Academia.edu no longer supports Internet Explorer.
To browse Academia.edu and the wider internet faster and more securely, please take a few seconds to upgrade your browser.
Özet: Günümüzde iş güvenliği, işyerlerindeki çalışma koşullarının sağlıklı ve güvenli olmasını sağlayarak iş kazaları ve meslek hastalıklarını azaltan, hem işveren hem de işçi açısından önemli olan bir bilim dalı haline gelmiştir. İşletmede kaliteli üretimin elde edilebilmesi için iş kazaları, meslek hastalıkları ve bunlardan ayrı olarak incelenmesi gereken iş ile ilgili hastalıklar tüm üretim birimlerinde üzerinde durulması gereken kavramlardır. İş güvenliği plansız ve düzensiz bir önlemler dizisi olmayıp, başlı başına bir tekniktir. İş güvenliği tekniği öncelikle insanı korumayı amaçlamaktadır. Uygulama bölümünde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının konu ile ilgili yönetmelikleri temel alınarak hazırlanan anket yardımıyla, çeşitli sektörlerde üretim yapan işletmelerin, iş güvenliği ve işçi sağlığı ile ilgili güncel durumu ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Anket yoluyla elde edilen bu araştırma verileri analiz edilerek sonuçlara ulaşılmıştır.
2016
EXAMINATION OF OCCUPATIONAL ACCIDENTS OCCURRED IN SHIPYARDS: A RISK ANALYSIS IN PERSPECTIVE OF OCCUPATIONAL HEALTH AND SAFETY The first aim of occupational safety applications is to provide security of workers and prevent accidents. In this respect, job accidents are focus points of occupational safety process. In order to prevent job accidents effectively, it is required to define and analyze risk factors of these accidents. In this research, it was aimed to compare job accidents occurred in Marmara Region with both national and international similar job accidents, and to analyze risks of our country. In the research selected shipyard job accidents in 2015 were examined, and evaluations based on regional and office based were performed. Afterwards, job accidents were evaluated according to risk factors and reported. According to results of the study, accidents at regions did not show statistically significant difference based on age, experience, education and job type (p>0,05). In determining of accident frequency number of accidents, lost workday, total workers, monthly workday, monthly accident frequency and accident weights form a statistically significant model (p<0,05). Research results show that there are important lacks in ship construction industry, and data collection process is insufficient.
Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2021
Bu araştırmada çalışan ve/veya işletme kaynaklı kazaların önüne geçilebilmesi için otel çalışanlarının geçirdikleri iş kazaları ve nedenleri araştırılmıştır. Nitel araştırma yaklaşımıyla 23 otel çalışanı ile yüz yüze görüşülerek toplanan veriler, içerik analizi ile değerlendirilmiştir. Analiz neticesinde “iş kazası” teması altında iş kazasının türü, yaralanmanın türü, nedeni ve sonucu olmak üzere dört ayrı kategori ile “İSG” teması altında eğitim, önleyici çalışmalar ve yükümlülükler olmak üzere üç ayrı kategori ve bunlara bağlı alt kodlar ortaya çıkarılmıştır. Araştırma sonucunda; çalışanların i) en çok düşme kaynaklı akut travma türü kaza geçirdikleri, ii) en fazla kollarından yaralandıkları, iii) ağırlıklı olarak güvensiz davranışlardan kaynaklı kazalar yaşadıkları, iv) kaza sonrası çalışmaya devam etmek zorunda kalabildikleri ve bu durumun kayıtlara yansımadığı, v) aldıkları İSG eğitimini genellikle yetersiz ve yüzeysel buldukları ve vi) kazaların önlenmesinde en çok işletmelerin yükümlülüklerini vurguladıkları tespit edilmiştir.
2022
ayrıca %92,1'inin ise iş kazası geçirmediği görülmüştür. Ayrıca analiz sonucunda sürekli işçilerin büyük bir çoğunluğu işyerlerinde İSG hizmetlerinin uygulanmasına dair olumlu görüş bildirmişlerdir. Bu olumlu görüşlerin sonucunda, iş yerlerinde çalışanların İSG hizmetlerinin yürütülmesi sürecine dâhil edilmesi, çalışanlarda güvenlik kültürünün gelişmesine katkı sağlayacağı ve işyerine olan güveni artıracağı düşünülmektedir.
