyalji hastalarında kuru iğneleme yapılmasının uyku sorunları üzerine etkisinin araştırılması amacıyla yapıldı. Gereç ve Yöntem: Poliklinikte görülen en az altı aydır fibromiyalji tanısı ile takip edilmekte olan düzenli medikal tedavi altında bulunan üst trapez ve rhomboid kaslarında tetik noktaları olan toplamda 100 hastanın bilgilendirilmiş onamları alındı. Tüm hastalar öncelikle FEA (Fibromiyalji Etki Anketi), BDÖ (Beck Depresyon Ölçeği), PUKİ (Pittsburg Uyku Kalite İndeksi) ve VAS (Visuel Ağrı Skalası) ile değerlendirildi. Hastalar bilgisayar yardımlı basit randomizasyon ile iki gruba ayrıldı. Çalışma grubunda tetik noktaları olan 50 fibromiyalji hastasına birer hafta arayla toplamda 3 kez olmak üzere üst trapez ve rhomboid kaslarına toplamda kuru iğne uygulandı. Kontrol grubundaki tetik noktaları olan 50 fibromiyalji hastasına ise herhangi bir iğneleme yapılmadı. Tüm hastaların (tüm çalışma ve kontrol grupları) ilk değerlendirme anketlerinden bir ay sonra, FEA, BDI, PUKİ puanları yine kontrol edildi ve hastalar VAS (Visuel ağrı ölçeği) tarafından sorgulandı.
Uluslararası 11. Kamu Yönetimi Sempozyumu, 2017
Türkiye coğrafi konumu nedeniyle tarih boyunca göç yollarının üzerinde yer almıştır. Osmanlı Devleti‟nin yıkılmasıyla anayurda dönen Balkan göçmenleri, mübadele sonrası gelen Türkler, Afganistan Savaşı ve İran Devriminden kaçanlar, Doğu Bloğunun dağılması sonrasında işsiz kalan binlerce insan için Türkiye hem bir geçiş güzergâhı hem de yeni bir yurt olmuştur. Son dış göç dalgası ise Suriyeli göçüdür. Tarih boyunca göç yaşamış olmasına rağmen Türkiye‟de ne literatürde ne de üretilen kamu politikalarında göçmenlerin uyum sorunu pek de hak ettiği ilgili görmemiştir. Göçmenlerin uyumu daha çok iskân edilmeleri ya da sosyal yardım almaları olarak algılanmış, uyum sorununun karmaşık yapısı gözden kaçmıştır. Bu bildiride göçmenlerin uyum sorunundan ne anlamamız gerektiği üzerinde durulacaktır. Göçmenlerin uyum sorununun ne olduğu, sağlıklı bir uyum sürecinin nasıl olması gerektiği bildirinin cevabını aradığı sorular arasındadır. Bir göçmenin başarılı ve üretici, toplumla uyumlu bir birey olması ya da suç işleyen ve dışlanan bir bireye dönüşmesi arasındaki farkı uyum süreci belirlemektedir. Bu nedenle göç sorununun temelinde göç edilen toplumla uyumun sağlanması yatmaktadır. Bildiride öncelikle uyum sorunu üzerine kavramsal bir çerçeve çizilecektir. Uyum sorununun ne olduğu, uyum sorununun çözümü amacıyla önerilen farklı yaklaşımlar ele alınacaktır. İkinci bölümde, uyum sorunu daha somut hale getirilecek, uyum sorununun nasıl olması gerektiği üzerinde durulacaktır. Son bölümde, Türkiye‟deki göçmen politikalarının uyum sorununu ne derece çözebildiği konusunda bir değerlendirme yapılacaktır. Suriyeli göçü ile birlikte farklı bir kültürden milyonlarca insanın göçüne maruz kalan Türkiye‟de, artık İskân Kanunu ve polisiye önlemlerle göçü önlemenin mümkün olmadığı anlaşılmıştır. Göç İdaresi‟nin kurulmuş olması, 6458 sayılı Göç Kanunu‟nun çıkarılması değişimin zorunlu olduğunu bize göstermektedir. Kuşkusuz, Türkiye‟nin Suriyeli sığınmacı göçü karşısındaki başarısı sığınmacıların toplumla uyumu ile ölçülecektir. MIGRATION AND INTEGRATION PROBLEM ABSTRACT Turkey is located on routes of migration throughout the history due to its geographical location. Turkey has been both a temporary station and a new home for immigrants coming from Balkans returning to their homelands with the collapse of the Ottoman Empire, Turks coming with the population exchange, those running from the war in Afghanistan and Iran Revolution, and thousands of individuals who have become unemployed with the dissolution of the Eastern