Academia.edu no longer supports Internet Explorer.
To browse Academia.edu and the wider internet faster and more securely, please take a few seconds to upgrade your browser.
Current Debates in Labour Economics & Industrial Relations, 2018
Doğu Karadeniz'de Toplumsal Araştırmalar, 2018
Günümüzde din sosyolojisi alanında kavramsal ve kuramsal alandan metodolojiye kadar uzanan tartışmaların varlığı bilinmektedir. Bu bakımdan, sosyolojinin birçok alt dalında çalışma yapmanın zorluğu yanında, din gibi, inançlı olsun veya olmasın, toplumdaki tüm bireylerin hayatını bir şekilde ilgilendiren ve oldukça karmaşık bir olgunun toplumla ilişkisini çalışmak /araştırmak /anlamak ilave zorluklar içermektedir. Bir ülkenin, bölgenin, şehrin veya yerleşim yerinin dini hayatına dair bir çalışma/araştırma yapmak ve bu çalışma/ araştırmadan belli sonuçlar çıkarmak da aynı şekilde birçok zorluğu beraberinde getirmektedir. Dolayısıyla, konusu “Doğu Karadeniz Bölgesi’nin dini hayatı” olan bu bölümün yazılması, hem konunun “dini hayat” olması bakımından hem de mevcut çalışmaların sayısının yetersizliği bakımından kendine has zorluklar barındırmaktadır. Bu bölümü yazmanın bir başka zorluğu da bölge içerisinde yer alan şehirlerin tipik özellikler taşımalarının yanında zaman zaman şaşırtıcı derecede farklılıklar da barındırmalarıdır.
Antik Çağlarda Doğu Karadeniz, 2000
Published by Çiviyazilari (2000) Turkish, Paperback 136 pages, ISBN: 978-9758086863
Tehlikedeki Diller Dergisi Issn 2148 130x, 2012
Journal of Universal History Studies, 2020
Richthofen tarafından kullanılan İpek Yolu terimi Çin'den başlayan ve Hindistan'a, İran'a, Anadolu'ya ve Roma'ya kadar uzanan devasa ticaret rotasını tanımlamaktadır. Anadolu coğrafyası, tarihin çeşitli dönemlerinde topraklarını bir ağ gibi saran ticaret yolları ile bu güzergâha aktif olarak katılmayı dilemiş, özellikle Anadolu Selçukluları, fetihleri ekonomik çıkarlar doğrultusunda planlayarak ve fethedilen bölgelerin ticari faaliyetlerinde devamlılığına itina göstererek ekonomik istikrarı sağlama konusunda önemli adımlar atmışlardır. Yabancı devletlerle ticari antlaşmalar imzalanarak uluslararası ticarette yer edinilmeye, kervansaraylar ve köprüler inşa edilerek seyahatin güvenliği teminat altına alınmaya, pazar ve panayırlar kurularak ise Anadolu'ya ulaşan tüccarlara özgür bir alışveriş ortamı oluşturulmaya çalışılmıştır. Bu çabalar Anadolu'yu hem ekonomik hem de kültürel açıdan zenginleştirmiştir.
2018
Greek colonization in the Black Sea has a very important place in terms of both Anatolian and Greek history. Having wealthy lands and seas especially in terms of fishing, mining, cereal, lumber and many other products, Anatolia has become a gateway to liberation for Greeks with increasing populations and raw material problems. It is known that the Greek colonization activities started from the 11th century BC, primarily colonizing the Aegean and Mediterranean coasts and then the Marmara and Black Sea coasts. It is generally accepted that the Greek colonization movements in the Black Sea were between 750 and 550 BC and lasted for 200 years. It is not possible that such an important event for the Greeks is reflected in the history and literary texts. Especially legends written by poets and verbally preserving their existence for hundreds of years provide us with important information in this regard. The mythological reflection of the colonization movements in the Black Sea is confronted in many myths. These myths that existed in the mythology of Grek, the Greeks about the Black Sea in the 8th century BC. they are evidence from the end that they have knowledge. The Argonauts legend written by Apollonios in the 3rd century BC is one of them. This myth tells Iason and his friends about the journey from Greece to Georgia to look for a golden post, and the events they met during this time. When myths are thought to be largely personalized or embodied forms of historical or geographical events, it can be thought that the Argonauts Legend is in fact a transposed form of the colonization movements of the Greeks. In this study, the relationship between the Argonauts Legend and the colonization of the Greeks in the Black Sea will be tried to be determined.
