Academia.edu no longer supports Internet Explorer.
To browse Academia.edu and the wider internet faster and more securely, please take a few seconds to upgrade your browser.
2020, TEORİK MOTOR TASARIMI
İçten yanmalı motorlar, Otto'nun 1876 ve Diesel'in 1897 yılında yaptığı motorlardan bu yana, 100 yılı aşkın bir süredir geliştirilerek kullanılmaktadırlar. Bu süre içerisinde, söz konusu motorların ayrıntılarındaki geliştirmeler şaşırtıcı boyutlarda olduğu halde, temel yapılarında esaslı bir değişiklik olmamıştır. Günümüzün içten yanmalı motorları, ayrıntılar üzerindeki tasarım çalışmalarının komple tasarıma göre daha uygulanabilir kabul edildiği bir düzeydedir. Ancak bu, somaki çalışmaların da mutlaka böyle olacağı anlamına gelmez. Aksine, çağdaş ve başarılı tasarım çalışmalarının sürdürülmekte olması, en iyi sonucun hâlâ elde edilemediğini göstermektedir.
Bu çalışmada, dietil eter (DEE)−motorin karışımlarının motor performansına etkileri deneysel olarak incelenmiştir. Yakıt karışımları motorin içerisine hacimsel olarak %2,5, %5, %7,5 ve %10 oranlarında dietil eter karıştırılarak hazırlanmıştır. Deneylerde direk enjeksiyonlu tek silindirli bir dizel deney motoru kullanılmış ve sıkıştırma oranı 20 seçilmiştir. Deneyler saf motorin ve dietil eter−motorin yakıt karışımları kullanılarak tam gaz durumunda ve farklı devir sayılarında yapılmıştır. Çalışma sonuçları motorine dietil eter katılmasının ortalama efektif basınç, döndürme momenti ve efektif güç gibi motor performans parametrelerinde düşüşe neden olduğunu göstermiştir. Performans parametrelerindeki düşüş artan karışım oranı ile artmıştır. Ortalama efektif basınçtaki maksimum düşüş %5,1 olarak DEE10 karışımı ile elde edilmiştir. Diğer taraftan, %7,5 karışım oranına kadar efektif verim artmış ve özgül yakıt tüketimi azalmıştır. Efektif verimde en yüksek artış %10,9 olarak DEE7,5 karışımı ile elde edilmiştir. Aynı yakıt karışımı özgül yakıt tüketiminde %8,7 düşüş sağlanmıştır. Ayrıca artan dietil eter oranı ile hava fazlalık katsayısında artış ve egzoz gazı sıcaklığında azalma meydana gelmiştir.
4150 dev/dk, 41 kw, benzinli, su soğutmalı 4 zamanlı bir motorun hesaplamaları
DergiPark (Istanbul University), 2008
GRADUATE THESIS, 2015
Overhead gantry crane the parts of the scope of this project the choice of the material of the ceiling, optimum dimensional analysis and strength calculations of machine elements on these pieces were made. Calculations are also in line with the data obtained as a result of ease of manufacturing and assembly operations, by adhering to the principles of ergonomic design and solid model to design and solid model to design the optimum solution have been made.
2000'li yılların başından itibaren içten yanmalı motorlar daha küçük hacimde, daha verimli ve daha az emisyona sahip olacak şekilde geliştirilmektedir. Yeni nesil motor teknolojilerinin büyük çoğunluğunda aşırı doldurma sistemleri kullanılmaktadır. Aşırı doldurma sistemlerinden bir tanesi de turboşarj sistemleridir. Egzoz gazlarının enerjisini kullanarak çalışan turboşarj sistemleri, küçük ve hafif bileşenlerden oluşmakta ve çeşitli aşırı doldurma uygulamaları arasında yaygın biçimde yer almaktadır. Bu çalışmada, turboşarj sistemlerinin çalışma prensiplerini ve avantajlarını vurgulamak amacı ile iki farklı tip motor için turboşarjlı ve turboşarjsız çalışma şartları teorik olarak analiz edilmiştir. Yapılan analizde motor devri, atmosfer basıncı ve motor hacminin farklı değerleri için teorik hesaplamalar yapılmış, hesaplamalar sonucunda motor güçleri ve güç artışları belirlenmiştir. Turboşarjlı ve turboşarjsız motorlar için elde edilen motor güçleri farklı turboşarj sistemlerine, motor büyüklüklerine ve coğrafi yüksekliklere göre karşılaştırılmıştır. Turboşarj sistemleri ile % 30 -80 aralığında güç artışları bulunmuştur.