Block. The most recent wave of migration is the migration of Syrian refugees. While migration has been experienced throughout the history, the integration problem of refugees has received the attention it deserves neither in the literature, nor in the public policies. Integration of refugees has been seen in a perspective of the problems of settlement or social aids, and the complex structure of integration problem has been overlooked. In this article, what we should understand from the integration problem of refugees will be highlighted. What the integration problems of refugees and how should a healthy integration process be are among the questions, for which that answers are searched for in this article. The process of integration determines the difference between a refugee becoming a successful and productive individual integrated with the population or a criminal excluded from the population. Therefore, ensuring the integration with the population migrated to underlie the problem of migration. In this article, a conceptual frame of the problem of integration will be drawn in the first place. Nature of the problem of integration and different approaches suggested for the purpose of solution of integration problem will be discussed. The integration problem will be concretized in the second section, and it will be discussed how should the integration process should be. In the final section, an evaluation will be submitted related to the level of solution provided by the refugee policies in Turkey. It has been understood that it is not possible to prevent migration with the Settlement Law and security measures anymore in Turkey, which has been exposed to migration of millions of individuals from a different culture. Establishment of the Administration of Migration and passage of the Immigration Law No. 6458 shows us that a change is necessary. There is no doubt that success of Turkey against the migration of Syrian refugees will be measured with the integration of the refugees with the public. Keywords: Syria, Migration, Integration, Refugee, Asylum Seeker
Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi
Çocuklarda ön kol kırıkları radius ve/veya ulna şaftındaki herhangi bir kırığı içerir ve bu yaralanmaya bağlı sinir hasarı meydana gelebilir. Bu olgu sunumu, ön kol kırığına bağlı gelişen ulnar sinir yaralanması olan çocuk hastada uygulanan monofazik kare dalga akım formunun, sinir iyileşmesi üzerine etkisini göstermek amacıyla yapıldı.On yaşında kız çocuğu, paten kayarken düşme sonucu sağ radius ve ulna kırığına bağlı ulnar sinir yaralanması sonrası rehabilitasyon programına alındı. Rehabilitasyon programı altı hafta boyunca, haftada beş gün, 45’er dakikalık seanslar şeklinde toplam 30 seans uygulandı. Ayrıca egzersizler gün içerisinde her set on tekrar olmak üzere beş set ev programı olarak verildi.Rehabilitasyon programı öncesi ve sonrasında fizik muayene ve elektronöromiyografi bulguları karşılaştırıldığında denerve kasa uygulanan elektrik stimülasyonu ve rehabilitasyon programının sinir iyileşme sürecini olumlu yönde etkilediği görüldü.
Journal of the Turkish Epilepsi Society, 2016
Vagal sinir stimulasyonu (VNS) tedaviye dirençli epilepsilerde uygulama alanı olan bir yöntemdir. Bugün için epilepsi cerrahisi yapılamayan, yapılsa da başarısız olmuş hastalarda uygulanmaktadır. Bir meta-analizin sonuçlarına baktığımızda yaklaşık olarak hastaların %50'sinde nöbet sıklığında >%50 azalma, %24'ünde nöbet sıklığında <%50 azalma, %24'ünde nöbet sıklığında azalma olmadığı (veya artış olduğu) saptanmıştır. Bu yazıda VNS uygulama endikasyonları ve hasta sonuç ve takipleri tartışılacaktır.
