Academia.edu no longer supports Internet Explorer.
To browse Academia.edu and the wider internet faster and more securely, please take a few seconds to upgrade your browser.
2019, Eğitim Yapıları ve Tasarımı
https://doi.org/10.14527/9786050370584…
48 pages
1 file
Anadolu Selçuklu ve Osmanlı Dönemi Eğitim Yapıları, 2019
İnsanoğlunun varoluşundan beri süregelen öğrenme merakı bireyin ve toplumların gelişmesinde etkili olan en önemli unsurlardan biridir. Uzun bir geçmişi olan öğrenme ve beraberinde gelişen eğitim kavramı üzerine tarih boyunca birçok araştırmalar yapılmış, teoriler ve felsefeler üretilmiştir. Yapılan bu faaliyetlerin amacı; bireylerin çok yönlü gelişiminin desteklenmesini ve toplumların ekonomik, sosyo-kültürel açıdan kalkınmasını sağlamak olmuştur. Yakın zamana kadar eğitim-öğretim konusunda yapılan yeniliklerin ve araştırmaların konusu daha çok eğitim müfredatı, eğitim materyal ve metotları, eğitimci kadrosu gibi hususlar iken artık bu faktörlere öğrenme ortamlarının fiziksel özellikleri de eklenmiştir. Hatta öğrenme ortamları üçüncü öğretmen olarak adlandırılıp mekânsal özelliklerin öğrencilerin öğrenme, davranış, sağlık durumları üzerindeki etkileri eğitimciler, uzmanlar, psikologlar ve mimarlar tarafından çeşitli çalışmalarda ele alınmaktadır. Çevresel psikolojinin de önem kazanmasıyla eğitim ve öğretim konusunda artık mimarlar da önemli bir role sahiptir. Bu bağlamda eserde; mekân ve öğrenme ilişkisi, tarihi perspektif içerisinde eğitim yapılarının gelişim süreci, etkili öğrenme ve öğretme için okul binalarının tasarlanması gibi konular alanında uzman araştırmacılar tarafından kaleme alınmıştır. Kitabın yöneticilere/politikacılara, mimarlara, iç mimarlara, peyzaj mimarlarına, mühendislere, mimarlık öğrencilerine, okul çağında çocuğu olanlara, kısacası daha iyi bir eğitim ortamı isteyen herkese yararlı olması ve katkı sağlaması umulmaktadır.
6. Uluslararası Multidisipliner Çalışmaları Kongresi, 2019
Gaziantep bulunduğu konum sayesinde uzun yıllar boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Mezopotamya ve Akdeniz gibi ilk uygarlıkların geliştiği iki bölgenin arasında yer alması ve İpek Yolu gibi önemli bir aksın bu bölgeden geçiyor olması kenti daha da önemli kılmıştır. Cumhuriyet'in ilan edilmesiyle beraber birçok alanda oluğu gibi eğitim alanında da köklü değişiklikler yapılmıştır. Bunun yansıması olarak yeni eğitim kurumları açılmaya başlamıştır. Yeni sistemin gereklerini yerine getirebilmek için öncelik, zorunlu yapıların inşa edilmesiyle okul ihtiyacının giderilmesi olmuştur. Eğitimde yapılan reform hareketlerinin başlamasıyla birçok kentte yeni eğitim yapıları inşa edilmeye başlanmıştır. Bu amaçla ilk, orta ve lise okulları açılmaya başlanmıştır. Fakat Gaziantep için bu inşa hareketi aynı yönde ve aynı süreçte ilerlememiştir. 1943' e kadar herhangi bir eğitim yapısı yapılmamıştır. Özellikle Ermenilerin kenti terk etmesiyle boşalan yapılar yeniden işlevlendirilerek kullanılmış olup bu tarihten sonra yapım etkinlikleri başlamıştır. 1960 tan sonra ise ivme kazanarak artmıştır. Bu çalışma kapsamında 1940' lardan sonra inşa edilip günümüze kadar mevcut olan eğitim yapıları incelenmiştir.
