Academia.eduAcademia.edu

Coronavirus (Covid-19) Pandemisi Döneminde Çevrimiçi Öğrenme

2021, Üniversite Araştırmaları Dergisi

https://doi.org/10.26701/uad.916837

Abstract

Özet Covid-19 Salgını sonrası geçen yaklaşık bir yıllık süre içinde çevrimiçi eğitim uygulamaları acil durum çözümlerinden uygulanabilir çözümlere doğru bir gelişim göstermiştir. Bu da Yamamoto ve Altun'un, 2020 makalesinde öne sürdükleri çevrimiçi öğrenmenin önlenemeyen yükselişinin göstergesi olarak değerlendirilebilir. Bu geçişten elde edilen deneyim; hükümet yetkilileri, eğitim kurumlarının yöneticileri, eğitimciler, veliler ve öğrencilerin dahil olduğu tüm paydaşları olumlu/olumsuz yönleriyle etkilemiş ve çevrimiçi eğitim uygulamalarının gelişmesi ve uygulamaların titizlikle ele alınması gerektiği konusunda daha belirgin bir tabloyu ortaya çıkarmıştır. Bu çalışmanın amacı; dünyada ve Türkiye'de Covid-19 pandemisinin çevrimiçi eğitime etkisini ele almak ve pandemi sonrasında gerçekleştirilen çevrimiçi öğrenme konularını ele alan kaynak ve örneklerin incelenmesi, karşılaştırılması, bu dönemde yapılmış akademik araştırmaların değerlendirilmesidir. Bu çerçevede yaşanan sorunları ve eksiklikleri ortaya çıkararak uzaktan eğitimin geleceğine ışık tutacak bir tartışmanın ve geliştirme önerilerinin sunulmasıdır. Araştırmada, doküman inceleme yöntemi kullanılmıştır. Literatür taramasından elde edilen bulgulara göre değerlendirmeler yapılmıştır.

Key takeaways

  • Çevrimiçi eğitim içeriklerine tüm öğrencilerin erişebilmesi için, devletin ve özel kurumla-
  • Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un yaptığı "online eğitim normalleşmeye geçildiğinde de kalıcı olacak" (dw.com, 2021) ve Harvard Üniversitesi'nden Profesör Mark Elliott'un yaptığı "çevrimiçi eğitimler ve edinilen deneyim eğitim dünyamızı tamamen değiştirecek" (PTI, 2020) açıklamaları, tüm aksiliklere ve eleştirilere rağmen küresel eğitim pazarının radikal bir değişime gittiğini; okul, sınıf, öğrenci ve hatta öğretmen kavramlarının gelecekteki halinin günümüzden farklılaşacağını (Yamamoto & Karaman, 2011), sanal, artırılmış ve karma gerçeklik ile eğitim projelerinin üretilmeye başlandığı günümüzde (Yamamoto & Altun, Coronavirüs ve Çevrimiçi (Online) Eğitimin Önlenemeyen Yükselişi, 2020) çevrimiçi eğitimin bu değişimin öncelikli anahtarı olacağını göstermektedir (Daniels, 2020;Dhawan, 2020).
  • Bu seferberlik sürecinde okul yönetimleri, çevrimiçi platformlar ve eğitim sağlayıcıları, telekom operatörleri ve diğer paydaşlarla özellikle yetersiz hizmet alan bölgelerde çevrimiçi eğitim için internet bağlantı hizmetini ve bant genişliğini artırmak üzere harekete geçirmek amacıyla bir dizi telekonferans toplantı düzenlenmiştir.
  • Çevrimiçi eğitimler, acil uzaktan eğitim ya da geleneksel uzaktan eğitim şeklinde olsa da toplu erişimler için yüksek hızda internet bağlantısı gerekmektedir.
  • 1 yıllık pandemi ve çevrimiçi eğitim tecrübesi ile bundan sonrası için eğitimde daha fazla kayba yol açmadan acilen ulusal çevrimiçi eğitim rehberi hazırlanmalı, kısa, orta ve uzun vadede, yeni normale uygun biçimde eğitimin geleceği planlanmalı, alan uzmanlarına danışarak gerçek uzaktan eğitim dinamiklerine uygun çözümler üretilmeli ve bütün süreçler için yapısal düzenlemelere gidilmelidir.