Academia.edu no longer supports Internet Explorer.
To browse Academia.edu and the wider internet faster and more securely, please take a few seconds to upgrade your browser.
2020, Aylık Dergisi
Melikşah Sezen - Mehmet Sait Şimşek ve Hayat Kaynağı: Kur'ân Tefsiri
Makale Mehmet Said Şimşek'in yazdığı "Hayat Kaynağı Kur'ân Tefsiri" adlı eserini değerlendirmeyi hedeflemektedir. Makalede Şimşek'in tefsir yöntemi, rivayet ve dirayet açısından özellikleri ele alınacak. Şefaat, Hz. İsa'nın nüzulü, Ehl-i Kitab'ın kurtuluşu ve İstiva gibi konulardaki yaklaşımlarına makalede yer verilecektir.
Klasik dönem tefsir anlayışını takip eden XIX. yüzyıl ve sonrasında batıda kültür ve düşüncede büyük değişimler yaşanmıştır. Bu değişim hareketleri sonuçta İslâm dünyasını da etkisi altına almıştır. İslâm dünyasının son iki asır içerisinde batı medeniyetiyle yüzleşmesi, geçmiş dönemdekilerden mahiyet itibariyle farklı olmuştur. Çünkü bu dönemde İslâm dünyası önceki yüzleşmelerde olduğu gibi belirleyici ve etkin bir konumda değildi. Son iki asırda İslâm dünyasının dağılma sürecine girmesi sonucunda oluşan bu kötü durum Müslüman ilirm adamlarının düşüncelerini özellikle de Kur'ân yorumunu derinden etkilemiştir. Özellikle aydınlanma düşüncesi sonucunda batıda ortaya çıkan fikri akımlar, bilim ve teknikteki ilerlemeler İslâm dünyasında derin etkiler bırakmış; aklı, nakli bilgilerin önüne geçiren, bilgi kaynağı olarak sadece aklı ve beş duyuyu esas alan pozitivist, materyalist, kuşkucu ve deneyci çağdaş düşünce ve akımların ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Aydınlanma düşüncesinin hakikatin bilinmesinde aklı temel paradigma olarak belirlemesi; pozitivizm, determinizm ve her şeyden şüphe etmeyi imana ve hakikate önceleyen söylemi, Kur'ân ve tefsir anlayışlarını derinden sarsmış; modern çağa uygun, aklı ve pozitif bilimi esas alan modernist/çağdaş tefsir anlayışlarının ve aşırı rasyonel te'villerin ortaya çıkmasına zemin hazırlamıştır. 1 Bu bağlamda özellikle XIX. asrın
The Journal of Academic Social Science Studies, 2012
The Qur'an is the word of God. The Qur'an was sent by God to Muhamammed. He told the people who live with him in the Qur'an. Then reach forwarded all contemporaries. Thus, all of humanity has reached the Koran. Invited them to Islam. The Prophet stated that the Koran was still alive. Also people have asked where they did not understand. Still wondering what they have learned by asking. After the death of the Prophet's people have struggled to understand the Koran. People have interpreted the verses of the daily life of the new conditions. Because Qur"an is for all ages. This provides commentary. In order to, interpretations of the Qur'an were made from the early ages. In order to, dozens of works put forward our age. In today's scholars M. Said ġimĢek wrote a commentary for this purpose. Simsek's work consists of five volumes. Claims that are included in reviews of works towards contemporary life. Work is important in this respect.This study examines M. Sait ġimĢek's book The Interpretation of the Qur'an of the Life Source. This study aims at the determination of contemporary comments in this book. In this study, some of Simsek's book of exegesis, theology, canon law issues are examined and some current issues. This study also reveals that the main method of Simsek's book, which is writing.
İslam Araştırmaları Dergisi, 2022
Tefsire Adanmış Bir Ömür M. Sait Şimşek (Kapak ve İçindekiler), 2021
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2019
Bu çalışmada, XVII. yüzyılın ikinci yarısı ile XVIII. yüzyılın ilk yarısında yaşamış bir Osmanlı maliye bürokratı olan Göynüklü Ahmed Efendi'nin hayatı ve devlet hizmeti ele alınmıştır. Müellifin hayatı ile ilgili tespit edilebilen kaynaklar, arşiv belgeleri ve araştırmalar titizlikle incelenmiştir. Bu karşılaştırmalı inceleme sırasında, konu ile ilgili daha önce yapılan araştırmalarda görülen hatalar düzeltilmiş ve eksiklikler tamamlanmıştır. Bunun yanında müellifin değişik konulara ait notlarını bir araya getirdiği eseri "Mecmua"dan istifade edilerek, hayatı ve devlet hizmetine dair bazı yeni ve teyit edici bilgilere de yer verilmiştir. Bu suretle Ahmed Efendi'nin hayatı, doğru ve kapsamlı şekilde ortaya konulmaya çalışılmıştır.