Toplumsal ilerleme ile gelir artışı, sanayileşme, modernleşme, ekomomik ve sosyal gelişim gibi kavramlar ilişkilendirilmiş ve kalkınma kavramı da bu ve benzeri ölçütler üzerinde açıklanmaya çalışılmıştır. Ancak ekonomik anlamda küreselleşen günümüz dünyasında bilgiye dayalı rekabet ile birlikte eğitimin, kalkınma ve büyümedeki rolüne yeni bir bakış açısı getirilmiştir. Böylece 'eğitim' kalkınma planlarının önemli bir bölümü oluşturmaya başlamıştır. Kalkınma planında eğitimi konu alan bu araştırmanın en temel amacı, 1963-2023 yıllarını kapsayan kalkınma planlarında ki eğitime ilişkin değişimlerin analiz edilmesidir. Araştırmada, nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın veri kaynakları ise kalkınma planlarından oluşan yazılı belgelerdir. Kalkınma planlarında yer alan eğitim yapılarının araştırıldığı bu çalışmada alt amaçları gerçekleştirmeye dönük olarak yararlanılan on bir kalkınma planı incelenmiştir. Araştırmada veriler önce betimlenmiş, daha sonra belirlenen ölçütlerle analiz edilmiş ve yorumlanarak raporlaştırılmıştır. On bir kalkınma planı üzerinde yapılan analiz sonucunda, yaklaşık atmış yıllık dönemde eğitim yapıları anlayışında dönemsel olarak nicel ve nitel değişmeler olduğu; eğitim yapılarının, eğitimdeki hedeflere ulaşılmasında bir araç olarak kullanıldığı belirlenmiştir. Eğitime ayrılan bütçenin yıllara göre önemli oranda arttığı tespit edilmiştir. Eğitim yapılarının ülkemizde daha kaliteli bir eğitime kavuşmak için teknolojik anlamda güçlendiği, yeni yapılan eğitim yapılarının, eğitiminin teknolojik tüm ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde dizayn edildiği saptanmıştır.
1985
Bu yazinin amaci; egitim duzenimizi tanima, sorunlarini ortaya koyma ve bu sorunlara cozumler arama cabalarinda yararli olabilecek «sistem kavrami»na deginmek; bu kavram icinde egitim sistemimizi genel ozellikleriyle kisaca gozden gecirmek; boylece, toplumumuzun onde gelen guncel konularindan biri olan egitim konusunun, okul oncesinden yuksek ogretime degin degisik duzeylerdeki sorunlarina sistemli bir bakis getirmeye calismaktir.
In this current age that we live in we frequently meet studies related to constructivist theory. Along with constructivist theory ‘distance education’ is another frequently used term and has given a new dimension to the understanding of constructivism in education. Nowadays, the development of technology, depending on the materials and methods used in the education system has undergone many changes. Instead of traditional training methods to be the basis for student-centered education model, students will respond to the needs of higher quality and also brought the need to provide an education. Depending on changes in student demand for support formal education in project “Distance Education” has been playing an important role in education. Internet take up too much space in distance education has increased the demand for distance education. For this reason, many in the world of formal education institutions themselves to take part in distance education institutions have teachers and institutions the problems between remote training complicating this issue, allowed. This blended learning model based on the creation of the education system undoubtedly stems from the desire to give a more efficient training. These institutions providing distance education have brought forward the constructivist aspect of learning activity rather than teaching activity and due to the development of technological infrastructure have contributed to the learning process. But new methods and planning to adapt to the new technologies used teachers’ inability to adapt and student-several solutions put forward is required to. In the study, referring to the difficulties in distance education is happening today and in the future possible problems that may be experienced by considering what measures should be taken in this regard that is mentioned.
