Academia.edu no longer supports Internet Explorer.
To browse Academia.edu and the wider internet faster and more securely, please take a few seconds to upgrade your browser.
2006
Bu calismada, Otomotiv endustrisinin kisa tarihcesi, Dunyada otomotiv endustrisinin durumuna genel bir bakis, Turkiye otomotiv endustrisinin bugune kadar gecirdigi asamalar, bugunku durumu analiz edilerek, endustri kuruluslari, uretimleri, gelirleri, vergileri ve istatistiki bilgileri ile Turkiye’deki otomotiv endustrisinin mevcut durumu ortaya konmustur. Degisik kaynaklardan elde edilen bulgular, tablolar, grafikler ve sekillerle aciklanmistir. Bu istatistiki bilgiler ile, otomotiv sektorunun tarihi asamalardan gecerken ugradigi degisimler ortaya konarak, sektorun gelecegine iliskin analizler yapilip, gelecege yonelik tahminlerde bulunulmustur.
Optimum Ekonomi ve Yönetim Bilimleri Dergisi
Otomotiv sektörü bir ülkenin ekonomisini etkileyen önemli sektörlerden birisidir. Sektörün ihracat ve ithalat boyutu dikkate alınarak sektöre yönelik yapılacak her türlü çalışma önem taşımaktadır. Türkiye'nin sektördeki durum analizinin yapılması sektörü geliştirmeye yönelik Ar-Ge çalışmalarına, stratejik planlamalara ve kısa, orta ve uzun dönem hedeflerin belirlenmesine katkı sağlayacaktır. Çalışmanın amacı Türk otomotiv sektörünün dünya ticaretindeki yerini belirlemektir. Bunun için öncelikle otomotiv sektörü dış ticaretinde yer alan ürünler üç alt basamağa (digit) kadar indirilip değerlendirmeye dâhil edilmiştir. Analizlerde Grubel-Lloyd endeksi kullanılmıştır. Analizler sonucunda Türkiye'nin en yoğun Endüstri İçi Ticaret yaptığı ülkeler ürün gruplarına göre ayrı ayrı tespit edilmiştir.
2021
Devrim Arabaları ve Türk otomotiv sektörü üzerine ufak bir dönemsel inceleme. Devrim Projesi, Türk otomotiv sanayisinde bir dönüm noktası ve yerli üretim fikirlerinin ilham kaynaklarındandır. Devrim fikrinin ortaya atılmasından projenin sonuna kadar olan süreçte gerek proje ekibinin özverili çalışmaları gerek kamuoyunda bu projenin benimsenmesi, Devrim’i Türk otomotiv sanayisinde farklı bir yere koymuştur. Devrim’in hayal edilen noktaya gelmemesi veya getirilmek istenmemesi, Devrim’in kamuoyunda yıllarca romantik duygu ve fikirlerle anılmasına yol açmıştır. Diğer taraftan Devrim, proje kapsamı ve hedefleriyle birlikte tamamen istenilene ulaşılmış başarılı bir projedir ve bu sebeple Türk otomotiv sanayisinin dönüm noktasıdır. Bu çalışmada, bahsedilen çerçevede Devrim’in gelişmesi, sonlanması ve otomotiv sanayisine nasıl bir etki bıraktığı yorumlanmaya çalışılacaktır.
2010
Bu calismanin amaci; Turk otomobil pazarinda en cok satilan yerli uretim araba modelleriyle ithal araclar arasinda tuketiciye sunulan teknik ozellikler ile tuketiciye yuklenen kulfet acisindan bir verimlilik farkinin bulunup bulunmadigini ortaya koymaktir. Bu tarz bir incelemeye en uygun bilimsel arastirma yontemi olan veri zarflama analizi kullanilarak, yerli uretim 9 ve ithal olan 10 modelden olusan 19 karar verme biriminin bulundugu karar kumesine gore arastirma konusu degerlendirilmektedir. Bu calisma “Turk otomotiv pazarinda yerli uretim araclarla ithal araba modelleri arasindaki pazar performansiyla araba modellerinin verimliligi arasindaki baglantiyi” incelemektedir. Arastirmanin sonuclari bu calismada kullanilan girdi ve cikti faktorlerine gore karar kumesi icerisindeki yerli uretim araclarin goreceli olarak ithal araba modellerine gore tuketici icin daha verimli olduklarini ortaya cikarmaktadir.