History of Education Journal, 2016
Kitabin onsozunde yazim gerekcesi aciklanmistir. Buna gore her yil duzenlenen tarihyazimi calistaylari sirasinda akademisyenlerin onerileri ve ogrencilerin beklentileri guncel bir metodoloji ders kitabi ihtiyacini hissettirmistir. Bu ihtiyac nedeni ile hazirlanan kitabin amaci tarih bolumlerinde iki ayri donemde Metodoloji veya Tarihte Usul/Yontem adiyla okutulan derslere katki saglamaktir. Soz konusu calisma, tarihci olmak isteyen herkesin kuramsal ihtiyaclarini gidererek metodolojik bir bakis acisi ile tarih arastirmasi yapabilmesi icin bir basvuru kaynagi olarak tasarlanmistir. Bu makalede de Tarih Icin Metodoloji kitabinin amaclari ve hedef kitlesi dikkate alinarak tanitimi ve degerlendirmesi yapilmistir.
Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi, 2016
stated through various images. The desire to lighten the real world and his body, which condemn his self to this heaviness against the reality of life, appears as an important psychological indicator in Tevfik Fikret's poems. This article will handle the meanings of lightness and heaviness images in his poems and analyse how the psychological state of the poet reflects based on the meanings attributed to these images.
Diyanet İlmi Dergi, 2021
2018
Bu soylesi 09.04.2018 tarihinde, Necmettin Erbakan Universitesi Ahmet Kelesoglu Ilahiyat Fakultesi’nde, Afyon Kocatepe Universitesi Islâmi Ilimler Fakultesi ogrencilerinden Aysenur Mart’in, Dr. Ogr. U. Ercan Şen’in gozetimi ve danismanligi nezaretinde, bir proje kapsaminda Necmettin Erbakan Universitesi Ilahiyat Fakultesi Tefsir Bolumu hocalarindan Prof. Dr. Mehmet Sait Şimsek ile yapilmistir. Soylesinin amaci, Turkiye’de tefsir ilminin gelismesinde cabalari bulunan ve bizzat tefsir yazmis bir isim olarak Prof. Dr. Mehmet Sait Şimsek’i ve goruslerini daha yakindan tanimaktir. Soylesi uc bolumden olusmakta olup, ilk bolumde genel itibariyle Mehmet Sait Şimsek’in hayati, yetismesi ve tefsir ilmine iliskin dusunceleri uzerinde durulmus; ikinci bolumde “ Hayat Kaynagi Kur’ân Tefsiri ” isimli tefsirinin detaylari ele alinmis; soylesinin son bolumu ise Muslumanlari ilgilendiren guncel bazi meseleler etrafinda temerkuz etmistir.
2021
Bir insanın hayatını yazmak, yazabilmek için ya onun kendisini ya da onu yakından tanıyanları, hayatını iyi bilenleri dinlemek gerekir. Bizler de bu çalışmayı kaleme almaya karar verirken M. Sait Şimşek hocamızı kendisinden dinlemeyi tercih ettik. Böylelikle hocamızın hayatını kendi dilinden dinleme fırsatını da yakalamış olduk. 1 Hocamızı dinlerken yaşadıklarından çok etkilendiğimizi, yer yer üzüldüğümüzü ve hocaya hayran kaldığımızı ifade etmeliyiz. 1.1. Doğumu ve Ailesi M. Sait Şimşek, 12 Nisan 1951 tarihinde Mardin Merkeze bağlı İpek Yolu üzerinde bulunan ve eski bir yerleşim yeri olan Kumlu (Dükuk) 2 köyünde dünyaya gelmiştir. Musul'dan Mardin'e yaklaşık dört yüzyıl önce 1 Bu çalışmada verilen bilgilerin hepsi M. Sait Şimşek hoca ile 25-30 Nisan 2021 tarihinde çevrimiçi olarak gerçekleştirdiğimiz röportaja dayanmaktadır. M. Sait Şimşek ile yapılan başka bir söyleşi için bk. "Hayat Kaynağı Kur'an Tefsiri" ile ilgili yapılan söyleşi için bk.
