Academia.eduAcademia.edu

KÜRESELLEŞMENĐN GELĐR DAĞILIMI ÜZERĐNDEKĐ ETKĐLERĐ

Abstract

Küreselleşme 20. yüzyılın en önemli olgularından biri olmuştur. Ancak devam eden tartışmalara rağmen, küreselleşmenin kazanç ve kayıpları üzerinde bir fikir birliğine varılamamıştır. Küreselleşmeyi iki önemli faktör etkilemiştir. Bunlardan birincisi, teknolojik yeniliklerden kaynaklanan özel sektördeki ulaşım ve haberleşme maliyetlerindeki azalma, diğeri ise gelişmiş ülkeler ve uluslararası kuruluşlar tarafından uygulanan politikaların etkileriyle ticaret, doğrudan yabancı yatırımlar ve sermaye akımları üzerindeki engellerin azalmasıdır. Hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde küreselleşmeye karşıt birçok fikir bulunmaktadır. Küreselleşmeye olan tepkilerin temel nedenlerinden biri, dış ticaretteki artışla birlikte bazı gruplarda işsizlik ve/veya gelir kayıplarının aynı anda ortaya çıkabilmesi, diğeri ise özellikle gelişmekte olan ülkelerde küreselleşme sürecinde iktisadi istikrarsızlıkların artabilmesidir. Bu kapsamda küreselleşme hem dünya gelirinin ülkeler arasında, hem de ulusal gelirin dağılımında önemli bir rol oynamaktadır. Dolayısıyla bu çalışmanın amacı, küreselleşmenin yoksulluk ve gelir eşitsizliği üzerindeki etkilerini gelişmekte olan ve gelişmiş ülke deneyimleri çerçevesinde değerlendirmektir. One of them is decreasing in transportation and communication costs for private sector, which result from technological innovations. And the other is decreasing barriers on trade, direct foreign investments and capital flows by which affects of the politicies implemented by developed countries and international organizations.

Key takeaways

  • Küreselleşmenin ulus devlet üzerindeki etkileri için bk.
  • Bu etki, gerek benzer gelir düzeylerine sahip ülkeler arasında, gerekse ülkelerin kendi içindeki eşitsizlikleri açıklayan önemli faktörler arasındadır.
  • Örneğin, Tablo 2'ye göre Tayland'daki durumda: üst gelir düzeyindeki grubun toplam gelir payı % 48'den % 58'e çıkarken, orta gelir düzeydeki grubun payı % 36'dan % 30'a düştüğü için, üst gelir düzeyindekilerle orta gelir düzeyindekilerin gelir payları arasındaki fark 1975'de %12'den, 1992'de % 28'e yükselmiştir.
  • GOÜ'de gelir eşitsizliğini önemli oranda etkileyen diğer iki faktör ise serbest istihdam geliri ve sermaye (mülkiyet) geliridir.
  • Yoksulluk ve gelir eşitsizliğinin gerek ülkeler arasında gerekse ülke içindeki gelişimi, söz konusu sorunların çözümünün piyasa güçlerine terk edilemeyecek kadar önemli olduğunu göstermektedir.