Türkiye Otomotiv Sektöründe Yoğunlaşma ve Büyüme Üzerine Etkisi, 2016
Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi
Günümüzün yoğun rekabet ortamında, marka itibarının koruması işletmelerin gündemindeki en önemli konulardan biridir. Özellikle kriz dönemlerinde marka itibarıdaha fazla önem kazanmaktadır. İşletmelerin kriz dönemlerinde geleneksel medyanın yanı sıra onlinemedyayı da etkin bir şekilde kullanmaları gerekmektedir, çünkü internette paylaşılan bilgiler hızlı bir şekilde geniş kitlelere ulaşabilmektedir. Bu çalışmanın amacı, markaların yaşadığı krizlerin online medyada nasıl yayıldığı, markaların bu krizleri nasıl yönettiği ve bu durumun markaları nasıl etkilediğinin irdelenmesidir. Volkswagen emisyon vakasının Türkiye'deki yansımalarının analiz edildiği çalışmada, krizle ilgili paylaşımların önemli bir kısmının sosyal medyada yer aldığı, kurumun sadece Facebook sayfasında krizle ilgili iki paylaşım yaptığı, ancakdiğer sayfalarda krize değinmediği ve sosyal medyada krize yönelik en fazla paylaşımın Twitter'da yer aldığı görülmüştür. Kriz yönetim süreci değerlendirildiğinde, kurumun krize hızlı bir şekilde tepki vererek hatasını kabul ettiği, krizi denetim altına almak ve sosyal paydaşların güvenini yeniden kazanmak için yönetimi değiştirme, araçları geri çağırma ve düzeltici önlemler alma gibi önemli adımlar attığı görülmüştür. Yaşanan kriz Türkiye'de binek otomobil pazarındaki satışların ve pazar payının düşmesine neden olmuştur. ABD ve Avrupa'da da araç satışları düşüş göstermiştir. Çalışmada krizin marka üzerindeki farklı etkilerine de değinilmiştir.
ÖZET Günümüzde otomotiv sektörü, geliĢmiĢ ve hatta geliĢmekte olan ülkelerin ekonomileri için " anahtar " rolünü oynamaktadır. Güçlü bir otomotiv sektörü, sanayileĢmiĢ ülkelerin ortak özelliklerinden biri olarak öne çıkmaktadır. Otomotiv sektörünün bu denli bir öneme sahip olmasının baĢlıca nedeni, sektörün diğer sektörlerle olan yakın iliĢki içerisinde olmasıdır. Osmanlı Döneminde 1895 yılında ilk kez Türk halkının hayatına giren otomobil, o günden bugüne önemli geliĢmeler kaydetmiĢtir. Dünyada yaĢanan küreselleĢme sürecinde, Türk otomotiv endüstrisi dünyanın sayılı otomotiv endüstrileri arasında yerini almıĢ ve son dönemde Türkiye'nin ihracat Ģampiyonu olma baĢarısını elde etmiĢtir. Gerek ülke ekonomisine katkısı, gerekse birçok farklı sektöre öncülük eden otomotiv sektörü, önemli sektörlerden biri haline gelmiĢtir. Bu çalıĢmanın Türk otomotiv sanayisinin Avrupa Birliği'nde bilinirliği ve rekabet edebilirliğini otomotiv yan sanayi üzerinden belirlemektir.
Eurasian Academy of Sciences Social Sciences Journal, 2016
As a result of the globally changing marketing and competition situations, the automotive industry has become a constantly changing industry. These days, owing to the advanced technology, the structure of the market and the competition conditions has changed universally and because of this reason, the automotive industry has developed actively in the world. Since the vast majority of the operating businesses in the basic and sub-industry in the automotive industry all over the world have become the SME (Small and Medium Businesses) (KOBİ), that has create a compulsory competition conditions and these businesses have used their own advanced technology opportunities with an innovative approach, at the same time by using R & D and innovation they have advanced in terms of their opponents in the globalised world. This industry has been accepted as the cornerstone of the developed countries and it is more important as it provides highly added value. With the total quality management and the design of model and part in the production, the automotive industry has become more competitive and from 2005 to contemporary days in terms of export figures in Turkey, by comparison with other industries, it is the industry which has the highest export rates and it is still the same. Especially, in order to become successful in the international competition arena, the Turkish industrialists need some helps. In this study, the development period of the automotive industry from the past to modern days has been examined and in the world and particularly in Turkey the consisting stages and the present situations have been studied chronologically. At the same time, in this study, the last point of the automotive sector and the export rates, in terms of countries all over the world, has been addressed. There has been latest development and information which is called hybrid cars in it. The lack of the automotive sector, which has the number one title in Turkey's export sector, has also been discussed and its contribution to employment, tax incomes and the close relations with other industries and the information about the future conditions of this industry in the category of the Vision 2023 has been examined as well. Various support and incentives for self-improvement in terms of development and competitiveness of the automotive industry in Turkey has is provided. In the present conditions of intense global competition it is expected to further increase in the assistance.
