Academia.eduAcademia.edu

KÜRESELLEŞME YAKLAŞIMLARI VE TÜRKİYE İÇİN STRATEJİLER

2013, SOSYAL GÜVENLİK DÜNYASI DERGİSİ (HAKEMLİ) SAYI:82 SYF: 92-105

Abstract

Günümüz ekonomik, sosyal ve kültürel ortamının en fazla tartışılan konularından biri şüphesiz küreselleşmedir. Dünya coğrafyasının her geçen gün küçüldüğü, okyanus ötesi kavramının giderek kaybolduğu, ekonomik ve sosyal hayatın giderek melezleştiği bir süreç yaşanmaktadır. Son otuz yılın gündemini oluşturan küreselleşme kavramı, beraberinde derin tartışmalar doğurmakta, savunanları ve eleştirenleri karşı karşıya getirmektedir. Bu makalede küreselleşme yaklaşımları tarafsız olarak incelenmiş, süreci destekleyenlerin bakış açıları tespit edilmiş, küreselleşme karşıtlarının süreç ile ilgili şüphe ve endişeleri irdelenmiştir. Makalenin son safhasında ise Türkiye‘nin küreselleşme sürecinden istifade etme yol ve stratejilerine değinilmiştir.

Key takeaways

  • Mesela, kimileri için özgürlük, açıklık ve karşılıklı etkileşim temelinde, yeni ve daha iyi bir dünyanın kurulması için anahtar bir süreç olarak tanımlanan küreselleşme, kimileri için ise eşitsizlik, sömürü ve gelişmişlerle az gelişmişler arasındaki uçurumun daha da açıldığı bir dünyaya kapı aralayan dehşet verici bir süreç olarak tarif edilmektedir.
  • Küreselleşme sürecine en başından beri şüpheyle yaklaşan bu grubun diğer adı kuşkuculardır.
  • Küreselleşmenin yeni bir oluşum olmadığını, geçmiş yüzyıllarda da sürecin var olduğunu savunan kuşkucular, bu tezlerini ulusal sınır kavramının geçmişte olmadığını, insanların pasaport kullanmadan istedikleri ülkeye gidebildiklerine işaret ederek savunmaktadırlar.
  • Aşağıdaki tabloda Güney Kore ve Türkiye'ye ait yıllar itibarı ile kişi başına düşen milli gelir değişimleri verilmiştir.