Academia.eduAcademia.edu

Arap Gramerinde İ'rabta Mahalli Olmayan Cümleler

2016

Abstract

Şırnak Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi hakemli bir dergi olup yılda iki sayı olarak yayımlanır. Dergide yayımlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir. Yayımlanan yazıların bütün yayın hakları yayıncı kuruluşa ait olup, izinsiz olarak kısmen veya tamamen basılamaz, çoğaltılamaz ve elektronik ortama aktarılamaz.

Key takeaways

  • Konunun daha iyi anlaşılması için öncelikle cümle ve irâb kavramları hakkında bilgi vermek faydalı olacaktır.
  • 18 İbn Hişâm'a göre irâbta mahalli olmayan cümleler şunlardır: 1) İbtidâiyye/isti'nâfiyye, 2) İtiraziyye, 3) Tefsîriyye (açıklayıcı), 4) Kasemin cevabında gelen cümle, 5) Cezm etmeyen şart edâtının cevap cümlesi ya da cezm eden edâtın cevabı olup başında fâ ve izâ'nın bulunmadığı cevap cümlesi, 6) Sıla cümlesi, 7) İrâbta mahalli olmayan bir cümleye tâbi olan cümle.
  • Dolayısıyla ikisinin birbirinden ayrılması için irâbta mahalli olmayan (kendisi ile sözün başlandığı ) cümleye isti'nâfiyye cümlesi demek daha doğru olur.
  • İtirâziyye cümlesi, "ifadeyi takviye etmek, mana olarak güçlendirmek ve güzelleştirmek için iki cümle veya birbirine bağlı iki kelime arasında gelen cümledir. "
  • Sıla cümlesi, "ism-i mevsûle veya mevsûl (masdariyye) harfe sıla olan Bazı nahivciler, -sıla ve mevsûlun tek bir kelime hükmünde olduğu gerekçesiyle-sıla cümlesinin irâbta mahallinin olduğunu iddia etmişlerdir.