Turkish studies, 2022
When thinking Ottoman state, one first thinks of wars Ottomans had participated. Both positive and negative developments in economy and social life follow. The Word "art" would be the last to think. However, striking artistic developments occur in the Ottoman's last century. These developments gain momentum after the declatation of Second Constitution in 1908. Developments mainly seen in architecture and painting. While impressionist style originated in France influence Turkish painting, the approach of architecture changes. Effect of rising nationalistic idea starts to be shown on architecture which has been under the influence of western originated styles. Domes, canopies, tiles and lancet arches, common elements of Seljuk and Ottoman classical architecture start to be seen again. Even thoguh it comes under critisim, its effect continues to increase in time. Especially its acceptance by foremost local architects Kemalettin, Muzaffer and Vedat Bey contributes to its spread. The end of Ottoman Empire and declaration of Turkish Republic do not create an obstacle to apply these new architectural examples. The first years of the Republic, when the nationalistic discourses were predominat creates a suitable environment for increasing number of examples. This period, named the 1st. National Architectural Movement (1908Movement ( -1930) ) shows its effects on public buldings like schools, hospitals, government houses until 1930. Acıpayam Cumhuriyet Mektebi, which we will discuss within the scope of our article, constitutes a typical example of public building practices that incorporate architectural analyzes of the 1st National Architectural Period.
nden 25 Mayıs 2019 tarihinde edinilmiştir. © Bu ünitenin tüm yayın hakları Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi'ne aittir. Yazılı izin alınmadan ünitenin tümünün veya bir kısmının elektronik, mekanik ya da fotokopi yoluyla basımı, yayımı, çoğaltımı ve dağıtımı yapılamaz.
Eğitime Giriş, 2024
Sistem, belirli bir amacı gerçekleştirmek için bir araya getirilmiş ve birbiriyle etkileşim içinde olan bileşenler bütünüdür. Eğitim sistemi ise bir ülkenin veya toplumun eğitim faaliyetlerini düzenlemek, yürütmek ve denetlemek için oluşturduğu yapı ve süreçlerin tamamını kapsamaktadır. Eğitim sistemleri; öğrencilerin bilgi, beceri ve değerler kazanmasını sağlamak amacıyla tasarlanır ve genellikle devlet, özel kurumlar ve sivil toplum kuruluşları tarafından yönetilir. Toplumun kültürel, ekonomik ve sosyal gereksinimlerine göre şekillenen eğitim sistemlerinin kalitesi ve etkinliği, ülkelerin sosyal ve ekonomik kalkınmasında önemli bir rol oynar. Türkiye’de eğitim hizmeti Anayasal teminat altında olup devletin denetimi ve gözetiminde, Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından merkez, taşra ve yurt dışı örgütleri aracılığıyla, örgün ve yaygın eğitim kurumlarında yürütülmektedir. Millî Eğitim Bakanlığı, Türkiye’de en büyük ve en önemli kamu kurumlarından birisi olup eğitim-öğretim hizmetlerini planlamak, yürütmek ve denetlemekle sorumludur. Dolayısıyla MEB çerçevesinde Türk eğitim sisteminin güncel yapısı ve özelliklerinin bilinmesi önem arz etmektedir. Türk eğitim sisteminin amaç ve ilkeleri ile genel ve örgüt yapısının ele alındığı bu bölümün amacı, öğretmen ve öğretmen adayları başta olmak üzere okuyucuların Türk eğitim sisteminin yapısı ve işleyişi hakkında bilgilenmesini sağlamaktır.