Günümüzde kentlerdeki yoğun yapılaşma, yeşil alan ve parkların azalması, çocuğa sunulan fiziksel çevredeki plansızlıklar ve değişen yaşam biçimi çocukların hareketini oldukça sınırlamıştır. Çocuklar zamanlarının çoğunu ya kapalı mekânlarda ya da ekran karşısında hareketsiz geçirmektedir. Oysa çocukluk döneminde motor becerilerin gelişimi için hareket oldukça önemli bir yere sahiptir. Bunun için çocukların eğlenceli zaman geçirmelerini sağlayan aynı zamanda psiko-motor gelişimini destekleyecek nitelikli tasarımlara ihtiyaç vardır. Çalışmada, aktivite alanlarında çocukların psikomotor gelişimi için mekânsal olarak ortaya konulan yaklaşımların neler olabileceği araştırılmaktadır. Çalışma kapsamında Be-Mine ve Dongcheon-Dong J.One oyun alanları araştırma alanı olarak seçilmiştir. Konu seçilen bu alanlardaki harekete yönelik var olan mekânsal öğelerin psiko-motor beceriyi destekleme durumları üzerinden ele alınmıştır. Açık ve kapalı iki ayrı alanın farklı yaş gruplarına sunduğu olanaklar plan ve görseller üzerinden değerlendirilmiştir. Sonuçlar grafiksel olarak sunulmuştur. Çocukların psikomotor gelişimi başta olmak üzere tüm gelişim alanlarını destekleyecek mekânların tasarlanması önemlidir. Bu noktada çalışmanın da bir sonucu olarak tasarımcılar farklı disiplinlerle bir araya gelerek birlikte tasarım yaklaşımları geliştirmeli ve fiziksel çevrenin çocukların gelişimini destekleyecek biçimde tasarlanmasını sağlamalıdır.
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de son yıllarda, bilgisayar kullanımı, yaptığımız işlerin bilgisayara aktarılması, internet ve ona bağlı işlemler, hızlı bir şekilde artmaktadır. İnternet bilgiye ulaşmak için en önemli araç haline gelmiştir. İnternetin yaygınlaşması ile birlikte buna bağlı olarak kullanılan programlara, yardımcı programlara, web sitelerine her geçen gün bir yenisi eklenmektedir. İnternet ortamındayken en çok ziyaret edilen web sayfalarından birisi de, arama motorlarına ait olan sitelerdir. Bugün arama motorları, ilköğretim çağındaki öğrencilerden, akademisyenlere kadar bir çok kişinin internet ortamındayken kullandığı web adreslerindendir. Her internet kullanıcısının yaşı ve statüsü ne olursa olsun, bir veya birden fazla arama motorunu kullandığı bilinen bir gerçektir. Peki arama motorları, doğru kullanılabiliyor mu? Bu çalışmada, arama motorlarının hangi sıklıkta, ne için ve nasıl kullanıldığına ilişkin bir anket çalışması yapılarak "Arama Motorlarını kullanmayı biliyor muyuz?" sorusuna cevap aranmıştır.
2012
Bu calismada, sargili kutuplu fircali bir DC motorun parametrelerinin deneysel yolla belirlenmesi ve belirlenen parametrelerin iyilestirilme sonuclari sunulmaktadir. Deney duzenegi icerisinde; Elektrik Makinalari Test Unitesi (EMTU), DC motor ile surucusu ve veri toplama karti (DAQ) yuklu bir bilgisayar kullanilmistir. Deneyler icin gerekli yazilim uygulamasi Matlab-Simulink ortaminda Real-Time Windows Target Kutuphanesi kullanilarak gelistirilmistir. Calismada baslangicta, deney duzeneginde bulunan surucu ve algilayicilarin davranislarinin belirlenmesi, sonrasinda da motor parametrelerinin dogrusal fark denklemleri kullanilarak hesaplanabilmesi icin gerekli deneyler ve olcumler yapilmistir. Deneylerden elde edilen sonuclar irdelenmis ve tespit edilen parametre degerleri Matlab-Simulink ortaminda olusturulan sistem modeline uygulanarak simulasyon gerceklestirilmistir. Tespit edilen model parametrelerinin basarimini test etmek amaciyla ornek bir giris veri seti olusturulmus ve hem si...
The main object in this study was to investigate the vibrations observed from resistance of the vehicle, especially due to a rough surface. The performed work is a theoretical analysis and idealized computer stimulation of the physical event. In this study, native production truck has been used as an example which is assumed to be loadless and at a constant speed passing over an impediment. Deplacement of the driver seat has been calculated for three different types of road impediments and the vibration conductivity curve drawn. Hence natural frequency has been obtained and then driver seat damping rate has been calculated for this vehicle and suggestions for the improvement have been also made.
BOXER MOTOR BLOĞU TASARIMI, YAPISAL VE TERMAL ANALİZLERİ, 2021
The machines that convert the heat energy obtained from the fuelin to mechanical energy are called engines. In a more descriptive term, engine; The nut, which is burned in an are a called the combustion chamber in the fuel, is the machine that is formed by moving the piston part. It is a long process from the beginning of an engine's design until it is put up for sale. The longer the period increases the cost of production. To shortent hedesign-analysis time, engineers use computer aided drawing and computer aided engineering programs. This work can also rest on the basis of a four-cylinder, four-way, otto-cycle engine, based on the targeted powers core. This engine designed was modeled in SOLIDWORKS 2020 program. Structural and thermal analyzes, ANSYS 2020 R1 program were analyzed in mirror. As a result, oral analyzes can be made in engine design without producing a prototype engine.
Loading Preview
Sorry, preview is currently unavailable. You can download the paper by clicking the button above.