Dil araştırmaları dergisi, 2022
bulgusuna varılmıştır.-DIğINdA tümcelerinde ise yalnızca özne denetlemenin gerçekleştiği gözlemlenmiştir. Bunların yanı sıra, Türkiye Türkçesindeki zaman tümcelerinin çoğunlukla sırasız (deranked), bazen de dengeli (balanced) tümcelerle kurulduğu tespit edilmiştir. Türkiye Türkçesinin bu bakımdan, Guatemala'da konuşulan Maya dil ailesine ait Tzutuhilce ve Brezilya'da konuşulan Canela-Krahô ile benzer yönlere sahip olduğu düşünülmektedir. Anahtar Kelimeler:-DIğINdA,-DIğI zaman, zarf-fiil/ulaç, yükseltme ve denetleme, eylemcil zamir, iyelik zamiri, zaman zarfı, dengeli ve sırasız ABSTRACT In Turkey Turkish, in the examples "(Sen) ben/ben+im Ankara'ya geldiğim zaman/gün/an/sabah/akşam/gece amcana gitmişti-n." and "Patronum ben/ben+im işe geç kal-dığım zamanlar(da)/günler(de)/ anlar(da) gergin olur." that is constructed with phrase-DIğI zaman/zamanlar(da)/gün/günler(de)/an/anlar(da)/sabah/ sabahlar(da) /akşam/akşamlar(da)/gece/geceler(de) in which subjects of main and subordinate clause are different, it is seen that the subordinate clauses are harmony with both possessive and verbal pronouns. In cases where the main and subordinate clause subjects are the same, the subordinate clause is only harmony with the verbal pronoun: "Ben/*Ben+im Ankara'ya gel-diğim zaman/gün/an/sabah/akşam/gece amcama gitmişti-m.", "Ben/*Ben+im yorgun ol-duğum akşamlar(da) genellikle film izlerim.". In cases where the plural morpheme is removed, it is observed that the sentences are incorrect: "*Kardeşim ben/ben+im ağrıdan uyuyama-dığım gece(ler)de bana masaj yapar.", "*Ben/*Ben+im ağrıdan uyuyama-dığım gece(ler)de egzersiz yaparım.". In the subordinate clauses formed with the gerund-DIğINdA, even if the main and subordinate subjects are the same or different, the clause only exhibits harmony with the verbal pronoun: "(Sen) ben/*ben+im Ankara'ya gel-diğimde amcana gitmişti-n", "Ben/*Ben+im Ankara'ya gel-diğimde amcama gitmişti-m.". Sentences, which were examined according to the Theory of Rising and Control and formed with time-indicating words, are based on the word kɛs, which forms a complement in Korean, and "Ben [oku-duğum şey+i] biliyorum." similarity with the sentences in the structure was determined. According to this, it has been found that subject controlling sentences can only be formed with verbal pronouns, and object raising sentences with both verbal and possessive pronouns. In-DIğINdA sentences, only subject control was observed. In addition to these, it was determined that the time sentences in Turkey Turkish were mostly formed with deranked and sometimes balanced sentences. In this respect, Turkey Turkish is thought to have similar aspects with Tzutujil, which belongs to the Mayan language family spoken in Guatemala, and Canela-Krahô, which is spoken in Brazil.
Journal of Turkish Sleep Medicine, 2023
Sleep and memory are complex phenomena that are not fully understood, and the underlying mechanisms are still not fully understood. Besides being an adaptive behavior, sleep can modulate plasticity in the brain at the level of synaptic connections between neurons and neuronal plasticity affects sleep. Understanding how sleep is modulated by internal and external stimuli and how sleep modulates memory and plasticity is a key question in neuroscience. Sleep is characterized as a brain state that optimizes the memory consolidation. Although the initial encoding of a memory is a fast process, its long-term maintenance requires processes that continue to replace relevant data for hours or even years. The general name of this process is memory consolidation and the replacement of existing memories is the reconsolidation process. Memory consolidation refers to a process in which unstable newly formed memory traces are progressively transformed into long-term memories and become more resistant to interaction, although they may remain susceptible to further updates and modifications. Consolidation results from the reactivation of recently encoded neuronal memory representations that occur during slow-wave activity and transform the relevant representations into long-term memory for integration. Continued rapid eye movement sleep can stabilize transformed memories. According to recent research, sleep-related consolidation processes can be placed in different sizes for different types of memory. Slow wave activity, which is restorative sleep, is hypothesized to play an important role in memory by processing and consolidating newly acquired information. In this review, general research was conducted on the relationship between sleep and memory.