Eğitim Yapıları ve Tasarımı, 2019
Isparta’nın 1950 Sonrası Çağdaş Yapıları, 2023
Ülkemizde eğitim merkezi anlayışla yapılanmış bir sistem eliyle yönetilmektedir. Bunun temel gerekçesi ise genel yönetim anlayışının merkeziyetçi olmasıdır. Merkeziyetçi genel yönetim ise özellikle Cumhuriyet sonrası oluşan üniter/tek/merkezi anlayışın bir getirisi olarak ortaya çıkmakla birlikte özellikle Osmanlı Devletinin gerileme ve yıkılış dönemlerinde yaşanan merkez-taşra çatışmasının ortaya çıkardığı devlet yönetimine zarar verici olayların tekrar yaşanması korkusunun da bir sonucu olabilir. Aslında Osmanlı Döneminde yaşanan olumsuzlukların getirdiği korkular Cumhuriyet dönemine de aynen yansımış gibi görünmektedir. Bu nedenle merkezi yönetim anlayışının bir gereği olarak devletin tüm organlarında, hizmet üreten birimlerinde merkeziyetçi anlayışın yansımasını görmek çok da şaşırtıcı olmaması gerekiyor.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü, 2020
Bu modül UNICEF ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğinde gerçekleştirilen "Kapsayıcı Eğitim Öğretmen Yetiştirme Modülü" projesi kapsamında, proje ekibi ile katılımcı akademisyenler ve öğretmenlerin katkılarıyla hazırlanmıştır. Proje Ekibi: Abdullah SAYDAM - Erciyes Üniv. Alipaşa AYAS – Bilkent Üniv. Evrim ÇETİNKAYA YILDIZ - Akdeniz Üniv. Filiz METE – Hacettepe Üniv. Galip ÖNER - Erciyes Üniv. Hasan EŞİCİ – Hasan Kalyoncu Üniv. Mustafa ÖZTÜRK – Erciyes Üniv. Nilay KAYHAN - Hasan Kalyoncu Üniv. Özgür ERDUR BAKER – Orta Doğu Teknik Üniv. Ruhan KARADAĞ – Necmettin Erbakan Üniv. Sedat GÜMÜŞ – Aarhus Üniv. Şule TEPETAŞ CENGİZ – Abant İzzet Baysal Üniv.
Kur'an'ın Eğitim Metodu, 2023
Kuran, İslam dininin kutsal kitabı olarak müminlerin rehberi ve yol göstericisi olan eşsiz bir eserdir. İçerdiği evrensel mesajlar, ahlaki değerler ve öğretilerle insanların manevi gelişimine katkıda bulunur. Dil ve üslup açısından benzersiz olan Kuran, insanlara sürekli olarak okuma ve üzerinde düşünme teşvikinde bulunarak onları doğru yola ulaştırmayı hedefler. Kuran, İslam dininin kutsal kitabı olarak inananlar için manevi bir rehber ve ışık kaynağıdır. İçerdiği evrensel mesajlar, ahlaki değerler ve öğretilerle insanların hayatlarına anlam ve yön verir. İslam inancına göre, Kuran Allah'ın kelamıdır ve insanlara doğru yolu göstermek, ahlaki erdemleri teşvik etmek ve manevi gelişimi desteklemek amacıyla indirilmiştir.
Sanat Tarihi Yıllığı / Journal of Art History, 2023
This article, the main subject is examines educational buildings in the style of the First National Architecture in Istanbul’s Fatih district (historically referred as "the Suriçi region") as its main subject and aims to evaluate the commonaspects of these structures in terms of history of art architecture. The study analyzes the examples are under two headings: Ottoman period examples (1910-1922) and the Republican Era examples (1923-1940). The examples, were built between 1910-1940, and have different types of floorplans, most of them have a “U-shaped floorplan”, while a few have a rectangular or “E-shaped floorplan”. A series of buildings that seem to have been planned as a result of a standard project are encountered among the examples. This buildings have a single-storied, octagonal, multi-purpose hall along the entrance axis overlooking the back garden. These schools are distinguished from other previous U- shaped schools by the presence of this multipurpose hall. The facades of the educational buildings have pointed arches, roof consoles, wide wooden eaves, tile decorations and many ornaments, all being distinctive to the First National Architecture style. The buildings from the Early Republican Era, especially those built by the 1930s, are found the have less concentrations of Seljuk or Ottoman decorative and architectural elements. As a result, this study has revealed for the first time that the plan designs used in the examined school buildings were in parallel the Western European and American examples of the period, and that a specific type of “standard project had been” applied to the educational school buildings in Istanbul. Another important finding is that the educational building from the Republican Era are simpler examples, in terms of ornamentation, which is in line with the general tendency of the First National Architecture style. Keywords: Ottoman, early Republic, educational buildings, architecture, floorplans
Loading Preview
Sorry, preview is currently unavailable. You can download the paper by clicking the button above.