Öz Ömrünü tefsir ilmine adamış, tefsir alanında birçok kitap yazmış Prof. Dr. M. Sait Şimşek hocanın kaleme aldığı "Hayat Kaynağı Kur'ân Tefsiri" birçok yönden önem arz etmektedir. Tefsir ilminin temel konu ve problemlerinin işlendiği bu eseri diğer çağdaş tefsirlerden ayıran en önemli yönü hiç şüphesiz ki üslûbu ve metodudur. Sıra dışı bir tefsir olarak nitelendirebileceğimiz bu eserde müellif birçok konuda geçmiş tefsirlerden yararlanmasına rağmen taklitten uzak durmuş ve birçok yerde kadim müfessirlerden farklı yorumlarda bulunmuştur. Tefsirde bilimsel tefsir anlayışına mesafeli durulmuş ve Kur'ân'ın hidâyet yönü öne çıkarılmıştır. Bu bağlamda "Hayat Kaynağı Kur'ân Tefsiri'nin rivâyet ve dirâyeti meczeden, mezhebi anlayışın dışında kalan, edebi ve ictimai tefsire yakın duran bir tefsir olduğunu söyleyebiliriz. Akıcı ve güncel bir üslûpla kaleme alınan tefsirde günümüz fıkıh, tefsir ve kelam problemlerine çözümler sunulmakta ve anlaşılmasında güçlük yaşanan âyetlere farklı yorumlar getirilmektedir. Makalemizde sayın hocamızın tefsirde kullandığı usûl ve üslûp üzerinde durulacaktır. Çalışmamızda beş ciltten oluşan "Hayat Kaynağı Kur'ân Tefsiri'ni tanıtmayı ve farklı yönlerine dikkat çekmeyi hedeflemekteyiz.
sendika.org, 2016
Suriye’de devam eden iç savaş ve karışıklıklar beş yılı geride bıraktı. Bu süreçte resmi rakamlara göre yaklaşık 12 milyonu aşkın Suriyeli evini terk etmek zorunda kaldı. Türkiye’de bugün 3 milyona yakın Suriyeli’nin olduğu tahmin ediliyor. Türkiye’ye “Geçici Koruma Statüsü” ile kabul edilen Suriyelilerin ise sadece 269 bin 200’ü AFAD’ın 10 ilde kurduğu 26 barınma merkezinde yaşıyor. Geriye kalanların yaklaşık yüzde 90’ı Türkiye’nin dört bir tarafına dağılmış durumda. Bir süredir Türkiye’de yaşayan, Türkiye’nin sosyo-ekonomik yapısına aktif olarak dahil olan ve artık geçiciliğinden söz edemeyeceğimiz Suriyeliler için mülteci kavramını kullanmak gerekir kanısındayız. Bu yazıda Suriyelilere dair bir “Mevcut Durum Raporu”ndan ziyade, edinilen izlenimlere ve onların hikayelerine yer verilmeye çalışıldı. Çünkü bazen bir hayata dokunuş, milyonlarla ifade edilen verilerden daha etkileyici ve gerçekçi olabilmektedir.
2022
Peygamber kıssalarını konu alan Kısasü'l-Enbiyâların ilk örnekleri Türk Edebiyatı tarihinde XIV. yüzyıldan itibaren görülmektedir. Türklerin İslamiyet'le tanışmasının üzerinden en az 300 yıl geçmiş olmasına, Türk Edebiyatında bir tür olarak oldukça geç sayılabilecek bir dönemde başlamış olmasına rağmen Kısasü'l-Enbiyâlar halk arasında çok sevilip okunmuştur. Kısasü'l-Enbiyâların katı bir öğretici tutumdan ziyade peygamberlere atfedilen hikâyelerle birlikte oldukça ilgi çekici bir tür olmaları, bunun temel sebebidir. Kısasü'l-Enbiyâların başlıca kaynağı Kur'an-ı Kerim'dir. Muhtevası gereği Kur'an'dan pek çok ayeti içinde barındıran Kısasü'l-Enbiyâlar, Kur'an-ı Kerim'in Türkçeye tercümesi meselesinde oldukça önemlidir. Bu makalede Kur'an'ın Türkçeye tercümesi meselesinde Kısasü'l-Enbiyâların önemini göstermek adına Rabguzi'nin Kısasü'l-Enbiyâ'sından hareketle ayet tercümelerinin bu tür eserlerde ne şekilde yapıldığı gösterilecek, aynı saha ve döneme ait olan Rabguzi'nin Kısasü'l-Enbiyâ'sı ile satırarası Kur'an tercümelerinden biri olan Hekimoğlu Nüshası bazı örnekler özelinde karşılaştırılacaktır.