Journal of Turkish Sleep Medicine, 2020
Ge liş Ta ri hi/Re cei ved: 14.05.2020 Ka bul Ta ri hi/Ac cep ted: 16.08.2020 © Telif Hakkı 2020 Türk Uyku Tıbbı Derneği / Türk Uyku Tıbbı Dergisi, Galenos Yayınevi tarafından basılmıştır. Amaç: Obstrüktif Uyku Apne sendromunda (OUAS) ağrı, depresyon ve yorgunluk ilişkisinin sosyoekonomik açıdan önemli toplumsal yükler getirdiği gösterilmiştir. Çalışmamızda OUAS hastalarda ağrı semptomlarının prevalansını, demografik ve klinik özelliklerini analiz etmeyi amaçladık Gereç ve Yöntem: Tüm gece polisomnografi çekimi ile OUAS tanısı almış olan 84 hastaya Kısa Ağrı Envanteri, Beck Depresyon ölçeği (BDS), Pittsburgh Uyku Kalitesi indeksi (PSQİ), Epworth Uykululuk ölçeği (ESS), Yorgunluk Şiddet ölçeği (FIS) ve Yorgunluk Etki ölçeği (FSS) uygulandı. Bulgular: Yaş ortalamaları 54,37±11,03 yıl, 62 erkek, 22 kadın toplam 84 hasta çalışmaya dahil edildi. Yirmi beş hasta (%43,1) baş ağrısı, 22 hasta (%37,9) miyofasiyal ağrı ve 11 hasta ise diğer tip (%19) ağrılar tanımladı. Ağrısı olan hastaların FSS, FİS toplam ve bilişsel, sosyal ve fiziksel alt gruplarının ve ESS puanlarının ortalamaları ve ağrısı olmayan hastalardan anlamlı derecede yüksek bulundu. OUAS şiddetine göre ağrı varlığı anlamlı bir farklılık göstermedi, hafif, orta ve ağır OUAS olguları arasında minimum O 2 satürasyonu dışında hiçbir parametrede anlamlı farklılık saptanmadı. Son 1 haftada hissedilen ağrının şiddeti ile BDS puanları arasında pozitif yönlü orta düzeyde, PSQİ puanları ile uygulanan tedavi sonucu ağrının azalma oranı arasında negatif yönlü zayıf düzeyde, FIS-bilişsel alt puanı ile anket yapıldığı esnadaki ağrı şiddeti puanları arasında ise pozitif yönlü zayıf düzeyde istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon bulundu. Sonuç: Çalışmamızda ağrısı olan hastalarda gündüz aşırı uykululuk ile yorgunluğun etki ve şiddeti ağrısı olmayanlara göre yüksek bulundu. En belirgin farkın bilişsel ve sosyal yorgunluk açısından olduğu görüldü. Bizim verilerimize göre beklenenin aksine OUAS şiddetinin ağrı üzerine etki etmediği izlendi.
