Academia.eduAcademia.edu

ÂSAFÎ DAL MEHMED ÇELEBİ’NİN ŞECÂ’AT-NÂME’SİNDE EDEBÎ TASVİRLER

Abstract

Âsafî Dal Mehmed Çelebi’nin 1586’da III. Murad için yazdığı ve ona takdim ettiği Şecâ’at-nâme adlı eseri, 1578-85 tarihlerinde gerçekleştirilen Osmanlı-İran harplerini Serdar Özdemiroğlu Osman Paşa ekseninde anlattığı bir manzum tarihtir. Aruzun fâ’ilâtün fâ’ilâtün fâ’ilün kalıbıyla, mesnevi nazım şekliyle yazılan ve 6982 beyit uzunluğunda olan bu eser, gazavat-nâme türünün dikkat çekici örneklerinden biridir. Müellif eserinin giriş kısmında eserini Firdevsi’nin Şeh-nâme’si tarzında yazmayı amaçladığını belirtir. Şecâ’at-nâme, Âsafi Dal Mehmed Çelebi’nin Osmanlı-Safevî seferi esnasında müşahede ettiği ve yaşadığı hadiseleri nazmen anlatması itibarıyla orijinallik taşır. Bu yönüyle eser sadece tarihî bir vesika niteliğinde olmayıp şiir yönü de kuvvetli olan şairane bir üslupla yazılmış manzum bir tarih olma hüviyeti taşımaktadır. Türk edebiyatında XIV. asırda Ahmedî ile başladığı kabul edilen manzum tarih yazıcılığı ile artık tamamıyla hayal mahsulü manzum hikâyelerdeki ordu ve savaş sahnelerinin yanı sıra tarihî gerçekleri yansıtan tasvirlere yer verilmeye başlanmıştır. Bu eserler özellikle ordu ile ilgili tasvirlerde bir taraftan Firdevsî’nin Şeh-nâme’sindeki üslubunu esas alarak klasik tasvirlerde bulunurken diğer taraftan Şehnâme kalıplarının dışına çıkarak tarihî gerçeklere ve şahsi müşahedelere dayanan yerli tasvirler yapmışlardır. Bu çalışmada Âsafî Dal Mehmed Çelebi’nin Şecâ’at-nâme adlı manzum tarihinde gerek Şeh-nâme üslubuyla gerek yaşadığı ve müşahede ettiği vakalar çerçevesinde oluşturduğu edebî tasvirleri değerlendirilecektir.

Key takeaways

  • Bir taraftan bu görevini yürüten Âsafî diğer taraftan pek çok önemli muharebeye iştirak ederek yararlılıklar göstermiştir.
  • Örnek olmak üzere, Divanu Lügati't-Türk'te mevsim ve tabiat tasvirleri ile ilgili pek çok dörtlük vardır.
  • Çok kan akmış, çok kayıp verilmiştir, ortalık cesetler yüzünden âdeta insan seline dönmüştür.
  • Şecâ'at-nâme'de adı geçen bazı kişi tasvirleri şöyle örneklendirilebilir: Özdemiroğlu Osman Paşa: Şecâ'at-nâme'de adı en çok geçen ve tasvir edilen, âdeta eserin ana kahramanı olan Osmanlı-Safevî seferlerinin serdarı Özdemiroğlu Osman Paşa'dır.
  • Pek çok asker donarak yollarda kaldığı için yollar insan cesetleriyle doludur.