2018
Bu araştırmada, iyonize radyasyonla çalışan sağlık çalışanlarının yaşam kalitesine etki eden etmenlerden iş yükü, yorgunluk ve sosyal desteğin iş yaşam kalitesine et-kisi incelenmiştir. Araştırmada nicel araştırma deseni kullanılmıştır. Araştırmanın evreni Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde iyonize radyasyon ortamın-da çalışan 120 kişiden oluşmakta olup, araştırmaya 92 kişi dâhil edilmiştir. Araş-tırmada elde edilen veriler SPSS 22.0 programı ile analiz edilmiş olup, korelasyon analizi yapılarak veriler birbiriyle ilişkilendirilmiştir. Analiz sonucuna göre iş ya-şam kalitesini iş yükü negatif yönde (r=-0,239), yorgunluk negatif yönde (r=-0,181), sosyal desteğin ise pozitif yönde etkilediği gözlemlenmiştir (r=0,249). Yo-ğun ve stresli ortamda çalışan sağlık çalışanlarının iş yaşam kaliteleri daha iyi ve kaliteli hizmet sunmaları için önem arz etmektedir. Çalışanın motivasyonunun yük-seltilmesi ve düzenleyici önlemlerin alınması hem işyeri hem de bireyin aile ve sosyal çevresini olumlu yönde etkileyerek yaşanabilecek çatışmaların önüne geçil-mesini sağlayacaktır. Sağlık çalışanlarının iş yükünün azaltılarak iş yaşam kalitesi
YAPI DENETİM KURULUŞLARININ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNÜNDEN YÜKÜMLÜLÜKLERİNE İLİŞKİN MEVZUAT HÜKÜMLERİNE ELEŞTİREL BİR YAKLAŞIM, 2018
Amaç MADDE 1 -(1) Bu Kanunun amacı; işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi için işveren ve çalışanların görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülüklerini düzenlemektir.
Bu araştırmanın amacı; işe ve örgüte yönelik en önemli olumlu tutumlardan iş tatmini ve örgütsel bağlılık üzerinde farklı liderlik tarzlarından hangilerinin nasıl bir etkiye sahip olduklarını ortaya koymaktır. Bu amaçla gerçekleştirilen saha araştırmasında örneklem olarak, sektörün ve çalışan niceliğinin önemli düzeylere ulaşmasından ötürü sağlık çalışanları tercih edilmiştir. İstanbul’da bulunan özel ve devlet hastanelerinde çalışan 1785 sağlık çalışanı üzerinde, anket yöntemi ile yapılan araştırmanın analizleri yapısal eşitlik modellemesi aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Analiz sonuçları; sırasıyla araçsal ve etkileşimci liderliğin, iş tatmini ve örgütsel bağlılık üzerinde istatistiksel açıdan anlamlı ve olumlu bir etkisinin olduğunu göstermektedir. Dönüşümcü liderliğin, işe ve örgüte yönelik bu olumlu tutumlar üzerinde anlamlı bir etkisi bulunmamaktadır. İş tatminin de örgütsel bağlılık üzerindeki etkisi, duygusal bağlılık önde olmak üzere oldukça yüksektir.
Türkiye, ölümlü iş kazaları oranının en yüksek olduğu ülkeler arasındadır. İş kazalarının her zaman sebepleri vardır ve bu sebeplerin tespiti ve analizi, etkin koruyucu önlemlerin alınabilmesinin ön koşuludur. Bildiride önce ana hatlarıyla ölümlü iş kazalarına yol açan sebepleri inceleyen araştırmalarda kullanılan kavramlar ve ulaşılan sonuçlar değerlendirilmektedir. İş kazalarına yol açan sebepler, teknolojik kökenli, çalışma ortamı odaklı ve iş güvenliğine aykırı davranışlar olarak üç başlıkta incelenmektedir; iş güvenliğine aykırı davranışlar, en sık karşılaşılan ölümlü kaza sebebidir. Çalışan davranışlarına odaklanan araştırmalarda kaza analizlerini işletme ölçeğiyle sınırlayan geleneksel yaklaşım, son yıllarda yerini toplumsal bağlamı da dikkate alan daha bütüncül bir perspektife bırakmıştır.