ÖZET Giriş ve Amaç: Çocukluk çağı tıkayıcı uyku apnesi sendromu (TUAS), uyku sırasında tekrarlayan üst hava yolunun kısmi veya tam olarak tıkanması episodları ile karakterize olan ve çocukların % 2' sinde görülen ciddi bir sağlık sorunudur. Habitüel horlama (HH), çocuklarda % 7-9 gibi yüksek oranda görülen bir semptomdur. Bu çocuklarda hipoksemi ve hiperkapni bulunmamakla birlikte, horlama ve beraberinde TUAS düşündüren semptomlar olması sebebiyle, bu iki durumun klinik ayrımı güçleşmektedir. Bu çalışmada, habitüel horlaması olan ve TUAS olan hastalar incelenip, semptomların, bu iki durumun ayrımındaki tanısal değerinin saptanması amaçlandı. Metod: Çalışmaya, her gece horlama şikayeti olan 74 çocuk dahil edildi. TUAS ile ilişkili olabilecek semptomlar yönüyle ayrıntılı anamnez alındı ve fizik muayeneleri yapıldı. Polisomnografi sonuçlarına göre TUAS ve HH' lı sağlıklı çocuklar olarak sınıflandırıldı. Uykunun her saati başına oluşan apne ve hipopne sayısı 2 ve daha yukarı olan çocuklar TUAS olarak sınıflandırıldı. TUAS ve HH' sı olan gruplarda semptomların görülme sıklığı ki-kare testiyle karşılaştırıldı. İki grup arasında görülme sıklığı bakımından istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunan semptomların, sensitivite ve spesifite değerleri hesaplandı. Her bir semptomun AHI ile olan korelasyonu Pearson Korelasyon testi ile hesaplandı. Bulgular: Sorgulanan semptomlar arasından, ağzı açık uyuma, huzursuz uyuma ve ağız solunumu semptomlarının görülme sıklığında iki grup arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu (x2<0.05). Ağzı açık uyuma, ağız solunumu ve huzursuz uyuma semptomlarının üçünün bir arada bulunması halinde spesifite değer % 89.5 olarak bulundu. Sonuç: Ağzı açık uyuma, huzursuz uyuma ve gün boyu ağız solunumu semptomlarının üçü bir arada bulunan ve beraberinde adenoid ve/veya tonsil hipertrofisi bulunan hastaların TUAS açısından yüksek risk altında olduğu ve PSG yapma imkanı olmayan merkezlerde bu hastaların adenotonsillektomiyle tedavisine öncelik verilmesi gerektiği kanaatindeyiz. Anahtar Sözcükler: tıkayıcı uyku apnesi; habitüel horlama; polisomnografi, çocuk THE DIAGNOSTIC VALUE OF THE SYMPTOMS IN THE DIFFERENTIATION OF HABITUAL SNORING and THE PEDIATRIC OBSTRUCTIVE SLEEP APNEA SYNDROME SUMMARY Objective: Obstructive sleep apnea syndrome (OSAS) in children is a serious disease , estimated to occur in approximately 2% of children and is characterized by repeated episodes of complete or partial upper airway obstruction during sleep. Habitual snoring (HS) is a common symptom seen in %7-9 of children. Although there's no hypercapnia and hypercapnia in HS, presence of snoring and other symptoms suggestive of OSAS in HS makes the clinical differentiation of these two clinical conditions a challenging one. In this study we evaluated children with HS and OSAS and assessed the diagnostic value of symptoms in the clinical differentiation of these two disorders. Method: 74 children with every night snoring symptom were included in this study. Detailed history with regard to OSAS symptoms is taken and physical examination is performed in each child. Children were classified in either OSAS or HS group according polysomnography results. Children with more than two spells of apnea or hypopnea per hour of sleep were classified as OSAS. The frequency of presence of symptoms in the HS and OSAS groups were compared with chi square test. When the frequency of any symptom was found statistically different between two groups, the sensitivity and specificity values were calculated. The correlation between each symptom and AHI analyzed by Pearson Correlation test. Results: The frequency of the presence of open mouth breathing, restlessness in sleep and open mouth sleeping symptoms were found to be significantly different between the two groups (x2<0.05). The specificity value for the presence of open mouth breathing, restlessness in sleep and open mouth sleeping symptoms together in a child was found to be 89.5%. Conclusion: We suggest that patients with the triad of open mouth breathing, restlessness in sleep and open mouth sleeping that is accompanied with adenoid and or tonsillary hypertrophy must be accepted to be at a higher risk for OSAS and in centers where polysomnography is not available priority should be given to their treatment with adenotonsillectomy.