Bingöl üniversitesi iktisadi ve idari bilimler fakültesi dergisi, 2022
ile, Türkiye'nin ülke imajı ile genel ürün imajının TOGG'un algılanan ürün imajına etkisi olduğu ortaya konulmuştur. Bunun yanı sıra, TOGG'un algılanan imajının da satın alma niyeti üzerine anlamlı ve pozitif bir etkisi olduğu gözlenmiştir. Bu çalışma, gelişmekte olan bir ülkenin ülke-ürün imajını araştırması, yerli elektrikli bir otomobil satın alma davranışı ile bütünsel olarak ele alması ve genel ürün imajı ile ülke imajını Türkiye özelinde ikincil düzey bir faktör olarak ölçmesi ile pazarlama literatürüne önemli bir katkıda bulunmaktadır. Araştırma bulguları ile ayrıca, otomotiv sektörüne çeşitli önerilerde bulunulmaktadır.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, 2018
Araştırmanın amacı, Türkiye' de elektrikli araçların yaygınlaşmasının istihdam, çevre ve dış ticaret dengesi üzerindeki olası etkilerin bu endüstride yönetici olarak çalışanların görüşlerinden yola çıkarak irdelenmesidir. Bu bağlamda, kolayda örnekleme yoluyla ve mülakata izin veren beş katılımcıdan oluşan örneklem ile açık uçlu sorular aracılığıyla derinlemesine mülakatlar yapılmıştır. Katılımcılardan üçü, Türkiye' de elektrikli araçların satış ve satış sonrası hizmetlerini veren otomotiv firmaların üst düzey yöneticileridir. Dördüncü katılımcı, otomotiv konusunda ulusal televizyon kanallarından birinde program hazırlayan bir gazetecidir. Beşinci katılımcı ise Türkiye' de elektrikli araçlar konusunda çalışan bir sivil toplum kuruluşunun yöneticisidir. Bulgulara göre, Türkiye' de elektrikli araçların yaygınlaşmasında kamu güveninin sağlanması, tüketicilere ve üretici firmalara finansal teşviklerin ve vergi desteklerinin sunulması en önemli koşullar olarak ön plana çıkmaktadır. Katılımcıların ortak görüşü, elektrikli araçların yaygınlaşmasının Türkiye ekonomisinde çevre ve dış ticaret dengesi açılarından orta vadede olumlu etkilere sahip olacağıdır. İstihdam konusunda ise net bir görüş birliği ortaya çıkmamıştır.
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2018
Günümüz serbest piyasa ekonomisinin en önemli unsuru olan piyasalar birçok açıdan yapısal farklılıklar gösterir. Firma davranışları ve fiyatın belirlenmesi ise piyasa yapısına bağlıdır. Yapı-Davranış-Performans (SCP) yaklaşımına göre, piyasa yapısı ile o piyasadaki firmaların davranışları ve ekonomik performansları arasında nedensellik ilişkileri bulunmaktadır. Piyasa yapısının en iyi bilinen ve çok sık kullanılan göstergelerinden birisi de yoğunlaşmadır. Yoğunlaşma genel olarak, piyasadaki üretim veya satışların az sayıda firma tarafından kontrol edilmesi durumunu ifade etmektedir. Bir piyasanın tekel ya da tam rekabete ne kadar yakın olduğu da yoğunlaşma oranı yardımıyla analiz edilebilmektedir. Yoğunlaşma oranını belirleyebilmek için literatürde çok sayıda endeksin geliştirildiği görülmektedir. Bu çalışmada bu endekslerin belli başlıcaları özetlenmiştir. Ayrıca Türkiye'de 2004-2017 arası otomobil ve hafif ticari araç satış verileriyle, N-firna yoğunlaşma oranları (CR4, CR8) ve Herfindahl-Hirschman endeksleri hesaplanarak piyasanın genel bir analizi yapılmıştır.
