Academia.eduAcademia.edu

TÜRKİYE'DE ADLİ BİLİŞİMİN GELİŞİMİ VE DİJİTAL DELİL İNCELEMELERİ

2019, Gebze Teknik Üniversitesi

Abstract

Bu tez çalışmasında adaletin gerçekleşmesine hizmet eden ve teknolojinin gelişmesiyle önemi her geçen gün artan adli bilişim bilim dalının nitel araştırma yöntemleri kullanılarak genel kabul görmüş prosedür ve tekniklerinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Çalışma esnasında hukuksal çerçeve ve tarihsel gelişim süreci incelenmiş, konu hakkında uzmanlaşmış güvenlik güçleri personeli, adli personel ve adli bilişim hizmeti sağlayan firmalar ile bilgi alışverişi yapılmıştır. Uluslararası alanda konu ile ilgili gelişmeler araştırılarak elde edilen bilgiler ülkemizdeki uygulamalar ile karşılaştırılmıştır. Ayrıca adli bilişim ve dijital deliller hakkında önceden yazılan tez konularına Yüksek Öğretim Kurumu vasıtasıyla erişilerek eksik konular belirlenmiş ve özellikle bu eksikliklerin çalışma kapsamında giderilmesine gayret edilmiştir. Sonuç olarak, adli bilişim ve dijital delil inceleme konularında Türkiye’de ve Dünya’da tam bir standardın oluşturulamadığı, yeterli uzman personelin bulunmadığı ve adaletin yerine getirilebilmesi için teknolojinin yoğun kullanıldığı günümüzde uzman personel ve bu personelin bilgi seviyesinin artırılmasının oldukça önem arz ettiği sonucuna varılmıştır.

Key takeaways

  • Klasik suç türlerinin bilişim sistemleri kullanarak işlenmesinin yanı sıra, bizzat bilişim sistemleri kullanarak işlenen yeni suç türleri de ortaya çıkmıştır.
  • Forensic" diye adlandırılan bu disiplin, Türkçe'ye "bilgisayar incelemesi", "bilgisayar kriminalistiği", "adli bilişim" veya "adli bilgisayar incelemesi" şeklinde çevrilmesine rağmen genel kabul görmüş karşılığı olan adli bilişim ismi ile adli bilimlerin çatısı altında yerini bulmuştur.
  • Ancak genel olarak, bilişim sistemlerine uygulanan analiz yöntemleri cep telefonları için de geçerlidir (Orta, 2015).
  • Adli bilişim uzmanları bilişim suçunun delillerini ortaya koymak için verileri toplar, analiz eder ve raporlayarak yargı makamlarına sunar.
  • ABD'yi ele alacak olursak, adli bilişim alanında kullanılan yazılım ve cihazların testleri "Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü" tarafından yürütülen "Adli Bilişim Araç Testi" projesi kapsamında yapılmakta ve sonuçları internet sitesinde yayımlanmaktadır (Bakan & Saluk, 2014).