Journal of Turkish Sleep Medicine
Journal of Turkish Sleep Medicine
Today, due to the rapid progress of the global industrial economy, the use of new technologies and the economic competition environment, the necessity of 24 hour interrupted job production has increased and this has caused the obligation to work with the shift system. Approximately 20% of the population is working on shifts and turns apart from the standard working hours. While the shift system has many positive effects on work and manufacture life, it also has negative effects on the life quality of employees and it brings many comorbid health and sleep problems. Shift work sleep disorder is categorized as a subgroup of circadian rhythm sleep disorders family. The primary symptoms of shift work sleep disorder are insomnia and excessive daytime sleepiness. The goal of shift work sleep disorder treatment is to improve the quality of life and work efficiency while improving the current symptoms related to sleep disturbances, and to minimize accidents by increasing attention and alertness. The goal of this review is to determine the clinical findings, diagnostic criteria, systemic outcomes, and treatment methods of shift work sleep disorder and the associated sleep disorders.
Uyku sağlık ve yaşamımızın iyi bir şekilde devamı için önemli bir role sahiptir. Kaliteli uyku zihinsel sağlığımızı, fiziksel sağlığımızı, hayat kalitemizı korumamıza yardım eder ve güvenliğimiz için gereklidir. Uykunun başlatılması ve sürdürülmesi kortikal ve subkortikal birçok beyin bölgesinin işlevi ile gerçekleşir. Uykunun başlatılmasında öncelikle ön hipotalamustan gelen döngüsel girdiler ve endojen kimyasal uyarılar doğrultusunda hipotalamusta ventrolateral preoptik çekirdeğin rol aldığı kabul edilir. Normal uykunun hızlı göz hareketleri (REM) ve hızlı göz hareketlerinin olmadığı (NREM) olarak iki dönemi vardır. REM uykusunda asetilkolin ve serotonin, NREM uykusunda ise serotonin ve GABA önemli rol oynayan nörotrasmitterlerdir. NREM ve REM gece boyunca 90-110 dakikalık sikluslar şekinde gecede 5-6 kez tekrarlar. NREM gecenin ilk bölümünde, REM ikinci döneminde belirgin olarak gözlenir. Uyku bozuklukları görüldüğü döneme göre 3 grupta incelenebilir: (1) REM döneminde görülenler, (2) NREM döneminde görülenler, (3) Uykunun herhangi bir döneminde görülenler. Uyku bozukluğu olan hastalar yol veya iş kazaları, sosyal uyumsuzluk, akademik veya mesleki performansta düşme gösterebilirler. Bu yüzden uyku bozukluğu detaylı olarak incelenmesi gereken önemli bir durumdur. ANAHTAR KELİMELER: Uyku, kalite, REM, NREM, ICD 3 sınıflama. QUALITY SLEEP AND SLEEP DISORDERS ABSTRACT: Sleep plays a vital role in good health and well-being throughout your life. Getting enough quality sleep at the right times can help protect your mental health, physical health, quality of life, and safety. Sleep initiation and maintenance take place with the function of a lot of cortical and subcortical region of the brain. In the initiation of sleep, it is accepted that primarily cyclic inputs from the hypothalamus and anterior hypothalamus, ventrolateral preoptic nucleus with the signals of endogenous chemical. Normal sleep is divided into two states: rapid eye movement (REM) and non-rapid eye movement (NREM).The major neurotransmitter of REM is acetylcholine and of NREM are GABA and serotonine. In a normal individual, NREM and REM sleep alternate cyclically throughout the night. The NREM-REM cycle repeats itself every 90-110 min, 5-6 times per night. Typically, NREM sleep predominates in the first part of the night, and REM sleep predominates in the second. Sleep disorders can be divided in three groups according to occurence period: (1) Sleep disorders seen in REM, (2) in NREM and (3) in any of REM or NonREM periods. Patients with sleep disorders may effects (road and work accidents), social maladjustment, decreased academic and occupational performance. Thus, sleep disorder is a serious condition that requires investigation, diagnosis and treatment.
Loading Preview
Sorry, preview is currently unavailable. You can download the paper by clicking the button above.