Academia.eduAcademia.edu

Το ΝΑΤΟ και το κεντροευρωπαϊκό μέτωπο επιχειρήσεων 1953-1967

Key takeaways

  • Σε μία πρώτη φάση, από την ίδρυση του ΝΑΤΟ το 1949, η πεποίθηση ότι η ΕΣΣΔ και ο ανατολικός συνασπισμός απολάμβαναν συντριπτική υπεροχή συμβατικών δυνάμεων στον ευρωπα κό χώρο, και μάλιστα πρωτίστως στον κρίσιμης σημασίας Κεντρικό Τομέα, 2 ώθησαν τις νατο κές χώρες στην αντίληψη ότι η αμερικανική πυρηνική ισχύς θα αποτελούσε τον πυλώνα της νατο κής αποτροπής ή της στρατηγικής σε περίπτωση πολέμου.
  • 6 Οι ΗΠΑ, και πολύ σύντομα και το ΝΑΤΟ, θα αντιστάθμιζαν τη μείωση της συμβατικής τους ισχύος υιοθετώντας ως ακρογωνιαίο λίθο της αμυντικής τους στρατηγικής τα πυρηνικά όπλα.
  • Οι μικρότερες ευρωπα κές δυνάμεις πίεζαν για μικρότερες συμβατικές δαπάνες και μεγαλύτερο ρόλο στο πυρηνικό οπλοστάσιο του ΝΑΤΟ, η γαλλική εμπλοκή στον πόλεμο της Αλγερίας συνεχιζόταν και εντεινόταν, ενώ η Βρετανία επιθυμούσε να περικόψει τον αριθμό των δυνάμεων της στην ηπειρωτική Ευρώπη.
  • Παράλληλα, νέες εκτιμήσεις σχετικά με την πραγματική ισχύ των σοβιετικών μεραρχιών και των δυνάμεων του Συμφώνου της Βαρσοβίας γενικότερα, κατέδειξαν ότι στον τομέα των συμβατικών δυνάμεων η κατάσταση δεν ήταν απελπιστική για το ΝΑΤΟ: οι νατο κές μεραρχίες ήταν ισχυρότερες αριθμητικά από τις σοβιετικές, ενώ συνάμα ολοκληρωνόταν ο δυτικογερμανικός επανεξοπλισμός.
  • Μόνο από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 και έπειτα, εν μέρει λόγω της ύφεσης του Ψυχρού Πολέμου αλλά και της επίτευξης σχετικής ισορροπίας στο πεδίο των συμβατικών και πυρηνικών δυνάμεων, οι ΗΠΑ, και ακολούθως το ΝΑΤΟ, προσέδωσαν μεγαλύτερη έμφαση στον σχεδιασμό αντιμετώπισης απειλών ήσσονος σημασίας.