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2019
Sosyo-ekonomik olarak öncü sektörlerden olan otomobil sektöründe, zenginleştirilmiş ürün boyutunda yer alan garanti ve bakım, satış sonrası hizmetlerin etkin ve verimliliği açısından oldukça önemlidir. Bakım periyodlarının süresi markadan markaya değişebildiği gibi aynı markalar için ülkeden ülkeye göre de değişebilmektedir. Bu çalışma da farklı markaların bakım periyodları karşılaştırılmış ve Nissan markası özelinde daha detaylı analiz yapılmıştır. Niteliksel olan bu çalışmada mülakat yöntemiyle yetkililerden alınan bilgiler ve otomobil üreticilerinin resmi internet sitelerinden elde edilen veriler sonucunda bakım periyodları sıklığının pazarlama stratejisi, teknik gereklilik ve ticari yönünün olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bazı markalar için Türkiye’deki periyodik bakım aralıkları göreceli olarak kısa olup müşteri memnuniyeti açısından bakım aralıklarının Avrupa Birliği normlarında uzatılması veya kısa tutulma nedeninin objektif olarak açıklanması gerekmektedir. Türkiye’de bakım pe...
Özet Değişen çevre koşulları ve bilgi teknolojilerinde yaşanan gelişmeler otomotiv sektöründe şiddetli bir rekabete yol açmıştır. Bu değişim otomotiv firmalarının ve lider otomotiv üreticisi ülkelerin faaliyetlerini gözden geçirmesine ve radikal kararlar almasına neden olmuştur. Türkiye otomotiv endüstrisi de bu değişimden etkilenmekte ve gelişmektedir. Bu çalışmada, son yıllarda yerli otomobil üretme çalışmalarına hız veren Türkiye'nin, otomotiv sektöründeki gelişimi ve değişimi ile dünya otomotiv pazarındaki gelişmelerin Türkiye üzerindeki etkileri ve Türk halkının otomotiv pazarındaki satın alma tercihleri incelenmeye çalışılmıştır. Anahtar kelimeler: otomotiv, otomotiv sektörü, yerli otomobil, otomotiv üreticileri, otomotiv pazarı. Abstract Developments in changing environmental conditions and information technologies have led to a fierce competition in the automotive sector. This change has caused the automotive companies and leading automotive manufacturers countries to oversee their activities and make radical decisions. The Turkish automotive industry is also affected by this change. In this study, the development and change of Turkey in the automotive sector accelerating the domestic automobile production studies in recent years, the effects of the developments in the global automotive market on Turkey and the preferences of the Turkish people in the automotive market have been tried to be examined.
2006
Alice: …lütfen, hangi yöne gitmemiz gerektiğini söyler misin? Kedi: Bu, büyük ölçüde nereye varmak istediğine bağlı. Lewis Carroll, Alice Ha rikalar Diya rında Giriş Bu çalışma, binek otomobil piyasasında bulunan modellerin hangi ilgili ürün pazarlarında yer aldığının nasıl tespit edileceğinin gösterilmesi amaçlamaktadır. Bu amaçla hiyerarşik küme analizi yoluyla bir ön sınıflandırma yapılmıştır. Daha sonra şasi uzunluğuna göre yapılan mevcut sınıflandırmanın ihtiyaca cevap vermediğini göstermek için, her sınıftaki otomobil modellerinin kendi ve çapraz fiyat talep esneklikleri hesaplanmış ve çapraz talep esnekliklerinin ekonometrik geçerliliği ve büyüklüğü göz önünde bulundurulmuştur. Analiz aynı zamanda Ocak 2006'da yürürlüğe giren 2005/4 sayılı Motorlu Taşıtlar Sektöründeki Dikey Anlaşmalar ve Uyumlu Eylemlere İlişkin Grup Muafiyeti Tebliği'nde belirtilen dağıtım sistemlerinin ayrıştırılması konusunda bir ön inceleme niteliği taşımaktadır. Bunun için analizde Mart-Kasım 2005 tarihleri arasında segment bazında gruplandırılmış olan toplam 217 binek otomobilin gerçekleşen aylık satış ve fiyat verileri kullanılarak distribütörlerin piyasa payları hesaplanmış ve modellerin fiyat talep esnekliğinin ekonometrik tahminleri yapılmıştır. Çalışmada araç satış miktarları Otomotiv Distribütörleri Derneği'nin (ODD) 2005 yılına ait Mart-Kasım arasındaki 9 aylık verilerinden, modellerin fiyatları ise Auto Info Türkye Dergisi'nin ilgili aya ait Satınalma Rehberi başlıklı bölümlerinden alınmıştır. Ancak miktar verileri nin modellerin motor hacimlerine göre alt kırılımlarına ulaşamadığımız için, satılan araçların ait olduğu modelin en ucuz ya da en çok satılan alt-modelinin fiyatından satıldığı varsayılmıştır.
