Academia.eduAcademia.edu

Uzaktan Çalışma Kültürü

Ekonomist Dergisi KOBİ Girişim Eki Köşe Yazıları

Abstract

Zaman ve mekân konusu modern zihinlerde oldukça karmaşıklık oluşturan bir gündem. Modern öncesi dönemlerde henüz mekanik saatin olmadığı bu dönemde zaman bir şekilde mekân ile bağ kurularak ifade edilirdi. Edebiyatta ve dil felsefesinde yer, zaman ve eylem birliği olarak kavramsallaştırılan "kronotop" günümüz dünyasında ve modern zamanların iş dünyasında zaman ve mekân tarihin herhangi bir döneminden çok daha fazla birbirinden uzaklaştı. Zamanda yapılan işlerin çok hızlı ve artık mekândan bağımsız bir hal alması, toplumsal hayatın ve aynı zamanda iş hayatının iki temel unsuru olan zaman ve mekânı birbirinden ayırmaktadır. Zamanının çoğunu hayatta kalmak için çalışan ve üreten günümüz insanı, çalışma dışında kalan zamanını dinlenip, kendini gerçekleştirebileceği bir vakit olarak değerlendirmek yerine yaratıcı endüstrilerle zenginleştirilen etkinliklerin baştan çıkarıcı çağrısına uyarak tüketim merkezlerinde durmaksızın hız almakta…Giddens, zaman ve mekânın uzaklaşmasının modernliğin bir sonucu olarak ele alır. Bu düşüncenin bir benzerini Harvey'de görürüz. Harvey, "Post-modernliğin Durumu" adlı eserinde zaman ve mekânı insanın var oluşunun temel öğeleri arasında sayar. Ona göre, zaman-mekân sıkışması deneyimi, bir yandan insanı belli miktarda heyecanlandırır, motive eder diğer yandan ise strese düşürür, bazen de ağır bir tedirginliğe sürükleyebilir. Böylelikle çok çeşitli toplumsal, davranışsal ve kültürel hareketleri ortaya çıkarabilir. Harvey, zaman ve mekânın sıkışmasını, mekânı zaman aracılığıyla ortadan kaldıran ulaşım teknolojileri üzerinden örneklendirir. Bu örnekte birkaç yüzyıl önce yapılan ve bir ay süren bir yolculuk için bugün sadece bir iki saatlik uçak süresi ile yol alındığını ve bu sırada aradaki hiçbir şehir ya da yere temas edilmediğini belirtir. Bu bir iki saatlik uçuş süresince geçilen ve sıkıştırılan mekânlar, sabah kahvaltısı veya akşam yemeğinin farklı ülkelerde yendiği durumlar zaman mekân sıkışmasına verilebilecek birçok örnekten sadece biri. Gelelim iş süreçlerini kronotop yaklaşımla yeniden okumaya…Dünya gündeminin ilk sırasına yerleşen koronavirüs salgını ile ilgili alınan tedbirler kapsamında mekâna bağlı kalmanın bir örneğini yaşamlarımıza dahil ettik. Evde kalarak uzaktan çalışma sistemine geçiş yaptık. Seyahatlerin seyreltilmesi, ülkeler ve şehirlerarası gidiş gelişlerin kısıtlanması aslında her birimizi modernizmin bu baş döndürücü zamana karşı olan hızını bir an olsun frenletti, mekânla olan bağını

Key takeaways

  • Bu durum iş dünyası için de yeni bir kültür oluşturdu.
  • İyi bir şirket kültürü, güven ve karşılıklı saygı ile karakterize edilen bir çalışma ortamı sağlar.
  • "Esnek" veya "uzaktan" çalışma, farklı kişiler için farklı şeyler ifade edebilir.
  • Bu yapıcı geri bildirim kültürü size yardımcı olacak ve çalışanlarınızın fikirlerini ifade etmek ve seslerini duyurmak için güvende olduklarını hissetmelerini sağlayacaktır.
  • Bir grubun yanı sıra herkesin bireysel olarak büyümesine yardımcı olacak ritüelleri dâhil edin: her bir kişinin hedefini bir performans incelemesinde tartışın ve ilerlemeyi ölçmek için bir metrik belirleyin, geri bildirim vermek için bir atölye çalışması düzenleyin.