Tefsire Adanmış Bir Ömür M. Sait Şimşek, 2021
M. Sait Şimşek, ülkemizin yetiştirdiği önemli müfessirlerden biridir. Kendisi tefsirinin önsözünde Kur’an’ın bir hidayet rehberi olduğunu, onun hayatı düzenlemek ve yeniden rayına oturtmak üzere indirildiğini beyan eder. Ona göre tefsirin amacı, Kur’an’ın indirilmiş olduğu amaç doğrultusunda olmalıdır. Kendisinin bir ekol veya şahsın etkisinde kalmadığını, tecrübe ve ilmini Kur’an’la test ederek okuyucuya sunduğunu belirten M. Sait Şimşek’in fıkhî görüşlerine eserlerinden ulaşılabilmekte olup özellikle tefsiri, hüküm içeren ayetleri açıklaması yönüyle önemli bir kaynaktır. O, yeri geldiğinde ahkâm ayetlerini tefsir etse de bu konudaki teknik detayları, genellikle İslam hukukçularına bırakmaktadır. Çalışmamızın sınırları çerçevesinde onun tüm konulardaki fıkhî düşüncesini ortaya koymak mümkün olmamakla birlikte hukuk, adalet ve hak mefhumu başta olmak üzere bazı konulardaki fıkhî düşüncelerine temas etmekle yetinilecektir. M. Sait Şimşek is one of the important commentators raised by our country. In the preface of his tafsir, he declares that the Qur'an is a guide to guidance and that it was sent down to organize life and put it back on track. According to him, the purpose of tafsir should be in line with the purpose for which the Qur'an was revealed. The fiqh views of M. Sait Şimşek, who stated that he did not remain under the influence of a school or individual, and that he tested his experience and knowledge with the Qur'an, can be reached from his works. His tafsir is an important source in terms of explaining the verses containing judgment. Although he interprets the verses of judgment when appropriate, he usually leaves the technical details on this subject to Islamic jurists. Although it is not possible to reveal his fiqh thought on all subjects within the limits of our study, it will be contented to touch on his fiqh thoughts on some subjects, especially the notion of law, justice and right.
2019
ÖZ Bu yazıda Mustafa İslamoğlu'nun Hayat Kitabı Kur'an, Gerekçeli Meal Tefsir kitabı yazarın kitabının girişinde yazdığı bazı yöntemler esas alınarak incelenmiştir. Tercüme ve mal çalışmasında teklif ettiği yöntemlerden şunlar ara başlık olarak tespit edilmiş, örnekler onlardan seçilmiştir: Takdir ifade konusu, yanlış tercümeler, sure girişleri, kavramların tercümesi, nüzul süreci, mucize kavramına yaklaşım… Kaynaklardan nakledilen bilgilerin değerlendirilmemesi, argo ifadeler, modern diyebileceğimiz kavram ve kelimeler, huruf-ı mukattaa, sembolizm konusu da ayrıca ele alınmıştır. Önemine binaen yazarın risalet konusundaki bazı kanaatleri ve örnek olarak seçtiğimiz fıkıhla ilgili bazı ayetlere verdiği anlam ve bunlara dair açıklamalarına yer verilmiştir. ABSTRACT Concerning 'Hayat Kitabı Kur'an-Gerekçeli Meal-Tefsir' This study is about some methods written at the beginning of the book named 'Hayat Kitabı Kur'an-Gerekçeli Meal-Tefsir' by Mustafa İSLAM...
Loading Preview
Sorry, preview is currently unavailable. You can download the paper by clicking the button above.