There are many studies aiming to reveal the reasons of workplace accidents. According to these studies, workplace accidents occur due to a number of reasons. It is known that workplace accidents generally occur due to the industrialization way of countries, business models, insufficiency of accident statistics and investigations, lack of inspection services, qualities of employees and lack of occupational safety consciousness. The reasons of workplace accidents may show both general and national-specific properties. Business enterprises in our country are generally small and medium scaled enterprises and the lack of occupational safety organization, training and inspection increases workplace accidents. Today, professional ethics, ethical values, occupational health and safety at workplaces are the most important factors in terms of today's sense of business. Besides, the development of a country depends on the protection and efficient use of man power, natural resources, all kinds of machines-equipments and technical man power. As a matter of fact, evaluating the data of the answers given by business employees in this questionnaire; majority of participants stated that occupational health and safety applications at workplaces had a positive effect upon the productivity and quality of workplaces and forming a social perception on this issue would be useful for future employees; however, the inspections remained insufficient. ÖZET İş kazalarının nedenlerini ortaya koymaya yönelik olarak birçok araştırma yapılmıştır. Yapılan araştırmalara göre, iş kazalarının meydana gelmesinde birden çok nedenin etkisi bulunmaktadır. İş kazaları genellikle ülkelerin sanayileşme biçiminden, işletme şekillerinden, kaza istatistik ve araştırmalarının yetersizliğinden, denetim hizmetlerinin eksikliğinden, çalışanların niteliklerinden ve iş güvenliği bilincinin olmamasından kaynaklandığı bilinmektedir. İş kazalarının nedenleri genel özellikler göstermekle birlikte, ülkelere göre kendine özgü bazı özelliklerde gösterebilmektedir. Ülkemizdeki işletmeler genellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler olmakla birlikte, iş güvenliği organizasyonu, eğitim ve denetimi istenilen düzeyde olmaması, iş kazalarını arttırıcı bir etki yapmaktadır. Günümüzde iş yerlerinde, iş ahlakı, etik değerler ve günümüz işletme anlayışı bakımından iş sağlığı ve güvenliği her şeyin önünde gelmektedir. Ayrıca bir ülkenin gelişmesi; insan gücünün, doğal kaynakların, her türlü makine-techizatın ve teknik ve teknik insan gücünün korunmasına, aynı zamanda etkili ve verimli bir şekilde kullanılmasına bağlıdır. Nitekim işletme çalışanlarına yönelik yapılan bu anket çalışmasında alınan cevapların verileri değerlendirildiğinde, katılımcıların çoğunluğu iş yerindeki iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarının o iş yerindeki iş verimini ve kaliteyi olumlu etkilediğini, bu konuda toplumsal bir algı oluşturmanın gelecek nesilde çalışan konumunda olacaklara fayda sağlayacağı fakat denetimlerin yetersiz olduğu bulgularımız arasındadır. Anahtar Kelimeler: KOBİ işletmeleri, çalışan algısı, iş güvenliği faktörü, risk, ergonomi JEL Kodları: J28, I10, J20
Bilimsel Madencilik Dergisi, 2018
Türkiye’nin çeşitli illerindeki açık ocak maden işletmelerinde çalışan işçilere, maden işletmelerinde alınması gereken asgari iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin varlığı sorulmuştur. Bunun için bazı anketler hazırlanmış ve işçinin sadece kendi işi için değil tüm maden sahası ve işletmesi için fikir sahibi olup olmadığı ölçülmüştür. Hazırlanan soruları arttırmak tabi ki mümkündür fakat en basit haliyle iş sağlığı ve güvenliği kültürünün araştırılması planladığı için soruların detay ayrıntıları ankete konulmamıştır. Ankette sorulan sorular başlıklar haline ayrılarak işçilere sunulmuştur. Böylece işçinin farklı alanlardaki önlemler hakkında kendisini de ilgilendiren sorunları görmesi sağlanmıştır. Kısacası işçilerin en basit haliyle kendi çalıştıkları maden ocaklarında Risk Analizi ve Değerlendirmesi yapmaları sağlanmıştır. Böylece hem maden ocağı hem de işçinin İş Sağlığı ve Güvenliği Kültürü’nü ne kadar bildiği ve uyguladığı araştırılmıştır.