Bilinçaltı tüketici karar sürecinde ve tüketici tercihlerinin şekillenmesinde önemli rol oynamaktadır. Tüketicilerin satın alma davranışlarının temeli olan bilinçaltının en güçlü öğesi kültürdür. Kültür sadece bilinçaltını etkilemekte kalmayıp, tüketici davranışlarını etkileyen diğer unsurları da etkileyerek çok büyük oranda bir etkiye sahiptir. Jung'un öngörmekte olduğu insanlığın ortak bilinçaltına karşılık Rapaille'nin öne sürdüğü her toplumun farklı bilinçaltına sahip olduğu argümanı pazarlama açısından önemli çıkarımlar ortaya koymaktadır. Eğer Rapaille'nin argümanı doğru ise pazarlamacılar çeşitli materyal nesnelerin her toplumdaki bilinçaltını ortaya koymaları ve ona uygun olarak pazarlama faaliyetlerini kurgulamaları gerekecektir.
2000
Türk otomotiv yan sanayiinde teknoloji yönetimi süreci üzerine ampirik bir çalışmanın özeti olan bu makalede, Türk otomotiv yan sanayiindeki teknoloji yönetimi uygulamaları ele alınmış ve değerlendirilmiştir. Teknoloji yönetimi seviyesini yükseltmek için sunulan uygulamaların, teknik ve yaklaşımların temel amacı, teknolojiyi rekabetçi bir silah olarak kullanabilmektir. Bu araştırma, teknoloji yönetiminde süreç modeli çerçevesinde organize edilmiştir. Teknoloji yönetiminde süreç modeli; teknoloji belirlenmesi, seçimi, edinimi, kullanımı, korunumu ve sonlandırılmasını içermektedir. Süreci bütün kısımları ile inceleyen ve 21 şirketi kapsayan bir anket çalışması yapılmış ve sonuçları burada sunulmuştur.
Türkiye’de üretilmesi planlanan elektrikli otomobiller, geçtiğimiz yılın son günlerinde tanıtıldı. Tanıtımda, SUV ve sedan modellerinin prototipleri gösterildi. Yetkililer tarafından, ön kısmı lâlenin ellerini açmış hali, farları ise Osmanlı bıyığı şeklinde tarif edilen prototipler İtalya’da Pininfarina Firması’na ürettirilmiş. Aracın fikri mülkiyet hakları bu firmadan satın alınmış. Türkiye’de henüz herhangi bir elektrikli otomobil üretimi yapılmıyor. Çünkü daha ortada bir üretim tesisi yok. Tesisin, 5 özel sektör firmasının oluşturduğu Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu tarafından Bursa’nın Gemlik ilçesinde yapılması planlanıyor. Yatırımın süresi 13 yıl olarak öngörülmüş, bu süre içinde gerçekleştirilemezse 6,5 yıl ek süre verilecek. Toplam yatırım tutarının 22 milyar TL (3,7 milyar dolar) olması öngörülmekte. Tesis tamamlandıktan sonra 5 ayrı modelde elektrikli otomobilden yılda toplam 175 bin adet üretilecek. Girişim grubunun yetkilileri, 2022 yılı sonuna doğru SUV modelinin, bundan 18 ay sonra sedan modelinin satışa sunulacağı bilgisini verdiler. Açıklamalara göre, tanıtımı yapılan prototipler nihai tasarımlar değil, daha sonra bunlar farklılaşabilecek. Aracın markası bu yılın sonlarına doğru belirlenecek. Fiyatı ise henüz belli olmamakla birlikte, tanıtımı yapılan araçların sınırlı bir üst gelir grubuna hitap edecekleri anlaşılmakta. Orta ya da alt gelir gruplarının ise muhtemelen bu otomobillerin yanına dahi yaklaşabilmesi mümkün değil. Otomobillerin otuz dakikanın altında hızlı şarj ile yüzde 80 doluluğa ulaşması, tek seferde 500 kilometre menzile sahip olması öngörülmekte. Evlerde, ofislerde ve yol üzerindeki istasyonlarda şarj edilebilecekler. 200 beygir güç ile 7,6 saniyenin, 400 beygir güç ile 4,8 saniyenin altında 100 km/saat hıza ulaşabilecekler. İlk çıkacak modelde yerlilik oranı yüzde 51 olacak, imalat başladıktan 3 sene sonra yüzde 68,8 oranına gelinecek. Türkiye’de bugün üretilen otomobillerin yerlilik oranı yüzde 19 ile yüzde 63 arasında değişmekte.
Loading Preview
Sorry, preview is currently unavailable. You can download the paper by clicking the button above.