2022
Üst Paleolitik Dönemde Sibirya'da ortaya çıkan baskı tekniği ile üretilen mikro bıçaklı taş alet endüstrisi Avrasya'da geniş alanlara yayılmıştır. Bu yayılma hatlarından biri de İpek Yolu üzerindendir. Pleistosen sonunda Güney Sibirya'dan Kuzey Afganistan'a kadar izlenen mikro bıçaklı taş alet endüstrileri, PPN (Çanak Çömlek Öncesi Neolitik Dönem) başlangıcında Kuzey Irak üzerinden Zagros'a ve Doğu Anadolu'ya ulaştı. Sibirya'dan gelen göçlerin izlerinin Yakın Doğu'ya da ulaştığı genetik araştırmaların sonuçlarıyla da kanıtlanmıştır. Zagros bölgesinde PPN'ye tarihlenen genomların oluşturduğu genetik kümede Antik Kuzey Asya halklarının %20-25 oranında genetik katkısı olduğu hesaplanmıştır. Bu nedenle Güney Sibirya'dan yola çıkan basınç-mikro bıçak teknolojisinin taşıyıcılarının, genlerini Zagros bölgesine aktaracak kadar iç içe olduğu anlaşılmıştır. Aynı durum Kafkas Avcı-Toplayıcı genetik kümesi için de geçerlidir. Güneydoğu Anadolu'daki PPN Göbeklitepe Kültürü'nün şaşırtıcı tasvir sanatı ve mimari üslubunun, ön geliştirme süreci olmadan bir anda ortaya çıktığı bilinmektedir. Yakın çevrede bu ilginç gelişmeye öncülük edebilecek başka bir baskın kültür yoktur. Bu durumda dışarıdan gelen baskın bir kültürel etkinin yerli Anadolu toplulukları ile karışarak PPN Göbeklitepe Kültürünü oluşturduğunu vurgulamak gerekir. Bu durumda, baskı tekniğini kullanan Antik Kuzey Asya göçmen grupları arasında baskın kültür adayını aramalıyız.
2017
Ġpek Yolu guzergâhinda ticari faaliyetlerde bulunan tuccarlarin pek cogunun ticaretin yani sira gerektiginde diplomat gerektiginde de muhbirlik yani ajanlik gorevi ustlendikleri bilinmektedir. Ozellikle uluslararasi boyutta ticaret yapan tuccarlar, hanlarin ve ust dereceli memurlarin saygisina mazhar olurlardi. Zira munhasiran bir elcilik heyeti tertip edilerek komĢu ulkelere gonderilmesi yerine, soz konusu guvenilir tuccarlar vasitasiyla mektuplar ilgili makamlara sorunsuzca ulaĢtirilirdi. Boylece bu iĢ icin yapilmasi gereken harcamalardan da tasarruf edilirdi. Ġpek Yolu’nda tuccarlari bir yandan bulunduklari ulkelerdeki ticari faaliyetlerini surdururken, bir yandan da ulkeye dair en tafsilatli bilgileri ustaca toplayip hizmetinde bulunduklari ulkenin idarecilerine ulaĢtirmak gibi son derece onemli bir misyon da yurutmekteydiler. Tuccarlarin bu ozellikleri ve yetenekleri de onlarin siyasi hayatta da vazgecilmez bir unsur olarak ortaya cikmasini saglamiĢtir.
Tarih Bilimleri Alanında Uluslararası Araştırma ve Değerlendirmeler, 2023
Sadece yeterli insan kaynağı ve materyali olan ülkeler, uluslararası topluma ve barışa doğrudan etki edebilir." Nicholas J. Spykman, The Geography of the Peace, (1944).