2019
Öz Lojistik kavramının tarihi incelendiğinde askeri bir kavramken sanayi devrimi ile birlikte geliştiğini, günümüzde ise taşımacılıktan çok daha geniş bir anlama erişerek, taşımacılığın öncesi ve sonrası tüm süreçleri kapsadığı görülmektedir. Tüm bu süreçler iş sağlığı ve güvenliği açısından ele alındığında lojistik Nace Kod Listesi'nde tehlikeli sınıfta nitelendirilmektedir. Bu çalışmada; iş sağlığı ve güvenliği kavramının kısa tarihsel gelişiminin incelenmesinin ardından genişleyen lojistik kavramı ışığında sektörde taraf olduğumuz uluslararası sözleşme ve standartların iş sağlığı ve güvenliği açısından değerlendirilmesi, sektöre ait iş kazası istatistiklerinin hem Türkiye hem de dünya açısından analiz edilerek, Türkiye'nin lojistik sektöründe önemli bir üs olabilmesi için iş sağlığı ve güvenliğindeki durumuna ilişkin önerilerin sıralanması amaçlanmaktadır. (Bu tam metin Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi II. Uluslararası Kahramanmaraş Yönetim, Ekonomi ve Siyaset Kongresi Tam Metin Kitapçığında Yayınlanmıştır.)
Güvenlik Sektöründe Taktiksel Yöneticilik, 2014
Özet Ülkemizde önemli bir sorun olan iş kazalarının başta ekonomik ve sosyal olum-suzluklar olmak üzere toplum üzerinde önemli birçok etkisi bulunmaktadır. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)'ne göre dünyada her yıl 270 milyon kişi iş kazalarına, 160 milyon kişi meslek hastalıklarına maruz kalmaktadır. 2.2 Mil-yon kişi kazalar ve meslek hastalıkları nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Ül-kemizde ise günde ortalama 4 kişi iş kazası sonucu hayatını kaybetmektedir (www2.tbmm.gov.tr/d24/7/7-2970sgc.pdf). Bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de işten kaynaklanan birçok kaza ile karşılaşılmaktadır. Bunlardan bazılarının sonuçları yaralanmalar ya da ölümler olabildiği gibi diğer psikososyal sorunlar da olabilmektedir. Meydana gelen ka-zaların; görünür maliyet ve sonuçlarından çok daha fazlası, görülmeyen mali-yetler ve sonuçlar olarak karşımıza çıkmaktadır. İnsanlar ömrünün büyük bir bölümü çalıştıkları işyerlerinde geçmektedir. Hiç şüphesiz ki bu yerler, insanların evleri kadar tehlikesiz olmamaktadır. İnsanlar işyerlerinde fiziksel ve psikolojik olarak birçok tehlike ile karşı karşıya kalmak-tadır. Özellikle polislik mesleğinde görev alanlar için bu tehlikelerin sonuçları-nın diğer devlet memurlarına oranla daha ciddi olduğu görülmektedir. İş kaza-ları ve iş yerinde sağlık sorunlarını ele alan bu çalışmada özelde polis teşkilatı mensuplarına genelde ise tüm güvenlik teşkilatı mensuplarına yönelik ilgili kavramsal çerçeve açıklanmış ve konunun önemi değerlendirilmiştir. ALINTILAMA ÖNERİSİ: Harmancı, F.M. ve Doğan, S.A.(2014), Güvenlik Yönetiminde İş Kazaları ve İş Yerinde Sağlık Sorunları Harmancı, F. M.; Gözübenli, M.; Dağlar, M. (Ed.),"Güvenlik Sektöründe Taktiksel Yöneticilik," içinde (s. 333-352). Nobel Yayınevi, ISBN:978-605-133-987-0 BİR BÖLÜMÜ BURADA YER ALAN KİTABIN TAMAMINA AŞAĞIDAKİ LİNKLERDEN ULAŞABİLİRSİNİZ. https://www.academia.edu/14613903/Taktiksel_Y%C3%B6neticilik_Orta_Kademe_Y%C3%B6neticilik_ https://www.researchgate.net/publication/343587729_Taktiksel_Yoneticilik_Orta_Kademe_Yoneticilik
Türk İdare Dergisi, 2014
Örgüt kültürü analizi, örgütün hedef ve stratejileriyle uyumlu olarak hem görünen kısımların farklı bir bakış açısıyla incelemesine hem de görünmeyen kısımların önem ve etkinlik açısından analiz edilmesine yardımcı olmaktadır. Schein'ın örgüt kültürü paradigma analizi çalışmaları bir örgütün kültürel analizi açısından önem arzetmektedir. Bu çalışma da, Schein'ın işletme kültür paradigma çalışmalarının etkisinde hazırlanmış Schein'ın Tekrarlamalı Görüşme ile Arama tekniği yöntemiyle örgüt kültürü ile iş güvenliği ve işgören sağlığı kültürü paradigma analizi açısından nitel araştırma yapılacaktır.
Loading Preview
Sorry, preview is currently unavailable. You can download the paper by clicking the button above.