5th International Congress on Multidisciplinary Studies Congress, 2018
Dünya tarihinin en önemli ve en uzun ömürlü devletlerinden biri olan Bizans Devleti’nin kuruluşu, Roma İmparatorluğu’nun 395 yılında ikiye bölünmesiyle oluştuğu genellikle kabul edilmektedir. Doğu Roma İmparatorluğu olarak da bilinen Bizansın, Hellenist kültür ve Hristiyan dininin Roma devlet şekliyle bir sentez haline gelmesi alıştığımız tarihi teşekkülü meydana getirmiştir. Bizans tarihi sadece Roma tarihinin yeni bir evresi ve Bizans Devleti eski Roma İmparatorluğu’nun devamıdır. Bizans sanatı ise, halihazırda bu bölgelerde var olan sanat akımlarıyla da etkileşim içerisinde bulunarak, yeni bir sanat akımı olan Hıristiyanlık Sanatı’nın gelişmesinde öncü rol oynamıştır. Bu rolüyle de Bizans Sanatını, Ortaçağ’ın önemli bir parçası haline getirmiştir. Bizans sanatı, kaynağını Anadolu topraklarından almış olmasının yanında Suriye ve Mısır ile de etkileşim içerisindedir. Anadolu topraklarının hemen her yerinde de Bizans izlerine rastlanmaktadır. Karadeniz kıyılarının incisi Trabzon, doğal zenginlikleri, tarihi, arkeolojik ve sosyo kültürel değerler içinde harmanlamış nadide bir Anadolu şehridir. Bir çok farklı devletin akınlarına uğrayan Trabzon, bir süre de Bizanslıların yönetiminde kalmıştır. 1204 yılında Latinlerin İstanbul’u ele geçirmelerinin üzerine,kentten kaçan Alexis Komnen, Trabzona gelerek burada 250 yıl süren bir egemenliğe sahip olmuş ve Trabzon-Komnen İmparatorluğu’nu kurmuştur. Bu imparatorluk 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet’in Trabzonu feth etmesi ile yıkılmıştır. Yavuz Sultan Selim’in Sancak Beyliği’ni yaptığı, Kanuni Sultan Süleyman’ın doğduğu bu kentte, günümüze kadar sağlam kalabilen pek çok tarihsel anıta rastlamak mümkündür. Çalışmada Trabzon şehrinin Bizans dönemine ait eserlerine yer verilmiş ve bu eserlerin tarihsel süreçleri incelenmiştir.
EGE DÜNYASI LİMAN KENTLERİ SİKKE, MÜHÜR VE AĞIRLIKLARI PORT CITIES OF THE AEGEAN WORLD COINS, SEALS AND WEIGHTS, 2018
Journal of Universal History Studies (JUHIS), 7 (1), 2024
10. yy’da Karadeniz’in kuzeyindeki bozkırlarda önemli rol oynayan Peçenekler, bölgede çıkarları olan Bizanslıların ve Rusların dikkatlerini çekmiştir. Bizans ve Rus kaynakları, sınır komşusu oldukları Peçenekler hakkında bilgiler sunmaktadır. Ten, Kuban, Orta-Aşağı Özi, Kırım ve Tuna’yı içine alan 2000 km2’lik alanı kapsayan Karadeniz’in kuzeyindeki bozkırlarda siyasi ve ticari çıkarları olan güçler, Peçeneklerle menfaatleri mucibince dostane ilişki çerçevesinde ittifak kurmaya çalışmışlar, yeri geldiğinde ise düşman olarak görüp savaşmışlardır. 941 ve 944 yıllarında Rusların Bizanslılara saldırıları, bölgedeki ittifak dengelerini sarsmış ve siyasi güçlerin politikalarını gözden geçirmelerine neden olmuştur. Özellikle Knyaz Igor’un ölümünden sonra 20 yıl durağan kalan Ruslar, Knyaz I. Svyatoslav’ın iktidarı ele almasıyla genişleme politikası kapsamında saldırılara başlamışlardır. Bu dinamik olaylar karşısında siyasi güçler arasında yeni ittifakların ve antlaşmaların yapılması kaçınılmaz olmuştur. Bu çalışmada, 941-972 yılları arasında Karadeniz’in kuzeyindeki konjonktür genel hatlarıyla aktarılmaya çalışılmış ve bölgede Bizanslıların, Rusların, Peçeneklerin ve kısmi de olsa Hazarların birbirleriyle olan ilişkileri değerlendirilmiştir. Kaynakların yetersiz kaldığı yerlerde hipotezler kurularak çıkarımlarda bulunulmuştur. Anahtar Kelimeler: Peçenekler, Bizanslılar, Ruslar, Hazarlar, Karadeniz’in Kuzeyi.
2023
Osmanlı Hakimiyetine Kadar Doğu Karadeniz'de Çepniler
İpek Yolu'nda Türk Kültür Mirası, 2014
Doğu Karadeniz'de Toplum ve Kültür II, 2022
Themelios'tan Temele Rumca'dan Türkçe'ye Kişi Adında, Anadolu Tadında bir kültürel orijinalitenin kökende değil ürünlerde aranması gerektiğini gösteren otantik bir hikaye...
Loading Preview
Sorry, preview is currently unavailable. You can download the paper by clicking the button above.